Érdekes - 2023. január 01., Vasárnap
#famatuzsálem #felmérés #Nyugat-Zala

Több mint 500 famatuzsálemet regisztráltak Nyugat-Zalában

Több mint 500 famatuzsálemet regisztráltak Nyugat-Zalában

Borsfai legelő (Fotó: Schneidler Viktor, BfNPI)

Felmérés készült a nyugat-zalai famatuzsálemekről. A szakemberek félezernél is több idős fát vizsgáltak meg, amelyek többségét a kocsányos tölgy, a csertölgy és vadkörte adta.

A munka két évig tartott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Nyugat-Zala Tájegységében. A szakemberek 500-nál is több faóriást dokumentáltak – tájékoztatott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján.

Legfőképp az erdőkben, legelőkön, települések belterületén és zártkertekben lévő idős, nagy méreteket elért faegyedeket vették lajstromba. A faegyedek adattárba rendezéséhez a fafaj meghatározása után a 130 cm magasan, úgynevezett mellmagasságban mért kerület, a környezetében elfoglalt hely, egészségi állapot és a térképi koordináták kerülnek felvételre.

A vizsgált fás legelők, illetve maradványaik jellemzően a Nemesnép–Belsősárd–Lenti–Letenye– Nagykanizsa–Nagyrécse vonal mentén találhatók, de jelentősnek számítanak Orosztony, Kacorlak és Szentpéterúr határában lévő egyedek is.

A fafajösszetételükre jellemző a kocsányos tölgy, cser és vadkörte alkotta elegy.

202212311136_kacorlaki-kortefak-tavasszal-734968f8-1717737.jpg (1500×545)Kacorlaki körtefák tavasszal (Fotó: Schneidler Viktor, BfNPI)

Az erdőgazdálkodás során némelyik fa kivívja magának a tiszteltet, ami miatt megőrzik. Ennek számos oka lehet, például egyedi alak, tájékozódási pont, gyülekezési hely, vagy csak egyszerűen, mint mementót, megőrzik az utókornak. Az ilyen egyedek többnyire magányosan, szórványosan fordulnak elő az egész megyében, miközben mellettük már egy új erdő növekszik.

Szakrális helyeken, temetők, templomok, kápolnák körül, parkokban is találkozhatunk óriási fákkal.

Ezeken a helyeken jóval nagyobb esélyük van az idős példányoknak, mivel károsodásuk esetén faápolók szakszerű segítségével esélyt kaphatnak a regenerálódásra. Megőrzésükre és utánpótlásukra talán ezeken a helyeken van a legnagyobb esély.

202212311140_ilona-kapolna-es-a-kislevelu-hars-ea25978f-1717732.jpg (1500×843)Ilona-kápolna és a kislevelű hárs (Fotó: Schneidler Viktor, BfNPI)

A felmérés során az is kiderült, hogy a szőlőhegyeken jellemzően a szelídgesztenyék érnek el magas kort és nagy méreteket, de mindenképpen meg kell említeni a mára ritkának mondható védett fafajunkat, a házi berkenyét.

A fák mérete függ az adott fafajtól, a környezetétől, a termőhelytől.

Nem ritka, hogy egy több száz évesnek becsült fa kidőlése után megszámolt évgyűrűi alapján még a 100 évet sem éri el. Azért a magányosan álló 6–7 m kerületű tölgyek, gesztenyék valószínűleg meghaladják e kort. Míg a vadgyümölcsök, molyhos tölgyek szerényebb méreteket érnek el, évgyűrűszerkezetük jóval sűrűbb, mivel lassabb növekedésűek.

Íme, néhány kiemelkedő méretű és szépségű fa a megmért félezernyiből:

A Nénai tölgy 767 cm kerületű, jellegzetes famatuzsálem alakjával minden látogatóját lenyűgözi. Koronájának kisebb része elhalt, törzséről kéregdarabok váltak le, de azért büszkén áll a réten.

Borsfa határában álló 642 cm kerületű kocsányos tölgy mellett áll néhány méretesebb vadkörte is, ők élvezhetik még a körülöttük lévő gyepen legelő nyáj társaságát.

Kacorlak legelőjén rendhagyó módon csak vadkörtepéldányok alkotják a fás legelőt. Tavasszal a 39 körtefa fehér virágkoronájával szemet gyönyörködtető látvány.

Aki többet szeretne megtudni a fákról, az kattintson a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság honlapjára, vagy csatlakozzon az igazgatóság tavasszal és ősszel tartandó „Csemetétől a famatuzsálemig” elnevezésű túrájához.

(Forrás: Turista magazin)

Még érdekes lehet ...


2024. április 04., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2024. április 01., Hétfő

Szabad-e locsolni?

A locsolkodás, a locsolás, majd a piros tojás átadása után lakomával zárult és zárul napjainkban is.


2024. március 30., Szombat

Családi programok a Zalakarosi Fürdőn

Számos gyerekprogrammal készültek a tavaszi szünet idejére.


2024. március 27., Szerda

Húsvéti utazás az erdei kisvasúttal

A gyerekeket kincskeresés várja Csömödérben.


2024. március 26., Kedd

Idén is várják az Ifjú Kócsagőröket a nemzeti parkok

Az Ifjú Kócsagőr Program 2024-ben már 11. alkalommal nyújt lehetőséget a természet iránt elkötelezett diákoknak.


2024. március 23., Szombat

A világ legjobb strandjai közt a Balaton

A legjobb európai strand csak a 13. helyezést érte el, a „magyar tenger” a 60. lett


2024. március 21., Csütörtök

Különdíjas a magyar csapat a Bocuse d'Or európai válogatóján

A legjobb tál különdíjával jutott tovább a magyar csapat a Bocuse d'Or európai válogatóján.


Ma van az Erdők Nemzetközi Napja

Minden évben más tematika köré szerveződnek az Erdők Nemzetközi Napja programjai, 2024-ben ez az „erdők és az innováció”.


2024. március 19., Kedd

Nagykanizsa mellett pihent meg a halászsas

A gyűrűzése és Nagykanizsára érkezése között majdnem 5 hónap telt el, és légvonalban mérve 869 km távolságot tett meg.


2024. március 05., Kedd

Víz világnapi programok

A szervezők számos pályázatot is hirdetnek, ilyen többek között az óvodásoknak szóló 3D modellkészítő verseny.


2024. február 29., Csütörtök

A menhely szabályai

A Kiscsillag Református Óvoda apróságai tettek látogatást az állatmenhelyen.


Örömtáncot is lejtettek

Az idősek egészséges életmódjáról, sportolási lehetőségeiről is hallhattak előadást azok a nyugdíjasok, aki szerdán ellátogattak a HSMK-ba.

+