Kanizsa - 2020. december 28., Hétfő
#kormány #támogatás #működési feladatok #820 millió forint

820 millió forintot kapott a város a kormánytól

820 millió forintot kapott a város a kormánytól

Cseresnyés Péter és Balogh László (Fotó: Gergely Szilárd)

820 millió forintot kapott a város a kormánytól. A támogatást Nagykanizsa működési feladataira lehet költeni – jelentette be Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő és Balogh László polgármester. A politikusok hangsúlyozták, ez még nem az a jövő évi összeg, amellyel a kormányzat – a vállalkozásoknak nyújtott adókedvezmény miatti bevételkiesés kompenzálására – a települések gazdálkodását segíti majd, arról ugyanis később születik döntés.

 – Sajnálattal mondhatjuk el újra, hogy a gyurcsányista, baloldali ÉVE-frakció az elmúlt hetekben-hónapokban az embereket félrevezetve, mondhatjuk azt, hogy hazug módon folyamatosan azzal hergelte az itt élő embereket a kormányzat ellen, hogy Nagykanizsa költségvetése 200 millió forinttól plusz a helyi iparűzési adó jelentős részétől esik el a járványhelyzet miatti központi elvonások okán – kezdte Cseresnyés Péter.

– E rágalmakkal szemben az örömteli valóság azonban az, hogy a közbenjárásomra 820 millió forint támogatás érkezik Nagykanizsa számlájára a kormányzatnak köszönhetően, nagyrészt a város működésére – hangsúlyozta a politikus.

– Mindez amellett történhetett meg, hogy mi megértettük, a válsághelyzetben, amikor a világ egésze a járvány okozta rendkívüli helyzettel küzd, csak közös felelősségvállalással, közös áldozatvállalással lehet megmenteni az emberek munkahelyeit, a családok megélhetését. A kormányzatnak, az önkormányzatnak egyaránt felelős szerepe kell legyen abban, hogy a munkát adó vállalkozások terhei csökkenhessenek. Mert egy ilyen súlyos világjárvány idején mindenkinek hozzá kell járulnia a károk enyhítéséhez, a plusz segítségnyújtás költségeinek fedezéséhez: az államnak, a kormányzatnak, és igen, az önkormányzatoknak is áldozatot kell vállalniuk, mert ez a felelős magatartás – mutatott rá az országgyűlési képviselő. Mint mondta, Nagykanizsa önkormányzata megtette ezt a kötelességét, köszönet illeti ezért a polgármestert is, a kormányzat pedig ígéretéhez híven, amint lehetősége adódott, többszörösen kompenzált a város számára.

– Az elmúlt hetekben ugyanis arra kértem a kormányzatot, hogy a lehetőségekhez mérten biztosítson pluszforrásokat Nagykanizsának. Amit most megtett, így a város működésére, a tömegközlekedésre, a gyermekétkeztetésre, és már most külön gondolva és felkészülve a Kanizsa Aréna 2021-es megnyitására, a sportszervezetek támogatására tudunk fordítani. Mindez rendkívüli jó hír minden kanizsai embernek és családnak. És tanulság a hazug baloldali ÉVE-frakció számára, akikről most kiderülhetett, hogy valójában a vállalkozások, így városunk munkavállalói ellen is politizálnak. Hiszen ők a kezdetektől ellenezték a közös áldozatvállalás anyagi és erkölcsi kötelezettségét, holott nekik is tudniuk kellett, hogy a településektől elvont összegekből a kormányzat központi támogatások formájában kanizsai emberek ezreinek is segít – hangsúlyozta Cseresnyés Péter.

– Úgy látszik, az ÉVE tagjai a Gyurcsány-kormányzáshoz vannak szokva, amikor – emlékezhetnek – valóban csak elvontak mindent az önkormányzatoktól, ezáltal teljesen eladósítva őket. Ezzel szemben a mostani kormányzat nem hagyja cserben a településeket, az embereket. Mert mi tartjuk a szavunkat – emelte ki a politikus.

Balogh László polgármester úgy fogalmazott, számára külön öröm arról tájékoztatni Nagykanizsa polgárait, hogy a kormány a válsághelyzetben, a közös áldozatvállalást követően segíti és támogatja a városokat, így közvetett módon a települések lakóit.

