Hazai - 2021. január 08., Péntek
#Zala megye #Zala #fejlesztés

Bővülnek a zalai fejlesztések forrásai

Bővülnek a zalai fejlesztések forrásai

(Fotó: MTI/Varga György)

Évindító sajtótájékoztatót tartottak 2021. január 6-án a megye vezetői, Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, valamint Balaicz Zoltán Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere.

TOP- Zala Megyei ITP 2014-2020 megvalósítása

Az előző uniós ciklus forrásainak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében történő felhasználása folyamatban van, még a napokban is jelennek meg felhívások az országos maradvány források terhére:

-1,5 Mrd Ft közútfejlesztésre, amelynek kedvezményezettje a Magyar Közút Nonprofit Zrt,

-798 millió Ft két közlekedés-biztonsági projektre (Türje-Szalapa és Lenti körforgalom), szintén a Magyar Közút megvalósításában,

- 3 Mrd Ft csapadékvíz kezelési projektekre,

- 670 millió Ft egy kerékpáros turisztikai fejlesztésre (Kerkateskánd, Lovászi, Tornyiszentmiklós).

Ezen összegekkel kiegészülve a Zala megyei TOP keret immár (az eredeti 23,05 Mrd Ft-ról) a közel 33,5 Mrd Ft-ra növekedett.

VMOP – Zala Megyei ITP 2021-2027 megalkotása, megvalósítása

Az előző ciklus pályázati kiírásai ugyan még folyamatban vannak, de a jövő hét végén már meghirdetésre kerülnek a TOP helyébe lépő Versenyképes Magyarország Operatív Program első felhívásai. A Zala megyei forráskeret 56 Mrd Ft körül alakul, ez azonban már tartalmazza a megyei jogú városok forráskereteit is, amelynek megjelenítése a most induló ciklusban megyei tervezési hatáskörbe került. Január végén, vagy február elején elfogadásra kerül a megyei ITP, amelyet követően ténylegesen is megnyílnak a VMOP felhívások. Elsőként a foglalkoztatási paktum felhívás 3,5 Mrd Ft-os, a közútfejlesztési felhívás 6,7 Mrd Ft-os és a fenntartható városfejlesztési felhívás 28,7 Mrd Ft-os forráskerettel való megjelenése várható.

Magyar Falu Program

Zala megyében a tavalyi évben 354 nyertes pályázatra összesen több mint 3,8 Mrd Ft összegű támogatás odaítéléséről döntött a kormány. Orvosi eszközökre 62 millió Ft-ot, orvosi rendelők fejlesztésére csaknem 200 millió Ft-ot, önkormányzati utak-hidak építésére, felújítására 44 millió Ft-ot, egyházi közösségi tér fejlesztésre 248 millió Ft-ot, önkormányzati közösségi tér fejlesztésre csaknem 300 millió Ft-ot, óvoda-udvar és játszótér fejlesztésre 92 millió Ft-ot, közterületek karbantartását szolgáló eszközök beszerzésére 285 millió Ft-ot, falubusz beszerzésre és faluház-felújításra is közel 300-300 millió Ft-ot, óvodafejlesztésre 320 millió Ft-ot, szolgálati lakás felújításra majdnem 92 millió Ft-ot, a civil közösségek támogatására 170 millió Ft-ot, temetői infrastruktúra-fejlesztésre 144 millió Ft-ot, építési telek kialakításra/közművesítésre 29 millió Ft-ot, elhagyott ingatlanok közcélú megvásárlására közel 91 millió Ft-ot, önkormányzati kerékpárút-építésre 294 millió Ft-ot, míg az iskolaépületek fejlesztésére összesen több mint 438 millió Ft-ot fordíthattak a nyertes települések.

Tehát: iskola, óvoda, faluház épületek és orvosi rendelők fejlesztésére, közterületek karbantartását szolgáló eszközök beszerzésére fordíthatták a nyertes pályázók a legtöbb támogatást, de jelentős összegben valósultak meg önkormányzati útfelújítások és szolgálati lakás-felújítások, valamint a helyi identitás-tudat erősítését szolgáló projektek is.

A 2021-es költségvetés az eddigieknél is nagyobb forrást nyújt a Magyar falu programnak, amelynek jövő évi koncepciója már alakul, falusi utcák és járdák, valamint önkormányzati épületek felújítására, falu- és tanyagondnoki buszok, illetve kommunális eszközök beszerzésére biztosan hirdetnek új pályázatokat.


