Hazai - 2021. január 22., Péntek
#család #családpolitika #felmérés #társadalomtudomány #támogatás #Európa #V4 #Magyarország

A magyar az egyik legcsaládcentrikusabb nemzet

A magyar az egyik legcsaládcentrikusabb nemzet

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

Európai összehasonlításban a magyar emberek számára a legfontosabb a család – hangzott el azon az online konferencián, amelyet a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért, valamint a Századvég Politikai Iskola Alapítvány tartott az „Európa Projekt – család kérdéskör” kutatási eredményeiről.

– Magyarországon is, de általában Európában családközpontúak az emberek, fontos értéknek tartják a családot – mutatott rá a családokért felelős miniszter a 30 országra kiterjedő „Európa Projekt – család kérdéskör” kutatási eredményeiből szervezett online konferencián.

Magyarországon jár a legtöbb támogatás

Novák Katalin a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) és a Századvég Politikai Iskola Alapítvány rendezvényén a hazai helyzetet vázolva elmondta: Magyarországon a kormány Alaptörvénybe foglalta a családok fontosságát, jogszabályokkal támasztja alá a családokat érintő kérdéseket.

A kutatásból kiemelte, hogy az európai emberek számára fontos a saját tulajdonú otthon, kétharmaduk tartja ezt lényeges szempontnak. Magyarországon viszont 10-ből 9 megkérdezett gondolta így. Jelezte ennek kapcsán, hogy Magyarországon minden eddiginél több támogatás jár azoknak, akik saját otthonban szeretnék nevelni gyermekeiket. Kiderült az is a felmérésből, hogy az európai emberek inkább a családtámogatásokat választanák a tömeges migráció helyett.

Hazánkban vállalnák a legtöbb gyermeket

Pillók Péter, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány Társadalomtudományi Kutatócsoport igazgatója ismertette az eredményeket. Elmondta, a szervezet ötödik alkalommal végzett kutatást annak érdekében, hogy megismerje az európai polgárok véleményét. A most bemutatott elemzéshez 2020 szeptember és október között vették fel az adatokat. A válaszokat az EU 27 és az Egyesült Királyság, a V4 országok és Magyarország adatai alapján vetették össze.

– A legnagyobb arányban Magyarországon tartják ideálisnak a 3 gyermeket, és itt vannak a legtöbben, akik egyáltalán szeretnének gyermeket – hangsúlyozta. Arra a kérdésre, hogy mennyire fontos a család, Magyarországon a megkérdezettek 90 százaléka válaszolt pozitívan. Magas volt ez az arány a V4 országaiban lakók körében is, de az unióban alacsonyabb ennek a fontossága.

A kutatás során megkérdezték azt is, mennyire értenek egyet a válaszadók azzal, hogy a belső erőforrásokat és nem a migrációt kell erősíteni. Az európai polgárok 70 százaléka szeretné, hogy a helyi családokat támogassák, a V4-ek esetében ennél magasabb az arány, Magyarországon pedig 90 százalékban értettek ezzel egyet. Rákérdeztek arra is, hogy helyes megoldásnak tartják-e a nagycsaládosok támogatását. Az európai polgárok 52 százaléka egyetértett ezzel, a V4-eknél még többen gondolják így. Magyarországon a megkérdezettek háromnegyede szerint kiemelten kell támogatni a nagycsaládosokat.

Arra a kérdésre, kell-e fiatalokat segíteni abban, hogy minél előbb vállaljanak gyermeket, Magyarországon a válaszadók 88 százaléka igennel válaszolt, az unió egészében sokkal kevesebben, a megkérdezettek 50 százaléka értett azzal egyet, hogy minél korábban vállaljon gyermeket egy fiatal.

Fontos-e, hogy egy család saját tulajdonú otthonban lakjon? – ez iránt is érdeklődtek a kutatásban. Az unióban ez kevésbé fontos, a válaszadók 66 százaléka tartja ezt lényeges kérdésnek, Magyarországon viszont a válaszadók több mint 90 százaléka támogatja. A családbarát mentalitás erősítését az európai polgárok több mint 80 százaléka helyesli.

Példaértékű változások itthon

Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány Kuratórium elnökhelyettese megjegyezte: a 30 országot átfogó kutatásban összesen 30 ezer embert kérdeztek meg a családpolitikával kapcsolatos véleményükről. Fűrész Tünde, a KINCS elnöke szerint az adatokból, eredményekből világosan látszik, hogy a magyar embereknek a legfontosabb a család, a 9 kérdésből 4-ben Magyarországon volt a legmagasabb a pozitívan válaszolók aránya.

– Ezt más adatok is igazolják – tette hozzá –, az összes európai országgal összehasonlítva itthon nőtt leginkább a teljes termékenységi arányszám 2010 óta. A házasságkötések száma csaknem megduplázódott. Míg a gyermektelen háztartások részaránya 2010-hez képest ötödével nőtt Európában, addig Magyarországon emelkedett a gyermekvállalási kedv, stabilabbak lettek a párkapcsolatok.

