Érdekes - 2020. november 10., Kedd
#évszak #étkezés #egészséges #finom #tudatos vásárlás

Étkezzünk évszakok szerint!

Étkezzünk évszakok szerint!

Télen sokkal jobban vagyunk a sült tökre, sült gesztenyére, kalóriadúsabb ételekre, mint a kánikulában (A kép forrása: Pixabay)

Nemcsak egészségesebb és finomabb, ami a termőföldön érett be, de a környezetet is védjük, ha nem a világ másik végéről ideszállított ételekre szavazunk. Ráadásul a helyi, szezonális növények vásárlásával a helyi gazdaságot támogatjuk.

A tudatos vásárlási szokások kialakításával étkezési szokásainkat is tudatosabbá tehetjük, ha átgondoljuk, hogy melyik évszakban mit miért eszünk, és hol vásároljuk meg. A helyi termékek vásárlásával továbbá visszaszokhatunk az évszak szerinti táplálkozásra is, amelyet több népszerű étrend vagy étkezési kultúra javasol. Ha a paradicsomot, paprikát, almát, szilvát megbízható helyi termelőtől szerezzük be, és elégedettek voltunk az árujával nyáron, december közepén feltehetően megint őt fogjuk keresni, hogy megkóstoljuk a házi szilvalekvárját, vagy vásároljunk a dióból, amelyet kínál.

202011091443_1110_zoldseg.jpg (1500×996)A helyi, szezonális növények vásárlásával a helyi gazdaságot támogatjuk (A kép forrása: Pixabay)

Ősszel, amikor a meleg napokat hűvösebb időszak váltja fel, szervezetünk fokozatosan „melegebb” ételeket kíván, például kevesebb nyers és több párolt zöldséget. Ilyenkor több fűszert is használhatunk, mint nyáron, amikor szervezetünket jól esett hűteni a sok nyers gyümölccsel, dinnyével, őszibarackkal, beértük salátákkal, és nagyon sok folyadékot fogyasztottunk.

Télen sokkal jobban vágyunk a forró húslevesre, a gazdag bablevesre, az eltett befőttre, lekvárra, sült tökre, sült gesztenyére, kalóriadúsabb ételekre, mint a kánikulában. A hidegben a ragulevesek, a főtt és sült tészták, a rakott, párolt zöldségek is jobban esnek. Ha nem vagyunk rá allergiásak, nassolnivalónak ajánljuk az olajos magvakat. A dió mellett a mandula, a mogyoró is igazi csemege, és azok az (akar házilag) aszalt gyümölcsök, például alma, szilva, sárgabarack, amelyeknek tartósítására a gondos háziasszony már idejében, a szezonban gondolt.

(Forrás: eteltcsakokosan.hu)

Még érdekes lehet ...


2025. november 04., Kedd

Az év legnagyobb teliholdja lesz látható szerdán éjjel

Már egy kézi binokulárral is megfigyelhetőek lesznek a holdtengerek bazaltláva sziluettjei vagy akár a legnagyobb sugársávos kráterek világító, körbe sugárzó sávja.


2025. október 25., Szombat

Sípos Erzsébet: Büszke vagyok a fiamra – őszinte videóriport Orbán Viktor édesanyjával +VIDEÓ

A kormányfő édesanyja a beszélgetés elején elmondta: minden évben részt vesz a Békemeneten, és akkor is támogatná Orbán Viktort, ha nem a fia lenne.


2025. október 17., Péntek

Hétvégi programok Dél-Zalában

Gazdag, sokszínű programkínálat várja az érdeklődőket.


2025. október 15., Szerda

Elkerülhetők a vírusok, ha rendszeresen mosunk kezet!

Október 15-e a kézmosás világnapja.


2025. október 11., Szombat

Hogyan tároljuk a tojást?

Bár a tojás a háztartások egyik leggyakrabban használt alapélelmiszere, kevesen tudják, hogy helytelen kezelése akár élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelenthet.


2025. október 09., Csütörtök

Hétvégi programajánló

Ezen a hétvégén sem unatkozunk.


2025. október 03., Péntek

Október első hétvégéjének zalai programkínálata

A rendezvényszervezők hadat űztek az unalom ellen.


2025. szeptember 28., Vasárnap

Magyar nóták New Yorktól Nagykanizsáig

A Pacsirták dalai angol nyelven is megjelentek.


2025. szeptember 26., Péntek

Zalai szakember kezdte meg a budapesti Körszálló bontását

Új korszak kezdődik az ikonikus épület életében.


2025. szeptember 18., Csütörtök

Szüreti mulatságok és fesztivál is jut a hétvégére

Ha még nem tudja, mit csináljon a hétvégén, adunk néhány ötletet.

+