Kanizsa - 2020. augusztus 15., Szombat
#Fodor Csaba #törvénysértés #városfejlesztő kft. #Modern Városok Program #Balogh László polgármester #Cseresnyés Péter #államtitkár, országgyűlési képviselő

Polgármester: a Fodor-koalíció törvénysértése megakadályozhatja a város fejlődését

Polgármester: a Fodor-koalíció törvénysértése megakadályozhatja a város fejlődését

A polgármester szerint a kanizsaiaknak meg kell ismerniük a valóságot (Fotó: Gergely Szilárd)

A polgármester szerint a Fodor Csaba-koalíció törvénysértése megakadályozhatja a város fejlődését. Balogh László közölte, a városfejlesztő cég igazgatója a frakcióvezető utasítására megtagadta azt a kérést, hogy a Modern Városok Program folytatásához szükséges dokumentumokat átadja a Beruházási Ügynökségnek. A város vezetője hozzátette, ennek viszont az lehet a következménye, hogy Nagykanizsa lemarad a nagyprojektek megvalósításáról, és így eldob magától több tízmilliárd forint fejlesztési forrást.

Balogh László a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, ha egy önkormányzat nettó 700 millió forint értéket meghaladó beruházást központi költségvetési támogatás felhasználásával valósít meg, akkor idén januártól az országos illetőségű Beruházási Ügynökség a kizárólagos jogú feladatellátó. Ennek az ügynökségnek kellene átadni most a dokumentációkat.  

 – Azért fontos mindez városunknak, mert az elmúlt hónapokban sajnos gyakorlat lett a közgyűlési többséget uraló Fodor Csaba-koalíciónál, hogy amit csak lehetett, mindent – beleértve a mostani és az előző városvezetéstől származó fejlesztéseket is – gátoltak vagy elkaszáltak, holott e beruházások a város fejlődését szolgálták volna: így például a Velodrom megépítését a végsőkig akadályozták, meghiúsították az Ifjúsági központ létrehozását, a Trianon-emléktábla felállítását, és még számos jó kezdeményezést. Egy szerencse, hogy a sportcsarnok megépítését és a Zöld Város projekt, vagyis az Eötvös tér és a Deák tér megújítását már nem tudták leállíttatni – fejtette ki a polgármester.

Cseresnyés Péter és Balogh László a sajtótájékoztatón (Fotó: Gergely Szilárd)

Balogh László szerint a parlament és a kormány felelős döntése lehetőség arra, hogy a várost megóvja attól, hogy a többségi koalíció tagjai a nagyberuházásokat elodázhassák vagy elkaszálják, pusztán egyéni és pártos célok érdekében feláldozva. Hozzátette, ennek azonban az az előfeltétele, hogy az önkormányzat teljesítse kötelezettségét, és a városfejlesztő kft. még ebben a hónapban átadjon minden eredeti tervet és dokumentációt a Beruházási Ügynökségnek. Az ügynökség a törvény alapján ezt jogosan kérte is, hogy elkezdődhessen a nagyprojektek további teljesítése.

– És itt jön az, ami veszélybe sodorhatja e több 10 milliárdos beruházások megvalósítását: Czirákiné Pakulár Judit, a városfejlesztő kft. e mostani, egyfős többséget adó koalíció által megválasztott ügyvezetője megtagadta polgármesteri kérésemet, arra hivatkozva, hogy Fodor Csaba képviselő őt írásban erre utasította. Fodor Csaba ugyanis önhatalmúlag úgy döntött, a törvényi kötelezettség ellenére nem fogja átadni a cég a Beruházási Ügynökségnek az eredeti, teljes körű digitális és papíralapú dokumentációkat, mivel szerinte a közgyűlés e faladatot a városfejlesztő kft-nek adta. Ez azonban törvényellenes. Ő maga pedig a közgyűlést és így az önkormányzatot képviselve utasíthatja a polgármester ellenére a városi cégek vezetőit, köztük Czirákinét. Ami szintén törvényellenes, jogszabályokat is felrúgó hazugság. Mivel azon városi cégek esetében, ahol az önkormányzat az egyedüli tulajdonos, mint ez esetben is a városfejlesztő cégnél, ott a közgyűlés gyakorolja a tulajdonosi jogokat, és e közgyűlés egyedüli képviselője a polgármester. Ez nem vita tárgya, ezt a törvény betűje garantálja, amit azonban Fodor Csaba képviselőként és ügyvédként is önkényesen félretett saját politikai és hatalmi érdekei okán – hívta a figyelmet Balogh László.

