A felmérés résztvevőinek fele havonta egy-két alkalommal sütöget, 31 százalék hétvégenként, és alig akadt, aki még sosem próbálta a grillezést (Illusztráció, a kép forrása: Pixabay)
Nagy meglepetést hozott a Mit eszik az ország? – A nagy grillfelmérés, mely 1500 internetező véleménye alapján készült és megmutatta, hogy itthon legszívesebben sajtot teszünk a grillrácsra, de a húsok mellett a legjobb öt közé került még a gomba és a cukkini is.
A camembert sajt lett a magyarok legnépszerűbb grillétele, a második helyezett a barbecue, amelyet a gombafejek grillen követnek – derül ki a Mit eszik az ország? – A nagy grillfelméréséből. Az eredmény azt mutathatja, hogy a zsírszegény életmódra törekvők, valamint a vegetáriánusok és vegánok által is fogyasztható grillfogások összesített népszerűsége meghaladja a klasszikus húsételekét.
Így néz ki a 2021-es toplista:
A kutatás július 31-ig tartott, és résztvevői 60 közkedvelt grillfogás közül választhatták ki 10 kedvencüket a www.miteszikazorszag.hu oldalon, ahol táplálkozási tanácsok, grillreceptek és számos gasztro tipp is várta őket. A felmérést országszerte 1500-an töltötték ki, hozzávetőlegesen 70 százalékban nők, 30 százalékban férfiak. A válaszadók jóval többen kisebb településekről szavaztak, mint a fővárosból és más nagyvárosokból.
A camembert sajt minden településtípusnál a legnépszerűbb, kivéve a nagyvárosokat, ahol első lett a mézes-mustáros csirkemellfilé. A voksolók fele havonta egy-két alkalommal sütöget, 31 százalék hétvégenként, és alig akadt, aki még sosem próbálta a grillezést.
„Meglepő számomra, hogy nem hús nyerte a szavazást, és nagyon örülök, hogy nemcsak a hagyományos ételek szerepelnek a győztes listán, hanem egyre bátrabban kísérletezünk új ízekkel, alapanyagokkal”
– összegezte Ratkai Krisztina gasztro főszerkesztő, a kutatás megálmodója és elindítója.
(A kép forrása: Pixabay)
A felmérés érdekessége, hogy két, nemek szerinti allistát is készíthettek a szervezők. A nők körében a tarját a grillezett cukkini váltotta fel, így a top 3 női kedvenc közé húsos grillétel nem került be. A női kedvencek: camembert sajt grillen, grillezett cukkini, gombafejek grillen, BBQ mézes-mustáros csirkemellfilé, krumpli alufóliában. A férfiaknál vezet a BBQ tarja, második a bajor grillkolbász, harmadik helyezett a grillhamburger (marhahúspogácsa).
Az idősebb korosztályok kedvencei között valamivel több hús bukkan fel, mint a fiatalabb válaszadóknál: de az említett marhahúspogácsa inkább a legfiatalabb korosztályban népszerű, míg a kolbászok, csirkeszárnyak és BBQ ételek inkább az 50 év feletti korosztályban tarolnak.
A voksolók 58%-a faszenes grillen készíti el az ételeket (A kép forrása: Pixabay)
A felmérésből az is kiderült, hogy az egyedülállóknál és a párkapcsolatban élőknél szintén a camembert nyert, ezt a házasoknál néhány szavazattal felülmúlta a BBQ tarja. A magyarok leginkább csirkét, sertést és kész hentesárut (virslit, kolbászt, hamburgerhúst) szeretnek grillezni, és a fokhagymás, a mustáros, valamint a magyaros pácot részesítik előnyben. A legtöbben faszenes grillen, tárcsán vagy elektromos grillen készítik el ezeket az ételeket, saját bevallásuk szerint havi egy-két alkalommal, főleg hétvégente.
„A több mint hatvan grillétel túlnyomó többsége húsféle volt, mégis egy sajt vezeti az összesített rangsort. Ez azt mutatja, hogy – főleg a fiatalabb korosztályban és a fővárosban, nagyvárosokban élők körében – nagy a nyitottság a nem hagyományos, nem tipikusan magyaros fogásokra is. Azok között, akik aktívan érdeklődnek egy ilyen témájú felmérés és így vélhetően a grillezés iránt, változatos ízlés mutatkozik meg” – állapította meg Bokor Tamás egyetemi adjunktus, a Budapesti Corvinus Egyetem, Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékéről.
(Forrás: hirado.hu)
Második helyen végzett a magyar versenyző a nemzetközi zágrábi pincérversenyen.
Megújulás és fejlesztések kísérik a különleges tárlatot.
Május 29-én Kapu Tibor személyében újabb magyar űrhajós indul a világűrbe.
A szervezők a győztes fagylalt receptjét mindenki számára elérhetővé, szabadon felhasználhatóvá teszik, így az üdülőrégió bármely cukrászdája, fagylaltozója elkészítheti.
A médiaszereplőkből álló zsűri felkészítésében a nagykanizsai származású Piskor Fanni borszakértő is kulcsszerepet kapott.
Prémium anyagok, hatalmas erkélyek és korszerű gépészet teszik vonzóvá a SZABADICS első saját ingatlanfejlesztését.
Május 3-a (szombat) volt az év eddigi legmelegebb napja.
Tíz évvel ezelőtt alakult meg a pártoló tagsággal együtt ma már több mint harminc tűzoltó tagot számláló Nagykanizsai Tűzoltók Motoros Baráti Köre.
A magyarok elsöprő többsége (84 százalék) jó emlékeket táplál a húsvéthétfőn elhunyt katolikus egyházfővel kapcsolatban.
Rekordösszegű bírságot szabott ki a magyar rendőrség gyorshajtásért 2024-ben.
Mit tehetsz te a bolygóért és azon belül Zaláért?
A parasztember hite egyszerű és mély volt.