Kanizsa - 2020. december 29., Kedd
#Fidesz #sajtótájékoztató

Fidesz frakcióvezető: a nagykanizsai balliberálisok megint félre akarták vezetni a város lakóit

Fidesz frakcióvezető: a nagykanizsai balliberálisok megint félre akarták vezetni a város lakóit

Szabó Szilárd, a Fidesz nagykanizsai képviselőcsoportjának frakcióvezetője (Fotó: Gergely Szilárd)

A nagykanizsai balliberálisok megint félre akarták vezetni a város lakóit. Ez már szokásukká válik, ezt mondhatjuk az elmúlt hónapok alapján – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján a helyi Fidesz-frakció vezetője. Szabó Szilárd idézte Horváth Jácint DK-s képviselőt, aki azt állította, hogy „a 2020-as 2,5 milliárd forint helyett 1-1,2 milliárd forint iparűzési adó kerülhet a költségvetésbe”. 

– Ez számszaki szempontból sem igaz, ennek utána lehet számolni, tehát a képviselő vagy tájékozatlan, vagy tudatosan nem állít igazat, kvázi hazudik, és nem a valóságnak megfelelően kommunikál és vezeti félre a közvéleményt. Ők a felelősség nélkül történő szövegelés, hangulatkeltés hibájába esnek, mivel egy világjárvány okozta válság döntéseinek súlya nem az ő felelősségük – az emberek szerencséjére – emelte ki Szabó Szilárd.

Az önkormányzati képviselő hangsúlyozta, a koronavírus-járvány gazdasági hatásai és a válságkezelés komoly feladatot és egyben felelősséget is jelentenek a kormány és az önkormányzatok számára. Ennek kapcsán a múlt heti kormányzati döntés eredményeként, a kis- és közepes vállalkozások, egyéni vállalkozások iparűzési adója január 1-jétől a felére csökken, ezzel 150 milliárd forintot hagy a kormány a nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknál. A frakcióvezető rámutatott, 2011-ben az önkormányzatok 460 milliárd forinthoz jutottak az iparűzési adóból, 2019-ben pedig majdnem 800 milliárd forinthoz.

 – Fodor Csaba és Horváth Jácint múlt heti nyilatkozatában nem mondott igazat. Valószínűleg már ezzel is arról terelik a felelősséget, hogy lassan másfél év városvezetést követően sem tudnak mit felmutatni, hogy nem képesek a várost hatékonyan és gazdaságosan vezetni, ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy a többségi döntés az ő kezükben van – mondta Szabó Szilárd.

A képviselő arról is beszélt, hogy Nagykanizsa esetében sem annyira drasztikus a helyzet, mint ahogy azt a baloldali ÉVE-frakció félrevezető nyilatkozata sugallja, hisz a döntés azokra a vállalkozásokra terjed ki, amelyeknél a bevétel nem haladja meg a négymilliárd forintot és 250-nél kevesebb a dolgozójuk. Szabó Szilárd kiemelte, az előzetes szakmai számítások szerint Nagykanizsa esetében az iparűzési adó bevétel várható csökkenése 600 millió Ft alatt marad, tehát valótlanok a Horváth Jácint által mondottak, amik egyébként másra nem jók, mint politikai hangulatkeltésre, félrevezetésre. 

– Az ÉVE-frakció számára nem fontos a kis- és középvállalkozások életben maradása, nem fontos az ott dolgozó munkavállalók sorsa?! Fodor Csaba szerint ez egy undorító intézkedés volt. Persze ők nem tudják milyen az, amikor valaki egyik napról a másikra elveszti a munkahelyét, és egy család megélhetése kerül veszélybe. Kíváncsi lennék, hány egyéni vállalkozóval, mikro-, kis- és közepes vállalkozással vették fel a kapcsolatot, hogy a kormány eme támogatása mennyiben segíti a járvány helyzet okozta károk enyhítését, munkahelyek megtartását – fogalmazott a frakcióvezető.

Szabó Szilárd hangsúlyozta, ezek az intézkedések ugyanis a gazdaság védelmét szolgálják, hogy legyen hol dolgozni, s hogy a szülők el tudják tartani a családokat. A kis- és középvállalkozások adójának megfelezése egyszerre szolgálja a munkahelyek megtartását, újabbak teremtését, a gazdaság megerősítését és az emberek védelmét.

