Panoráma - 2022. szeptember 09., Péntek
#II. Erzsébet #Egyesült Királyság #London Bridge #gyász

A királynő halálával életbe lép a London Bridge művelet

A királynő halálával életbe lép a London Bridge művelet

(A kép forrása: hirado.hu)

Összefoglaljuk, hogy pontosan mi várható a királynő halála után.

II. Erzsébet királynőtől a halála esetére kidolgozott, London Bridge művelet nevű protokoll alapján várhatóan tíz nap múlva vesznek végső búcsút egykori angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyban, ott, ahol néhai édesapja és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

Az első gyásznap
A tíznapos gyászidőszak első napján kikiáltják Károlyt az új uralkodónak, amit hivatalosan is kihirdetnek. A parlamenti képviselők a miniszterelnök vezetésével tiszteletüket teszik az alsóházban, majd audienciát tartanak Károly királynál.

A második gyásznap
Az uralkodó holttestét a Buckingham-palota tróntermébe szállítják, ahol négy gárdista őrzi a koporsót. Mivel a királynő nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyban hunyt el, ezért a királyi vonatot Aberdeenshire-be küldik, amin Londonba szállítják a koporsót. Amennyiben ez valamilyen oknál fogva nem lehetséges, úgy a koporsót repülővel szállítják Londonba az aberdeeni repülőtérről.

A harmadik gyásznap
Károly király körutat tesz Nagy-Britanniában. Elsőként a parlamentben tesz látogatást, ahol a brit miniszterelnök, majd a képviselők is részvétet nyilvánítanak. Károly ezután Edinburgh-ba látogat, ahol gyászszertartással tisztelegnek az elhunyt királynő előtt a Szent Giles-székesegyházban.

A negyedik gyásznap
Károly király Észak-Írországba utazik, ahol fogadja a további részvétnyilvánításokat, majd részt vesz a belfasti Szent Anna-székesegyházban tartott istentiszteleten. Londonban elpróbálják az elhunyt királynő koporsójának átszállítását a Westminsteri apátságba.

Az ötödik gyásznap
Az elhunyt királynőt átszállítják a Westminsteri apátságba. A koporsót az apátság közepén ravatalozzák fel, egy megemlékezés kíséretében. A hatodik gyásznaptól a kilencedik gyásznapig. Elsőként a család, majd mindenki, aki részvétet óhajt nyilvánítani, leróhatja tiszteletét a néhai uralkodó előtt. A részvétnyilvánításra három napon keresztül, a nap 23 órájában lehetőséget biztosítanak. E három napon folytatódik Károly király körútja. Meglátogatja a walesi parlamentet, majd részt vesz a cardiffi Llandaff-székesegyházban tartandó megemlékezésen.

A tizedik gyásznap
A II. Erzsébet halálát követő tizedik nap a nemzet gyásznapja. Az állami temetést a ravatalozás helyszínén, a Westminsteri apátságban tartják, II. Erzsébetet férje, Fülöp herceg mellett helyezik örök nyugalomra a windsori Szent György-kápolnában. Délben országszerte két perces néma csenddel tisztelegnek az elhunyt királynő előtt.

II. Erzsébet királynő hetven évig ült az Egyesült Királyság trónján
II. Erzsébet királynő 1926. április 21-én született York hercegének és hercegnéjének, a későbbi VI. György brit királynak és Erzsébet királynénak elsőszülött gyermekeként. 1947. november 20-án kötött házasságot Fülöppel, akivel 73 évig éltek házasságban, az edinburgh-i herceg tavalyi haláláig. 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára. Ő volt az évezredes angol-brit monarchia első olyan uralkodója, aki 70 esztendőt töltött a trónon, és így megélte platinajubileumát. Az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már 2015. szeptember 9-én megdöntötte. A rekordot addig a napig üknagymamája, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 26., Hétfő

Az exit pollok szerint nyertek a jobbközép pártok Olaszországban

Először lesz női miniszterelnöke Olaszországnak.


2022. szeptember 23., Péntek

Drákói szigorral és pénzjutalommal is készülnek a népszavazásokra az oroszok

A referendumot Moszkván kívül senki nem ismeri el.


2022. szeptember 20., Kedd

Végső búcsút vettek II. Erzsébet királynőtől

A királynő életének 97. esztendejében, csaknem 71 évi uralkodás után szeptember 8-án hunyt el.


2022. szeptember 11., Vasárnap

Ilyen volt II. Erzsébet királynő egyetlen magyarországi látogatása

A brit uralkodópár Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására érkezett négynapos hivatalos látogatásra Magyarországra 1993-ban.


2022. szeptember 10., Szombat

A király beszéde – megható szavakkal búcsúzott édesanyjától III. Károly

Az újdonsült király saját szolgálatára és feladataira is reflektált, és köszönetet mondott a sok részvétért és támogatásért.  


2022. szeptember 08., Csütörtök

Elhunyt II. Erzsébet királynő

A királynő halálával végleg lezárult Európa XX. századi történelme.


2022. szeptember 07., Szerda

Orbán Viktor kiállt a brit–magyar szövetség megerősítése mellett

Levélben fejezte ki gratulációját Orbán Viktor miniszterelnök Liz Truss új brit kormányfőnek kedden.


2022. szeptember 05., Hétfő

Ismét Európa-szerte terjed a madárinfluenza

Indokolt a fokozott óvatosság.


Enyhülhet a megosztottság a V4-ben

Morawiecki meg szeretné újítani az együttműködést a V4-csoportban és a lengyel–magyar kapcsolatokban.


2022. augusztus 15., Hétfő

Tovább szítja a tajvani feszültséget egy újabb amerikai delegáció

Amúgy is robbanásveszélyes a helyzet Tajvan körül Nancy Pelosi látogatása után, most újabb amerikai delegáció érkezik. Henry Kissinger is megszólalt az ügyben.


2022. augusztus 09., Kedd

Oltási kampány indult Olaszországban a majomhimlő megfékezésére

A kórházban a következő napokban kétszáz főt oltanak be, és már további hatszázan regisztráltak .

+