– Köszönet ezért Cseresnyés Péter képviselő úrnak, hogy kiváló kormányzati kapcsolatait mozgósítva sikerült ilyen komoly összeget, 820 millió forintot Nagykanizsa számára – működési feladatokra - támogatásként megszereznie. Mert most mindennél fontosabb, hogy segíteni tudjuk a nehéz helyzetbe kerülteket, és hozzájáruljunk a közös áldozatvállaláshoz, mert ez a valódi szolidaritás. Így e támogatásnak és a korábbi, az előző városvezetés időszakában elnyert pályázatoknak köszönhetően folytatjuk a gazdaságot életben tartó beruházásokat és fejlesztéseket, és kérjük Cseresnyés Pétert, továbbra is lobbizzon a kormányzat plusz támogatásáért. Most látszik igazán, e mostani eset a jó példa, hogy valóban eredményes és mindannyiunk, a város egésze számára hasznos a képviselői küzdelme – mutatott rá a polgármester.

A politikusok hangsúlyozták,  a járvány okán a vállalkozásoknak nyújtott kedvezmény miatti helyi iparűzési adó kiesések kompenzációjáról is intézkedik majd a kormány.

 

 

Még érdekes lehet ...


2024. február 27., Kedd

Biztonság és szuverenitás

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke volt a NagyON Kanizsa Egyesület által szervezett Polgári Est vendége.


2024. február 25., Vasárnap

Tanuljunk a történelemből!

Február 25-én, vasárnap Nagykanizsán a kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek a Batthyány-Kisfaludy utcák kereszteződésénél lévő emléktáblánál.


2024. február 23., Péntek

Betonelemekkel burkolták a medret Bagolán

Korábban gyakori probléma volt, hogy a Bagoly út alján összegyűlt a csapadékvíz, amit az árokrendszer képtelen volt elvezetni.


2024. február 22., Csütörtök

Új nyílászárók a Rozgonyi úti óvodában

Szabó Szilárd, a Fidesz frakcióvezetője önálló indítványában kérte, hogy az önkormányzat finanszírozza a beruházást.


2024. február 20., Kedd

A Fidesz alelnöke lesz a vendég

Február 23-án folyatódik a NagyON Kanizsa Polgári Est programsorozata.


2024. február 15., Csütörtök

Bővítenék a parkolóhelyek számát

A meglévő parkolóhelyek mellé továbbiak kialakításáról egyeztetett csütörtökön Radics Bálint képviselő a MAORT-telepen.


Gázszünet lesz pénteken Kiskanizsán

Gázszivárgás miatt rendelték el.


2024. február 14., Szerda

Veszélyes zebra Nagykanizsán

Sötétbe burkolózott a Zrínyi utcai gyalogátkelőhely.


Nagykanizsa is nyerhet a déli régiók fejlesztésével

Beruházásösztönző konzultációt szervezett a kanizsai kamara.


2024. február 13., Kedd

Naperőmű a Csónakázó-tónál?

Naperőmű építését tervezik a Csónakázó-tónál?


2024. február 12., Hétfő

Változatos fánk kínálat

Otthonra talált a gasztronómiai fesztivál a Kanizsa Arénában.


2024. február 09., Péntek

Református iskola lesz a Bolyai

Elsöprő többséggel döntöttek a szülők a csütörtöki voksoláson. 

#Nagykanizsa

Biztonság és szuverenitás

Biztonság és szuverenitás

2024. február 27. - Kanizsa

Tanuljunk a történelemből!

Tanuljunk a történelemből!

2024. február 25. - Kanizsa

Te tudod, hogy mekkora a vízlábnyomod?

Te tudod, hogy mekkora a vízlábnyomod?

2024. február 22. - Érdekes

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. február 22. - Érdekes

Új nyílászárók a Rozgonyi úti óvodában

Új nyílászárók a Rozgonyi úti óvodában

2024. február 22. - Kanizsa

Kanizsai valóság

Kanizsai valóság

2024. február 21. - Érdekes

A Fidesz alelnöke lesz a vendég

A Fidesz alelnöke lesz a vendég

2024. február 20. - Kanizsa

Tudatosabb élet

Tudatosabb élet

2024. február 19. - Érdekes

Tisztelet a hősöknek

Tisztelet a hősöknek

2024. február 19. - Érdekes

Bővítenék a parkolóhelyek számát

Bővítenék a parkolóhelyek számát

2024. február 15. - Kanizsa

+