Kanizsa - 2020. október 29., Csütörtök
#mindenszentek #halottak napja #temető #koronavírus #járvány #országos tisztifőorvos #rendőrség #katasztrófavédelem #biztonság

Ezekre figyeljünk a temetőkben

Ezekre figyeljünk a temetőkben

A járvány megelőzése érdekében a temetőben is ügyeljünk a biztonságos távolság megtartására, valamint viseljünk maszkot! (Archív fotó: MTI/Mohai Balázs)

Idén a mindenszentekre és a halottak napjára is árnyék vetül a járványveszély miatt. Biztonságunk érdekében érdemes néhány óvintézkedést megtenni, de legyünk elővigyázatosak gyertyagyújtáskor és figyeljünk a temetői szarkákra is! Mutatjuk az országos tisztifőorvos, a katasztrófavédelem és a rendőrség tanácsait.

Ajánlott a maszk viselése a temetőkben

Továbbra is a koronavírus-járvány felszálló ágában vagyunk, ezért a szakemberek fokozott óvatosságot kérnek mindenkitől, akinek a tervei közt szerepel, hogy a kegyeleti napokban kimegy a temetőbe.

Mivel a sírkertekben tömeges látogatottságra lehet számítani, ezért Müller Cecília országos tisztifőorvos azt javasolja, hogy

amennyire lehet, tartsuk meg a biztonságos 1,5-2 méteres távolságot, illetve viseljünk maszkot.

Hozzátette: rég nem látott családtagok találkozásánál az egészségügyi állapotok nem ismertek, mert nem egy háztartáson belül élnek a felek. Ha bármilyen légúti megbetegedése van valakinek, akkor sehova se menjen, hiába van mindenszentek.

Figyelünk a mécsesekre és a gyertyákra

Halottak napja környékén ügyelni kell a tűzesetek megelőzésére a lakásokban és a temetőkben egyaránt, ebben az időszakban ugyanis gyakran riasztják a tűzoltókat a kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez, közölte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerdán.

A gyertyákat, mécseseket úgy helyezzük el, hogy a közeli virágok, koszorúk ne kaphassanak lángra, nagyobb szél esetén sem (Archív fotó: MTI/Komka Péter)

Tavaly tíz temetőben keletkezett tűz, és minden évben előfordul az is, hogy egy mindenszentek alkalmából meggyújtott gyertya miatt kiég egy lakás.

A baleseteket általában az okozza, hogy a mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyagok közelében helyezik el: a lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és az asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek.

A szóvivő kiemelte, a lakástüzek megelőzhetők azzal, hogy a gyertyát stabil helyre tesszük, ahol nem gyulladhat meg semmi, és nem hagyjuk felügyelet nélkül, a temetőtüzek pedig azzal, hogy a szabadban csak mécsestartóban elhelyezett mécsest gyújtunk meg, és eloltjuk, amikor a sírtól távozunk.

A forró mécsestartókat ne dobjuk a temetőkben kihelyezett hulladékgyűjtőbe, ha pedig azt szeretnénk, hogy távollétünkben is égjen az emlékezés lángja, akkor néhány száz forintért vásároljunk eső- és szélálló LED mécsest.

Legyen nyugodt és biztonságos az emlékezés!

A zalai rendőrök a temetők környékén fokozott rendőri jelenléttel, valamint bűn- és baleset-megelőzési tanácsokkal segítik, hogy az emlékezés percei mindenki számára nyugodtan és biztonságban teljenek.

A zsaruk egyrészt ügyelni fognak a közrend és a közbiztonság fenntartására, másrészt a forgalom zavartalanságát biztosítják.

A temetői lopások megelőzéséért a rendőrök mellett mi magunk is sokat tehetünk (Archív fotó: police.hu)

Azonban annak érdekében, hogy ne legyünk bűntény áldozatai, mi magunk is sokat tehetünk:

– otthonainkat elhagyva körültekintően zárjuk be az ablakokat és az ajtókat. Tegyünk meg mindent az ingatlanunk biztonsága érdekében!
– Ne tegyük közzé a különböző közösségi oldalakon, hogy mikor látogatunk ki a temetőbe!
– Aki gépjárművel érkezik, ne hagyjon semmilyen értéket látható helyen az autójában!
– Ne vigyünk magunkkal nagyobb összegű pénzt, jelentős értéket!
– Iratainkat és a lakás kulcsát ne tartsuk egy helyen!
– Amíg a sírkertben megemlékezünk, ne hagyjuk őrizetlenül értékeinket, táskánkat!

