Érdekes - 2021. szeptember 27., Hétfő
#turizmus #digitalizáció #technológia #vállalkozás #fejlesztés

Négy digitális trend, ami átszabja a turisztikai ipart

Négy digitális trend, ami átszabja a turisztikai ipart

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

A változó elvárások a vendégek részéről, az üzemeltetés automatizálása, a sales-marketing tevékenység gyökeres átalakulása és a jogszabályi követelményeknek való megfelelés – négy trend, amelyek jelentős digitális fejlesztést igényel a turisztikai iparban működő vállalkozástól.

A gyakorlatban ezek például a szállóvendég telefonjáról intézhető hotelszolgáltatásokat, az élelembiztonsági jelentést készítő okossütőt, az interneten percről percre frissülő szobaárakat, vagy éppen a vendégek digitális azonosítását jelentik. A megvalósításukhoz komoly tervezés, szakmai partner és forrás egyaránt szükséges.

A turisztikai ágazatot érte talán a legnagyobb változás az elmúlt évtizedben, ami szinte minden vonatkozásában a digitalizációhoz köthető. Az online foglalás, az önálló utazásszervezés, a tömegessé váló párnapos olcsó kirándulások, a közösségi média, mint élménymegosztó felület felfutása mind a szektort fűtötte. Az ágazatot telibe találó járvány időszakát a vállalkozások versenyképes része a fejlesztésre használta fel, ami azonban szaktudás és forrásigényes folyamat. A hazai gazdaság teljesítményének kimutatható része is a turisztikai ágazatból származik, így fontossága megkérdőjelezhetetlen a magyar vállalkozások digitális fejlesztését zászlójára tűző Modern Vállalkozások Programjának is.

A fejlesztés szükségessége vállalkozói oldalról is megerősítésre talált. „Elképzelhetetlen, hogy modern digitális megoldások nélkül üzemeljen a hazai és nemzetközi versenyképességét megőrizni kívánó turisztikai vállalkozás” – osztotta meg véleményét Bágyi Péter, a sárospataki Hotel Bodrog wellness-szálloda igazgatója, aki mind a fejlesztési lehetőségek feltérképezéséhez, mind a források bevonásához szakmai partnerként a Modern Vállalkozás Programjának tanácsadóit vette igénybe.

1. trend: a vendégélmény fontosabbá válása

A vendégek igényei a klasszikus szálláshoz köthető tulajdonságokon - mint a szoba felszereltsége, kényelme, vagy éppen az étkezés minősége – jóval túl nőttek mára. A digitalizáció teljesen átszőtte az emberek életét, így a foglalási folyamattól kezdve az eltöltött minőségi pihenőidőig bezárólag jóval több és magasabb színvonalú szolgáltatást várnak el. 

A versenyképes vállalkozások automatizált foglalási rendszerük révén visszaigazolást, programajánlatot, időjárásinformációkat küldenek már a megérkezés előtt a vendégeknek. 

A szálláshelyek komplett elektronikus szórakoztatóközpontot üzemeltetnek, és minden létező szolgáltatást – parkolás, foglalkoztató és szabadidőprogramok, étkezés – online, akár a mobiltelefonról elérhetővé és igényelhetővé, foglalhatóvá tesznek a vendégélménynövelése érdekében. A készpénzhasználat visszaszorítása, a kártyás rendszerek alkalmazása ugyancsak egyre inkább elvárás a szálláshelyek felé.

2. trend: digitalizált üzemeltetés

Minél nagyobb vállalkozásról beszélünk, annál inkább nyilvánvaló a komplex rendszerek igénybevétele, de az ügyfél-nyilvántartás, foglalás, internetes elérhetőség a legkisebb szolgáltató felé is elvárás ma már. 

Az említett hotel esetében például ez már egységes, digitalizált árunyilvántartást és beszállítói partneri, számlakezelést is jelent egyben, de az automatizált folyamatok a papírmentes működés révén a fenntarthatósági célokat is szolgálják. 

