Sport - 2023. október 14., Szombat
#Nagykanizsa #Fortissimo Együtt a Sportoló Ifjúságért Alapítvány #sport #integráció #Égisz-program #Herkules-program

Országos sportalapítványt hozott létre egy kanizsai fiatal

Országos sportalapítványt hozott létre egy kanizsai fiatal

Lőrincz Norbert, az alapítvány kurátora (Fotó: Zalakocka)

A hátrányos helyzetű gyerekek sport általi integrációját, oktatási intézmények segítését, ösztöndíj programok megvalósítását és sportnapok szervezését szeretné minél több gyermek számára biztosítani a Fortissimo Együtt a Sportoló Ifjúságért Alapítvány. A közelmúltban létrejött civil szervezet kurátorát, a kanizsai származású Lőrincz Norbertet kérdeztük az egyéni indíttatásról és az alapítvány terveiről.

- Egészen gyerekkorom óta közel állt hozzám a sport, gyerekként aktívan birkóztam és fociztam Nagykanizsán, ahol rengeteget tanulhattam a kitartásról, egészségtudatos gondolkodásról és a sport pozitív, közösségépítő hatásairól - emlékezett vissza Lőrincz Norbert, aki elárulta: egy súlyosabb szemprobléma kialakulása ellehetetlenítette a versenyszintű sportolói karrierjét, így új célként azt tűzte ki magának, hogy segítsen a gyermekeknek az álmaik megvalósításában. - Kiemelten fontosnak tartom, hogy a sport által egy olyan világot mutassunk a fiataloknak, amiben a boldogság és a pozitív környezetben végzett munka hozza meg a befektetett energia gyümölcsét. Célunk, hogy a sporton keresztül minden gyermek számára lehetőséget biztosítsunk a testileg és szellemileg egészséges felnőtté váláshoz, hozzásegítve ezzel őket egy egészségtudatos, boldog élethez.

Az alapítvány több programot is kidolgozott a fenti célok megvalósításához,

ezek egyike az Égisz-program, melynek lényege a hátrányos helyzetű gyermekek sport általi integrációja, illetve a különböző sportágakban való sikeres és aktív részvétel.

A hátrányos helyzetű gyermekek esetében kiemelt figyelmet fordítanak a későbbi utánkövetésre, hogy a gyermekek a lehető legjobb feltételekkel kezdjenek bele a felnőttek világába. Fontos szerepet kapnak az ukrán menekült fiatalok is, hogy az integráció minél könnyebben menjen végbe, és a magyar, illetve ukrán gyerekek kölcsönösen tanuljanak egymástól, illetve környezetüktől.

- A másik programunk a Herkules-program, melynek keretében sportnapokat szervezünk, ahol célunk a kohézió erősítése, illetve a  különböző sportágak megismertetése és megszerettetése a cél - folytatta Lőrincz Norbert. - Szeptemberben alapítványunk szervezett egyetem sportnapot is, ahol a diákok 6 órán keresztül versenyezhettek az ügyességi-, illetve challenge pályánkon, továbbá egy középiskola sportnapját az iskolával közösen szerveztük meg, ahol közel 600 diákot sikerült megmozgatnunk. Szerencsére az esemény kapcsán rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk a diákok és tanárok részéről is, illetve az iskola a Magyar Diáksport Napja kapcsán rendezett versenyeken való aktív részvételetekért elismerő oklevelet kapott az Európai Diáksport szövetségtől. Mindezek mellett elindult Mini Hercules Ovifoci programunk is, ahol a mozgásfejlesztés minden formája játékos formában jelenik meg, hogy a gyerekek a lehető legvidámabb környezetben fejlődjenek. Nevelési metodikánk középpontjában a gondolkodó gyermek nevelése áll, akik felnőtté válásuk során egyre több tudatos döntést hoznak meg magabiztosan. Közel 40 ovis gyermek fejlesztése zajlik jelenleg hetente.

Lőrincz Norbert elárulta: a jövőbeli célok között szerepel táborok szervezése is, ahol a családias légkör és a pozitív visszacsatolás kapja majd a főszerepet. A jövő nyáron többek között Nagykanizsán is szeretnének ilyen sporttábort szervezni.

S, hogy miként lehet segíteni, támogatni az alapítvány munkáját? A kurátor elmondta: magánszemélyek felajánlásait, cégek támogatását is szívesen fogadják, legyen szó anyagi dotációról vagy éppen sportruházat, sporteszközök felajánlásáról. Minderről bővebben az alapítvány weboldalon - https://fortissimosportalapitvany.hu - is lehet olvasni, ahol a számlaszám is megtalálható.

Még érdekes lehet ...


2024. augusztus 29., Csütörtök

Jól szerepeltek a kanizsai kajakosok

Kanizsai és kanizsai kötődésű versenyzők is részt vettek az üzbegisztáni Szamarkandban megrendezett felnőtt gyorsasági nem olimpiai számos világbajnokságon.


2024. július 18., Csütörtök

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Az 5,2 kilométeres Balaton-átúszás tervezett új időpontja vasárnap, de a végleges döntés csak péntek délben születik meg.


2024. július 11., Csütörtök

Balaton-átúszás - Már több mint 10 ezren neveztek

Néhány nappal a 42. Lidl Balaton-átúszás előtt meghaladta a 10 ezret a nevezők száma.


2024. június 30., Vasárnap

A helyek kétharmada már elkelt a Balaton-átúszásra

A július 20-án sorra kerülő, 42. Balaton-átúszásra több mint tízezer résztvevőt várnak a szervezők.


2024. június 26., Szerda

A kanizsai sakk csúcskategóriát képvisel Magyarországon

Tizenhatodik bajnoki címet ünnepelhettek.


Amerikai birkózók a Zsigmondy-csarnokban

A magyarok mindkét fogásnemben felülmúlták tengerentúli vendégeiket.


2024. június 24., Hétfő

Országúti kerékpárverseny Zalakaroson

A versenyzők a fürdővárosban és annak környékén tekertek.


2024. június 21., Péntek

Vitorlázó repülő program indul a nagykanizsai repülőtéren

A Nagykanizsai Vitorlázórepülő Szakosztály a 12-15 év közötti, repülés iránt érdeklődő gyermekeket várja.


2024. június 20., Csütörtök

Zalakaros: országúti kerékpáros verseny egész hétvégén

A verseny ideje alatt Zalakaros teljes területén és a környező falvakban a gépjárműforgalom időszakos és teljes lezárása is várható.


2024. június 14., Péntek

Elkezdődik a foci Eb

A magyarok szombaton lépnek pályára.


2024. június 05., Szerda

Zárásként: 14 arany-, 6 ezüst- és 3 bronzérem

A nagykanizsai Szivárvány EGYMI fiataljai bizonyították rátermettségüket.

+