Kanizsa - 2022. március 24., Csütörtök
#nagykanizsa #gazdasag #ipar

Letették az új kanizsai ipari park alapkövét, az első csarnokot már javában építi a kivitelező

Letették az új kanizsai ipari park alapkövét, az első csarnokot már javában építi a kivitelező

Fotó: Jancsi László

Az Inpark Nagykanizsának elnevezett iparterület ünnepélyes alapkőletételét szerdán tartották.  A Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. által kialakított és fejlesztésre előkészített terület mintegy 73 hektár.

Dr. Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár kiemelte, a kormány beruházásokkal is segíti a települések gazdasági erejének növelését.

„A Modern Városok Program keretében a kormány hozott egy olyan döntést, hogy megyei jogú városok mellett komoly ipari park létesítményeket hoz létre annak érdekében, hogy a befektetőket minél jobban a városokhoz vonzza. Ennek vagyunk most szemtanúi. Nagykanizsa mellett egy 73 hektáros területen a MIPÜF által fejlesztett ipari parkról beszélhetünk, amihez szorosan csatlakozik a város saját ipari parkja - nyilván a kettőt együtt is kezelhetjük -, úgyhogy itt már egy nagyon komoly méretről van szó. Ennek a közművesítése zajlik most, valamint a park benépesítésének első lépéseként egy gyártó- és logisztikai csarnoknak az építése is folyamatban van. Bízom benne, hogy minél hamarabb, az első fecskék után megérkeznek a további betelepülő vállalkozások is.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a városban jelen levő vállalkozásoknak és a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően Nagykanizsán mintegy kétezerrel többen dolgoznak ma, mint 2010-ben. Hozzátette, a régi ipari park szinte teljesen betelt, így ott nagyobb beruházásra már nincs lehetőség, ezért volt szükség a fejlesztésekre. A képviselő kiemelte, egyaránt fontosak a városba újonnan érkező cégek és az itt tevékenykedők, s mint mondta, az új iparterületek mellett a régebbiekre is vannak érdeklődők, akár barna mezős beruházás keretében is. Egy ilyen bejelentés a napokban várható.

"Eljutottunk oda, hogy most már azt mondhatjuk, hogy a durván 5 milliárd forintos fejlesztés újabb milliárdokkal bővül ki, hiszen egy olyan csarnok épül itt, ami később bérbeadásra lesz alkalmas, és ezzel együtt újabb munkahelyek teremtésére. Ez azért fontos, mert sokszor mi kanizsaiak úgy gondolkozunk, hogy csak az számít komoly beruházásnak városon belül, amely barnamezős beruházásként, vagy egy zöldmezős beruházás keretében egy új céget hoz ide. De érzékelhetjük, hogy Nagykanizsán a meglevő cégek jól érzik magukat és megtalálják azt a szakképzett dolgozni akaró munkaerőt amelyik rendelkezésre áll a városban és a város környékén. Ennek köszönhetően folyamatosan bővítettek, aminek következtében sikerült elérnünk a jelenlegi jelentős számú foglalkoztatottságot."

Balogh László polgármester szintén hangsúlyozta, a város számára nem csupán az újonnan betelepülni kívánó, hanem az itt működő és bővítést, fejlesztést tervező hazai és nemzetközi vállalatok is fontosak, hiszen az új munkahelyek létrejötte mellett a meglévők megtartása is lényeges.

Az első betelepülő számára mintegy 3 hektáros területet készítenek el, melyen 10 ezer négyzetméteres, gyártó és logisztikai funkciót is ellátó csarnokot építenek.  Ez a terület egy Kanizsán már jelen lévő vállalkozás új telephelye lesz, a költözés kapacitásbővítéssel és munkahelyteremtéssel is jár.

 

Még érdekes lehet ...


2022. június 27., Hétfő

A Sakkpalota várja a gyerekeket!

Sakkpalota Képességfejlesztő Program indul 12 környékbeli iskolában.


2022. június 25., Szombat

Több mint 700 álláslehetőség várta az érdeklődőket

A héten csaknem 50 munkáltató álláslehetőségeit ismerhették meg az elbocsátás előtt álló tungsramos dolgozók


2022. június 21., Kedd

Családi nap Miklósfán

Az immár hagyományos rendezvényen minden korosztály megtalálta a számára kikapcsolódást, szórakozást nyújtó programot. 


Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

Cseresnyés Péter szerint tovább folytatódik a kanizsai baloldal cirkusza, holott a város érdekében az együttműködés szükséges


2022. június 19., Vasárnap

Nem felejtünk...

A Hortobágyi kényszermunkatáborokba elhurcoltakra emlékeztek a minap a vasútállomáson.


1956 áldozataira emlékeztek

Az emlékezők az 56-os emlékkertben található kopjafánál egy-egy szál virággal rótták le kegyeletüket.


2022. június 14., Kedd

Fenyő 75

Fenyő Miklós 75. születésnapja alkalmából adott koncertet a Kanizsa Arénában.


2022. június 13., Hétfő

Folytatódott a hagyomány

A pandémiás időszak miatt két év kihagyás után szervezték meg ismét a hétvégén a Fidesz dél-zalai családi napját.


Fenntarthatósági projektnap a Vízműnél

A résztvevő gyerekek környezettudatosságról szóló előadáson vettek részt, és a szennyvíztelep működésével is megismerkedtek.


2022. június 10., Péntek

Kanizsán is megünnepelték a horvát államiság napját

A rendezvényen jelen volt Dr. Mladen Andrlic, a Horvát Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is.


2022. június 09., Csütörtök

Családi nap Ligetvárosban

A DRVE rendezvényén a résztvevőket zenés és sport-, valamint gyermekprogramok, továbbá főzőverseny és ugrálóvár is várta.


2022. június 08., Szerda

Új menetrendet vezet be a Volánbusz több térségben

A térség számos településéről jobban elérhetők lesznek a balatoni, illetve a dunántúli fürdővárosok, a Balaton más régiókból is könnyebben megközelíthető az autóbuszjáratokkal.


2022. június 06., Hétfő

Pábijubileum a Kanizsa Arénában

A 75 éves Fenyő Miklós elemében van és úgy döntött, hogy „bulizni” indul.


Emlékezni és emlékeztetni

Nagykanizsán is megemlékeztek a trianoni békediktátumról a nemzeti összetartozás napján.

+