Közútfejlesztés

Elkészült az M70-es utat autópályává bővítő 16,7 milliárd forintos fejlesztés. A Letenye és a szlovén határ közötti útszakaszt Palkovics László innovációs technológiai miniszter adta át a forgalomnak. A fejlesztés eredményeként elkészült 13,7 kilométeres útszakaszon Budapesttől egészen Koperig sztrádán lehet ezentúl haladni.

Az elhangzottakon túl a közútfejlesztés tekintetében kiemelendő, hogy elkészült az M76-os két végponti szakasza, a zalaegerszegi és a balatonszentgyörgyi csomópont, következő lépésként a Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta közötti 3 kilométeres szakasz befejezése várható 2022-ben.

A Murakeresztúr és Kotoriba között megépülő Mura híd tervezése folyamatban van, a tervek várhatóan 2022. év végére készülnek el.

A lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeként készül az M86 – M76 Zalaegerszeget és Körmendet összekötő 2x2 sávos gyorsforgalmi út tanulmányterve és környezetvédelmi hatástanulmánya. Az új út 28 kilométer hosszú lesz, a Rába felett egy híd is épül. A leendő gyorsforgalmi út végpontja Körmend közelében, a tervezett M80-as és M86-os, valamint a 8-as és 86-os főutak által határolt csomópontnál lesz.

Kormányhatározat született továbbá a Nagykanizsa és Zalaegerszeg közötti 74-es út gyorsforgalmi úttá történő fejlesztésének előkészítéséről.

Vasúti fejlesztés

Zalaegerszeg – Rédics vasútvonal fejlesztését célzó kiviteli tervek elkészítésére közbeszerzési felhívást jelentetett meg a NIF Zrt. a 48,7 km-es vasúti pálya felújítására (hat állomással és nyolc megállóhellyel együtt). A felhívás eredményes volt, a vállalkozási szerződés aláírásra került, a kiviteli tervek készítése folyamatban van.

Sportcélú fejlesztések

Lentiben 1,2 Mrd Ft-ból állami beruházás keretében kézilabda munkacsarnok létesül. Hévízen szintén kézilabda munkacsarnok létesül, melynek a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési felhívása megjelent.

A nagykanizsai sport-és rendezvénycsarnok kivitelezése folyamatban van, tavaly novemberben tartották bokrétaünnepét.

Zalaegerszegen látványosan zajlik a városi uszoda építése, és még az idei évben elkészülnek az új sportcsarnok tervei.

A megyében zajló egyéb főbb fejlesztések

A megyeszékhelyen az elmúlt évben folytatódott az önvezető autók tesztelésére alkalmas járműipari tesztpálya kialakítása. A 260 hektáron, 45 Mrd Ft-ból megvalósuló ZalaZone beruházás 70 %-os készültségi fokon áll Ennek szomszédságában épül meg az a hadiipari beruházás, amely 60 Mrd Ft-os fejlesztésből egy Lynx típusú harcjármű gyár és egy 20 hektáros off road járművek tesztelésére alkalmas tesztkörnyezet valósul meg. A német Rheinmetall Magyar Állammal közös beruházása keretében 218 Lynx KF41-essel szerelik fel a honvédség nehéz dandárját.

Nagykanizsán csaknem 5 Mrd Ft-os támogatással körforgásos gazdasági kompetenciaközpontot és ehhez kapcsolódó tudományos- és innovációs parkot hoznak létre a Pannon Egyetem, valamint a MOL és helyi gazdasági társaságok részvételével. A megújuló energiák, a hulladékgazdálkodás, a víztechnológia, a fenntartható turizmus és a fenntartható városfejlesztés kutatási területekre fókuszáló program célja, hogy a körforgásos gazdaság követelményeit integrálja az oktatásba, a kutatás-fejlesztésbe és az innovációs tevékenységbe.

A térség emellett nagy volumenű, elsősorban turisztikai fejlesztést valósít meg a Mura Program keretében, melyek előkészítésére a Kisfaludy Programból mintegy 500 millió Ft áll rendelkezésre.

