Hazai - 2021. január 08., Péntek
#Zala megye #Zala #fejlesztés

Bővülnek a zalai fejlesztések forrásai

Bővülnek a zalai fejlesztések forrásai

(Fotó: MTI/Varga György)

Évindító sajtótájékoztatót tartottak 2021. január 6-án a megye vezetői, Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, valamint Balaicz Zoltán Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere.

TOP- Zala Megyei ITP 2014-2020 megvalósítása

Az előző uniós ciklus forrásainak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében történő felhasználása folyamatban van, még a napokban is jelennek meg felhívások az országos maradvány források terhére:

-1,5 Mrd Ft közútfejlesztésre, amelynek kedvezményezettje a Magyar Közút Nonprofit Zrt,

-798 millió Ft két közlekedés-biztonsági projektre (Türje-Szalapa és Lenti körforgalom), szintén a Magyar Közút megvalósításában,

- 3 Mrd Ft csapadékvíz kezelési projektekre,

- 670 millió Ft egy kerékpáros turisztikai fejlesztésre (Kerkateskánd, Lovászi, Tornyiszentmiklós).

Ezen összegekkel kiegészülve a Zala megyei TOP keret immár (az eredeti 23,05 Mrd Ft-ról) a közel 33,5 Mrd Ft-ra növekedett.

VMOP – Zala Megyei ITP 2021-2027 megalkotása, megvalósítása

Az előző ciklus pályázati kiírásai ugyan még folyamatban vannak, de a jövő hét végén már meghirdetésre kerülnek a TOP helyébe lépő Versenyképes Magyarország Operatív Program első felhívásai. A Zala megyei forráskeret 56 Mrd Ft körül alakul, ez azonban már tartalmazza a megyei jogú városok forráskereteit is, amelynek megjelenítése a most induló ciklusban megyei tervezési hatáskörbe került. Január végén, vagy február elején elfogadásra kerül a megyei ITP, amelyet követően ténylegesen is megnyílnak a VMOP felhívások. Elsőként a foglalkoztatási paktum felhívás 3,5 Mrd Ft-os, a közútfejlesztési felhívás 6,7 Mrd Ft-os és a fenntartható városfejlesztési felhívás 28,7 Mrd Ft-os forráskerettel való megjelenése várható.

Magyar Falu Program

Zala megyében a tavalyi évben 354 nyertes pályázatra összesen több mint 3,8 Mrd Ft összegű támogatás odaítéléséről döntött a kormány. Orvosi eszközökre 62 millió Ft-ot, orvosi rendelők fejlesztésére csaknem 200 millió Ft-ot, önkormányzati utak-hidak építésére, felújítására 44 millió Ft-ot, egyházi közösségi tér fejlesztésre 248 millió Ft-ot, önkormányzati közösségi tér fejlesztésre csaknem 300 millió Ft-ot, óvoda-udvar és játszótér fejlesztésre 92 millió Ft-ot, közterületek karbantartását szolgáló eszközök beszerzésére 285 millió Ft-ot, falubusz beszerzésre és faluház-felújításra is közel 300-300 millió Ft-ot, óvodafejlesztésre 320 millió Ft-ot, szolgálati lakás felújításra majdnem 92 millió Ft-ot, a civil közösségek támogatására 170 millió Ft-ot, temetői infrastruktúra-fejlesztésre 144 millió Ft-ot, építési telek kialakításra/közművesítésre 29 millió Ft-ot, elhagyott ingatlanok közcélú megvásárlására közel 91 millió Ft-ot, önkormányzati kerékpárút-építésre 294 millió Ft-ot, míg az iskolaépületek fejlesztésére összesen több mint 438 millió Ft-ot fordíthattak a nyertes települések.

Tehát: iskola, óvoda, faluház épületek és orvosi rendelők fejlesztésére, közterületek karbantartását szolgáló eszközök beszerzésére fordíthatták a nyertes pályázók a legtöbb támogatást, de jelentős összegben valósultak meg önkormányzati útfelújítások és szolgálati lakás-felújítások, valamint a helyi identitás-tudat erősítését szolgáló projektek is.

