Kanizsa - 2020. augusztus 15., Szombat
#Fodor Csaba #törvénysértés #városfejlesztő kft. #Modern Városok Program #Balogh László polgármester #Cseresnyés Péter #államtitkár, országgyűlési képviselő

Polgármester: a Fodor-koalíció törvénysértése megakadályozhatja a város fejlődését

Polgármester: a Fodor-koalíció törvénysértése megakadályozhatja a város fejlődését

A polgármester szerint a kanizsaiaknak meg kell ismerniük a valóságot (Fotó: Gergely Szilárd)

A polgármester szerint a Fodor Csaba-koalíció törvénysértése megakadályozhatja a város fejlődését. Balogh László közölte, a városfejlesztő cég igazgatója a frakcióvezető utasítására megtagadta azt a kérést, hogy a Modern Városok Program folytatásához szükséges dokumentumokat átadja a Beruházási Ügynökségnek. A város vezetője hozzátette, ennek viszont az lehet a következménye, hogy Nagykanizsa lemarad a nagyprojektek megvalósításáról, és így eldob magától több tízmilliárd forint fejlesztési forrást.

Balogh László a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, ha egy önkormányzat nettó 700 millió forint értéket meghaladó beruházást központi költségvetési támogatás felhasználásával valósít meg, akkor idén januártól az országos illetőségű Beruházási Ügynökség a kizárólagos jogú feladatellátó. Ennek az ügynökségnek kellene átadni most a dokumentációkat.  

 – Azért fontos mindez városunknak, mert az elmúlt hónapokban sajnos gyakorlat lett a közgyűlési többséget uraló Fodor Csaba-koalíciónál, hogy amit csak lehetett, mindent – beleértve a mostani és az előző városvezetéstől származó fejlesztéseket is – gátoltak vagy elkaszáltak, holott e beruházások a város fejlődését szolgálták volna: így például a Velodrom megépítését a végsőkig akadályozták, meghiúsították az Ifjúsági központ létrehozását, a Trianon-emléktábla felállítását, és még számos jó kezdeményezést. Egy szerencse, hogy a sportcsarnok megépítését és a Zöld Város projekt, vagyis az Eötvös tér és a Deák tér megújítását már nem tudták leállíttatni – fejtette ki a polgármester.

Cseresnyés Péter és Balogh László a sajtótájékoztatón (Fotó: Gergely Szilárd)

Balogh László szerint a parlament és a kormány felelős döntése lehetőség arra, hogy a várost megóvja attól, hogy a többségi koalíció tagjai a nagyberuházásokat elodázhassák vagy elkaszálják, pusztán egyéni és pártos célok érdekében feláldozva. Hozzátette, ennek azonban az az előfeltétele, hogy az önkormányzat teljesítse kötelezettségét, és a városfejlesztő kft. még ebben a hónapban átadjon minden eredeti tervet és dokumentációt a Beruházási Ügynökségnek. Az ügynökség a törvény alapján ezt jogosan kérte is, hogy elkezdődhessen a nagyprojektek további teljesítése.

– És itt jön az, ami veszélybe sodorhatja e több 10 milliárdos beruházások megvalósítását: Czirákiné Pakulár Judit, a városfejlesztő kft. e mostani, egyfős többséget adó koalíció által megválasztott ügyvezetője megtagadta polgármesteri kérésemet, arra hivatkozva, hogy Fodor Csaba képviselő őt írásban erre utasította. Fodor Csaba ugyanis önhatalmúlag úgy döntött, a törvényi kötelezettség ellenére nem fogja átadni a cég a Beruházási Ügynökségnek az eredeti, teljes körű digitális és papíralapú dokumentációkat, mivel szerinte a közgyűlés e faladatot a városfejlesztő kft-nek adta. Ez azonban törvényellenes. Ő maga pedig a közgyűlést és így az önkormányzatot képviselve utasíthatja a polgármester ellenére a városi cégek vezetőit, köztük Czirákinét. Ami szintén törvényellenes, jogszabályokat is felrúgó hazugság. Mivel azon városi cégek esetében, ahol az önkormányzat az egyedüli tulajdonos, mint ez esetben is a városfejlesztő cégnél, ott a közgyűlés gyakorolja a tulajdonosi jogokat, és e közgyűlés egyedüli képviselője a polgármester. Ez nem vita tárgya, ezt a törvény betűje garantálja, amit azonban Fodor Csaba képviselőként és ügyvédként is önkényesen félretett saját politikai és hatalmi érdekei okán – hívta a figyelmet Balogh László.

