Kanizsa - 2020. december 29., Kedd
#Fidesz #sajtótájékoztató

Fidesz frakcióvezető: a nagykanizsai balliberálisok megint félre akarták vezetni a város lakóit

Fidesz frakcióvezető: a nagykanizsai balliberálisok megint félre akarták vezetni a város lakóit

Szabó Szilárd, a Fidesz nagykanizsai képviselőcsoportjának frakcióvezetője (Fotó: Gergely Szilárd)

A nagykanizsai balliberálisok megint félre akarták vezetni a város lakóit. Ez már szokásukká válik, ezt mondhatjuk az elmúlt hónapok alapján – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján a helyi Fidesz-frakció vezetője. Szabó Szilárd idézte Horváth Jácint DK-s képviselőt, aki azt állította, hogy „a 2020-as 2,5 milliárd forint helyett 1-1,2 milliárd forint iparűzési adó kerülhet a költségvetésbe”. 

– Ez számszaki szempontból sem igaz, ennek utána lehet számolni, tehát a képviselő vagy tájékozatlan, vagy tudatosan nem állít igazat, kvázi hazudik, és nem a valóságnak megfelelően kommunikál és vezeti félre a közvéleményt. Ők a felelősség nélkül történő szövegelés, hangulatkeltés hibájába esnek, mivel egy világjárvány okozta válság döntéseinek súlya nem az ő felelősségük – az emberek szerencséjére – emelte ki Szabó Szilárd.

Az önkormányzati képviselő hangsúlyozta, a koronavírus-járvány gazdasági hatásai és a válságkezelés komoly feladatot és egyben felelősséget is jelentenek a kormány és az önkormányzatok számára. Ennek kapcsán a múlt heti kormányzati döntés eredményeként, a kis- és közepes vállalkozások, egyéni vállalkozások iparűzési adója január 1-jétől a felére csökken, ezzel 150 milliárd forintot hagy a kormány a nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknál. A frakcióvezető rámutatott, 2011-ben az önkormányzatok 460 milliárd forinthoz jutottak az iparűzési adóból, 2019-ben pedig majdnem 800 milliárd forinthoz.

 – Fodor Csaba és Horváth Jácint múlt heti nyilatkozatában nem mondott igazat. Valószínűleg már ezzel is arról terelik a felelősséget, hogy lassan másfél év városvezetést követően sem tudnak mit felmutatni, hogy nem képesek a várost hatékonyan és gazdaságosan vezetni, ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy a többségi döntés az ő kezükben van – mondta Szabó Szilárd.

A képviselő arról is beszélt, hogy Nagykanizsa esetében sem annyira drasztikus a helyzet, mint ahogy azt a baloldali ÉVE-frakció félrevezető nyilatkozata sugallja, hisz a döntés azokra a vállalkozásokra terjed ki, amelyeknél a bevétel nem haladja meg a négymilliárd forintot és 250-nél kevesebb a dolgozójuk. Szabó Szilárd kiemelte, az előzetes szakmai számítások szerint Nagykanizsa esetében az iparűzési adó bevétel várható csökkenése 600 millió Ft alatt marad, tehát valótlanok a Horváth Jácint által mondottak, amik egyébként másra nem jók, mint politikai hangulatkeltésre, félrevezetésre. 

– Az ÉVE-frakció számára nem fontos a kis- és középvállalkozások életben maradása, nem fontos az ott dolgozó munkavállalók sorsa?! Fodor Csaba szerint ez egy undorító intézkedés volt. Persze ők nem tudják milyen az, amikor valaki egyik napról a másikra elveszti a munkahelyét, és egy család megélhetése kerül veszélybe. Kíváncsi lennék, hány egyéni vállalkozóval, mikro-, kis- és közepes vállalkozással vették fel a kapcsolatot, hogy a kormány eme támogatása mennyiben segíti a járvány helyzet okozta károk enyhítését, munkahelyek megtartását – fogalmazott a frakcióvezető.

