Kanizsa - 2020. október 29., Csütörtök
#mindenszentek #halottak napja #temető #koronavírus #járvány #országos tisztifőorvos #rendőrség #katasztrófavédelem #biztonság

Ezekre figyeljünk a temetőkben

Ezekre figyeljünk a temetőkben

A járvány megelőzése érdekében a temetőben is ügyeljünk a biztonságos távolság megtartására, valamint viseljünk maszkot! (Archív fotó: MTI/Mohai Balázs)

Idén a mindenszentekre és a halottak napjára is árnyék vetül a járványveszély miatt. Biztonságunk érdekében érdemes néhány óvintézkedést megtenni, de legyünk elővigyázatosak gyertyagyújtáskor és figyeljünk a temetői szarkákra is! Mutatjuk az országos tisztifőorvos, a katasztrófavédelem és a rendőrség tanácsait.

Ajánlott a maszk viselése a temetőkben

Továbbra is a koronavírus-járvány felszálló ágában vagyunk, ezért a szakemberek fokozott óvatosságot kérnek mindenkitől, akinek a tervei közt szerepel, hogy a kegyeleti napokban kimegy a temetőbe.

Mivel a sírkertekben tömeges látogatottságra lehet számítani, ezért Müller Cecília országos tisztifőorvos azt javasolja, hogy

amennyire lehet, tartsuk meg a biztonságos 1,5-2 méteres távolságot, illetve viseljünk maszkot.

Hozzátette: rég nem látott családtagok találkozásánál az egészségügyi állapotok nem ismertek, mert nem egy háztartáson belül élnek a felek. Ha bármilyen légúti megbetegedése van valakinek, akkor sehova se menjen, hiába van mindenszentek.

Figyelünk a mécsesekre és a gyertyákra

Halottak napja környékén ügyelni kell a tűzesetek megelőzésére a lakásokban és a temetőkben egyaránt, ebben az időszakban ugyanis gyakran riasztják a tűzoltókat a kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez, közölte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerdán.

A gyertyákat, mécseseket úgy helyezzük el, hogy a közeli virágok, koszorúk ne kaphassanak lángra, nagyobb szél esetén sem (Archív fotó: MTI/Komka Péter)

Tavaly tíz temetőben keletkezett tűz, és minden évben előfordul az is, hogy egy mindenszentek alkalmából meggyújtott gyertya miatt kiég egy lakás.

A baleseteket általában az okozza, hogy a mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyagok közelében helyezik el: a lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és az asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek.

A szóvivő kiemelte, a lakástüzek megelőzhetők azzal, hogy a gyertyát stabil helyre tesszük, ahol nem gyulladhat meg semmi, és nem hagyjuk felügyelet nélkül, a temetőtüzek pedig azzal, hogy a szabadban csak mécsestartóban elhelyezett mécsest gyújtunk meg, és eloltjuk, amikor a sírtól távozunk.

A forró mécsestartókat ne dobjuk a temetőkben kihelyezett hulladékgyűjtőbe, ha pedig azt szeretnénk, hogy távollétünkben is égjen az emlékezés lángja, akkor néhány száz forintért vásároljunk eső- és szélálló LED mécsest.

Legyen nyugodt és biztonságos az emlékezés!

A zalai rendőrök a temetők környékén fokozott rendőri jelenléttel, valamint bűn- és baleset-megelőzési tanácsokkal segítik, hogy az emlékezés percei mindenki számára nyugodtan és biztonságban teljenek.

A zsaruk egyrészt ügyelni fognak a közrend és a közbiztonság fenntartására, másrészt a forgalom zavartalanságát biztosítják.

A temetői lopások megelőzéséért a rendőrök mellett mi magunk is sokat tehetünk (Archív fotó: police.hu)

Azonban annak érdekében, hogy ne legyünk bűntény áldozatai, mi magunk is sokat tehetünk:

– otthonainkat elhagyva körültekintően zárjuk be az ablakokat és az ajtókat. Tegyünk meg mindent az ingatlanunk biztonsága érdekében!
– Ne tegyük közzé a különböző közösségi oldalakon, hogy mikor látogatunk ki a temetőbe!
– Aki gépjárművel érkezik, ne hagyjon semmilyen értéket látható helyen az autójában!
– Ne vigyünk magunkkal nagyobb összegű pénzt, jelentős értéket!
– Iratainkat és a lakás kulcsát ne tartsuk egy helyen!
– Amíg a sírkertben megemlékezünk, ne hagyjuk őrizetlenül értékeinket, táskánkat!

