Panoráma - 2022. november 16., Szerda
#Lengyelország #Oroszország #Ukrajna #háború #rakétatámadás

Bombatalálat érte Lengyelországot, két ember meghalt

Bombatalálat érte Lengyelországot, két ember meghalt

(Fotó: Facebook)

Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba – közölte honlapján a Radio Zet.

Mint írták, a Lublintól délkeletre, az ukrán határtól néhány kilométerre fekvő településre két tévesen célzott rakéta csapódott be.

A rendőrség és a katonaság a helyszínen van – tájékoztatott a lengyel rádió a honlapján és a Twitteren.

Rendkívüli tanácskozást hívott össze Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő az államfői hivatal kötelékében működő nemzetbiztonsági irodában (BBN) – közölte kedd este a lengyel kormányszóvivő.

„A kialakult válsághelyzet miatt” az államfő és a miniszterelnök a kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága tagjaival tanácskozik – mondta el sajtóértekezletén Piotr Müller kormányszóvivő.

A szóvivő arra szólította fel a médiát, hogy „ne tegyen közzé meg nem erősített információkat”. Az illetékes szolgálatok hiteles információkkal szolgálnak a tanácskozáson, majd egy sajtókonferencián nyilvánosságra fogják hozni ezeket – tette hozzá Müller.

Korábban rakétatalálat érte a Barátság kőolajvezetéket is, az eseményekre reagálva pedig Orbán Viktor miniszterelnök összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba.

Honvédelmi miniszter: most nyugalomra van szükség
Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, hogy az ország kőolajellátása most és a jövőben is biztosított. A magyar vezetés folyamatos kapcsolatban van a NATO-val. Különleges lépésre egyelőre nincs szükség, de a magyar honvédség azonnal képes reagálni.

Most a nyugalom a legfontosabb - erre hívta fel a figyelmet a honvédelmi miniszter a közmédiának adott interjújában. Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte: az ország kőolaj ellátása biztosított nem csak most, hanem a jövőben is.

A tárcavezető figyelmeztetett rá, hogy meg kell várni a hivatalos és megerősített ionformációkat.

A magyar kormány figyelemmel követi az eseményeket és kapcsolatban áll minden szereplővel.

Arról beszélt, hogy az estére összehívott Védelmi Tanács ülésen két fontos téma volt. Az egyik a Barátság kőolajvezeték volt, amely a jelenlegi információk alapján ugyan nme kapott közvetlen találatot, de az azt ellátó trafóház igen.

Olaj viszont nem érkezik a csövön. A Mol ugyanakkor arról biztosította a kormányzatot, hogy a kőolajellátottsága az országnak zavartalan és ez hosszú távon is így lesz.

A másik fontos téma értelemszerűen a lengyelországi állítólagos orosz rakétatámadás volt. A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy bizonytalan információk állnak jelenleg rendelkezésre, pontosan egyelőre nem lehet tudni, mi történt. 

A lengyelek tájékoztatását várja mindenki.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszélt a Nato főtitkárával, illetve több tagállam védelmi miniszterével. Ezeknek az egyeztetéseknek az volt a tapasztalata, hogy most minden kormány nyugalomra inti a saját országát. "Figyelemmel követjük az események, a magyar honvédség, mint mindig, az ország rendelkezésére áll. Egyelőre semmilyen különös lépést nem kell tennünk azon túl, hogy élő kapcsolatban vagyunk a teljes európai és nemzetközi Nato-rendszerrel.

Azonnal képesek vagyunk reagálni, bármi történik

- húzta alá.

(Forrás: hirado.hu/VG)

Még érdekes lehet ...


2023. június 21., Szerda

Magyar katonai helikopter tragédiája Horvátországban

Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák - számolt be a szomorú hírről a Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán.


2023. február 23., Csütörtök

Szinte porzik a csatorna a velencei gondolák alatt

Lehetetlenné vált a gondolák, vízitaxik, mentőhajók közlekedése.


2023. február 19., Vasárnap

Vannak csodák!

Egy napig küzdöttek Ali életéért a magyarok, most örömteli hírek érkeztek róla.


2023. február 14., Kedd

Újabb közepes erősségű földrengés volt Romániában (videóval)

Szemtanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsilvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg.


2023. február 13., Hétfő

Mi történik itt? Románia után Horvátországban is földrengés volt

Mindkét mai földmozgás relatíve közel volt a magyar határhoz.


2023. február 09., Csütörtök

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása.


2023. február 07., Kedd

Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta Törökországnak

A hivatásos tűzoltókból, mentősökből és katonaorvosokból álló 55 fős csapat munkáját két keresőkutya is segíti. 


2023. február 06., Hétfő

Ismét látták a gyanús léggömböt, ezúttal Kolumbia fölött

Az Egyesült Államok légterébe behatolt léggömbbel kapcsolatban az amerikai álláspont az, hogy hírszerző eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett.


2023. február 04., Szombat

Farkasok tűntek fel a vadkamerák előtt a Plitvicei-tavaknál

Öt szürke farkas masírozott el a hóban a horvátországi nemzeti park kameracsapdája előtt.


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.

+