A 2021-es költségvetés az eddigieknél is nagyobb forrást nyújt a Magyar falu programnak, amelynek jövő évi koncepciója már alakul, falusi utcák és járdák, valamint önkormányzati épületek felújítására, falu- és tanyagondnoki buszok, illetve kommunális eszközök beszerzésére biztosan hirdetnek új pályázatokat.


Közútfejlesztés

Elkészült az M70-es utat autópályává bővítő 16,7 milliárd forintos fejlesztés. A Letenye és a szlovén határ közötti útszakaszt Palkovics László innovációs technológiai miniszter adta át a forgalomnak. A fejlesztés eredményeként elkészült 13,7 kilométeres útszakaszon Budapesttől egészen Koperig sztrádán lehet ezentúl haladni.

Az elhangzottakon túl a közútfejlesztés tekintetében kiemelendő, hogy elkészült az M76-os két végponti szakasza, a zalaegerszegi és a balatonszentgyörgyi csomópont, következő lépésként a Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta közötti 3 kilométeres szakasz befejezése várható 2022-ben.

A Murakeresztúr és Kotoriba között megépülő Mura híd tervezése folyamatban van, a tervek várhatóan 2022. év végére készülnek el.

A lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeként készül az M86 – M76 Zalaegerszeget és Körmendet összekötő 2x2 sávos gyorsforgalmi út tanulmányterve és környezetvédelmi hatástanulmánya. Az új út 28 kilométer hosszú lesz, a Rába felett egy híd is épül. A leendő gyorsforgalmi út végpontja Körmend közelében, a tervezett M80-as és M86-os, valamint a 8-as és 86-os főutak által határolt csomópontnál lesz.

Kormányhatározat született továbbá a Nagykanizsa és Zalaegerszeg közötti 74-es út gyorsforgalmi úttá történő fejlesztésének előkészítéséről.

Vasúti fejlesztés

Zalaegerszeg – Rédics vasútvonal fejlesztését célzó kiviteli tervek elkészítésére közbeszerzési felhívást jelentetett meg a NIF Zrt. a 48,7 km-es vasúti pálya felújítására (hat állomással és nyolc megállóhellyel együtt). A felhívás eredményes volt, a vállalkozási szerződés aláírásra került, a kiviteli tervek készítése folyamatban van.

Sportcélú fejlesztések

Lentiben 1,2 Mrd Ft-ból állami beruházás keretében kézilabda munkacsarnok létesül. Hévízen szintén kézilabda munkacsarnok létesül, melynek a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési felhívása megjelent.

A nagykanizsai sport-és rendezvénycsarnok kivitelezése folyamatban van, tavaly novemberben tartották bokrétaünnepét.

Zalaegerszegen látványosan zajlik a városi uszoda építése, és még az idei évben elkészülnek az új sportcsarnok tervei.

A megyében zajló egyéb főbb fejlesztések

A megyeszékhelyen az elmúlt évben folytatódott az önvezető autók tesztelésére alkalmas járműipari tesztpálya kialakítása. A 260 hektáron, 45 Mrd Ft-ból megvalósuló ZalaZone beruházás 70 %-os készültségi fokon áll Ennek szomszédságában épül meg az a hadiipari beruházás, amely 60 Mrd Ft-os fejlesztésből egy Lynx típusú harcjármű gyár és egy 20 hektáros off road járművek tesztelésére alkalmas tesztkörnyezet valósul meg. A német Rheinmetall Magyar Állammal közös beruházása keretében 218 Lynx KF41-essel szerelik fel a honvédség nehéz dandárját.

Nagykanizsán csaknem 5 Mrd Ft-os támogatással körforgásos gazdasági kompetenciaközpontot és ehhez kapcsolódó tudományos- és innovációs parkot hoznak létre a Pannon Egyetem, valamint a MOL és helyi gazdasági társaságok részvételével. A megújuló energiák, a hulladékgazdálkodás, a víztechnológia, a fenntartható turizmus és a fenntartható városfejlesztés kutatási területekre fókuszáló program célja, hogy a körforgásos gazdaság követelményeit integrálja az oktatásba, a kutatás-fejlesztésbe és az innovációs tevékenységbe.

A térség emellett nagy volumenű, elsősorban turisztikai fejlesztést valósít meg a Mura Program keretében, melyek előkészítésére a Kisfaludy Programból mintegy 500 millió Ft áll rendelkezésre.