Január hónapban kezdetét veszi Lenti Városában a gyógyfürdő fejlesztése 2,5 Mrd Ft-os keretösszegből.

A megyében folyamatos az oktatási intézmények megújítása, a számos megyeszékhelyi felújítás mellett a lenti Vörösmarty iskola 1,9 Mrd Ft-ból kezdődő felújítása emelhető ki. Folyamatban van továbbá bagodi általános iskola 650 millió Ft-os, az egervári általános iskola 623 millió Ft-os és a türjei iskola 614 millió Ft-os fejlesztése. Gyenesdiáson mintegy 1,5 Mrd Ft-ból teljesen megújul a Kárpáti iskola, ugyanekkora összegből valósul meg  a Borsfai Fekete István Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése, Zalaapátiban közel 900 millió Ft-ot fordítanak az általános iskola megújítására.


Új megyei feladatok

A megyei önkormányzat legjelentősebb feladata továbbra is a területfejlesztés, azonban a 2014-2020-as, valamint a 2021-ben induló uniós ciklus TOP és VMOP forrásainak eredményes lekötése mellett számos új feladat is a megyei önkormányzatok feladatkörébe került, egyebek mellett

· 2021. január 1-tól a 81/2004. ESzCsM rendelet módosításának eredményeként a falugondnokok képzésének szervezésével kapcsolatos feladatok,

· valamint a zalai Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok koordinálása,

· további megyei koordinációt igénylő feladatként jelent meg 152 millió Ft-os forráskerettel a Révész Máriusz Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztos által irányított Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ nyújtotta támogatás keretében a térségi jelentőségű kerékpárutak (16 szakasz, több mint 60 km) hiányzó elemei terveinek elkészítése.

(Forrás: zala.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. július 18., Csütörtök

Másodfokú hőségriasztás lép életbe péntektől vasárnapig

Fogyasszunk minél több vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek.


2024. július 13., Szombat

Huszonnyolc balatoni strand kapott ötcsillagos Kék Hullám Zászlót

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton Legjobb Strandja 2024 címet.


2024. július 12., Péntek

Meghosszabbította a hőségriasztást július 18-án éjfélig az országos tisztifőorvos

Továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.


2024. július 07., Vasárnap

Harmadfokú hőségriasztás lépett életbe

A tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, figyelni kell a folyadékpótlásra.


2024. július 03., Szerda

Az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije Debrecenbe és Zalakarosra látogatott

A termálfürdőjéről híres zalai üdülőváros 2003 után idén második alkalommal képviseli az országot a nemzetközi megmérettetésen.


2024. július 02., Kedd

El nem végzett szőlőmunkák nyomában

Valótlan adatokat tartalmazó számlákat fogadott be egy borszőlőtermesztéssel foglalkozó egyéni vállalkozó.


2024. június 29., Szombat

Egyszülős családok és nagycsaládosok üdülhetnek ingyenesen Zalakaroson

A Mészáros Csoport karitatív szervezete, a ProFilii Alapítvány jóvoltából.


2024. június 26., Szerda

Indul az otthonfelújítási támogatás

20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések.


2024. június 21., Péntek

Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása

Csak azokon a szakaszokon dolgoznak majd, ahol jelenleg is három forgalmi sáv áll a közlekedők rendelkezésére.


2024. június 19., Szerda

Zalakaros finisben az európai zsűrizés előtt

Az Entente Florale Europe versenyén 2003 után 2024-ben ismét a fürdőváros képviseli - Debrecen mellett - Magyarországot.


Kétszázharminc településen gyérítik a szúnyogokat a héten

A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az OKF szóvivője az MTI-vel.

#Nagykanizsa

Családi nap Bajcsán

Családi nap Bajcsán

2024. július 22. - Kanizsa

Szerelmi bánatában garázdálkodott

Szerelmi bánatában garázdálkodott

2024. július 17. - Kék hírek

Rablót fogtak

Rablót fogtak

2024. július 16. - Kék hírek

Hétvégi programkavalkád

Hétvégi programkavalkád

2024. július 12. - Érdekes

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

2024. július 12. - Kék hírek

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. július 05. - Érdekes

A geotermikus energiáról

A geotermikus energiáról

2024. június 28. - Kanizsa

Fizetés nélkül távozott

Fizetés nélkül távozott

2024. június 26. - Kék hírek

+