Meg kell mutatni, hogy családban élni jó

Az előadásokat követő kerekasztalbeszélgetésen Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke egyebek mellett arról beszélt, hogy 15 ezer tagcsaládjuktól kapnak visszajelzéseket bármilyen családokat érintő bejelentés előtt és az intézkedés után. Úgy fogalmazott: a családokért dolgoznak, a családok véleménye alapján. Mint mondta, a kutatás is megerősítette, hogy a nemzetek családban gondokodnak, de elgondolkodtató, hogy 10 százalék fölé került azok aránya, akiknek nem fontos a család.

– Magyarországnak nemzetközi szinten kell összefogni, és meg kell mutatnia, kommunikálnia kell más országok felé, hogy jó családban élni – hangsúlyozta.

Volt értelme a sok intézkedésnek

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója kijelentette: egyértelműen a kormány intézkedéseinek hatására az elmúlt 10 évben pozitív irányban mozdult el a termékenységi ráta Magyarországon. Kitért arra, hogy a nők általában félnek, hogy ha gyermeket vállalnak, nem mehetnek vissza a munkahelyükre. Magyarországon a kormány és a civil szféra mindent megtesz annak érdekében, hogy ne kelljen választani a család és a karrier között. Emlékeztetett arra is, hogy elindult a legnagyobb otthonteremtési program, olyan és annyi támogatást kapnak a fiatalok, amelynek hatására megszülethetnek majd a vágyott gyermekek. Kutatások igazolják, hogy az egyetemisták többsége nagycsaládban gondolkodik.

Az egyszülőség élethelyzet, nem végzet

Nagy Anna, az Egyszülős Központ elnöke arról beszélt: ha kikerül a családból az egyik tag, az élet minden területén jelentkezik a hiánya, amit kompenzálni kell. Ilyenkor a család, a közösség, a civilek és a kormány támogatására is szükség van. – Magyarországon 300 ezer családot, több mint félmillió gyermeket érint ez a kérdés. Ezzel Európában a felső középmezőnyben vagyunk – tette hozzá. Megjegyezte ugyanakkor: az egyszülőség egy élethelyzet, és nem egy végzet. Ez változhat, aminek feltétele a trauma feldolgozása.

(Forrás: csalad.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. július 18., Csütörtök

Másodfokú hőségriasztás lép életbe péntektől vasárnapig

Fogyasszunk minél több vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek.


2024. július 13., Szombat

Huszonnyolc balatoni strand kapott ötcsillagos Kék Hullám Zászlót

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton Legjobb Strandja 2024 címet.


2024. július 12., Péntek

Meghosszabbította a hőségriasztást július 18-án éjfélig az országos tisztifőorvos

Továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.


2024. július 07., Vasárnap

Harmadfokú hőségriasztás lépett életbe

A tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, figyelni kell a folyadékpótlásra.


2024. július 03., Szerda

Az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije Debrecenbe és Zalakarosra látogatott

A termálfürdőjéről híres zalai üdülőváros 2003 után idén második alkalommal képviseli az országot a nemzetközi megmérettetésen.


2024. július 02., Kedd

El nem végzett szőlőmunkák nyomában

Valótlan adatokat tartalmazó számlákat fogadott be egy borszőlőtermesztéssel foglalkozó egyéni vállalkozó.


2024. június 29., Szombat

Egyszülős családok és nagycsaládosok üdülhetnek ingyenesen Zalakaroson

A Mészáros Csoport karitatív szervezete, a ProFilii Alapítvány jóvoltából.


2024. június 26., Szerda

Indul az otthonfelújítási támogatás

20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések.


2024. június 21., Péntek

Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása

Csak azokon a szakaszokon dolgoznak majd, ahol jelenleg is három forgalmi sáv áll a közlekedők rendelkezésére.


2024. június 19., Szerda

Zalakaros finisben az európai zsűrizés előtt

Az Entente Florale Europe versenyén 2003 után 2024-ben ismét a fürdőváros képviseli - Debrecen mellett - Magyarországot.


Kétszázharminc településen gyérítik a szúnyogokat a héten

A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az OKF szóvivője az MTI-vel.

#Nagykanizsa

Családi nap Bajcsán

Családi nap Bajcsán

2024. július 22. - Kanizsa

Szerelmi bánatában garázdálkodott

Szerelmi bánatában garázdálkodott

2024. július 17. - Kék hírek

Rablót fogtak

Rablót fogtak

2024. július 16. - Kék hírek

Hétvégi programkavalkád

Hétvégi programkavalkád

2024. július 12. - Érdekes

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

2024. július 12. - Kék hírek

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. július 05. - Érdekes

A geotermikus energiáról

A geotermikus energiáról

2024. június 28. - Kanizsa

Fizetés nélkül távozott

Fizetés nélkül távozott

2024. június 26. - Kék hírek

+