Január hónapban kezdetét veszi Lenti Városában a gyógyfürdő fejlesztése 2,5 Mrd Ft-os keretösszegből.

A megyében folyamatos az oktatási intézmények megújítása, a számos megyeszékhelyi felújítás mellett a lenti Vörösmarty iskola 1,9 Mrd Ft-ból kezdődő felújítása emelhető ki. Folyamatban van továbbá bagodi általános iskola 650 millió Ft-os, az egervári általános iskola 623 millió Ft-os és a türjei iskola 614 millió Ft-os fejlesztése. Gyenesdiáson mintegy 1,5 Mrd Ft-ból teljesen megújul a Kárpáti iskola, ugyanekkora összegből valósul meg  a Borsfai Fekete István Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése, Zalaapátiban közel 900 millió Ft-ot fordítanak az általános iskola megújítására.


Új megyei feladatok

A megyei önkormányzat legjelentősebb feladata továbbra is a területfejlesztés, azonban a 2014-2020-as, valamint a 2021-ben induló uniós ciklus TOP és VMOP forrásainak eredményes lekötése mellett számos új feladat is a megyei önkormányzatok feladatkörébe került, egyebek mellett

· 2021. január 1-tól a 81/2004. ESzCsM rendelet módosításának eredményeként a falugondnokok képzésének szervezésével kapcsolatos feladatok,

· valamint a zalai Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok koordinálása,

· további megyei koordinációt igénylő feladatként jelent meg 152 millió Ft-os forráskerettel a Révész Máriusz Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztos által irányított Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ nyújtotta támogatás keretében a térségi jelentőségű kerékpárutak (16 szakasz, több mint 60 km) hiányzó elemei terveinek elkészítése.

(Forrás: zala.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. március 02., Kedd

Márciustól kötelező az új uniós energiacímkék használata

Az új szabály kezdetben négy termékkategóriára vonatkozik: a hűtőszekrényekre és fagyasztókra, a mosogatógépekre, a mosógépekre és a televíziókészülékekre.Jutalomban részesülnek a véradók

Az Országos Vérellátó Szolgálat tegnaptól ezer forintos kalóriapótlási étkezési utalványt ad véradóinak.


2021. március 01., Hétfő

Péntekig kora tavasz, aztán...

... jöhet a már-már szokásossá vált tél végi vergődés.


Mától tilos a hálapénz

Tavaly októberben derült ki, hogy megtörténik a régóta sürgetett korszakváltás a hazai egészségügyben.


A jelzálogtartozás csökkentésével párhuzamosan is igénybe vehető az otthonfelújítási támogatás

A támogatás igénylésekor a 2021. január 1. után keletkezett számlákat fogadják el, az utolsó számla pedig nem lehet 60 napnál régebbi.


Galgóczi Ágnes: továbbra is fegyelmezettnek kell lenni

A szakember szerint minimálisra kell csökkenteni a kontaktusok számát a járvány robbanásszerű terjedésének megakadályozása érdekében.


Koronavírus - 4000 felett az új megbetegedések száma

5 679 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 537-en vannak lélegeztetőgépen. 


Mától ismét lehet pályázni elektromos kerékpárokra

Az elektromos rásegítésű kerékpárokhoz ezúttal is magánszemélyek juthatnak hozzá kedvezményesen.


Fokozottan figyeljünk a vaddisznók fialási időszaka miatt!

Fontos, hogy a turistautakról ne térjünk le, a kutyát pórázon sétáltassuk, és sötétedés előtt hagyjuk el az erdőt.


2021. február 28., Vasárnap

Érkeznek a gépjárműadós határozatok

Az adó első részletét 2021. április 15-éig, a második részletét szeptember 15-éig kell befizetni.


Tartós szeretet

Nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtést szervez a Katolikus Karitász.


Muti, hol dolgozol!

Idén online nyerhetnek a gyerekek betekintést a munka világába.


2021. február 27., Szombat

Koronavírus - 5000 közelében az új megbetegedések száma

Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg.


Szopornyica: a vakcinázási kampány indokolatlan, egyénileg kell védekezni

Múlt héten nagy valószínűséggel szopornyicától legyengült róka került az állatmentőkhöz, amit a tatai Derítő-tó jegéről halásztak ki.


2021. február 26., Péntek

Kéntelen változás

Jelentősen csökken a szálló por mennyisége a légkörben szombatra.


