Érdekes - 2021. április 10., Szombat
#koronavírus #COVID-19 #ízlelés #szaglás #érzékszerv #betegség #gasztronómia #étel #táplálkozás

Mit egyen, aki a Covid miatt nem érez illatokat?

Mit egyen, aki a Covid miatt nem érez illatokat?

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

Az ételek legfontosabb élvezeti értékét ízük és illatuk adja, ezek hiányában a táplálkozás csupán az életben maradáshoz szükséges napi rutinná válik. Sajnos a koronavírus pandémia miatt sokan kénytelenek rövidebb vagy hosszabb ideig a szaglás és ízlelés hiányával élni és étkezni – nekik szól most egy formabontó, ráadásul ingyenesen elérhető angol szakácskönyv.

Bőségesen adagolt friss fűszernövények, citrusok, gyömbér, fahéj, chili, krémes és roppanós textúrák – többek közt ezeket javasolja a most megjelent Taste & Flavour, a Covid-19 miatt ízlelésüket vesztő betegeknek készült online receptfüzet. A kiadványt a Life Kitchen főzőiskola jegyzi, amely már évek óta segíti a daganatos betegségek és azok terápiái által okozott érzékszervi károsodásban szenvedőket az ízek újrafelfedezésében.

Ehhez öt elemet – aromát, umamit, textúrát, rétegzettséget, valamint a fűszerek/alapanyagok által kiváltott bizsergető, égető és hűsítő hatásokat – használnak, amelyeket most a covid-betegek szolgálatába állítanak. Munkájukat segíti a University of Londonon belül működő Center for the Study of Senses (CenSes) kutatócsoport, amely

arra keresi a választ, hogy az egyes érzékszervek működése miként befolyásolja a környezethez és önmagunkhoz való viszonyunkat,

valamint a szaglás- és ízlelést elvesztők terápiájára szakosodott AbScent és Altered Eating.

A könyv szerzőinek tapasztalatai alapján az anosmiában – vagyis szaglásvesztésben – érintettek számára az ételek más oldalait kell kiemelni. Ebben segítenek az izgalmas textúrák (a roppanósság, a krémesség vagy a ragacsosság), a savak, illetve az ötödik ízként is emlegetett umami, amely felerősíti az ízeket és beindítja a nyálelválasztást. Ugyanakkor a kötet szerzői gondoltak azokra is, akiknél – szintén a covid-19 következtében – parosmia, vagyis az ismerős illatok (kávé, fokhagyma, zöldségfélék) kellemetlennek való érzékelése következik be, és emiatt bizonyos alapanyagokat időszakosan ki kell hagyniuk étrendjükből.

A könyv előételeket/snackeket, főételeket és édességeket kínál, látványos tálalásban.

A „dresszing mindenhez” például a misót, a lime-ot, a gyömbért, a mustárt, az ecetet, a juharszirupot, a chilit és az olívaolajat vegyíti, salátákhoz, halakhoz vagy zöldségekhez javasolva. Az ananász-tacónál uborka, koktélparadicsom, fetasajt, koriander és lime adják a roppanós érzést és frissességet, az umami keksz pedig mandulával, tahinivel, mézzel, parmezánnal, szójaszósszal készül, kérgét szezámmag adja. A paradicsomlevest szezámmagos pirítóssal kínálják, a főtt krumplira zöldfűszeres öntetet és misós vajat javasolnak, a mac’n’cheese-t kéksajttal és shiitake gombával teszik intenzívebbé, de a főtelek közt találunk még tárkonyos rizst savanyított ananásszal és sambal oelekes-parmezános tésztát.

A desszertek már ránézésre is ellneállhatatlanok, ráadásul könnyen elkészíthetőek - mint például az almás-gyömbéres jégkrém chilibe mártogatva, a vaníliás-yuzus öntettel megbolondított kókuszos gyümölcssaláta vagy a fahéjas-vaníliás zabpehely kardamonnal és rózsavizes málna-öntettel.

A kötet egyszerű regisztrációt követően ingyen letölthető innen, de aki szeretné meghálálni a szerzők munkáját, azonnal adakozhat is. És ugyan a Taste & Flavour egy szomorú apropó szüleménye, a benne szereplő receptek a covid hosszútávú hatásaitól szenvedők mellett mindazoknak is ajánlhatóak, akik nyitottak az intenzív ízekre és a különböző textúrák kombinációjára.

(Forrás: Magyar Konyha)

Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Jákob Zoltán motivációs előadást tartott Nagykanizsán

A magyar üzletember, milliárdos a Nagykanizsai Szakmai Vizsgaközpont meghívására érkezett a városba.


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.


2024. május 16., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hosszú hétvégére? Mutatunk párat.


2024. május 10., Péntek

Kávéházak Éjszakája Zalakaroson

A fürdővárosban pénteken és szombaton várják a kikapcsolódni vágyókat.


A környezettudatosság fontosságára figyelmeztetnek

„Klímakirakós” címmel családi programot tart az egyetemi központ Nagykanizsán a Csónakázó-tónál.


2024. április 28., Vasárnap

Háromnapos motoros rendezvény Zalakaroson

A Kis-Balatont is megkerülték.


2024. április 26., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. április 22., Hétfő

Ma van a Föld napja

A Föld napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti környezetének megóvására.

+