Panoráma - 2022. szeptember 09., Péntek
#II. Erzsébet #Egyesült Királyság #London Bridge #gyász

A királynő halálával életbe lép a London Bridge művelet

A királynő halálával életbe lép a London Bridge művelet

(A kép forrása: hirado.hu)

Összefoglaljuk, hogy pontosan mi várható a királynő halála után.

II. Erzsébet királynőtől a halála esetére kidolgozott, London Bridge művelet nevű protokoll alapján várhatóan tíz nap múlva vesznek végső búcsút egykori angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyban, ott, ahol néhai édesapja és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

Az első gyásznap
A tíznapos gyászidőszak első napján kikiáltják Károlyt az új uralkodónak, amit hivatalosan is kihirdetnek. A parlamenti képviselők a miniszterelnök vezetésével tiszteletüket teszik az alsóházban, majd audienciát tartanak Károly királynál.

A második gyásznap
Az uralkodó holttestét a Buckingham-palota tróntermébe szállítják, ahol négy gárdista őrzi a koporsót. Mivel a királynő nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyban hunyt el, ezért a királyi vonatot Aberdeenshire-be küldik, amin Londonba szállítják a koporsót. Amennyiben ez valamilyen oknál fogva nem lehetséges, úgy a koporsót repülővel szállítják Londonba az aberdeeni repülőtérről.

A harmadik gyásznap
Károly király körutat tesz Nagy-Britanniában. Elsőként a parlamentben tesz látogatást, ahol a brit miniszterelnök, majd a képviselők is részvétet nyilvánítanak. Károly ezután Edinburgh-ba látogat, ahol gyászszertartással tisztelegnek az elhunyt királynő előtt a Szent Giles-székesegyházban.

A negyedik gyásznap
Károly király Észak-Írországba utazik, ahol fogadja a további részvétnyilvánításokat, majd részt vesz a belfasti Szent Anna-székesegyházban tartott istentiszteleten. Londonban elpróbálják az elhunyt királynő koporsójának átszállítását a Westminsteri apátságba.

Az ötödik gyásznap
Az elhunyt királynőt átszállítják a Westminsteri apátságba. A koporsót az apátság közepén ravatalozzák fel, egy megemlékezés kíséretében. A hatodik gyásznaptól a kilencedik gyásznapig. Elsőként a család, majd mindenki, aki részvétet óhajt nyilvánítani, leróhatja tiszteletét a néhai uralkodó előtt. A részvétnyilvánításra három napon keresztül, a nap 23 órájában lehetőséget biztosítanak. E három napon folytatódik Károly király körútja. Meglátogatja a walesi parlamentet, majd részt vesz a cardiffi Llandaff-székesegyházban tartandó megemlékezésen.

A tizedik gyásznap
A II. Erzsébet halálát követő tizedik nap a nemzet gyásznapja. Az állami temetést a ravatalozás helyszínén, a Westminsteri apátságban tartják, II. Erzsébetet férje, Fülöp herceg mellett helyezik örök nyugalomra a windsori Szent György-kápolnában. Délben országszerte két perces néma csenddel tisztelegnek az elhunyt királynő előtt.

II. Erzsébet királynő hetven évig ült az Egyesült Királyság trónján
II. Erzsébet királynő 1926. április 21-én született York hercegének és hercegnéjének, a későbbi VI. György brit királynak és Erzsébet királynénak elsőszülött gyermekeként. 1947. november 20-án kötött házasságot Fülöppel, akivel 73 évig éltek házasságban, az edinburgh-i herceg tavalyi haláláig. 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára. Ő volt az évezredes angol-brit monarchia első olyan uralkodója, aki 70 esztendőt töltött a trónon, és így megélte platinajubileumát. Az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már 2015. szeptember 9-én megdöntötte. A rekordot addig a napig üknagymamája, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.


2022. december 31., Szombat

Elhunyt XVI. Benedek pápa

Kilencvenöt éves korában szombaton 9 óra 34 perckor elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje.


2022. december 24., Szombat

120 ezer zarándokot és turistát várnak karácsonyra Betlehembe

Az elmúlt két évben a világjárvány miatti beutazási korlátozások megakadályozták Betlehemben az éjféli mise szokásos megtartását.


2022. december 17., Szombat

Megbénult Brüsszel: a magas rezsi és a szankciók ellen demonstráltak

Belgiumban is elviselhetetlen terhet rónak a lakosságra az egekbe szökő rezsiárak.


2022. december 11., Vasárnap

Horvátország januártól a schengeni övezet része

Románia és Bulgária továbbra is várólistán.


2022. november 24., Csütörtök

A hálaadást ünnepli az Egyesült Államok

Ötödével emelkedett az ünnepi menü ára.


2022. november 16., Szerda

Bombatalálat érte Lengyelországot, két ember meghalt

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök rendkívüli ülésre máris összehívta a nemzetvédelmi bizottságot.


2022. november 15., Kedd

M1: leállt a Barátság kőolajvezeték, az ellátás egyelőre zavartalan

Nem a vezeték sérült meg, csak az energiaellátó.


2022. október 30., Vasárnap

Idén is lesz Opatijában csokoládéfesztivál

November második hétvégéjén három napra újra az édes élvezetek szerelmeseinek mekkájává válik a horvátországi Opatija. A Csokoládé Fesztivál látogatóit tartalmas kísérőprogram is várja.


Tömegpánik a Halloween-partin

Ezren tüntek el, több mint százan meghalhattak, és rengeteg a sérült is Szöulban.


2022. október 27., Csütörtök

Mexikó több mint 2 millió turistát vár a halottak napi ünnepségekre

A Día de los Muertos, vagyis a Halottak Napja Mexikó egyik legnépszerűbb ünnepe.

+