Érdekes - 2021. április 10., Szombat
#koronavírus #COVID-19 #ízlelés #szaglás #érzékszerv #betegség #gasztronómia #étel #táplálkozás

Mit egyen, aki a Covid miatt nem érez illatokat?

Mit egyen, aki a Covid miatt nem érez illatokat?

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

Az ételek legfontosabb élvezeti értékét ízük és illatuk adja, ezek hiányában a táplálkozás csupán az életben maradáshoz szükséges napi rutinná válik. Sajnos a koronavírus pandémia miatt sokan kénytelenek rövidebb vagy hosszabb ideig a szaglás és ízlelés hiányával élni és étkezni – nekik szól most egy formabontó, ráadásul ingyenesen elérhető angol szakácskönyv.

Bőségesen adagolt friss fűszernövények, citrusok, gyömbér, fahéj, chili, krémes és roppanós textúrák – többek közt ezeket javasolja a most megjelent Taste & Flavour, a Covid-19 miatt ízlelésüket vesztő betegeknek készült online receptfüzet. A kiadványt a Life Kitchen főzőiskola jegyzi, amely már évek óta segíti a daganatos betegségek és azok terápiái által okozott érzékszervi károsodásban szenvedőket az ízek újrafelfedezésében.

Ehhez öt elemet – aromát, umamit, textúrát, rétegzettséget, valamint a fűszerek/alapanyagok által kiváltott bizsergető, égető és hűsítő hatásokat – használnak, amelyeket most a covid-betegek szolgálatába állítanak. Munkájukat segíti a University of Londonon belül működő Center for the Study of Senses (CenSes) kutatócsoport, amely

arra keresi a választ, hogy az egyes érzékszervek működése miként befolyásolja a környezethez és önmagunkhoz való viszonyunkat,

valamint a szaglás- és ízlelést elvesztők terápiájára szakosodott AbScent és Altered Eating.

A könyv szerzőinek tapasztalatai alapján az anosmiában – vagyis szaglásvesztésben – érintettek számára az ételek más oldalait kell kiemelni. Ebben segítenek az izgalmas textúrák (a roppanósság, a krémesség vagy a ragacsosság), a savak, illetve az ötödik ízként is emlegetett umami, amely felerősíti az ízeket és beindítja a nyálelválasztást. Ugyanakkor a kötet szerzői gondoltak azokra is, akiknél – szintén a covid-19 következtében – parosmia, vagyis az ismerős illatok (kávé, fokhagyma, zöldségfélék) kellemetlennek való érzékelése következik be, és emiatt bizonyos alapanyagokat időszakosan ki kell hagyniuk étrendjükből.

A könyv előételeket/snackeket, főételeket és édességeket kínál, látványos tálalásban.

A „dresszing mindenhez” például a misót, a lime-ot, a gyömbért, a mustárt, az ecetet, a juharszirupot, a chilit és az olívaolajat vegyíti, salátákhoz, halakhoz vagy zöldségekhez javasolva. Az ananász-tacónál uborka, koktélparadicsom, fetasajt, koriander és lime adják a roppanós érzést és frissességet, az umami keksz pedig mandulával, tahinivel, mézzel, parmezánnal, szójaszósszal készül, kérgét szezámmag adja. A paradicsomlevest szezámmagos pirítóssal kínálják, a főtt krumplira zöldfűszeres öntetet és misós vajat javasolnak, a mac’n’cheese-t kéksajttal és shiitake gombával teszik intenzívebbé, de a főtelek közt találunk még tárkonyos rizst savanyított ananásszal és sambal oelekes-parmezános tésztát.

A desszertek már ránézésre is ellneállhatatlanok, ráadásul könnyen elkészíthetőek - mint például az almás-gyömbéres jégkrém chilibe mártogatva, a vaníliás-yuzus öntettel megbolondított kókuszos gyümölcssaláta vagy a fahéjas-vaníliás zabpehely kardamonnal és rózsavizes málna-öntettel.

A kötet egyszerű regisztrációt követően ingyen letölthető innen, de aki szeretné meghálálni a szerzők munkáját, azonnal adakozhat is. És ugyan a Taste & Flavour egy szomorú apropó szüleménye, a benne szereplő receptek a covid hosszútávú hatásaitól szenvedők mellett mindazoknak is ajánlhatóak, akik nyitottak az intenzív ízekre és a különböző textúrák kombinációjára.

