Panoráma - 2022. június 20., Hétfő
#Németország #gázfogyasztás #Gazprom #Oroszország #háború

„A helyzet súlyos”

„A helyzet súlyos”

(Fotó: Pixabay)

Németország újraindítja a széntüzelésű erőműveket, és ösztönzőket kínál a vállalatoknak, hogy kevesebb földgázt használjanak fel, miután Oroszország csökkentette az Európába irányuló gázáramlást.

Németország vasárnap bejelentette legújabb lépéseit a gáztárolók szintjének növelésére a következő téli szezonra való felkészülés érdekében, miután attól tart, hogy Oroszország, amely az elmúlt napokban csökkentette a szállításokat, akár teljesen leállíthatja a szállítást - közölte a Reuters.

Az AFP szerint Németország sürgős intézkedéseket fog hozni, hogy biztosítsa ellátását az orosz gázszállítás csökkentése miatt, többek között a szén fokozott felhasználásával. A német gazdasági minisztérium, amely Európa vezető gazdaságában az energiaellátás biztonságáért felelős szaktárca, közölte, hogy az új intézkedések magukban foglalják a széntüzelésű erőművekre való erőteljesebb támaszkodást, valamint egy aukciós rendszert, amely az ipart kevesebb energiafogyasztásra ösztönzi.

A csomag egy 15 milliárd eurós hitelkeretet is tartalmaz a német gázpiaci üzemeltető számára, amit az állami hitelezőn, a KfW-n keresztül vehetnek fel, annak érdekében, hogy mielőbb feltőltsék a gáztárolókat – mondta egy neve elhallgatását kérő kormányzati forrás.

„A feszült helyzet és a magas árak közvetlen következményei Putyin Ukrajna elleni agressziós háborújának” - írta Robert Habeck gazdasági miniszter közleményében. Véleménye szerint „nyilvánvalóan Putyin stratégiája, hogy elbizonytalanít, az árakat felhajtja és megoszt minket.”

- Ezt nem hagyjuk. Határozottan, precízen és átgondoltan fogunk visszavágni - tette hozzá.

Keserves döntés, de elengedhetetlen a gázfogyasztás csökkentése

 – fogalmazott Robert Habeck gazdasági miniszter.

A Gazprom ezen a héten technikai problémára hivatkozva 40 százalékkal csökkentette az Északi Áramlaton keresztüli szállításokat. A konfliktus ellenére Németország továbbra is Oroszországból importálja földgázának csaknem 35 százalékát. Ez az arány február előtt 55% volt. A WSJ információ szerint, szénhasználatot érintő jogszabályt várhatóan július 8-án hagyják jóvá a Bundesratban, a parlament felsőházában – mondta Habeck úr. Az intézkedés 2024. március 31-én jár le, addigra a kormány reményei szerint fenntartható alternatívát hoz létre az orosz gáz helyett.

Gázhiány alakult ki az unióban, miután Oroszország csökkentette szállításait

Fokozódik a gázhiány az Európai Unióban, mivel a délen beköszöntött korai hőhullám növeli a keresletet, hiszen az áram előállításához is használnák az orosz gázt, amiből egyere kevesebb érkezik.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2023. június 21., Szerda

Magyar katonai helikopter tragédiája Horvátországban

Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák - számolt be a szomorú hírről a Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán.


2023. február 23., Csütörtök

Szinte porzik a csatorna a velencei gondolák alatt

Lehetetlenné vált a gondolák, vízitaxik, mentőhajók közlekedése.


2023. február 19., Vasárnap

Vannak csodák!

Egy napig küzdöttek Ali életéért a magyarok, most örömteli hírek érkeztek róla.


2023. február 14., Kedd

Újabb közepes erősségű földrengés volt Romániában (videóval)

Szemtanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsilvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg.


2023. február 13., Hétfő

Mi történik itt? Románia után Horvátországban is földrengés volt

Mindkét mai földmozgás relatíve közel volt a magyar határhoz.


2023. február 09., Csütörtök

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása.


2023. február 07., Kedd

Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta Törökországnak

A hivatásos tűzoltókból, mentősökből és katonaorvosokból álló 55 fős csapat munkáját két keresőkutya is segíti. 


2023. február 06., Hétfő

Ismét látták a gyanús léggömböt, ezúttal Kolumbia fölött

Az Egyesült Államok légterébe behatolt léggömbbel kapcsolatban az amerikai álláspont az, hogy hírszerző eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett.


2023. február 04., Szombat

Farkasok tűntek fel a vadkamerák előtt a Plitvicei-tavaknál

Öt szürke farkas masírozott el a hóban a horvátországi nemzeti park kameracsapdája előtt.


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.

+