Cseresnyés Péter: Nagykanizsán nagyon sok sikeres beruházás, felújítás és fejlesztés valósult meg, és számos nagyszerű dolog született (Fotó: Gergely Szilárd)

A polgármesternek az elmúlt időszakban komoly csatákat kellett vívnia, hogy a városfejlesztő cég eleget tegyen a törvényi kötelezettségeinek, hangsúlyozta Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő. A politikus hozzátette, sokan azt is sérelmezik, hogy a Fodor Csaba vezette frakció több eddigi fejlesztést is saját sikerének próbál beállítani. Cseresnyés Péter emlékeztetett az elmúlt 10 év néhány megvalósult beruházására, illetve azokra a folyamatban levőkre, amelyeknek az előkészítése akkor történt.

– Több mint 2 milliárd forint értékben megújult a belváros, a főtér, a Fő út, most történik az Eötvös téri és a Deák téri felújítás, a ferences kolostor körüli területnek a megújítása.  Az elmúlt években körülbelül 700 millió forint értékben újultak meg bölcsődék, óvodák és iskolák, 500 millió forintból fejlődtek a játszóterek, műfüves focipályák. 30 közintézmény újult meg Nagykanizsán mintegy 7 milliárd forint értékben. Körülbelül 2 milliárd forint jött a városba a közművek és utak megújulására, de összességében csaknem 4 milliárd forintot költött a város erre a területre, vagyis az utakra és járdákra. Mintegy 10 milliárd forintot fordított a város a csatornahálózat megújítására. A Modern Városok Program és a TOP-os fejlesztések teljesülése néha azonban kockázatosnak tűnik a Fodor Csaba vezette frakció miatt. A bosszúhadjáratuk veszélyezteti ezeket – tette hozzá Cseresnyés Péter.

A sajtótájékoztatót teljes egészében meghallgathatja, ha ide kattint.  

Még érdekes lehet ...


2021. április 19., Hétfő

A polgármester is megemlékezett a holokauszt kanizsai és magyar áldozatairól

1944. április 16-án kezdődött a magyarországi zsidók gettókba zárása.


2021. április 15., Csütörtök

Májusban kezdődik a munka a 7-es és a Petőfi utca kereszteződésében

A tervek szerint idén elkészül a körforgalom. A félmilliárdos beruházás kormányzati döntés eredménye, a forrást is az állam biztosítja.


2021. április 13., Kedd

Új dunántúli összeköttetések

Szombathely–Zalaszentiván–Nagykanizsa–Barcs–Pécs viszonylaton a menetrendi módosítás után kétóránként közlekednek az új Pannónia InterRégió vonatok.


2021. április 01., Csütörtök

Több mint 3,8 tonna háromnyaras pontyot telepítettek a Csó-tóba

A most érkezett halak miatt nem vezettek be horgászati tilalmat, így akár azokat is ki lehet fogni a hosszú hétvégén.


A tankerület marad a Rozgonyi-iskola fenntartója

Az erről szóló szavazás ma zárult le, mert néhányan a március 22-én megtartott voksoláson karanténkötelezettségük miatt nem tudtak részt venni.


Tapsifüles és kerekrépa

Vidám nyuszifigura üdvözli a lakókat és a Szent Miklós szobornál járókat Miklósfán.


2021. március 31., Szerda

Jól halad az aréna építése

Elkezdődött a belső festési munkák előkészítése és a csatalakozó út építése is.


2021. március 29., Hétfő

2021. március 25., Csütörtök

Gyurcsányék leállítanák a Kanizsa Aréna építését is

A pandémiára hivatkozva befagyasztanának számos nagyberuházást.


2021. március 24., Szerda

Negyedmilliárdos rendelőfejlesztés Kanizsán

Teljesen felújították a Szent Imre utcai fogorvosi és a Nagyrác utcai orvosi rendelőt, a Csengery úton pedig újat építettek.


Faültetés az időspirálnál

A rendhagyó faültetésnek lassan 10 éves hagyománya van.


2021. március 22., Hétfő

Köszönet a „HÁROMSZÍN – 2021” alkotóinak

Emléklappal köszönte meg az országgyűlési képviselő az Aranykor Egyesületnek a városdíszt.


Kutyagazdik, figyelem!

Mutatjuk, hol helyezett ki szelektív ölőcsapdákat a Zalaerdő Zrt. a róka- és az aranysakál-állomány gyérítése céljából.


2021. március 20., Szombat

Folytatódnak a fejlesztések a Csó-tónál

Felújítják a Zöldtábor főépületét, és kerékpáros hullámpályát is építenek.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+