Érdekes - 2022. november 21., Hétfő
#felmérés #vízhiány #fenntarthatóság

Elfogyhat az ivóvíz a magyar fiatalok szerint

Elfogyhat az ivóvíz a magyar fiatalok szerint

(Illusztráció: Unsplash)

A magyar fiatalok több mint háromnegyede szerint kifogyunk majd az ivóvízből. A vízhiány napi szintű következményei közül a legfájdalmasabbnak az élelmiszerek árának emelkedését tartják – derül ki a Bayer Barometer 2022 felmérésből.

Az évente elvégzett „Bayer Barometer”*  felmérésben olyan, a társadalom számára fontos kérdésekről kérdezik a magyarokat, mint például a fenntartható fejlődés, a tudománnyal kapcsolatos attitűd, valamint a korszerű megoldások az egészségügyben és a mezőgazdaságban. Az idei évben a felmérés középpontjában olyan témák állnak, mint például: a vízellátási válság és az egészség megőrzése, számolt be róla a Store Insider.

Mennyit tudnak a magyar fiatalok a vízhiány problémájáról?
A kutatás során megkérdezett 20-30 év közötti magyar fiatalok 36 százaléka szerint hamarosan kifogyunk az ivóvízből, további 42 százalékuk szerint ez csak később következhet be. A vízhiány felelőseiként egyrészt saját magukat és másrészt az ipart jelölték meg legtöbben (49 és 30 százalék), de 25-25 százalék látja úgy, hogy a nagyvállalatoknak és a politikusoknak is felelősségük van ebben.
A vízhiány napi szintű következményei közül a legfájdalmasabbnak az élelmiszerek árának emelkedését tartják. Illetve a növények kiszáradását, a tavak és folyók vízszintjének csökkenését és az erdőtüzeket.

A magyar fiatalok többsége úgy gondolja, hogy a gazdálkodókat különösen veszélyezteti a vízhiány, és megoldásra van szükségük, például a szárazságtűrő növényekre.

A magyar fiatalok a vízzel történő takarékoskodás jegyében fogmosás vagy borotválkozás közben elzárják a vizet, fürdés helyett zuhanyoznak, ritkábban mosnak, és tartályokat telepítenek az esővíz felfogására. 

Tudománnyal és innovációval az egészségért
A Bayer Barometer 2022 kutatás másik fő témaköre az egészségmegőrzés volt. A kutatásból kiderült, hogy a magyar fiatalok szerint érdemes mindenkinek már korán elkezdeni törődni önmagával, és ezt egész életében folytatnia kell. A huszonévesek szerint fontos az egészségmegőrzés, az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás és az elegendő alvás a stressz csökkentésére, hogy jó formában legyenek.

A kutatás kitért arra, hogy mekkora a hajlandóság a fiatalokban, hogy egészségügyi probléma esetén orvoshoz forduljanak. A fiatal válaszadók 47%-a értett egyet azzal, hogy ilyen helyzetben az orvossal való személyes találkozás a legjobb, de ugyanakkor egy recept-felírásnál vagy szakorvoshoz való beutalásnál elégnek tartják a távkonzultációt. De sok esetben a fiatalok fele egészségügyi szolgáltatóhoz fordul, ha tanácsra vagy információra van szüksége.

A felmérés alapján kiderült, hogy a magyar fiatalok használják a technológia által kínált lehetőségeket: közel kétharmaduknak megtalálható a telefonján valamilyen egészséggel, testmozgással, étrenddel és annak számlálásával kapcsolatos alkalmazás. Ezeket az alkalmazásokat motiválónak tartják, illetve segítséget is adnak az idősekről való gondoskodásban. A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók 47%-ának idősebb családtagjaik számára elektronikus eszközöket használnak, hogy nyomon tudják követni az egészségüket és hogy emlékeztessék őket a teendőkre, mint például: gyógyszer bevétel vagy folyadék fogyasztás.

„A Bayer Barometer felmérésből látható, hogy a fiatal generáció felelősséget érez a világ és saját maga állapotáért. A fiatalok hangsúlyozzák, hogy a betegségek elkerüléséhez mennyire fontos ápolni az egészséget, ideértve a prevenciós tevékenységeket és a test jelzéseire való odafigyelést. Örömmel használják fel mindehhez a tudomány és a technika vívmányait” – mondta Markus Baltzer, a Bayer közép- és kelet-európai vezérigazgatója.

*A „Bayer Barometer” felmérést a Kantar Intézet bonyolította le 499 magyar, 20 és 30 év közötti fiatal bevonásával 2022 augusztusában és szeptemberében.

Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Jákob Zoltán motivációs előadást tartott Nagykanizsán

A magyar üzletember, milliárdos a Nagykanizsai Szakmai Vizsgaközpont meghívására érkezett a városba.


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.


2024. május 16., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hosszú hétvégére? Mutatunk párat.


2024. május 10., Péntek

Kávéházak Éjszakája Zalakaroson

A fürdővárosban pénteken és szombaton várják a kikapcsolódni vágyókat.


A környezettudatosság fontosságára figyelmeztetnek

„Klímakirakós” címmel családi programot tart az egyetemi központ Nagykanizsán a Csónakázó-tónál.


2024. április 28., Vasárnap

Háromnapos motoros rendezvény Zalakaroson

A Kis-Balatont is megkerülték.


2024. április 26., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. április 22., Hétfő

Ma van a Föld napja

A Föld napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti környezetének megóvására.

+