Érdekes - 2022. november 21., Hétfő
#felmérés #vízhiány #fenntarthatóság

Elfogyhat az ivóvíz a magyar fiatalok szerint

Elfogyhat az ivóvíz a magyar fiatalok szerint

(Illusztráció: Unsplash)

A magyar fiatalok több mint háromnegyede szerint kifogyunk majd az ivóvízből. A vízhiány napi szintű következményei közül a legfájdalmasabbnak az élelmiszerek árának emelkedését tartják – derül ki a Bayer Barometer 2022 felmérésből.

Az évente elvégzett „Bayer Barometer”*  felmérésben olyan, a társadalom számára fontos kérdésekről kérdezik a magyarokat, mint például a fenntartható fejlődés, a tudománnyal kapcsolatos attitűd, valamint a korszerű megoldások az egészségügyben és a mezőgazdaságban. Az idei évben a felmérés középpontjában olyan témák állnak, mint például: a vízellátási válság és az egészség megőrzése, számolt be róla a Store Insider.

Mennyit tudnak a magyar fiatalok a vízhiány problémájáról?
A kutatás során megkérdezett 20-30 év közötti magyar fiatalok 36 százaléka szerint hamarosan kifogyunk az ivóvízből, további 42 százalékuk szerint ez csak később következhet be. A vízhiány felelőseiként egyrészt saját magukat és másrészt az ipart jelölték meg legtöbben (49 és 30 százalék), de 25-25 százalék látja úgy, hogy a nagyvállalatoknak és a politikusoknak is felelősségük van ebben.
A vízhiány napi szintű következményei közül a legfájdalmasabbnak az élelmiszerek árának emelkedését tartják. Illetve a növények kiszáradását, a tavak és folyók vízszintjének csökkenését és az erdőtüzeket.

A magyar fiatalok többsége úgy gondolja, hogy a gazdálkodókat különösen veszélyezteti a vízhiány, és megoldásra van szükségük, például a szárazságtűrő növényekre.

A magyar fiatalok a vízzel történő takarékoskodás jegyében fogmosás vagy borotválkozás közben elzárják a vizet, fürdés helyett zuhanyoznak, ritkábban mosnak, és tartályokat telepítenek az esővíz felfogására. 

Tudománnyal és innovációval az egészségért
A Bayer Barometer 2022 kutatás másik fő témaköre az egészségmegőrzés volt. A kutatásból kiderült, hogy a magyar fiatalok szerint érdemes mindenkinek már korán elkezdeni törődni önmagával, és ezt egész életében folytatnia kell. A huszonévesek szerint fontos az egészségmegőrzés, az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás és az elegendő alvás a stressz csökkentésére, hogy jó formában legyenek.

A kutatás kitért arra, hogy mekkora a hajlandóság a fiatalokban, hogy egészségügyi probléma esetén orvoshoz forduljanak. A fiatal válaszadók 47%-a értett egyet azzal, hogy ilyen helyzetben az orvossal való személyes találkozás a legjobb, de ugyanakkor egy recept-felírásnál vagy szakorvoshoz való beutalásnál elégnek tartják a távkonzultációt. De sok esetben a fiatalok fele egészségügyi szolgáltatóhoz fordul, ha tanácsra vagy információra van szüksége.

A felmérés alapján kiderült, hogy a magyar fiatalok használják a technológia által kínált lehetőségeket: közel kétharmaduknak megtalálható a telefonján valamilyen egészséggel, testmozgással, étrenddel és annak számlálásával kapcsolatos alkalmazás. Ezeket az alkalmazásokat motiválónak tartják, illetve segítséget is adnak az idősekről való gondoskodásban. A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók 47%-ának idősebb családtagjaik számára elektronikus eszközöket használnak, hogy nyomon tudják követni az egészségüket és hogy emlékeztessék őket a teendőkre, mint például: gyógyszer bevétel vagy folyadék fogyasztás.

„A Bayer Barometer felmérésből látható, hogy a fiatal generáció felelősséget érez a világ és saját maga állapotáért. A fiatalok hangsúlyozzák, hogy a betegségek elkerüléséhez mennyire fontos ápolni az egészséget, ideértve a prevenciós tevékenységeket és a test jelzéseire való odafigyelést. Örömmel használják fel mindehhez a tudomány és a technika vívmányait” – mondta Markus Baltzer, a Bayer közép- és kelet-európai vezérigazgatója.

*A „Bayer Barometer” felmérést a Kantar Intézet bonyolította le 499 magyar, 20 és 30 év közötti fiatal bevonásával 2022 augusztusában és szeptemberében.

Még érdekes lehet ...


2024. július 19., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.


2024. július 12., Péntek

Hétvégi programkavalkád

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. július 05., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. június 28., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2024. június 21., Péntek

Hétvégi programajánló

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. június 14., Péntek

Jákob Zoltán motivációs előadást tartott Nagykanizsán

A magyar üzletember, milliárdos a Nagykanizsai Szakmai Vizsgaközpont meghívására érkezett a városba.


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.

#Nagykanizsa

Családi nap Bajcsán

Családi nap Bajcsán

2024. július 22. - Kanizsa

Szerelmi bánatában garázdálkodott

Szerelmi bánatában garázdálkodott

2024. július 17. - Kék hírek

Rablót fogtak

Rablót fogtak

2024. július 16. - Kék hírek

Hétvégi programkavalkád

Hétvégi programkavalkád

2024. július 12. - Érdekes

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

2024. július 12. - Kék hírek

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. július 05. - Érdekes

A geotermikus energiáról

A geotermikus energiáról

2024. június 28. - Kanizsa

Fizetés nélkül távozott

Fizetés nélkül távozott

2024. június 26. - Kék hírek

+