Ne megszokásból közlekedjenek

A rendőrök figyelmeztetik a lakosokat, hogy számoljanak az ilyenkor megnövekedett gyalogos- és gépjárműforgalommal, illetve az esetleges forgalmirendi változásokkal a temetők környékén:

ne megszokásból közlekedjenek, hanem figyeljék a közúti jelzéseket.

Nagykanizsán a következő változások lesznek érvényben október 30. (péntek) 8 óra és november 2. (hétfő) 8 óra között:

Tilos megállni a Tripammer utcában a vasúti hídtól a Gyulai közig, a nyugati oldalon; a Vécsey utcában a Tripammer utca és a Maort utca között; a Vécsey utcában a Maort utcától az Olaj utcáig az északi, páratlan oldalon.

Egyirányúsítják a Papp Simon sétányt a Tripammer utca irányából a Vécsey utca felé; a Tripammer utcát a Papp Simon sétánytól a Vécsey utcáig, az Erdész utca felől a Kossuth tér irányába.

A rendőrség továbbá azt is kéri: sötétedés után az autósok ügyeljenek még jobban a gyalogosok biztonságára, a járókelők pedig tartsák be a közlekedési szabályokat, amikor átkelnek a gépjárműforgalmi utakon.

A nagykanizsai temetők látogatási rendjéről ITT írtunk bővebben.

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 23., Péntek

Heves viták és egyet nem értés jellemezte a közgyűlést

Balogh László polgármester szerint létfontosságú ügyek kerültek a soron kívüli közgyűlésen a képviselők elé, de a hatalmat gyakorló ÉVE-frakció egyetlen érdemleges döntést sem volt képes meghozni a város érdekében.


2022. szeptember 19., Hétfő

Lengyel barátok az Evakuációs emlékhelynél

A Magyarországon egyedülálló mementót szombaton kereste fel két lengyel házaspár.


2022. szeptember 17., Szombat

2022. szeptember 16., Péntek

Átadták a felújított Széchenyi teret

A beruházás keretében 2400 négyzetméternyi zöldfelületet és 35 parkolóhelyet újítottak fel, új utcabútorokat és ivókutat is elhelyeztek.


Megvétózza a polgármester a DRVE telephelyével kapcsolatos döntést

Balogh Lászlót megdöbbentette a határozat, amely egy karitatív szervezet olyan kérését utasította el, amely nem példa nélküli a városban.


2022. szeptember 09., Péntek

Város Napja: erre számítson, ha autóba ül

A fesztivál miatt az alábbi útlezárások, forgalomkorlátozások és forgalmirend-változások várhatók az Erzsébet téren és környékén.


2022. szeptember 08., Csütörtök

Sakk-matt!

Fejlesztési eszközcsomagot kaptak a Sakkpalota programhoz csatlakozott kanizsai és környékbeli iskolák.


2022. szeptember 06., Kedd

Sültekben a legjobbak

Vadgasztronómiai Nagydíjjal tért haza Soponyáról a Zalaerdő csapata.


Körözött személyt fogtak Nagykanizsán

A férfi ellen elfogatóparancs volt érvényben, a rendőrök előállították, majd őrizetbe vették.


2022. szeptember 05., Hétfő

Pénteken és szombaton lesz a Város Napja

A kétnapos fesztiválon 7 országosan ismert zenekar, 19 helyi fellépő és összesen mintegy 250 szereplő ad koncertet, vagy műsort a színpadon, illetve annak környékén.


Újra a közgyűlés elé terjeszti a miklósfai kerékpárút terveit a képviselő

A kész tervekkel rendelkező beruházást legutóbb nem támogatta az ÉVE-frakció.


2022. szeptember 04., Vasárnap

Megszűnt a zöld rendszámú autók ingyenes parkolása Nagykanizsán

Szeptember elsejével megszűnt a zöld rendszámú autók ingyenes parkolása Nagykanizsán, ahol szintén csütörtöktől emelték a parkolási díjakat, valamint új belvárosi parkolót nyitottak.


2022. szeptember 01., Csütörtök

Az anyatejes táplálás fontosságára hívták fel a figyelmet

2 év pandémiás szünet után szervezte meg az Egészségügyi Alapellátási Intézmény a hagyományos, szoptatás világnapi rendezvényét.

+