Érdekes - 2022. november 21., Hétfő
#felmérés #vízhiány #fenntarthatóság

Elfogyhat az ivóvíz a magyar fiatalok szerint

Elfogyhat az ivóvíz a magyar fiatalok szerint

(Illusztráció: Unsplash)

A magyar fiatalok több mint háromnegyede szerint kifogyunk majd az ivóvízből. A vízhiány napi szintű következményei közül a legfájdalmasabbnak az élelmiszerek árának emelkedését tartják – derül ki a Bayer Barometer 2022 felmérésből.

Az évente elvégzett „Bayer Barometer”*  felmérésben olyan, a társadalom számára fontos kérdésekről kérdezik a magyarokat, mint például a fenntartható fejlődés, a tudománnyal kapcsolatos attitűd, valamint a korszerű megoldások az egészségügyben és a mezőgazdaságban. Az idei évben a felmérés középpontjában olyan témák állnak, mint például: a vízellátási válság és az egészség megőrzése, számolt be róla a Store Insider.

Mennyit tudnak a magyar fiatalok a vízhiány problémájáról?
A kutatás során megkérdezett 20-30 év közötti magyar fiatalok 36 százaléka szerint hamarosan kifogyunk az ivóvízből, további 42 százalékuk szerint ez csak később következhet be. A vízhiány felelőseiként egyrészt saját magukat és másrészt az ipart jelölték meg legtöbben (49 és 30 százalék), de 25-25 százalék látja úgy, hogy a nagyvállalatoknak és a politikusoknak is felelősségük van ebben.
A vízhiány napi szintű következményei közül a legfájdalmasabbnak az élelmiszerek árának emelkedését tartják. Illetve a növények kiszáradását, a tavak és folyók vízszintjének csökkenését és az erdőtüzeket.

A magyar fiatalok többsége úgy gondolja, hogy a gazdálkodókat különösen veszélyezteti a vízhiány, és megoldásra van szükségük, például a szárazságtűrő növényekre.

A magyar fiatalok a vízzel történő takarékoskodás jegyében fogmosás vagy borotválkozás közben elzárják a vizet, fürdés helyett zuhanyoznak, ritkábban mosnak, és tartályokat telepítenek az esővíz felfogására. 

Tudománnyal és innovációval az egészségért
A Bayer Barometer 2022 kutatás másik fő témaköre az egészségmegőrzés volt. A kutatásból kiderült, hogy a magyar fiatalok szerint érdemes mindenkinek már korán elkezdeni törődni önmagával, és ezt egész életében folytatnia kell. A huszonévesek szerint fontos az egészségmegőrzés, az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás és az elegendő alvás a stressz csökkentésére, hogy jó formában legyenek.

A kutatás kitért arra, hogy mekkora a hajlandóság a fiatalokban, hogy egészségügyi probléma esetén orvoshoz forduljanak. A fiatal válaszadók 47%-a értett egyet azzal, hogy ilyen helyzetben az orvossal való személyes találkozás a legjobb, de ugyanakkor egy recept-felírásnál vagy szakorvoshoz való beutalásnál elégnek tartják a távkonzultációt. De sok esetben a fiatalok fele egészségügyi szolgáltatóhoz fordul, ha tanácsra vagy információra van szüksége.

A felmérés alapján kiderült, hogy a magyar fiatalok használják a technológia által kínált lehetőségeket: közel kétharmaduknak megtalálható a telefonján valamilyen egészséggel, testmozgással, étrenddel és annak számlálásával kapcsolatos alkalmazás. Ezeket az alkalmazásokat motiválónak tartják, illetve segítséget is adnak az idősekről való gondoskodásban. A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók 47%-ának idősebb családtagjaik számára elektronikus eszközöket használnak, hogy nyomon tudják követni az egészségüket és hogy emlékeztessék őket a teendőkre, mint például: gyógyszer bevétel vagy folyadék fogyasztás.

„A Bayer Barometer felmérésből látható, hogy a fiatal generáció felelősséget érez a világ és saját maga állapotáért. A fiatalok hangsúlyozzák, hogy a betegségek elkerüléséhez mennyire fontos ápolni az egészséget, ideértve a prevenciós tevékenységeket és a test jelzéseire való odafigyelést. Örömmel használják fel mindehhez a tudomány és a technika vívmányait” – mondta Markus Baltzer, a Bayer közép- és kelet-európai vezérigazgatója.

*A „Bayer Barometer” felmérést a Kantar Intézet bonyolította le 499 magyar, 20 és 30 év közötti fiatal bevonásával 2022 augusztusában és szeptemberében.

Még érdekes lehet ...


2023. március 28., Kedd

Láttál már egyszerre 12 ezer húsvéti tojást?

Akár igen, akár nem – mindenképpen látogass el Kéthelyre és csodáld meg a húsvéti parkot a település központjában!


2023. március 26., Vasárnap

Jól haladnak a fejlesztési munkálatok a Kis-Balatonnál: két zsilipet már felújítottak

A nagyszabású beruházás egy részét már befejezte a Szabadics Zrt. Felújítják a Kis-balatoni vízvédelmi rendszer nagyműtárgyait, a Lesence-rendszeren illetve a kis vízfolyásokon új létesítményeket is építenek.


2023. március 25., Szombat

Jön a nyári időszámítás!

Ismét egy órával kevesebbet aludhatunk.


2023. március 22., Szerda

Megérkezett a gólya Zalakomárba

Az MTI fotósa, Varga György kapta lencsevégre a tavasz hírnökét.


2023. március 21., Kedd

Pontyóriás akadt horogra Szigligetnél

Olyan kövér volt, hogy első látásra is biztos lehetett a horgász a rekordjában.


2023. március 20., Hétfő

Hétfőn 22 óra 24 perckor kezdődik a csillagászati tavasz

A nap-éj egyenlőségkor az elnevezés ellenére nem egyenlő hosszúságú a nappal és az éjszaka.


2023. március 19., Vasárnap

Préselt malacarc lett 2023-ban az ország étele

A magyar konyha körül annyi a legenda, amelyből egy kezdő kukta hetedhétországra szóló lakomát tudna összeállítani.


A sünök védelmére szólít fel a tavaszi kerti munkák idején az MME

Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat.


2023. március 18., Szombat

Szabad szemmel is látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten

Március 23-án és 24-én az éjszakai égbolt három legfényesebb égiteste, a Hold, a Vénusz és a Jupiter formáz szabad szemmel is könnyen megfigyelhető együttállást az égen.


2023. március 17., Péntek

Hétvégi programajánló

Nem tudja mit csináljon, hová menjen a hétvégén? Ajánlunk néhány programot.


2023. március 13., Hétfő

Medvehagymát gyűjtene? Mutatjuk, mire figyeljen!

A medvehagyma levele saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben és kizárólag nem védett területeken gyűjthető.

+