Kanizsa - 2022. március 24., Csütörtök
#nagykanizsa #gazdasag #ipar

Letették az új kanizsai ipari park alapkövét, az első csarnokot már javában építi a kivitelező

Letették az új kanizsai ipari park alapkövét, az első csarnokot már javában építi a kivitelező

Fotó: Jancsi László

Az Inpark Nagykanizsának elnevezett iparterület ünnepélyes alapkőletételét szerdán tartották.  A Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. által kialakított és fejlesztésre előkészített terület mintegy 73 hektár.

Dr. Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár kiemelte, a kormány beruházásokkal is segíti a települések gazdasági erejének növelését.

„A Modern Városok Program keretében a kormány hozott egy olyan döntést, hogy megyei jogú városok mellett komoly ipari park létesítményeket hoz létre annak érdekében, hogy a befektetőket minél jobban a városokhoz vonzza. Ennek vagyunk most szemtanúi. Nagykanizsa mellett egy 73 hektáros területen a MIPÜF által fejlesztett ipari parkról beszélhetünk, amihez szorosan csatlakozik a város saját ipari parkja - nyilván a kettőt együtt is kezelhetjük -, úgyhogy itt már egy nagyon komoly méretről van szó. Ennek a közművesítése zajlik most, valamint a park benépesítésének első lépéseként egy gyártó- és logisztikai csarnoknak az építése is folyamatban van. Bízom benne, hogy minél hamarabb, az első fecskék után megérkeznek a további betelepülő vállalkozások is.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a városban jelen levő vállalkozásoknak és a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően Nagykanizsán mintegy kétezerrel többen dolgoznak ma, mint 2010-ben. Hozzátette, a régi ipari park szinte teljesen betelt, így ott nagyobb beruházásra már nincs lehetőség, ezért volt szükség a fejlesztésekre. A képviselő kiemelte, egyaránt fontosak a városba újonnan érkező cégek és az itt tevékenykedők, s mint mondta, az új iparterületek mellett a régebbiekre is vannak érdeklődők, akár barna mezős beruházás keretében is. Egy ilyen bejelentés a napokban várható.

"Eljutottunk oda, hogy most már azt mondhatjuk, hogy a durván 5 milliárd forintos fejlesztés újabb milliárdokkal bővül ki, hiszen egy olyan csarnok épül itt, ami később bérbeadásra lesz alkalmas, és ezzel együtt újabb munkahelyek teremtésére. Ez azért fontos, mert sokszor mi kanizsaiak úgy gondolkozunk, hogy csak az számít komoly beruházásnak városon belül, amely barnamezős beruházásként, vagy egy zöldmezős beruházás keretében egy új céget hoz ide. De érzékelhetjük, hogy Nagykanizsán a meglevő cégek jól érzik magukat és megtalálják azt a szakképzett dolgozni akaró munkaerőt amelyik rendelkezésre áll a városban és a város környékén. Ennek köszönhetően folyamatosan bővítettek, aminek következtében sikerült elérnünk a jelenlegi jelentős számú foglalkoztatottságot."

Balogh László polgármester szintén hangsúlyozta, a város számára nem csupán az újonnan betelepülni kívánó, hanem az itt működő és bővítést, fejlesztést tervező hazai és nemzetközi vállalatok is fontosak, hiszen az új munkahelyek létrejötte mellett a meglévők megtartása is lényeges.

Az első betelepülő számára mintegy 3 hektáros területet készítenek el, melyen 10 ezer négyzetméteres, gyártó és logisztikai funkciót is ellátó csarnokot építenek.  Ez a terület egy Kanizsán már jelen lévő vállalkozás új telephelye lesz, a költözés kapacitásbővítéssel és munkahelyteremtéssel is jár.

 

Még érdekes lehet ...


2022. november 29., Kedd

A Zrínyi mézédes oldala

A Zrínyi Miklós Általános Iskola is csatlakozott az Európai Mézes Reggeli kampányhoz.


Társadalmi és gazdasági összefogással a fenntarthatóbb turizmusért

A Pannon Egyetem jövő év szeptemberében indítja a Fenntartható és körforgásos turizmus alapképzési szakot.


2022. november 24., Csütörtök

A csőtörésről: a polgármester köszöni a szakemberek munkáját, ám a Vízmű vezetőségétől gyorsabb és hatékonyabb tájékoztatást vár

Több ezer, főleg a Keleti-városrészben élő kanizsai maradt víz nélkül kedd délutántól szerda délelőttig.


Felszentelték a kiskanizsai plébánia közösségi házát

Az épületet a HACSuNK projekt részeként újították fel.


2022. november 21., Hétfő

Lezárult a népszámlálás számlálóbiztosi szakasza

Akik eddig még nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek, pótösszeírás keretében november 21. és 28. között, a települési jegyzőt felkeresve tölthetik ki a népszámlálási kérdőívet.


Új logisztikai csarnokot avattak a Vár utcai iparterületen

Logisztikai raktározással bővíti szolgáltatásainak körét a Hosszú Eurotrans Kft. és a Kanizsa Szerviz Kft.


2022. november 17., Csütörtök

Konzultációs fórumot tartottak Kanizsán - a vendég Hollik István volt

Az Európai Unió szankciós politikájáról, a magyar kormány álláspontjáról és a nemzeti konzultációról is beszélt a Fidesz kommunikációs igazgatója.


Visszakapta Nagykanizsa a Sberbankban ragadt pénzét

A most megérkezett pénz az idei önkormányzati feladatok és néhány már eldöntött jövő évi beruházás finanszírozását szolgálja.


2022. november 16., Szerda

Dalban mondták el

Dalos találkozót szervezett a Palini Nyugdíjas Egyesület a HSMK-ban.


2022. november 11., Péntek

100 ember munkába állását segíti a Kanizsai Foglakoztatási Paktum százmillió forintos új forrása

Az előző években már eredményesen megvalósította a paktum első ütemét Nagykanizsa.


2022. november 09., Szerda

Felszámolás indul a Tungsramnál, de folytatódik a gyártás

A hétfőn elutasított csődegyezségi ajánlat miatt felszámolási eljárás indul a Tungsramnál, a társaság azonban folytatja a gyártást, de bejelentette 750 ember csoportos létszámleépítését - tájékoztatta a cég kedden az MTI-t.


2022. november 07., Hétfő

Életmentő tűzoltónak gratulált Nagykanizsa polgármestere

Németh Attila Gábor szolgálaton kívül, saját testi épségét kockáztatva segített egy embertársán.


2022. november 04., Péntek

Pénzt kap a Kormánytól Nagykanizsa az uszoda működtetésére

A Kormány mintegy 23 millió forinttal támogatja a sportlétesítmény üzemeltetését.


2022. november 01., Kedd

Szólj bele!

Workshopot rendeztek a napokban a fiatalok közösségi szerepvállalásáért.

+