Panoráma - 2022. szeptember 09., Péntek
#II. Erzsébet #Egyesült Királyság #London Bridge #gyász

A királynő halálával életbe lép a London Bridge művelet

A királynő halálával életbe lép a London Bridge művelet

(A kép forrása: hirado.hu)

Összefoglaljuk, hogy pontosan mi várható a királynő halála után.

II. Erzsébet királynőtől a halála esetére kidolgozott, London Bridge művelet nevű protokoll alapján várhatóan tíz nap múlva vesznek végső búcsút egykori angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyban, ott, ahol néhai édesapja és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

Az első gyásznap
A tíznapos gyászidőszak első napján kikiáltják Károlyt az új uralkodónak, amit hivatalosan is kihirdetnek. A parlamenti képviselők a miniszterelnök vezetésével tiszteletüket teszik az alsóházban, majd audienciát tartanak Károly királynál.

A második gyásznap
Az uralkodó holttestét a Buckingham-palota tróntermébe szállítják, ahol négy gárdista őrzi a koporsót. Mivel a királynő nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyban hunyt el, ezért a királyi vonatot Aberdeenshire-be küldik, amin Londonba szállítják a koporsót. Amennyiben ez valamilyen oknál fogva nem lehetséges, úgy a koporsót repülővel szállítják Londonba az aberdeeni repülőtérről.

A harmadik gyásznap
Károly király körutat tesz Nagy-Britanniában. Elsőként a parlamentben tesz látogatást, ahol a brit miniszterelnök, majd a képviselők is részvétet nyilvánítanak. Károly ezután Edinburgh-ba látogat, ahol gyászszertartással tisztelegnek az elhunyt királynő előtt a Szent Giles-székesegyházban.

A negyedik gyásznap
Károly király Észak-Írországba utazik, ahol fogadja a további részvétnyilvánításokat, majd részt vesz a belfasti Szent Anna-székesegyházban tartott istentiszteleten. Londonban elpróbálják az elhunyt királynő koporsójának átszállítását a Westminsteri apátságba.

Az ötödik gyásznap
Az elhunyt királynőt átszállítják a Westminsteri apátságba. A koporsót az apátság közepén ravatalozzák fel, egy megemlékezés kíséretében. A hatodik gyásznaptól a kilencedik gyásznapig. Elsőként a család, majd mindenki, aki részvétet óhajt nyilvánítani, leróhatja tiszteletét a néhai uralkodó előtt. A részvétnyilvánításra három napon keresztül, a nap 23 órájában lehetőséget biztosítanak. E három napon folytatódik Károly király körútja. Meglátogatja a walesi parlamentet, majd részt vesz a cardiffi Llandaff-székesegyházban tartandó megemlékezésen.

A tizedik gyásznap
A II. Erzsébet halálát követő tizedik nap a nemzet gyásznapja. Az állami temetést a ravatalozás helyszínén, a Westminsteri apátságban tartják, II. Erzsébetet férje, Fülöp herceg mellett helyezik örök nyugalomra a windsori Szent György-kápolnában. Délben országszerte két perces néma csenddel tisztelegnek az elhunyt királynő előtt.

II. Erzsébet királynő hetven évig ült az Egyesült Királyság trónján
II. Erzsébet királynő 1926. április 21-én született York hercegének és hercegnéjének, a későbbi VI. György brit királynak és Erzsébet királynénak elsőszülött gyermekeként. 1947. november 20-án kötött házasságot Fülöppel, akivel 73 évig éltek házasságban, az edinburgh-i herceg tavalyi haláláig. 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára. Ő volt az évezredes angol-brit monarchia első olyan uralkodója, aki 70 esztendőt töltött a trónon, és így megélte platinajubileumát. Az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már 2015. szeptember 9-én megdöntötte. A rekordot addig a napig üknagymamája, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. június 21., Szerda

Magyar katonai helikopter tragédiája Horvátországban

Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák - számolt be a szomorú hírről a Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán.


2023. február 23., Csütörtök

Szinte porzik a csatorna a velencei gondolák alatt

Lehetetlenné vált a gondolák, vízitaxik, mentőhajók közlekedése.


2023. február 19., Vasárnap

Vannak csodák!

Egy napig küzdöttek Ali életéért a magyarok, most örömteli hírek érkeztek róla.


2023. február 14., Kedd

Újabb közepes erősségű földrengés volt Romániában (videóval)

Szemtanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsilvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg.


2023. február 13., Hétfő

Mi történik itt? Románia után Horvátországban is földrengés volt

Mindkét mai földmozgás relatíve közel volt a magyar határhoz.


2023. február 09., Csütörtök

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása.


2023. február 07., Kedd

Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta Törökországnak

A hivatásos tűzoltókból, mentősökből és katonaorvosokból álló 55 fős csapat munkáját két keresőkutya is segíti. 


2023. február 06., Hétfő

Ismét látták a gyanús léggömböt, ezúttal Kolumbia fölött

Az Egyesült Államok légterébe behatolt léggömbbel kapcsolatban az amerikai álláspont az, hogy hírszerző eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett.


2023. február 04., Szombat

Farkasok tűntek fel a vadkamerák előtt a Plitvicei-tavaknál

Öt szürke farkas masírozott el a hóban a horvátországi nemzeti park kameracsapdája előtt.


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.

#Nagykanizsa

Tojásfa a kórházban

Tojásfa a kórházban

2024. március 29. - Kanizsa

Gyurcsány emberei...

Gyurcsány emberei...

2024. március 28. - Kanizsa

Remekeltek a Szivárvány-iskola atlétái

Remekeltek a Szivárvány-iskola atlétái

2024. március 27. - Sport

Egy somogyi „csibész” mikrofonnal

Egy somogyi „csibész” mikrofonnal

2024. március 26. - Kanizsa

Közönséges bükkfa került az időspirálba

Közönséges bükkfa került az időspirálba

2024. március 25. - Kanizsa

Amerikából jöttek

Amerikából jöttek

2024. március 22. - Kanizsa

+