Télen sokkal jobban vagyunk a sült tökre, sült gesztenyére, kalóriadúsabb ételekre, mint a kánikulában (A kép forrása: Pixabay)
Nemcsak egészségesebb és finomabb, ami a termőföldön érett be, de a környezetet is védjük, ha nem a világ másik végéről ideszállított ételekre szavazunk. Ráadásul a helyi, szezonális növények vásárlásával a helyi gazdaságot támogatjuk.
A tudatos vásárlási szokások kialakításával étkezési szokásainkat is tudatosabbá tehetjük, ha átgondoljuk, hogy melyik évszakban mit miért eszünk, és hol vásároljuk meg. A helyi termékek vásárlásával továbbá visszaszokhatunk az évszak szerinti táplálkozásra is, amelyet több népszerű étrend vagy étkezési kultúra javasol. Ha a paradicsomot, paprikát, almát, szilvát megbízható helyi termelőtől szerezzük be, és elégedettek voltunk az árujával nyáron, december közepén feltehetően megint őt fogjuk keresni, hogy megkóstoljuk a házi szilvalekvárját, vagy vásároljunk a dióból, amelyet kínál.
A helyi, szezonális növények vásárlásával a helyi gazdaságot támogatjuk (A kép forrása: Pixabay)
Ősszel, amikor a meleg napokat hűvösebb időszak váltja fel, szervezetünk fokozatosan „melegebb” ételeket kíván, például kevesebb nyers és több párolt zöldséget. Ilyenkor több fűszert is használhatunk, mint nyáron, amikor szervezetünket jól esett hűteni a sok nyers gyümölccsel, dinnyével, őszibarackkal, beértük salátákkal, és nagyon sok folyadékot fogyasztottunk.
Télen sokkal jobban vágyunk a forró húslevesre, a gazdag bablevesre, az eltett befőttre, lekvárra, sült tökre, sült gesztenyére, kalóriadúsabb ételekre, mint a kánikulában. A hidegben a ragulevesek, a főtt és sült tészták, a rakott, párolt zöldségek is jobban esnek. Ha nem vagyunk rá allergiásak, nassolnivalónak ajánljuk az olajos magvakat. A dió mellett a mandula, a mogyoró is igazi csemege, és azok az (akar házilag) aszalt gyümölcsök, például alma, szilva, sárgabarack, amelyeknek tartósítására a gondos háziasszony már idejében, a szezonban gondolt.
(Forrás: eteltcsakokosan.hu)
Pedig az időjárás itthon is óriási kihívások elé állítja a termelőket.
A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint.
Ellopták? Elveszett? Nem gond!
Az idei év harmadik retró hétvégéje augusztus 13-án és 14-én lesz a Balatonnál, ahol újra utazhatsz a korabeli összeállításokat megidéző szerelvényekkel.
Az összeg meg is duplázódhat, például egy új iskolatáska vásárlása esetén – közölte a REGIO Játékkereskedelmi Kft.
A leglátogatottabb alkalmazásboltokban már elérhető és letölthető a Szent István Nap rendezvényeivel kapcsolatos, a legfontosabb információkat tartalmazó ingyenes mobilapplikáció.
Az átlagosnál magasabb fiókaszámot mutatnak a fehér gólyák rendelkezésre álló idei költési adatai.
A Perseidák maximuma idén augusztus 12-13-ra esik.
Díjazták a legjobb strandbüfét és strandbisztrót is.
A Kővágóörs és Köveskál között emelkedő domb tetején áll az impozáns Emberi komédia szoborcsoport.
Múltidéző fotók a cikkben.
2022-ben 28 tortát neveztek a versenybe, ebből öten jutottak be a döntőbe, ahol a nagykőrösi cukrászda alkotása lett az első helyezett.
A feleslegessé vált és természetbe kikerülő zsinórokat a madarak fészeképítéshez használják fel, onnan pedig már csak egy lépés, hogy bajt okozzanak.