(Forrás: Magyar Konyha)

Még érdekes lehet ...


2021. december 04., Szombat

Drága kiskedvenceink milliós pórázon

A globális kisállat-felszerelések piaca – az állateledel-szegmens nélkül számolva – csaknem 37 milliárd dollárosra hízik 2025-re egyes előrejelzések szerint.


2021. december 03., Péntek

Mi kerül a karácsonyi halászlébe?

Tápláló és egészséges a magyar hal.


Masszázsra, pszichológusra és csapatépítőkre vágynak az irodai dolgozók

Az emberek több mint fele már most is csak az irodában dolgozik, és igényli a támogatást mentális egészsége és jólléte megteremtéséhez.


Magyarország a csokimikulás-gyártás egyik fellegvára

Közel 250 vállalkozás foglalkozik édességgyártással, az üreges formacsokoládét gyártók közül pedig a legnagyobb a Nestlé.


2021. december 01., Szerda

A Pfizer vezérigazgatója szerint a tablettájuk hatásos lesz a szupervariáns ellen

A tervezés során szem előtt tartották azt a tényt, hogy a  legtöbb mutáció a vírus tüskefehérjékben van.


2021. november 30., Kedd

Kezdődik az énekesmadár-etetési szezon

A mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál.


2021. november 29., Hétfő

A szépségápolási és egészségügyi termékek az idei karácsony slágerei

Előzetes becslések szerint idén is rendkívül magas, 20 százalék körüli lesz az e-kereskedelem bővülése, a statisztikák viszont azt mutatják, hogy jelentős változás állt be a legkeresettebb termékkategóriákat illetően az ünnepek előtt.


2021. november 28., Vasárnap

Minden törődéssel többek leszünk!

Megható karácsonyi reklám készült Koltai Róberttel, a kisfilmet Magyarország mellett még nyolc másik országban sugározzák.


Mikor érdemes ágyba feküdni? A legújabb kutatásból kiderült!

Este tíz és tizenegy óra között a legideálisabb ágyba kerülni: azok lesznek legritkábban szívbetegek, akik ebben az időszakban hajtják álomra a fejüket.


2021. november 27., Szombat

Soha ennyi vadludat nem számoltak még a tatai Öreg-tavon

Pénteken reggel 63 200 vadludat számoltak össze a szakemberek a reggeli kihúzás alkalmával.


2021. november 26., Péntek

Háromkarakteres betűszó lett az év szava

Az NFT olyan technológia, amely lehetővé teszi digitális állományok (mémek, videók, bejegyzések) egyedivé tételét, adásvételét és birtoklását. 


A csatornahálózat fellélegezhet

Hidrogénezés útján alakítja át eldobható, szilárd lepénnyé a használt sütőolajat egy új találmány.


Haragos Pista is betoppant a desszertek birodalmába

Egy szaloncukros dobozon belül kétféle ízesítéssel találkozhatunk.


2021. november 24., Szerda

Megválasztották az év szaloncukrát

A gödöllői Sulyán Cukrászda „Egy falat Mennyország” sütemény szaloncukor-verziója nyerte el Az év szaloncukra 2021 címet.


2021. november 23., Kedd

Semmit sem ér a több mint fél éve kapott oltás

Hat hónapon túl 40 százalékkal csökken a védőoltások hatékonysága.


Veszprém megyéből indult útnak az ország karácsonyfája

Az ezüstfenyő eddig egy nemesvámosi ház udvarán állt.

#Nagykanizsa

Felállították a város karácsonyfáját

Felállították a város karácsonyfáját

2021. november 28. - Kanizsa

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

2021. november 27. - Kanizsa

Kanizsai adventi forgatag

Kanizsai adventi forgatag

2021. november 26. - Kanizsa

Két órán belül két ittas vezető

Két órán belül két ittas vezető

2021. november 24. - Kék hírek

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

2021. november 23. - Hazai

Egy doboznyi szeretet

Egy doboznyi szeretet

2021. november 22. - Kanizsa

+