– Úgy tűnik, mindez Horváth Jácint és Fodor Csaba számára nem fontos, csak csupán az, hogy a városi cégek vezetőinek fizetését megemeljék, illetve 3-400 ezer forintos tiszteletdíjakat szavazzanak meg maguknak. Az önkormányzat működőképessége természetesen közös érdekünk. Éppen ezért  jó lenne, ha a hangulatkeltés helyett segítenék a kormány vállalkozásokat támogató tevékenységét, vagy ha erre nem képesek, akkor legalább félrevezető információkkal ne hergeljék a közvéleményt. Az Orbán-kormány  kormányzati döntései szem előtt tartják az önkormányzati érdekeket is. Így volt ez akkor is, amikor például 2013-ra sikeres adósságkonszolidációt hajtott végre, melynek kertében Nagykanizsa városától mintegy 6,5 milliárd forint hiány került átvállalásra. Az a 6,5 milliárd forint az volt, amit a Gyurcsány-Bajnai-kormányzások hozzá nem értése, az önkormányzat alulfinanszírozása  miatt volt kénytelen felvenni a város. Erről Fodor Csabának is kell, hogy legyenek emlékei, így érthetetlen, hogy miért is beszél folyamatosan az önkormányzatok ellehetetlenítéséről. Amit a Gyurcsány-kormány működése szétzilált, azt az Orbán-kormány helyrerakta – mondta a frakcióvezető.

 

 

 

 

 

Még érdekes lehet ...


2024. július 22., Hétfő

Családi nap Bajcsán

Minden korosztály megtalálta a számára kikapcsolódást nyújtó programot.


2024. július 15., Hétfő

Elismerő oklevelet vehetett át a nagykanizsai Büki József

A Nagykanizsai Erdészet nyugalmazott kerületvezető erdésze az egri vándorgyűlésen vehette át az elismerést.


2024. június 28., Péntek

A geotermikus energiáról

Háromoldalú együttműködést kötött az önkormányzat annak érdekében, hogy a város és környéke alatt található geotermikus energiát kibányásszák és hasznosítsák.


2024. június 20., Csütörtök

A Hortobágyra elhurcolt ártatlan családokra emlékeztek a nagykanizsai vasútállomáson

Cseresnyés Péter: „Minden hazafinak, aki valaha is felemelte a szavát az elnyomás ellen, tisztelet és örökös emlékezet jár.”


Gondold újra! Gombold újra!

A napokban tartották a Nagykanizsai Tankerületi Központ Tankerületi Diákönkormányzati Tanácsa által kiírt pályázat eredményhirdetését.


2024. június 19., Szerda

Bélbetegségekről mindenkinek, ingyenesen

A Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház a Halis-könyvtárral közös szervezésben június 20-án (csütörtök) 16 órakor tudományos előadásokra hívja a lakosságot a bibliotékába.


2024. június 14., Péntek

Hosszú távon győz az elkötelezettség

A hagyományoknak megfelelően a Csónakázó-tónál tartotta Semmelweis-napi ünnepségét a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház.


Jók között a legjobbak

A kiemelkedő eredményeket elért diákok munkáját ismerték el az önkormányzat, a tankerület és szakképzési centrum közös ünnepségén.


2024. június 10., Hétfő

Hűséges marad saját közösségéhez

Balogh László: köszönöm annak a 8394 kanizsainak, aki megtisztelt bizalmával és rám szavazott, illetve mindazoknak a segítőknek, támogatóknak akik a háttérben dolgoztak.


2024. június 09., Vasárnap

Ön szavazott? Voksoljon a béke mellett, válassza a Fidesz-KDNP jelöltjeit!

Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a békét támogatja.


Nyárindító buli a Csónakázó-tónál

A NagyON Kanizsa DJ PARTY-ra hívta a kanizsaiakat.


2024. június 08., Szombat

Egy nap alatt szereztek diplomát

Pályaorientációs napot tartott a Pannon Egyetem Nagykanizsa.


2024. június 07., Péntek

Öt év elpocsékolt idő

Az ÉVE tehetetlenségét meg nem valósított beruházások, állami források visszafizetése, az utak, járdák és a közterületek állagromlása fémjelzi.


Az ÉVE-frakciót nem érdekli Nagykanizsa

A kerékpárút nem méhlegelő!


„Akkor sem mennék vissza, ha hívnának”

Magyarországra költözött a német színésznő.


Hová tűntek a rollerek Nagykanizsáról?

Erről valahogy elfelejt beszélni az ÉVE-frakció.

#Nagykanizsa

Családi nap Bajcsán

Családi nap Bajcsán

2024. július 22. - Kanizsa

Szerelmi bánatában garázdálkodott

Szerelmi bánatában garázdálkodott

2024. július 17. - Kék hírek

Rablót fogtak

Rablót fogtak

2024. július 16. - Kék hírek

Hétvégi programkavalkád

Hétvégi programkavalkád

2024. július 12. - Érdekes

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

2024. július 12. - Kék hírek

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. július 05. - Érdekes

A geotermikus energiáról

A geotermikus energiáról

2024. június 28. - Kanizsa

Fizetés nélkül távozott

Fizetés nélkül távozott

2024. június 26. - Kék hírek

+