Érdekes - 2022. november 21., Hétfő
#felmérés #vízhiány #fenntarthatóság

Elfogyhat az ivóvíz a magyar fiatalok szerint

Elfogyhat az ivóvíz a magyar fiatalok szerint

(Illusztráció: Unsplash)

A magyar fiatalok több mint háromnegyede szerint kifogyunk majd az ivóvízből. A vízhiány napi szintű következményei közül a legfájdalmasabbnak az élelmiszerek árának emelkedését tartják – derül ki a Bayer Barometer 2022 felmérésből.

Az évente elvégzett „Bayer Barometer”*  felmérésben olyan, a társadalom számára fontos kérdésekről kérdezik a magyarokat, mint például a fenntartható fejlődés, a tudománnyal kapcsolatos attitűd, valamint a korszerű megoldások az egészségügyben és a mezőgazdaságban. Az idei évben a felmérés középpontjában olyan témák állnak, mint például: a vízellátási válság és az egészség megőrzése, számolt be róla a Store Insider.

Mennyit tudnak a magyar fiatalok a vízhiány problémájáról?
A kutatás során megkérdezett 20-30 év közötti magyar fiatalok 36 százaléka szerint hamarosan kifogyunk az ivóvízből, további 42 százalékuk szerint ez csak később következhet be. A vízhiány felelőseiként egyrészt saját magukat és másrészt az ipart jelölték meg legtöbben (49 és 30 százalék), de 25-25 százalék látja úgy, hogy a nagyvállalatoknak és a politikusoknak is felelősségük van ebben.
A vízhiány napi szintű következményei közül a legfájdalmasabbnak az élelmiszerek árának emelkedését tartják. Illetve a növények kiszáradását, a tavak és folyók vízszintjének csökkenését és az erdőtüzeket.

A magyar fiatalok többsége úgy gondolja, hogy a gazdálkodókat különösen veszélyezteti a vízhiány, és megoldásra van szükségük, például a szárazságtűrő növényekre.

A magyar fiatalok a vízzel történő takarékoskodás jegyében fogmosás vagy borotválkozás közben elzárják a vizet, fürdés helyett zuhanyoznak, ritkábban mosnak, és tartályokat telepítenek az esővíz felfogására. 

Tudománnyal és innovációval az egészségért
A Bayer Barometer 2022 kutatás másik fő témaköre az egészségmegőrzés volt. A kutatásból kiderült, hogy a magyar fiatalok szerint érdemes mindenkinek már korán elkezdeni törődni önmagával, és ezt egész életében folytatnia kell. A huszonévesek szerint fontos az egészségmegőrzés, az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás és az elegendő alvás a stressz csökkentésére, hogy jó formában legyenek.

A kutatás kitért arra, hogy mekkora a hajlandóság a fiatalokban, hogy egészségügyi probléma esetén orvoshoz forduljanak. A fiatal válaszadók 47%-a értett egyet azzal, hogy ilyen helyzetben az orvossal való személyes találkozás a legjobb, de ugyanakkor egy recept-felírásnál vagy szakorvoshoz való beutalásnál elégnek tartják a távkonzultációt. De sok esetben a fiatalok fele egészségügyi szolgáltatóhoz fordul, ha tanácsra vagy információra van szüksége.

A felmérés alapján kiderült, hogy a magyar fiatalok használják a technológia által kínált lehetőségeket: közel kétharmaduknak megtalálható a telefonján valamilyen egészséggel, testmozgással, étrenddel és annak számlálásával kapcsolatos alkalmazás. Ezeket az alkalmazásokat motiválónak tartják, illetve segítséget is adnak az idősekről való gondoskodásban. A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók 47%-ának idősebb családtagjaik számára elektronikus eszközöket használnak, hogy nyomon tudják követni az egészségüket és hogy emlékeztessék őket a teendőkre, mint például: gyógyszer bevétel vagy folyadék fogyasztás.

„A Bayer Barometer felmérésből látható, hogy a fiatal generáció felelősséget érez a világ és saját maga állapotáért. A fiatalok hangsúlyozzák, hogy a betegségek elkerüléséhez mennyire fontos ápolni az egészséget, ideértve a prevenciós tevékenységeket és a test jelzéseire való odafigyelést. Örömmel használják fel mindehhez a tudomány és a technika vívmányait” – mondta Markus Baltzer, a Bayer közép- és kelet-európai vezérigazgatója.

*A „Bayer Barometer” felmérést a Kantar Intézet bonyolította le 499 magyar, 20 és 30 év közötti fiatal bevonásával 2022 augusztusában és szeptemberében.

Még érdekes lehet ...


2022. november 26., Szombat

Balatonbogláron nyílik elsőként jégpálya a tó körül

A hokimeccsekre is alkalmas balatonboglári jégpálya már szinte teljesen készen várja a megnyitót.


2022. november 25., Péntek

Balatoni bejgli Az Év Ínyenc Bejglije-díj aranyérmese

A Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára.


2022. november 24., Csütörtök

Jó minőségű, de kisebb lett idén a magyar fokhagyma

Az aszály nem tett jót a hazai fűszernövénynek.


2022. november 22., Kedd

Black Friday: tájékoztató videók segítik az eligazodást

A kisfilmek célja, hogy fekete pénteken is tudatos döntéshozatalra ösztönözzék a vásárlókat.


2022. november 20., Vasárnap

Még mindig ez a favorit a szaloncukrok között

A felmérések szerint egyre többen keresik a minőségi szaloncukrokat.


2022. november 19., Szombat

Foci-vb: sörtilalmat vezetnek be a stadionokban és környékén

A labdarúgó-vb-k történetében először lesz házigazda olyan ország, ahol szigorúan ellenőrzik az alkoholfogyasztást.


2022. november 17., Csütörtök

Mikulásból még mindig a tejcsokis a legnépszerűbb

Évente mintegy 8 millió csokimikulást értékesítenek hazánkban – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara friss körképéből.


2022. november 16., Szerda

Evezés gőzölgő vizeken

A Hévíz-patak egy igazi különleges téli vízitúra helyszín.


2022. november 14., Hétfő

Ma van a diabétesz világnapja

Miközben kereken száz éve adták be a világon az első inzulint, mára a 2-es típusú cukorbetegség lett a XXI. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása.


2022. november 12., Szombat

Idén is hódít az adventi kalendárium

Manapság már nem csak az édességgyártóknak nagy biznisz az adventi naptár, hiszen kozmetikai cégek, ékszerkészítők, sőt még az alkoholipar szereplői is felismerték a kalendáriumban mint slágerajándékban rejlő üzleti lehetőséget.

+