Panoráma - 2022. október 25., Kedd
#Egyesült Királyság #Rishi Sunak #külpolitika

Kihívó nélkül maradt Rishi Sunak, ő lesz a brit miniszterelnök

Kihívó nélkül maradt Rishi Sunak, ő lesz a brit miniszterelnök

(Fotó: Facebook/Rishi Sunak)

Rishi Sunak volt pénzügyminisztert választotta a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója a párt új vezetőjévé – jelentette be hétfő délután Sir Graham Brady, a vezetőválasztási folyamatot irányító tory frakciótestület, az 1922 Bizottság elnöke. A választási eredmény azt jelenti, hogy Sunak lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

Brady hivatalos bejelentése előtt néhány pillanattal Sunak egyetlen riválisa, Penny Mordaunt volt védelmi miniszter közölte, hogy visszalép.

A politikus Twitteren közzétett üzenetében azt írta, hogy a mostani példátlan időkben a Konzervatív Párt kinyilvánította, hogy stabilitásra van szükség. Mordaunt hozzátette, hogy maximálisan támogatja Sunakot. Kijelentette, hogy a pártnak össze kell fognia, és közösen kell dolgoznia a nemzetért.

Mint ismert Liz Truss jelenlegi miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy távozik a Konzervatív Párt éléről, miután az adócsökkentési programja miatt támadt hatalmas piaci felfordulás nyomán az alsóházi toryfrakció jelentős része ellene fordult.

Távozása miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti, de utódja hivatalba lépéséig – amely várhatóan még hétfőn, legkésőbb kedden megtörténik – Truss ellátja a kormányfői teendőket.

A BBC emlékeztetett rá, hogy Sunak rendkívül nehéz gazdasági helyzetben veszi át a miniszterelnöki tisztséget, hiszen mindenki azt várja tőle, hogy részeletes tervekkel álljon elő, hogyan szeretné egyensúlyba hozni a brit gazdaságot. A lap szerint a politikus a nyári miniszterelnök-jelölti kampány óta nem mutatott be részletes gazdasági javaslatokat.

Az új kormányfőre ezenkívül politikai nyomás is nehezedik, ugyanis a liberálisok és a Munkáspárt is azt követeli, hogy írjanak ki előre hozott választásokat.

Ennek megfelelően Sir Ed Davey, a Liberális Demokrata Párt vezetője a hírekre reagálva közölte: a Konzervatív Párt egy újabb valóságtól elrugaszkodott miniszterelnököt választott.

Davey azt mondta, hogy a Konzervatív Párt tönkretette a brit gazdaságot. Daevy szerint a konzervatívoknak nincs semmilyen tervük, hogyan hoznák helyre a károkat. A liberális politikus szerint Sunak megmutatta, hogy „nem érti a nehéz helyzetben lévő családok és nyugdíjasok előtt álló kihívásokat”. Szerinte a káosznak csak az előre hozott választások kiírásával lehet véget vetni.

Sunak sikerét üdvözölte ugyanakkor James Cleverly külügyminiszter, aki úgy fogalmazott, hogy a Konzervatív Párt mostani döntése nagyon pozitív lépés. Cleverly eredetileg Boris Johnsont támogatta, de most úgy véli, Sunak a legtapasztaltabb jelölt az ország vezetésére, szerinte okos és tehetséges fickó. Azt mondta, a „nehéz” és „brutális” elmúlt néhány hónap után a kormány most végre a brit emberekre, a jó kormányzás megvalósítására és Ukrajna támogatására összpontosíthat.

A skót konzervatívok vezetője, Douglas Ross is gratulált Rishi Sunaknak. Douglas azt nyilatkozta, hogy az új miniszterelnök egyedülállóan jól felkészült a feladatra.

Sunak mostani sikerével megkoronázta üstökösszerű politikai felemelkedését, és ő lesz Nagy-Britannia első indiai származású miniszterelnöke.

A 42 éves egykori befektetési alapkezelő keménykezű, pragmatikus politikusként szerzett hírnevet, amikor pénzügyminiszterként az államkincstár kancellárja volt. Sunak mellett az egyik legnagyobb érv az volt, hogy pénzügyminiszterként szerzett hírneve képes lehet stabilizálni a piacokat. Jelöltségének hivatalos bejelentésekor Sunak ígéretet tett arra, hogy rendbe hozza a gazdaságot, egyesíti a Konzervatív Pártot, és eredményeket hoz Egyesült Királyság számára.

Sunaknak vannak ugyanakkor kritikusai is, egyesek szerint a volt pénzügyminiszter túl gazdag ahhoz, hogy megszólíthassa a munkásosztályt. Sunak a becslések szerint az alsóház leggazdagabb tagja. A politikus felesége, Akshata Murty egy indiai milliárdos üzletember lánya.

Erre a kritikára válaszul Sunak úgy érvelt, hogy vagyonának növekedése a Konzervatív Párt meritokratikus értékeit testesíti meg. Nagyszülei eredetileg Indiából származnak, és az 1960-as években vándoroltak ki. Édesanyja gyógyszertárat vezetett Dél-Angliában, édesapja pedig orvos volt. Ő maga már egy elit brit magániskolába járt, majd a Stanford Egyetemen diplomázott, itt ismerte meg Akshata Murtyt.

Dolgozott a Goldman Sachsnak, majd a politikába került, és gyorsan tört fel Konzervatív Párton belül, ahol segítette egyre népszerűbbé válását a Brexit támogatása is. 2020-ban lett pénzügyminiszter Boris Johnson kormányában, később viszont lemondott, mondván: a gazdaságról eltérő nézeteik vannak. A távozás további lemondások lavináját indította el, ami végül Johnsont kiszorította a hatalomból. Éppen emiatt viszont sok tory árulónak tartja, hiszen végül is ő buktatta meg Johnsont.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. június 21., Szerda

Magyar katonai helikopter tragédiája Horvátországban

Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák - számolt be a szomorú hírről a Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán.


2023. február 23., Csütörtök

Szinte porzik a csatorna a velencei gondolák alatt

Lehetetlenné vált a gondolák, vízitaxik, mentőhajók közlekedése.


2023. február 19., Vasárnap

Vannak csodák!

Egy napig küzdöttek Ali életéért a magyarok, most örömteli hírek érkeztek róla.


2023. február 14., Kedd

Újabb közepes erősségű földrengés volt Romániában (videóval)

Szemtanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsilvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg.


2023. február 13., Hétfő

Mi történik itt? Románia után Horvátországban is földrengés volt

Mindkét mai földmozgás relatíve közel volt a magyar határhoz.


2023. február 09., Csütörtök

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása.


2023. február 07., Kedd

Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta Törökországnak

A hivatásos tűzoltókból, mentősökből és katonaorvosokból álló 55 fős csapat munkáját két keresőkutya is segíti. 


2023. február 06., Hétfő

Ismét látták a gyanús léggömböt, ezúttal Kolumbia fölött

Az Egyesült Államok légterébe behatolt léggömbbel kapcsolatban az amerikai álláspont az, hogy hírszerző eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett.


2023. február 04., Szombat

Farkasok tűntek fel a vadkamerák előtt a Plitvicei-tavaknál

Öt szürke farkas masírozott el a hóban a horvátországi nemzeti park kameracsapdája előtt.


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.

+