Panoráma - 2022. október 27., Csütörtök
#Mexikó #halottak napja #Día de los Muertos #ünnep

Mexikó több mint 2 millió turistát vár a halottak napi ünnepségekre

Mexikó több mint 2 millió turistát vár a halottak napi ünnepségekre

(Fotó: lugardeviajes.com)

A Día de los Muertos, vagyis a Halottak Napja Mexikó egyik legnépszerűbb ünnepe, minden évben rengeteg turista érkezik az országba ilyenkor. Idén a mexikói kormány 2,16 millió turistát vár az országba, akik az előrejelzések alapján 37 milliárd peso (761 milliárd forint) bevételt hoznak majd.

Péntektől szerdáig, vagyis halottak napján és az azt megelőző hétvégén több mint két millió ember vesz majd részt Mexikó-szerte az ünnepségeken és szállnak meg az ország szállodáiban. A mexikói és külföldi turisták várhatóan nagy összegeket költenek majd október 28. és november 2. között – írja a Mexico News Daily.

Miguel Torruco turisztikai miniszter egy nyilatkozatban elmondta, hogy a turisták az előrejelzések szerint az összesen 37,72 milliárd pesó bevételből mintegy 9%-ot – 3,43 milliárd pesót – várhatóan szálláshelyekre költik majd a hatnapos időszakban, a fennmaradó összeget pedig egyéb turisztikai szolgáltatók, például éttermek, légitársaságok és busztársaságok kapják.

A turisták várható száma alig marad el a 2019-es adatoktól. A koronavírus előtt 2,27 millió ember szállt meg a Día de los Muertos előtti időszakban a mexikói szállodákban.

A turisztikai miniszter elmondta, hogy az előrejelzések alapján idén a szállodai vendégek alig háromnegyede lesz mexikói, a többit külföldiek teszik ki. További 2,45 millió mexikói várhatóan családtagoknál vagy barátoknál, illetve nyaralókban száll meg, miközben részt vesznek a halottak napi rendezvényeken – és pénzüket a helyi gazdaságban költik el.

Michoacán (ahol olyan népszerű halottak napi úti célok találhatók, mint Pátzcuaro és Morelia) az egyik olyan állam, amely nagyobb látogatóözönre számít, de Mexikóvárosban is nagy tömegek fognak összegyűlni az ünnepségekre, beleértve a szombati halottak napi felvonulást is.

Torruco elmondta, hogy Mexikóvárosban szombat este közel 80%-os szállodai telítettség várható, és vasárnap reggel mintegy 78 000 vendég ébred majd a fővárosban, valószínűleg az előző napi, 1 millió embert számláló felvonuláson való részvétel után.

Mexikóvárosban számos más halottak napi látványosság is van, többek között monumentális ofrendák (oltárok vagy felajánlások), amelyeket olyan köztereken állítanak fel, mint a Plaza de Santo Domingo és a Plaza de la Constitución, közismertebb nevén a zócalo.

(Forrás: turizmis.com)

Még érdekes lehet ...


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.


2022. december 31., Szombat

Elhunyt XVI. Benedek pápa

Kilencvenöt éves korában szombaton 9 óra 34 perckor elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje.


2022. december 24., Szombat

120 ezer zarándokot és turistát várnak karácsonyra Betlehembe

Az elmúlt két évben a világjárvány miatti beutazási korlátozások megakadályozták Betlehemben az éjféli mise szokásos megtartását.


2022. december 17., Szombat

Megbénult Brüsszel: a magas rezsi és a szankciók ellen demonstráltak

Belgiumban is elviselhetetlen terhet rónak a lakosságra az egekbe szökő rezsiárak.


2022. december 11., Vasárnap

Horvátország januártól a schengeni övezet része

Románia és Bulgária továbbra is várólistán.


2022. november 24., Csütörtök

A hálaadást ünnepli az Egyesült Államok

Ötödével emelkedett az ünnepi menü ára.


2022. november 16., Szerda

Bombatalálat érte Lengyelországot, két ember meghalt

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök rendkívüli ülésre máris összehívta a nemzetvédelmi bizottságot.


2022. november 15., Kedd

M1: leállt a Barátság kőolajvezeték, az ellátás egyelőre zavartalan

Nem a vezeték sérült meg, csak az energiaellátó.


2022. október 30., Vasárnap

Idén is lesz Opatijában csokoládéfesztivál

November második hétvégéjén három napra újra az édes élvezetek szerelmeseinek mekkájává válik a horvátországi Opatija. A Csokoládé Fesztivál látogatóit tartalmas kísérőprogram is várja.


Tömegpánik a Halloween-partin

Ezren tüntek el, több mint százan meghalhattak, és rengeteg a sérült is Szöulban.


2022. október 25., Kedd

Kihívó nélkül maradt Rishi Sunak, ő lesz a brit miniszterelnök

Rishi Sunak volt pénzügyminisztert választotta a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója a párt új vezetőjévé.

+