Márciusban igényelhető támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

A károsítóval fertőzött szőlőnövényeket gyógyítani nem lehet, a védekezés csak a megelőzésre szűkül.


Orbán Viktor: Emelt szintű készültséget kellett elrendelni

Húsvétra az összes regisztrált, mintegy 2,6 millió fő, megkapja legalább az első oltást, ami azt jelenti, hogy az EU-ban nálunk lesz a legmagasabb oltási arány.


Az óraátállításból mindenkinek elege van, de nyári, vagy téli idő szerint éljünk?

Magyarország álláspontja egyértelműen az, hogy ha nem tartjuk fent a jelenlegi szabályokat, akkor a nyári időszámítás a jobb.


Koronavírus - a harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk

4668 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést.


2021. február 25., Csütörtök

Tartós anticiklon

Az évszakhoz képest több fokkal melegebb idő várható számottevő csapadék nélkül.


Meghosszabbították március közepéig a korlátozásokat

A harmadik hullám elérte Magyarországot, egyes előrejelzések szerint a számok drámaian romlani fognak a következő egy-két hétben.


A jubileumi szezonra megújul a balatoni hajóflotta

A régi hajók rekonstrukciója mellett érkeznek az újak is.


Koronavírus - drasztikusan növekednek a számok

4385 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést.


2021. február 24., Szerda

Elképesztő mértékben pusztulnak az édesvízi halak

A világ 80 faja már kihalt, közülük 16 tavaly, egyetlen év alatt.


Emberséges szülészet

Átadták a tulipános osztályt a Semmelweis Egyetemen.


Koronavírus - ismét 3000 közelében az új megbetegedések száma

4353 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 407-en vannak lélegeztetőgépen. 


Agrárkamara: elfogadhatatlan, hogy Dél-Amerikából szinte bármit behozna az EU

A NAK közleményben hangsúlyozza, fellépnek az ismeretlen eredetű élelmiszerek beáramlása, a gazdálkodók tönkretétele ellen.


2021. február 23., Kedd

Köd vagy napsütés

Éjszaka sokfelé képződik köd, illetve rétegfelhőzet, ami napközben fokozatosan oszladozik, zsugorodik, de néhol tartósabban megmarad.


A magyarok intenzíven tervezik utazásaikat

Áprilisra 518 ezer vendégéjszakányi foglalás szerepel a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatbázisában, és a foglalások száma napról napra nő.


A szakképzésben is elindulnak az online parasport órák

Az ITM kiemelten fontosnak tartja, hogy a paralimpikonokról, a parasportról szóló digitális ismeretterjesztő programot a tárca által fenntartott középfokú intézmények diákjai számára is elérhetővé tegye.


Uniós oltalmat kapott az Újfehértói meggy

Ezzel 65-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek az Európai Unióban oltalmat élveznek.


Koronavírus - a cikkben a keddi adatok

1628 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést.


Megadta a Ház a felhatalmazást a veszélyhelyzeti rendeletek hosszabbítására

133 igen szavazattal, 55 nem ellenében, egy tartózkodás mellett megszavazta az Országgyűlés a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot.


2021. február 22., Hétfő

Tavasz a télben

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden a napos területeken 11 és 17 fok között alakul.


Pattanásig feszült a helyzet a somogyi erdőkben

Huszonkilenc somogyi gazda, polgármester és vadásztársasági elnök adott ki közös nyilatkozatot az erdőket felszántó illegális motorosok miatt.


Már ennyi családnak segített az autóvásárlási támogatás

A három vagy több gyermeket nevelő családoknak legalább hétüléses autó vásárlásakor a kormány a jármű árának felét, maximum 2,5 millió forintot támogatásként kifizet.


Izer: a csúsztatott adóbevallás volt az egyik leghatékonyabb adóügyi intézkedés

Az érintett vállalkozások így négy hónapon keresztül mintegy százmilliárd forinttal gazdálkodhattak tovább.


Koronavírus – mutatjuk a hétfői adatokat

2623 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést.


Kásler: meghatározó hetek állnak előttünk

A szigorú korlátozások ellenére is emelkedő járványügyi adatok hazánkban is figyelmeztető jelként szolgálnak.


2021. február 21., Vasárnap

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+