Kanizsa - 2022. január 14., Péntek
#nagykanizsa #költségvetés #Bizzer András #ÉVE

Baloldali vezetők által irányitott önkormányzati cégek veszélyeztetik a város költségvetését

Baloldali vezetők által irányitott önkormányzati cégek veszélyeztetik a város költségvetését

(Fotó: Szakony Attila)

Aggodalmainak adott hangot Bizzer András alpolgármester a költségvetés tervezése kapcsán.  Az önkormányzati cégek jelentős többletforrást igényelnek az idei évre, ami plusz források biztosítását jelenti.

A város idei költségvetését nagyban meghatározza az önkormányzati tulajdonú cégek működése, melyek élére a baloldalhoz köthető politikai megbízottakat nevezett ki az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) frakciója. Az elmúlt két évben számos önkormányzati cég esetén voltak súlyos anomáliák a működés során. 

Legutóbb például a Kanizsa Médiaház nem tudta kifizetni a decemberi béreket, ezért az önkormányzat 7 millió forintos gyorssegélyt biztosított a cégnek.

A Kanizsa Rehab Kft. 2020-ban 57 millió forint veszteséget halmozott fel és könnyen lehet, hogy ez folytatódni fog a 2022-es évben is, ami sok millió forinttal érintheti majd a város költségvetését, hisz a tartós és jelentős veszteségeket a tulajdonosnak, vagyis a városnak kell majd megfinanszíroznia. 

A városfejlesztő kft. a város kisebb és nagyobb projektjeit sem kezeli megfelelően, és ennek következtében késlekedés, illetve a projektek drágulása várható, ami szintén plusz kiadásokkal járhat az önlormányzat számára.

Az Alsóvárosi templom melletti rámpa építése például egyre drágább és költségesebb lett és még az építkezés is jelentősen elhúzódott. Amennyiben több projekt kapcsán is hasonló történik az jelentős önkormányzati pluszforrások kényszerű biztosítását jelentheti. Ez pedig egyértelműen felborítaná a város 2022-es költségvetését.

Az ÉVE-frakció döntése alapján közel 14 millió forintot fizetett ki a Városfejlesztő Kft. a korábbi ügyvezető tevékénységének átvilágítására, ám semmiféle pénzügyi, gazdálkodási hibát nem találtak. Ez a pénz szintén az önkormányzat kasszájából került kifizetésre.

Az ÉVE-frakció az összes önkormányzati cégvezető fizetését megemelte, és bevezette az elvárások nélküli 3 havi jutalom rendszerét is. 

A cégvezetők fizetésemelése és jutalmazása évente több mint 30 millió forintjába kerül a városnak és bizony ez közvetetten a város költségvetését terheli.

Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető helyettese szerint a fizetésemeléseket és a jutalmakata cégek kigazdálkodják, ami nem igaz, hiszen a cégek jelentős többletforrás igénnyel éltek a tavalyi évhez képest, melyek egy része minden bizonnyal a megemelt ügyvezetői bérek és a várható jutalmak finanszírozását szolgálják majd.

Még érdekes lehet ...


2022. május 21., Szombat

Programok az összefogás jegyében

Jelentős összeget nyert a miklósfai közösség összefogására a Közművelődési és Városszépítő Egyesület.


2022. május 19., Csütörtök

Támogatott képzések is új állásokhoz segíthetik a Tungsram dolgozóit

A kormány fokozott figyelmet fordít a Tungsram csoportos létszámleépítésben érintett munkavállalóinak mielőbbi elhelyezkedésére.


2022. május 17., Kedd

Hátborzongató! Így cikáztak a villámok éjszaka Kanizsa felett

A látványos fotókat az MTI fotóriportere, Varga György készítette.


2022. május 16., Hétfő

Már a belvárosban is üzemeltet közösségi mosodát a DRVE

A szervezet Zrínyi utcai épületében várják azokat a rászorulókat, akik másképpen nem tudnák kimosni a ruháikat.


2022. május 14., Szombat

Bringás reggeli

Az ország 50 helyszínén várják reggelivel a bringásokat.


2022. május 13., Péntek

Mostantól biztonságosabb

A 7-es és a Petőfi utca csomópontban nagy a forgalom, bizonyos időszakokban a mellékutakról nehéz volt kihajtani, és balesetveszélyes is volt.


2022. május 12., Csütörtök

Már májusban megtarthatják az első állásbörzét

Gyors segítség azoknak, akiknek megszűnik a munkahelye a Tungsramnál.


Építkezni, jó lelkiismerettel

A Nagykanizsai Tankerületi Központ és annak Iskolapszichológus Munkaközössége harmadik alkalommal szervezett neveléstudományi konferenciát.


Felavatták Kanizsa új körforgalmát

A körforgalom nemcsak biztonságosabbá teszi az átkelést, hanem megkönnyíti a közlekedést a régi és az újonnan épülő ipari parkok irányába is.


Csődvédelmet kért a Tungsram

A Tungsram Operations Kft. hitelező partnere, az Eximbank Zrt. „törvény biztosította jogával élve” inkasszót nyújtott be szerdán a vállalat bankszámláira.


2022. május 04., Szerda

Minden, amit a hétvégi Giróról tudni érdemes

Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.


„Szállj, szállj, szállj fel magasra...”

Nagykanizsán járt a Szent Korona Hőlégballon.


2022. május 03., Kedd

Gál Kinga: A brüsszeli bürokraták nem tudják elfogadni a valóságot

Gál Kinga európai parlamenti képviselő, a Fidesz elnökségének tagja volt a vendég azon a találkozón, amelyen a dél-zalai segítőinek mondott köszönetet a Fidesz-KDNP pártszövetség a választáson elért eredményért.


2022. április 30., Szombat

Ilyen volt a bolondballagás Kanizsán

Kattintson a fotókért.


Komplex munkaerőpiaci programmal segítene Cseresnyés Péter

Már felvette a kapcsolatot a Nagykanizsán működő, munkaerőhiánnyal küzdő cégekkel Cseresnyés Péter, aki egy komplex munkaerőpiaci programot dolgozott ki a Tungsramból elbocsátandó dolgozók megsegítésére.

+