Konferencia a kerékpározás számszerűsíthető, pozitív hatásairól

Cseresnyés Péter (balról), Dene Tibor, a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség elnöke, Révész Máriusz államtitkár és Radics Bálint önkormányzati képviselő (Fotó: Gergely Szilárd)

A kerékpározással összefüggő forgalomszervezési, turisztikai és nem utolsó sorban egészségügyi előnyökről is szó esett azon a konferencián, amit a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet (KTI) szervezett szerdán a Sugár utcai, készülőben lévő kerékpáros múzeumban. A rendezvényen a dél-zalai és dél-somogyi települések polgármesterei mellett kerékpáros szolgáltatók is részt vettek.

Mint az a konferencián elhangzott: a kerékpáros közlekedés fejlesztése világszerte és hazánkban is egyre nagyobb figyelmet kap, hiszen korunk számos kihívására kínál élhető és fenntartható alternatívát – például a klímaváltozás, a kőolajfüggőség, a városi torlódások és az egészségmegőrzés kapcsán. A téma fent említett vetületeit bontotta ki Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár, aki hangsúlyozta:

hamarosan elfogadják az ország kerékpáros stratégiáját, mely összefoglalja a jövő terveit.

– Eredményekkel már most is büszkélkedhetünk, hiszen 2010 óta közel kétezer kilométernyi kerékpárút épült országszerte és közel ezer kilométernyi szakaszra az engedélyes tervek is rendelkezésre állnak – említette az államtitkár, aki a legfőbb célt abban fogalmazta meg, hogy minél több kerékpárút-szakaszt kössenek össze, úgy, ahogy azt tették tavaly a Budapest-Balaton kerékpárúttal.

Révész Máriusz egyebek mellett arról is szólt, hogy a világon mindenhol a forgalomcsillapítás egyik alternatívájaként tekintenek a kerékpározásra, éppen ezért meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy két keréken lehessen közlekedni a városokban. Az államtitkár a kerékpározás élettani hatásairól szólva megjegyezte:

azon országokban, ahol elterjedt a mindennapi kerékpározás 8-10 évvel növekedett a várható átlagéletkor.

A rendezvényen részt vett Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, aki a kerékpározás turizmusra gyakorolt hatásairól szólva emlékeztetett: Dél-Zalában a Mura Program keretében számos kerékpárút épült és ehhez kapcsolódva a szolgáltatások számát és színvonalát is sikerült emelni.

Balogh László polgármester a kanizsai eredményeket sorolta. Mint mondta: az elmúlt időszakban számos kerékpárút épült, illetve a Csónakázó-tónál egy nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas XCO-pálya is épült, illetve ettől nem messze egy úgynevezett pumpapálya is várja a kerékpározás iránt érdeklődő fiatalokat.

A rendezvényen több előadás is elhangzott, többek között a kerékpáros szolgáltatók részéről.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. november 20., Hétfő

Életet mentett a gondosóra Tolnában

Egy Tolna megyei idős asszony tévedt el az erdőben, a tűzoltók a készülék segítségével találták meg a megrémült asszonyt.


2023. november 01., Szerda

Mindenszentek és halottak napja

Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor.


2023. október 31., Kedd

A közfoglalkoztatás értékei egy csokorban a Karos Korzón

20 kiállító mutatta be a közfoglalkoztatás keretében végzett példaértékű tevékenységét.


2023. október 12., Csütörtök

Több mint 3000 esetet láttak el idén a vízimentők

2023-ban 55 helyszínen szolgált 382 vízimentő kollégájuk, akik 7914 szolgálati napot dolgoztak és 2914 sérültet, bajbajutottat láttak el.


2023. október 03., Kedd

Újabb magyar Nobel-díjas

Krausz Ferenc, magyar származású kutató kapta az idei fizikai Nobel-díjat megosztva két tudós társával.


2023. október 02., Hétfő

Magyar siker: Karikó Katalin kapta a Nobel-díjat!

A biokémikus az első magyar női Nobel-díjas.


2023. szeptember 07., Csütörtök

Haditorna verseny

Indul az Országos Haditorna Verseny - szeptembertől startolnak a vármegyei fordulók.


2023. szeptember 04., Hétfő

Legalább egy hét

Nyugodt, napos idő: ezzel lehetne jellemezni az időjárást a következő egy hétben, közben a szél is egyre kevésbé fog fújni.


A tavalyihoz hasonló forgalom várható a Balatonnál szeptemberben

A foglalások több mint felét a legnépszerűbb négy településen, Hévízen, Siófokon, Balatonfüreden és Zalakaroson regisztrálták, döntően belföldi vendégektől.


2023. augusztus 28., Hétfő

Hullámzó hidegfront

Hullámzó hidegfront éri el hétfő délután, este hazánkat, amely lassan mozog kelet felé, és csak a hét közepén hagyja el térségünket.


2023. augusztus 25., Péntek

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lépett érvénybe

A kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a hatóságok azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet.

+