Panoráma - 2022. október 25., Kedd
#Egyesült Királyság #Rishi Sunak #külpolitika

Kihívó nélkül maradt Rishi Sunak, ő lesz a brit miniszterelnök

Kihívó nélkül maradt Rishi Sunak, ő lesz a brit miniszterelnök

(Fotó: Facebook/Rishi Sunak)

Rishi Sunak volt pénzügyminisztert választotta a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója a párt új vezetőjévé – jelentette be hétfő délután Sir Graham Brady, a vezetőválasztási folyamatot irányító tory frakciótestület, az 1922 Bizottság elnöke. A választási eredmény azt jelenti, hogy Sunak lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

Brady hivatalos bejelentése előtt néhány pillanattal Sunak egyetlen riválisa, Penny Mordaunt volt védelmi miniszter közölte, hogy visszalép.

A politikus Twitteren közzétett üzenetében azt írta, hogy a mostani példátlan időkben a Konzervatív Párt kinyilvánította, hogy stabilitásra van szükség. Mordaunt hozzátette, hogy maximálisan támogatja Sunakot. Kijelentette, hogy a pártnak össze kell fognia, és közösen kell dolgoznia a nemzetért.

Mint ismert Liz Truss jelenlegi miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy távozik a Konzervatív Párt éléről, miután az adócsökkentési programja miatt támadt hatalmas piaci felfordulás nyomán az alsóházi toryfrakció jelentős része ellene fordult.

Távozása miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti, de utódja hivatalba lépéséig – amely várhatóan még hétfőn, legkésőbb kedden megtörténik – Truss ellátja a kormányfői teendőket.

A BBC emlékeztetett rá, hogy Sunak rendkívül nehéz gazdasági helyzetben veszi át a miniszterelnöki tisztséget, hiszen mindenki azt várja tőle, hogy részeletes tervekkel álljon elő, hogyan szeretné egyensúlyba hozni a brit gazdaságot. A lap szerint a politikus a nyári miniszterelnök-jelölti kampány óta nem mutatott be részletes gazdasági javaslatokat.

Az új kormányfőre ezenkívül politikai nyomás is nehezedik, ugyanis a liberálisok és a Munkáspárt is azt követeli, hogy írjanak ki előre hozott választásokat.

Ennek megfelelően Sir Ed Davey, a Liberális Demokrata Párt vezetője a hírekre reagálva közölte: a Konzervatív Párt egy újabb valóságtól elrugaszkodott miniszterelnököt választott.

Davey azt mondta, hogy a Konzervatív Párt tönkretette a brit gazdaságot. Daevy szerint a konzervatívoknak nincs semmilyen tervük, hogyan hoznák helyre a károkat. A liberális politikus szerint Sunak megmutatta, hogy „nem érti a nehéz helyzetben lévő családok és nyugdíjasok előtt álló kihívásokat”. Szerinte a káosznak csak az előre hozott választások kiírásával lehet véget vetni.

Sunak sikerét üdvözölte ugyanakkor James Cleverly külügyminiszter, aki úgy fogalmazott, hogy a Konzervatív Párt mostani döntése nagyon pozitív lépés. Cleverly eredetileg Boris Johnsont támogatta, de most úgy véli, Sunak a legtapasztaltabb jelölt az ország vezetésére, szerinte okos és tehetséges fickó. Azt mondta, a „nehéz” és „brutális” elmúlt néhány hónap után a kormány most végre a brit emberekre, a jó kormányzás megvalósítására és Ukrajna támogatására összpontosíthat.

A skót konzervatívok vezetője, Douglas Ross is gratulált Rishi Sunaknak. Douglas azt nyilatkozta, hogy az új miniszterelnök egyedülállóan jól felkészült a feladatra.

Sunak mostani sikerével megkoronázta üstökösszerű politikai felemelkedését, és ő lesz Nagy-Britannia első indiai származású miniszterelnöke.

A 42 éves egykori befektetési alapkezelő keménykezű, pragmatikus politikusként szerzett hírnevet, amikor pénzügyminiszterként az államkincstár kancellárja volt. Sunak mellett az egyik legnagyobb érv az volt, hogy pénzügyminiszterként szerzett hírneve képes lehet stabilizálni a piacokat. Jelöltségének hivatalos bejelentésekor Sunak ígéretet tett arra, hogy rendbe hozza a gazdaságot, egyesíti a Konzervatív Pártot, és eredményeket hoz Egyesült Királyság számára.