Ne megszokásból közlekedjenek

A rendőrök figyelmeztetik a lakosokat, hogy számoljanak az ilyenkor megnövekedett gyalogos- és gépjárműforgalommal, illetve az esetleges forgalmirendi változásokkal a temetők környékén:

ne megszokásból közlekedjenek, hanem figyeljék a közúti jelzéseket.

Nagykanizsán a következő változások lesznek érvényben október 30. (péntek) 8 óra és november 2. (hétfő) 8 óra között:

Tilos megállni a Tripammer utcában a vasúti hídtól a Gyulai közig, a nyugati oldalon; a Vécsey utcában a Tripammer utca és a Maort utca között; a Vécsey utcában a Maort utcától az Olaj utcáig az északi, páratlan oldalon.

Egyirányúsítják a Papp Simon sétányt a Tripammer utca irányából a Vécsey utca felé; a Tripammer utcát a Papp Simon sétánytól a Vécsey utcáig, az Erdész utca felől a Kossuth tér irányába.

A rendőrség továbbá azt is kéri: sötétedés után az autósok ügyeljenek még jobban a gyalogosok biztonságára, a járókelők pedig tartsák be a közlekedési szabályokat, amikor átkelnek a gépjárműforgalmi utakon.

A nagykanizsai temetők látogatási rendjéről ITT írtunk bővebben.

Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Hosszú távon győz az elkötelezettség

A hagyományoknak megfelelően a Csónakázó-tónál tartotta Semmelweis-napi ünnepségét a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház.


Jók között a legjobbak

A kiemelkedő eredményeket elért diákok munkáját ismerték el az önkormányzat, a tankerület és szakképzési centrum közös ünnepségén.


2024. június 10., Hétfő

Hűséges marad saját közösségéhez

Balogh László: köszönöm annak a 8394 kanizsainak, aki megtisztelt bizalmával és rám szavazott, illetve mindazoknak a segítőknek, támogatóknak akik a háttérben dolgoztak.


2024. június 09., Vasárnap

Ön szavazott? Voksoljon a béke mellett, válassza a Fidesz-KDNP jelöltjeit!

Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a békét támogatja.


Nyárindító buli a Csónakázó-tónál

A NagyON Kanizsa DJ PARTY-ra hívta a kanizsaiakat.


2024. június 08., Szombat

Egy nap alatt szereztek diplomát

Pályaorientációs napot tartott a Pannon Egyetem Nagykanizsa.


2024. június 07., Péntek

Öt év elpocsékolt idő

Az ÉVE tehetetlenségét meg nem valósított beruházások, állami források visszafizetése, az utak, járdák és a közterületek állagromlása fémjelzi.


Az ÉVE-frakciót nem érdekli Nagykanizsa

A kerékpárút nem méhlegelő!


„Akkor sem mennék vissza, ha hívnának”

Magyarországra költözött a német színésznő.


Hová tűntek a rollerek Nagykanizsáról?

Erről valahogy elfelejt beszélni az ÉVE-frakció.


2024. június 05., Szerda

A vasárnapi döntés évtizedekre meghatározhatja a jövőt

Dömötör Csaba államtitkár járt Nagykanizsán.


Hatalmas bulival indítja a nyarat a NagyON Kanizsa Egyesület

Pénteken 19.30-tól DJ Lada melegíti be a közönséget, majd érkezik Lotfi Begi, aki Kollányi Zsuzsit és Nagy Adrit is magával hozza.


2024. június 04., Kedd

A nemzet egy és oszthatatlan

Nagykanizsán a Nagy-Magyarország-emlékműnél emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napján a trianoni békediktátum 104. évfordulójáról.


Tánckarnevál felvonulással

Szombaton a Rózsa utcától indult a karneváli felvonulás több száz táncossal, feldíszített kamionokkal az Erzsébet térig.


Idősebb Gáspár Győző Ligetvárosba látogatott

A Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) szervezésében tartós élelmiszerekből álló csomagokat osztott a Ligetvárosban élő rászoruló családoknak.


2024. június 02., Vasárnap

Az ÉVE-frakció elfordítja a fejét...

Újabb rongálás Nagykanizsán.


2024. június 01., Szombat

Elhanyagolt épületek és város...

Az Éljen VárosuNk! Egyesületnek nem fontos Nagykanizsa.


2024. május 31., Péntek

Minőségi kultúrát ad

A kultúráért felelős államtitkár járt Kanizsán.


A lelkes csapat sok tanulással jutott az országos döntőbe

A Szivárvány EGYMI diákjainak sikere a Zala vármegyei fordulón.

+