Érdekes - 2020. november 10., Kedd
#évszak #étkezés #egészséges #finom #tudatos vásárlás

Étkezzünk évszakok szerint!

Étkezzünk évszakok szerint!

Télen sokkal jobban vagyunk a sült tökre, sült gesztenyére, kalóriadúsabb ételekre, mint a kánikulában (A kép forrása: Pixabay)

Nemcsak egészségesebb és finomabb, ami a termőföldön érett be, de a környezetet is védjük, ha nem a világ másik végéről ideszállított ételekre szavazunk. Ráadásul a helyi, szezonális növények vásárlásával a helyi gazdaságot támogatjuk.

A tudatos vásárlási szokások kialakításával étkezési szokásainkat is tudatosabbá tehetjük, ha átgondoljuk, hogy melyik évszakban mit miért eszünk, és hol vásároljuk meg. A helyi termékek vásárlásával továbbá visszaszokhatunk az évszak szerinti táplálkozásra is, amelyet több népszerű étrend vagy étkezési kultúra javasol. Ha a paradicsomot, paprikát, almát, szilvát megbízható helyi termelőtől szerezzük be, és elégedettek voltunk az árujával nyáron, december közepén feltehetően megint őt fogjuk keresni, hogy megkóstoljuk a házi szilvalekvárját, vagy vásároljunk a dióból, amelyet kínál.

202011091443_1110_zoldseg.jpg (1500×996)A helyi, szezonális növények vásárlásával a helyi gazdaságot támogatjuk (A kép forrása: Pixabay)

Ősszel, amikor a meleg napokat hűvösebb időszak váltja fel, szervezetünk fokozatosan „melegebb” ételeket kíván, például kevesebb nyers és több párolt zöldséget. Ilyenkor több fűszert is használhatunk, mint nyáron, amikor szervezetünket jól esett hűteni a sok nyers gyümölccsel, dinnyével, őszibarackkal, beértük salátákkal, és nagyon sok folyadékot fogyasztottunk.

Télen sokkal jobban vágyunk a forró húslevesre, a gazdag bablevesre, az eltett befőttre, lekvárra, sült tökre, sült gesztenyére, kalóriadúsabb ételekre, mint a kánikulában. A hidegben a ragulevesek, a főtt és sült tészták, a rakott, párolt zöldségek is jobban esnek. Ha nem vagyunk rá allergiásak, nassolnivalónak ajánljuk az olajos magvakat. A dió mellett a mandula, a mogyoró is igazi csemege, és azok az (akar házilag) aszalt gyümölcsök, például alma, szilva, sárgabarack, amelyeknek tartósítására a gondos háziasszony már idejében, a szezonban gondolt.

(Forrás: eteltcsakokosan.hu)

Még érdekes lehet ...


2025. március 26., Szerda

Heves zápor és jégeső lepte meg a keszthelyieket

A március végi időjárás ismét bebizonyította, mennyire kiszámíthatatlan tud lenni a tavasz: több térségben is váratlanul, heves záporokkal és jégesővel csaptak le a viharok.


2025. március 21., Péntek

Vajon mire készül Dolhai Attila Zalaszentbalázson?

Rejtélyes információt osztott meg követőivel közösségi oldalán.


Borminősítéstől a kaj horvát kultúráig – hétvégi programok Dél-Zalában

Letenyén vasárnap kisállatbemutatóra várják az érdeklődőket.


2025. március 20., Csütörtök

Újabb kanizsai siker a rangos gasztroversenyen!

Wilheim Dávid hozta el a különdíjat a Grand Prix Gelato Hungary fagylaltversenyről.


2025. március 16., Vasárnap

50 forintos csomagolások: ezt a terméket váltották vissza leggyakrabban

2024-ben csak fémdobozból 360 milliót cseréltek pénzre Magyarországon.


2025. március 08., Szombat

Óraátállítás március utolsó hétvégéjén

Ismét egy órával kevesebbet aludhatunk majd.


A takarítás 2025-ben már nem női feladat, hanem közös felelősség egy nőnapi felmérés szerint

Az életkor előrehaladtával az emberek kissé szívesebben dolgoznak a kertben, mint az otthonukban.


2025. március 07., Péntek

A háború idején lefalazták, így sikerült megmenteni

A keszthelyi Festetics-kastélyban található Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára.


2025. március 03., Hétfő

Rejtélyes koponya került elő Balatonmagyaródon

Mongolid jellegzetességeket hordoz a maradvány.


2025. február 28., Péntek

Ha farsang, akkor fánkfesztivál!

Az év legédesebb fesztiválját március 1-jén rendezi meg a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház.


2025. február 23., Vasárnap

Nagyranőtt rágcsáló okoz egyre több problémát Dél-Zalában

Nagy a baj, a nutriát már vadászattal kell irtani.


2025. február 22., Szombat

Hétvégi programajánló

Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.

+