Sunaknak vannak ugyanakkor kritikusai is, egyesek szerint a volt pénzügyminiszter túl gazdag ahhoz, hogy megszólíthassa a munkásosztályt. Sunak a becslések szerint az alsóház leggazdagabb tagja. A politikus felesége, Akshata Murty egy indiai milliárdos üzletember lánya.

Erre a kritikára válaszul Sunak úgy érvelt, hogy vagyonának növekedése a Konzervatív Párt meritokratikus értékeit testesíti meg. Nagyszülei eredetileg Indiából származnak, és az 1960-as években vándoroltak ki. Édesanyja gyógyszertárat vezetett Dél-Angliában, édesapja pedig orvos volt. Ő maga már egy elit brit magániskolába járt, majd a Stanford Egyetemen diplomázott, itt ismerte meg Akshata Murtyt.

Dolgozott a Goldman Sachsnak, majd a politikába került, és gyorsan tört fel Konzervatív Párton belül, ahol segítette egyre népszerűbbé válását a Brexit támogatása is. 2020-ban lett pénzügyminiszter Boris Johnson kormányában, később viszont lemondott, mondván: a gazdaságról eltérő nézeteik vannak. A távozás további lemondások lavináját indította el, ami végül Johnsont kiszorította a hatalomból. Éppen emiatt viszont sok tory árulónak tartja, hiszen végül is ő buktatta meg Johnsont.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. november 24., Csütörtök

A hálaadást ünnepli az Egyesült Államok

Ötödével emelkedett az ünnepi menü ára.


2022. november 16., Szerda

Bombatalálat érte Lengyelországot, két ember meghalt

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök rendkívüli ülésre máris összehívta a nemzetvédelmi bizottságot.


2022. november 15., Kedd

M1: leállt a Barátság kőolajvezeték, az ellátás egyelőre zavartalan

Nem a vezeték sérült meg, csak az energiaellátó.


2022. október 30., Vasárnap

Idén is lesz Opatijában csokoládéfesztivál

November második hétvégéjén három napra újra az édes élvezetek szerelmeseinek mekkájává válik a horvátországi Opatija. A Csokoládé Fesztivál látogatóit tartalmas kísérőprogram is várja.


Tömegpánik a Halloween-partin

Ezren tüntek el, több mint százan meghalhattak, és rengeteg a sérült is Szöulban.


2022. október 27., Csütörtök

Mexikó több mint 2 millió turistát vár a halottak napi ünnepségekre

A Día de los Muertos, vagyis a Halottak Napja Mexikó egyik legnépszerűbb ünnepe.


2022. október 24., Hétfő

Látni kell, hogyan pompázik a Niagara-vízesés magyar színekben!

Immár harmadik alkalommal ünnepelték így a magyar nemzeti ünnepet.


2022. október 21., Péntek

Belebukott a sorozatos botrányokba a brit kormányfő

Liz Truss mindössze hat hete volt hivatalban.


2022. október 07., Péntek

Orbán Viktor az EU-csúcs után: Sikerült elérnünk Magyarország céljait!

A miniszterelnök úgy fogalmazott: a legfontosabb a béke, és hogy megakadályozzuk a háború eszkalációját.


Északi Áramlat – Megvannak a bizonyítékok, robbanások történtek

A helyszíni szemle alapján bizonyítékai vannak a svéd hatóságoknak arra, hogy robbanások történtek az Északi Áramlat vezetékszálain – közölte csütörtökön az ország nemzetbiztonsági hivatala.


2022. október 01., Szombat

Északi Áramlat: itt a hivatalos jelentés a szivárgások okáról

A szivárgásokat hétfőn észlelték nemzetközi vizeken Bornholm dán szigettől keletre.


2022. szeptember 30., Péntek

Kiderült, mi okozta II. Erzsébet királynő halálát

„Idős kor” okozta II. Erzsébet királynő halálát a csütörtökön nyilvánosságra hozott halotti bizonyítvány szerint.

+