Cseresnyés Péter: Nagykanizsán nagyon sok sikeres beruházás, felújítás és fejlesztés valósult meg, és számos nagyszerű dolog született (Fotó: Gergely Szilárd)

A polgármesternek az elmúlt időszakban komoly csatákat kellett vívnia, hogy a városfejlesztő cég eleget tegyen a törvényi kötelezettségeinek, hangsúlyozta Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő. A politikus hozzátette, sokan azt is sérelmezik, hogy a Fodor Csaba vezette frakció több eddigi fejlesztést is saját sikerének próbál beállítani. Cseresnyés Péter emlékeztetett az elmúlt 10 év néhány megvalósult beruházására, illetve azokra a folyamatban levőkre, amelyeknek az előkészítése akkor történt.

– Több mint 2 milliárd forint értékben megújult a belváros, a főtér, a Fő út, most történik az Eötvös téri és a Deák téri felújítás, a ferences kolostor körüli területnek a megújítása.  Az elmúlt években körülbelül 700 millió forint értékben újultak meg bölcsődék, óvodák és iskolák, 500 millió forintból fejlődtek a játszóterek, műfüves focipályák. 30 közintézmény újult meg Nagykanizsán mintegy 7 milliárd forint értékben. Körülbelül 2 milliárd forint jött a városba a közművek és utak megújulására, de összességében csaknem 4 milliárd forintot költött a város erre a területre, vagyis az utakra és járdákra. Mintegy 10 milliárd forintot fordított a város a csatornahálózat megújítására. A Modern Városok Program és a TOP-os fejlesztések teljesülése néha azonban kockázatosnak tűnik a Fodor Csaba vezette frakció miatt. A bosszúhadjáratuk veszélyezteti ezeket – tette hozzá Cseresnyés Péter.

A sajtótájékoztatót teljes egészében meghallgathatja, ha ide kattint.  

Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Hosszú távon győz az elkötelezettség

A hagyományoknak megfelelően a Csónakázó-tónál tartotta Semmelweis-napi ünnepségét a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház.


Jók között a legjobbak

A kiemelkedő eredményeket elért diákok munkáját ismerték el az önkormányzat, a tankerület és szakképzési centrum közös ünnepségén.


2024. június 10., Hétfő

Hűséges marad saját közösségéhez

Balogh László: köszönöm annak a 8394 kanizsainak, aki megtisztelt bizalmával és rám szavazott, illetve mindazoknak a segítőknek, támogatóknak akik a háttérben dolgoztak.


2024. június 09., Vasárnap

Ön szavazott? Voksoljon a béke mellett, válassza a Fidesz-KDNP jelöltjeit!

Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a békét támogatja.


Nyárindító buli a Csónakázó-tónál

A NagyON Kanizsa DJ PARTY-ra hívta a kanizsaiakat.


2024. június 08., Szombat

Egy nap alatt szereztek diplomát

Pályaorientációs napot tartott a Pannon Egyetem Nagykanizsa.


2024. június 07., Péntek

Öt év elpocsékolt idő

Az ÉVE tehetetlenségét meg nem valósított beruházások, állami források visszafizetése, az utak, járdák és a közterületek állagromlása fémjelzi.


Az ÉVE-frakciót nem érdekli Nagykanizsa

A kerékpárút nem méhlegelő!


„Akkor sem mennék vissza, ha hívnának”

Magyarországra költözött a német színésznő.


Hová tűntek a rollerek Nagykanizsáról?

Erről valahogy elfelejt beszélni az ÉVE-frakció.


2024. június 05., Szerda

A vasárnapi döntés évtizedekre meghatározhatja a jövőt

Dömötör Csaba államtitkár járt Nagykanizsán.


Hatalmas bulival indítja a nyarat a NagyON Kanizsa Egyesület

Pénteken 19.30-tól DJ Lada melegíti be a közönséget, majd érkezik Lotfi Begi, aki Kollányi Zsuzsit és Nagy Adrit is magával hozza.


2024. június 04., Kedd

A nemzet egy és oszthatatlan

Nagykanizsán a Nagy-Magyarország-emlékműnél emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napján a trianoni békediktátum 104. évfordulójáról.


Tánckarnevál felvonulással

Szombaton a Rózsa utcától indult a karneváli felvonulás több száz táncossal, feldíszített kamionokkal az Erzsébet térig.


Idősebb Gáspár Győző Ligetvárosba látogatott

A Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) szervezésében tartós élelmiszerekből álló csomagokat osztott a Ligetvárosban élő rászoruló családoknak.


2024. június 02., Vasárnap

Az ÉVE-frakció elfordítja a fejét...

Újabb rongálás Nagykanizsán.


2024. június 01., Szombat

Elhanyagolt épületek és város...

Az Éljen VárosuNk! Egyesületnek nem fontos Nagykanizsa.


2024. május 31., Péntek

Minőségi kultúrát ad

A kultúráért felelős államtitkár járt Kanizsán.


A lelkes csapat sok tanulással jutott az országos döntőbe

A Szivárvány EGYMI diákjainak sikere a Zala vármegyei fordulón.

+