A biztonsági kamerarendszerek, vagy éppen a megújuló energiatermelő felszerelés monitorozása és optimalizálása a vendégek számára kevésbé látszó folyamatok. Hasonlóan a felhőalapon működő szoftverekhez, amelyek az üzletfejlesztéshez nélkülözhetetlen adatelemzést is végzik, de az automatizálásával a munkaerőt is tehermentesítik.

3. trend: sales-marketing

A turisztikai marketing esett át a legjelentősebb változáson az összes ágazat közül, ami a marketinget érinti, tulajdonképpen az online foglalás elterjedése önmagában átpozícionálta az egész szektor értékesítési modelljét. Az új cégek, amelyek az ajánlatok gyűjtésére és összehasonlítására jöttek létre, mára átvették a stafétát az utazási irodáktól és a szálláshelyektől, rengeteget tesznek hozzá a foglalási volumenhez.

A versenyképes turisztikai vállalkozások digitális fejlesztésének egyik legnépszerűbb iránya ezért az árazási és foglalási rendszer automatizációja. 

A szoftveres támogatás lehetővé teszi az akár percről percre történő ármódosítást, ami a töltöttség mértékétől, népszerű időszaktól, de akár egyedi eseménytől, vagy akár az időjárástól függően változtatja a kínált árakat az aggregátor oldalakon.

4. trend: jogszabályi előírások változása

A digitalizációban rejlő lehetőségeket a kormányzat is meglátta, ami a turisztikai szektort illeti. 

Számos, a transzparenciát biztosító szabályozás látott napvilágot az elmúlt években: az online számlázás bevezetése, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ informatikai infrastruktúrájának kialakításával a kötelező adatszolgáltatás elindítása, vagy a most szeptembertől kötelező elektronikus okmányolvasók használatának előírása – mindegyik jelentős digitális fejlesztést igénylő szabályozás.

Mennyibe kerülnek a fejlesztések? 

Közepesen időtálló, ugyanakkor költségigényes beruházásról van szó, amikor turisztikai fejlesztésről beszélünk. A hardver és szoftveroldal beszerzése egyaránt költséges, ráadásul – szemléletes példával – többnyire repülés közben kell a gépet megszerelni, ritka a járványhoz hasonló nagy leállás, amikor a forgalom ne érezné meg a váltást. Az említett szálloda léptékében mérve közel tízmillió forintot is elérheti a fejlesztések ára, ami ráadásul egy meglévő rendszer frissítésére, és nem is teljesen új kialakítására vonatkozik. 

A Modern Vállalkozások Programjának tanácsadóinak tapasztalata, a tízezret meghaladó projektszám és a háromezernél több informatikai megoldás, amivel a több mint húszezer érdeklődő többségét az elmúlt években a Program a digitális fejlesztésekhez hozzásegítette, mind egy-egy audittal indult. Ennek a független, kötelezettségmentes felmérésnek a birtokában, a díjmentes fejlesztési koncepcióval a zsebükben dönthették el a vállalkozók, hogy milyen irányba indulnak. Ami további pluszt jelent a MVP részéről, hogy kollégáik a források felkutatásában, tehát a finanszírozásban is segítséget tudnak adni a hozzájuk forduló vállalkozásoknak. Koleszár Péter, a Program vezető ITK tanácsadója szerint nem véletlen, hogy számos ügyfelük, köztük a Hotel Bodrog wellness-szálló igazgatója is rendszeresen konzultál a program tanácsadóival az aktuális trendekről. 

A versenyképes turisztikai vállalkozások tulajdonosai folyamatosan figyelemmel kísérik a fejlesztési lehetőségeket, és ami az üzletvitelbe financiálisan beilleszthető, azokhoz a Program segítségével igyekeznek forrást is találni, hogy a megvalósítást még a versenytársak előtt el tudják indítani

 – foglalja össze tapasztalatait a Modern Vállalkozások Programjának vezető tanácsadója.

