Kanizsa - 2020. december 28., Hétfő
#kormány #támogatás #működési feladatok #820 millió forint

820 millió forintot kapott a város a kormánytól

820 millió forintot kapott a város a kormánytól

Cseresnyés Péter és Balogh László (Fotó: Gergely Szilárd)

820 millió forintot kapott a város a kormánytól. A támogatást Nagykanizsa működési feladataira lehet költeni – jelentette be Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő és Balogh László polgármester. A politikusok hangsúlyozták, ez még nem az a jövő évi összeg, amellyel a kormányzat – a vállalkozásoknak nyújtott adókedvezmény miatti bevételkiesés kompenzálására – a települések gazdálkodását segíti majd, arról ugyanis később születik döntés.

 – Sajnálattal mondhatjuk el újra, hogy a gyurcsányista, baloldali ÉVE-frakció az elmúlt hetekben-hónapokban az embereket félrevezetve, mondhatjuk azt, hogy hazug módon folyamatosan azzal hergelte az itt élő embereket a kormányzat ellen, hogy Nagykanizsa költségvetése 200 millió forinttól plusz a helyi iparűzési adó jelentős részétől esik el a járványhelyzet miatti központi elvonások okán – kezdte Cseresnyés Péter.

– E rágalmakkal szemben az örömteli valóság azonban az, hogy a közbenjárásomra 820 millió forint támogatás érkezik Nagykanizsa számlájára a kormányzatnak köszönhetően, nagyrészt a város működésére – hangsúlyozta a politikus.

– Mindez amellett történhetett meg, hogy mi megértettük, a válsághelyzetben, amikor a világ egésze a járvány okozta rendkívüli helyzettel küzd, csak közös felelősségvállalással, közös áldozatvállalással lehet megmenteni az emberek munkahelyeit, a családok megélhetését. A kormányzatnak, az önkormányzatnak egyaránt felelős szerepe kell legyen abban, hogy a munkát adó vállalkozások terhei csökkenhessenek. Mert egy ilyen súlyos világjárvány idején mindenkinek hozzá kell járulnia a károk enyhítéséhez, a plusz segítségnyújtás költségeinek fedezéséhez: az államnak, a kormányzatnak, és igen, az önkormányzatoknak is áldozatot kell vállalniuk, mert ez a felelős magatartás – mutatott rá az országgyűlési képviselő. Mint mondta, Nagykanizsa önkormányzata megtette ezt a kötelességét, köszönet illeti ezért a polgármestert is, a kormányzat pedig ígéretéhez híven, amint lehetősége adódott, többszörösen kompenzált a város számára.

– Az elmúlt hetekben ugyanis arra kértem a kormányzatot, hogy a lehetőségekhez mérten biztosítson pluszforrásokat Nagykanizsának. Amit most megtett, így a város működésére, a tömegközlekedésre, a gyermekétkeztetésre, és már most külön gondolva és felkészülve a Kanizsa Aréna 2021-es megnyitására, a sportszervezetek támogatására tudunk fordítani. Mindez rendkívüli jó hír minden kanizsai embernek és családnak. És tanulság a hazug baloldali ÉVE-frakció számára, akikről most kiderülhetett, hogy valójában a vállalkozások, így városunk munkavállalói ellen is politizálnak. Hiszen ők a kezdetektől ellenezték a közös áldozatvállalás anyagi és erkölcsi kötelezettségét, holott nekik is tudniuk kellett, hogy a településektől elvont összegekből a kormányzat központi támogatások formájában kanizsai emberek ezreinek is segít – hangsúlyozta Cseresnyés Péter.

– Úgy látszik, az ÉVE tagjai a Gyurcsány-kormányzáshoz vannak szokva, amikor – emlékezhetnek – valóban csak elvontak mindent az önkormányzatoktól, ezáltal teljesen eladósítva őket. Ezzel szemben a mostani kormányzat nem hagyja cserben a településeket, az embereket. Mert mi tartjuk a szavunkat – emelte ki a politikus.

Balogh László polgármester úgy fogalmazott, számára külön öröm arról tájékoztatni Nagykanizsa polgárait, hogy a kormány a válsághelyzetben, a közös áldozatvállalást követően segíti és támogatja a városokat, így közvetett módon a települések lakóit.