Szabó Szilárd hangsúlyozta, ezek az intézkedések ugyanis a gazdaság védelmét szolgálják, hogy legyen hol dolgozni, s hogy a szülők el tudják tartani a családokat. A kis- és középvállalkozások adójának megfelezése egyszerre szolgálja a munkahelyek megtartását, újabbak teremtését, a gazdaság megerősítését és az emberek védelmét.

– Úgy tűnik, mindez Horváth Jácint és Fodor Csaba számára nem fontos, csak csupán az, hogy a városi cégek vezetőinek fizetését megemeljék, illetve 3-400 ezer forintos tiszteletdíjakat szavazzanak meg maguknak. Az önkormányzat működőképessége természetesen közös érdekünk. Éppen ezért  jó lenne, ha a hangulatkeltés helyett segítenék a kormány vállalkozásokat támogató tevékenységét, vagy ha erre nem képesek, akkor legalább félrevezető információkkal ne hergeljék a közvéleményt. Az Orbán-kormány  kormányzati döntései szem előtt tartják az önkormányzati érdekeket is. Így volt ez akkor is, amikor például 2013-ra sikeres adósságkonszolidációt hajtott végre, melynek kertében Nagykanizsa városától mintegy 6,5 milliárd forint hiány került átvállalásra. Az a 6,5 milliárd forint az volt, amit a Gyurcsány-Bajnai-kormányzások hozzá nem értése, az önkormányzat alulfinanszírozása  miatt volt kénytelen felvenni a város. Erről Fodor Csabának is kell, hogy legyenek emlékei, így érthetetlen, hogy miért is beszél folyamatosan az önkormányzatok ellehetetlenítéséről. Amit a Gyurcsány-kormány működése szétzilált, azt az Orbán-kormány helyrerakta – mondta a frakcióvezető.

 

 

 

 

 

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 04., Csütörtök

Számlálóbiztosok jelentkezését várják az őszi népszámláláshoz

A jelentkezési határidőt augusztus 15-ig meghosszabbították.


2022. július 31., Vasárnap

Ételosztást indít a DRVE

Augusztus közepétől két helyen osztják majd az ételt, az egyesület Zrínyi utcai telephelyén és a Csengery utcai Ligetkuckóban.


2022. július 30., Szombat

Kedden szünetel az ügyfélfogadás a nagykanizsai kormányablakban

Augusztus 2-án, kedden, ütemezett karbantartási munkálatokat végeznek azz Eötvös téri kormányablakban.


Megkoszorúzták a II. világháborús katonai hősök sírjait

A sírokat német és magyar katonák újították fel az elmúlt napokban.


2022. július 28., Csütörtök

TábORFF

Július utolsó hetében tartja táborát a nagykanizsai ORFF ütőegyüttes a zenesiskolában.


2022. július 27., Szerda

Kanizsai is nyert az OTP társasházi pályázatán

A hitelintézet a csaknem 650 beérkezett projektből húszat támogat, összesen 15 millió forinttal.


2022. július 26., Kedd

Mintegy 70 hallgató már biztosan felvételt nyert a Pannon Egyetem nagykanizsai kampuszára

2022-ben az általános felvételi eljáráson a mérnökinformatika szak minősült a legnépszerűbbnek.


Kertjük díszévé varázsolták a csupasz betonfalat

Kiszáradt egy nagykanizsai kertes ház tujasora, ami egy zöld betonfalat is eltakart, de családi és baráti összefogással csodás installációt építettek rá.


2022. július 25., Hétfő

A biztonságos utazásért

Szent Kristóf, az utazók védőszentjének napjához kapcsolódva tartottak járműszentelést vasárnap a Felsőtemplomnál.


2022. július 23., Szombat

Közös munka az elesettek tiszteletére

Német és magyar katonák gondozzák a kanizsai temetőben a német-magyar katonai parcella sírjait.


2022. július 22., Péntek

Járműszentelés lesz vasárnap

A kanizsai hívek a Kórházkápolnánál és a Felsőtemplomnál kérhetik az áldást.


2022. július 17., Vasárnap

Elkészült a pumpapálya a Csó-tónál

A beruházás a Turisztikai attrakciófejlesztés a Csónakázó-tónál című, határon átnyúló projekt utolsó eleme volt.

+