Kanizsa - 2022. február 06., Vasárnap
#nagykanizsa #Cseresnyés Péter #Csorba Tamás #templom

Kormányzati támogatásból újul meg az alsóvárosi templom plébániájának teteje

Kormányzati támogatásból újul meg az alsóvárosi templom plébániájának teteje

(Fotó: Gergely Szilárd)

25 millió forint kormányzati támogatásból megújulhat az alsóvárosi templom plébániájának teteje – jelentette be Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, hozzátéve, ez újabb állomása az egyházi infrastruktúra felújításának.

„Tavaly nyáron, Homokkomáromban bejelentettük, hogy csak az én választókörzetemben, abban az időben közel 270 millió forintot nyertek egyházközségek arra, hogy templomot, közösségi teret, plébániát tudjanak felújítani” - mondta a térség országgyűlési képviselője.

Akkor ez egyes egyházközségek egyenként nagjyából 15 millió forintot használhattak fel. Most egy újabb örömhírt lehet bejelenteni, hiszen a Kormány folytatja az egyházközségek fejlesztéséhez nyújtott támogatást, és ennek keretében a Szent József Plébánia is nyert 25 millió forintot a plébánia tetejének rendbetételére.

Az 1880-ban épült, ma már több mint 140 éves épület tetejét sok évtizeddel ezelőtt újították fel, a palatetős héjazat azonban már évek óta beázik, ez pedig a falakban is kárt tesz – tudtuk meg Csorba Tamás plébánostól.

„Ha megkérdezzük a Nagykanizsán lakókat, hogy melyik a Dobré-ház, akkor nagyon kevesen tudják, mint ahogyan azt is, hogy hol van a Szent József plébániának a központi épülete, mivel a templomtól kicsit távolabb esik” - tette hozzá az atya.

A most támogatást nyert épületet 1880-ban építette egy Dobré nevű kereskedő és az épület 1950-től a plébánia közösségi életének központja. Itt laknak az atyák, itt vannak a szolgálati lakások, itt zajlik a közösségi élet. A plébánia nagyon hálás, hogy sikerül megmenteni az épületet és, hogy ehhez a Kormány is hozzájárul. Az elnyert összegből a tető fog megújulni. 

Támogatást kapott még a palini kápolna is, melyet még az itt lakók építettek közadakozásból. Az elnyert 15 millió forintból külső- és tetőfelújítás tud megvalósulni.

 

Még érdekes lehet ...


2024. június 20., Csütörtök

A Hortobágyra elhurcolt ártatlan családokra emlékeztek a nagykanizsai vasútállomáson

Cseresnyés Péter: „Minden hazafinak, aki valaha is felemelte a szavát az elnyomás ellen, tisztelet és örökös emlékezet jár.”


Gondold újra! Gombold újra!

A napokban tartották a Nagykanizsai Tankerületi Központ Tankerületi Diákönkormányzati Tanácsa által kiírt pályázat eredményhirdetését.


2024. június 19., Szerda

Bélbetegségekről mindenkinek, ingyenesen

A Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház a Halis-könyvtárral közös szervezésben június 20-án (csütörtök) 16 órakor tudományos előadásokra hívja a lakosságot a bibliotékába.


2024. június 14., Péntek

Hosszú távon győz az elkötelezettség

A hagyományoknak megfelelően a Csónakázó-tónál tartotta Semmelweis-napi ünnepségét a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház.


Jók között a legjobbak

A kiemelkedő eredményeket elért diákok munkáját ismerték el az önkormányzat, a tankerület és szakképzési centrum közös ünnepségén.


2024. június 10., Hétfő

Hűséges marad saját közösségéhez

Balogh László: köszönöm annak a 8394 kanizsainak, aki megtisztelt bizalmával és rám szavazott, illetve mindazoknak a segítőknek, támogatóknak akik a háttérben dolgoztak.


2024. június 09., Vasárnap

Ön szavazott? Voksoljon a béke mellett, válassza a Fidesz-KDNP jelöltjeit!

Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a békét támogatja.


Nyárindító buli a Csónakázó-tónál

A NagyON Kanizsa DJ PARTY-ra hívta a kanizsaiakat.


2024. június 08., Szombat

Egy nap alatt szereztek diplomát

Pályaorientációs napot tartott a Pannon Egyetem Nagykanizsa.


2024. június 07., Péntek

Öt év elpocsékolt idő

Az ÉVE tehetetlenségét meg nem valósított beruházások, állami források visszafizetése, az utak, járdák és a közterületek állagromlása fémjelzi.


Az ÉVE-frakciót nem érdekli Nagykanizsa

A kerékpárút nem méhlegelő!


„Akkor sem mennék vissza, ha hívnának”

Magyarországra költözött a német színésznő.


Hová tűntek a rollerek Nagykanizsáról?

Erről valahogy elfelejt beszélni az ÉVE-frakció.


2024. június 05., Szerda

A vasárnapi döntés évtizedekre meghatározhatja a jövőt

Dömötör Csaba államtitkár járt Nagykanizsán.


Hatalmas bulival indítja a nyarat a NagyON Kanizsa Egyesület

Pénteken 19.30-tól DJ Lada melegíti be a közönséget, majd érkezik Lotfi Begi, aki Kollányi Zsuzsit és Nagy Adrit is magával hozza.


2024. június 04., Kedd

A nemzet egy és oszthatatlan

Nagykanizsán a Nagy-Magyarország-emlékműnél emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napján a trianoni békediktátum 104. évfordulójáról.


Tánckarnevál felvonulással

Szombaton a Rózsa utcától indult a karneváli felvonulás több száz táncossal, feldíszített kamionokkal az Erzsébet térig.


Idősebb Gáspár Győző Ligetvárosba látogatott

A Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) szervezésében tartós élelmiszerekből álló csomagokat osztott a Ligetvárosban élő rászoruló családoknak.


2024. június 02., Vasárnap

Az ÉVE-frakció elfordítja a fejét...

Újabb rongálás Nagykanizsán.

+