– Köszönet ezért Cseresnyés Péter képviselő úrnak, hogy kiváló kormányzati kapcsolatait mozgósítva sikerült ilyen komoly összeget, 820 millió forintot Nagykanizsa számára – működési feladatokra - támogatásként megszereznie. Mert most mindennél fontosabb, hogy segíteni tudjuk a nehéz helyzetbe kerülteket, és hozzájáruljunk a közös áldozatvállaláshoz, mert ez a valódi szolidaritás. Így e támogatásnak és a korábbi, az előző városvezetés időszakában elnyert pályázatoknak köszönhetően folytatjuk a gazdaságot életben tartó beruházásokat és fejlesztéseket, és kérjük Cseresnyés Pétert, továbbra is lobbizzon a kormányzat plusz támogatásáért. Most látszik igazán, e mostani eset a jó példa, hogy valóban eredményes és mindannyiunk, a város egésze számára hasznos a képviselői küzdelme – mutatott rá a polgármester.

A politikusok hangsúlyozták,  a járvány okán a vállalkozásoknak nyújtott kedvezmény miatti helyi iparűzési adó kiesések kompenzációjáról is intézkedik majd a kormány.

 

 

Még érdekes lehet ...


2023. február 02., Csütörtök

Jubilál a fánkfesztivál

Február 17-18-án tizenötödik alkalommal rendezik meg az Országos Farsangi Fánk Fesztivált Nagykanizsán.


2023. február 01., Szerda

Zrínyisek az Arénában

Nagykanizsa legrégibb általános iskolája mutatkozott be azoknak, akik január 28-án ellátogattak a Kanizsa Arénában tartott rendezvényükre.


Fontos információk hiányoznak

Hátráltatja a költségvetés tervezését, hogy a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. nem ad információt bizonyos pályázati projektek állásáról - mondta sajtótájékoztatóján Balogh László polgármester.


2023. január 31., Kedd

Ingyen lehet LED-izzókhoz jutni

Nagykanizsa önkormányzata is csatlakozott a CYEB Energiamegoldások Kft. által meghirdetett LED-csere programhoz, melynek keretében - meghatározott feltételek mellett - ingyen juthat LED-izzókhoz a lakosság.


2023. január 30., Hétfő

Mohácsi busók az Erzsébet téren

A hagyományőrzők a Kiskanizsai Polgári Olvasókör meghívásának eleget téve érkeznek szombaton Kanizsára.


Olyan gyorsan akarták eladni, hogy még most is üresen áll

Az ÉVE-frakciót még az sem érdekelte, hogy  döntésük nyomán - ha csak időlegesen is - szünetel majd a népkonyha.


2023. január 29., Vasárnap

A belváros egyik legértékesebb területét kínálják eladásra

A közel 2500 négyzetméteres telekrész kikiáltási árát 100 millió forintban állapította meg az önkormányzat, a vételárat ÁFA is terheli.


2023. január 28., Szombat

Kutyakomédia címmel posztolt a polgármester a heti önkormányzati ülésről

Balogh László szerint a helyi balliberális frakció tétlenségét olyan hangnemmel próbálta elfedni, amit a lehiggadást célzó technikai szünettel sem lehetett féken tartani.


2023. január 27., Péntek

Annyit, de annyit dolgoztak...

Jogosan merül fel a kérdés, mit nyer Nagykanizsa lakossága az ÉVE által kinevezett tanácsnokokkal?


2023. január 26., Csütörtök

Népharag kényszeríti ki a fiókposták újranyitását?

A szerdai közgyűlésen ismét napirendre került a kanizsai kisposták bezárásának ügye.


Részleges látogatási tilalom lépett életbe a nagykanizsai kórházban

Az influenzaszerű megbetegedések miatt részleges látogatási tilalom lépett életbe a Kanizsai Dorottya Kórház krónikus belgyógyászati osztályán.


2023. január 24., Kedd

Az OMV országszerte 40 töltőállomáson gyűjti a használt sütőolajat

Nagykanizsán a Virág Benedek utca 4. szám alatt lehet biztonságosan lerakni a használatra már alkalmatlan zsiradékot.


2023. január 19., Csütörtök

Lemondott a vízmű elnök-vezérigazgatója

A hivatalos döntést a részvénytársaság februári közgyűlése hozza meg.

#Nagykanizsa

Sakk-matt!

Sakk-matt!

2023. február 02. - Sport

Jubilál a fánkfesztivál

Jubilál a fánkfesztivál

2023. február 02. - Kanizsa

Zrínyisek az Arénában

Zrínyisek az Arénában

2023. február 01. - Kanizsa

Fontos információk hiányoznak

Fontos információk hiányoznak

2023. február 01. - Kanizsa

Ingyen lehet LED-izzókhoz jutni

Ingyen lehet LED-izzókhoz jutni

2023. január 31. - Kanizsa

Mohácsi busók az Erzsébet téren

Mohácsi busók az Erzsébet téren

2023. január 30. - Kanizsa

+