Október 19-én Digitális-turizmus országos konferenciát rendeznek Balatonfüreden

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet drámai következményekkel járt a turisztikai iparág valamennyi szereplőjére nézve. A szolgáltatók számos olyan intézkedést vezettek be, melyektől a vendégek biztonságban érezhetik magunkat. Ezek közül jó néhány összefügg a digitalizációval, gondoljunk csak az érintésmentes fizetésre, az érintkezésmentes (online) be- és kijelentkezésre, az okostelefonnal nyitható szállodai szobákra vagy a házhozszállítási rendszer kidolgozására.  

A résztvevők első kézből hallhatnak arról, hogy mit is adott a digitalizáció a vendéglátásnak, és milyen az a turizmusfejlesztés, mely hosszú távon is versenyképes a digitális korban.

Bővebb információ: https://vallalkozzdigitalisan.hu/esemenyek/esemeny.html?cid=866

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. október 17., Vasárnap

Black Friday 2021: kevesebbet költünk idén

A LogiNet és a Reacty Digital közös, reprezentatív felmérése szerint tavalyhoz képest 6 000 forinttal kevesebbet, 34 000 forintot költünk el Black Friday akciók keretében idén. A sláger termékek közül a számítógépes és szórakoztató elektronikai eszközök h


2021. október 16., Szombat

8 őszi csemege, ami segít leküzdeni a fertőzéseket

Ezekkel felturbózhatod az immunrendszeredet!


Soha nem túráztak egyszerre ennyien az Országos Kékkörön

3240 túrázó rótta egyszerre az Országos Kékkör jelzett turistaútvonalát.


2021. október 15., Péntek

1217,5 kilós Európa legnagyobb óriástökje

Az óriástök a szeptember végén megrendezett 10. Óriástökfesztiválon megkapta a világ legnagyobb tökje címet is.


Ne hagyja magát megtéveszteni!

Minden, amit a kuponokról és a leárazásokról tudni kell.


2021. október 14., Csütörtök

Jönnek a téli hónapok, ne felejtsük el autónkat felkészíteni

A gumicserén felül érdemes az autó többi részét is felülvizsgáltatni.


2021. október 13., Szerda

Amit mindig is tudni akartunk a teák színes világáról

Ahogy a kurzus leírásában is jelezték, a cél az, hogy a jelentkezők az összes teafajtát áttekinthessék, éppen ezért a szervezők a japán zöldeket és az indiai fekete teákat is elhelyezték a palettán.


2021. október 11., Hétfő

A méhészek jelentik a sikeres mezőgazdaság kulcsát

Európában a növényfajok 84 százaléka és az élelmiszer-termelés 76 százaléka függ a házi- és vadméhek általi beporzástól.


Mesterséges intelligencia is segíthet a melanóma korai felismerésében

Mesterséges intelligenciát használó eszköz készül a melanóma korai felismerésére az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) munkatársainak közreműködésével.


2021. október 09., Szombat

Nem fut a gépén a Windows 11? Ezzel nincs egyedül

A Microsoft a probléma által érintettek számára megerősítette, hogy ez egy ismert probléma, és hogy a vállalat aktívan vizsgálja az ügyet, dolgozik annak elhárításán.


2021. október 08., Péntek

A szürettel még nincs vége a munkának a kertben!

Még bőven akad tennivaló a szakértő szerint.


A magyar autósok lassan visszatérnek a járvány előtti szokásaikhoz

Az európai vásárlók körében végzett kutatás szerint a kávé az egyik fő indoka a megállásnak a töltőállomásokon.


2021. október 07., Csütörtök

Közeleg a tél - így készítsük fel a kutyaházat a fagyos időkre

A kinti kutyák jól bírják ugyan a hideget, mégis hálásak lesznek, ha néhány egyszerű trükkel komfortosabbá tesszük a fagyos hónapokat.


2021. október 06., Szerda

Ez a halloweeni díszkivilágítás elvisz a Mátrixba

Jön a Matrix negyedik része, és a rajongók egyre nagyobb elánnal készülnek a kultikus filmes univerzum visszatérésére. Már van Halloweenre készített profi díszkivilágítás is, ami igencsak profin sikerült.


Hétmilliónál is több madarat figyeltek meg a hétvégén

Idén is október első hétvégéjén tartották az Európai Madármegfigyelő Napokat.

+