Kanizsa - 2022. augusztus 20., Szombat
#Gulyás Gergely #augusztus 20. #államalapítás

Gulyás: az emlékezés a szövetség megerősítése őseinkkel (frissítve)

Gulyás: az emlékezés a szövetség megerősítése őseinkkel (frissítve)

(Fotó: Facebook/Gulyás Gergely)

A cikk frissült.

Az emlékezés a szövetség megerősítése őseinkkel; ha felismerjük, hogy örökösök vagyunk, van mit folytatnunk, fel tudjuk fedezni ennek az évezrednek a tapasztalatait, és különösen azt, amit a jövőbe átvinnünk érdemes - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Nagykanizsán.

Gulyás Gergely a nagykanizsai önkormányzat augusztus 20-ai megemlékezésén arról beszélt, hogy Szent István viharos, nehéz és ellentmondásos korban államot alapított és országot épített, amely kiállta az idők próbáját.

Törvénykönyve történeti alkotmányunk alapja, az általa felállított vármegyerendszer nevében is folytonosan - 70 esztendőtől eltekintve - mindig a kor szellemének megfelelően szolgálta a helyi közösségeket - mondta a miniszter.

Szent Istvánnak hatalmas szerepe volt az egyházmegyék megszervezésében, a templomok megépítésében, a kereszténység felvételében, amelyből egyszerre fejlődött ki a magyar és ennek köszönhetően európai kultúránk.

Neki köszönhetjük, hogy Magyarország részt vett a keresztény Európa létrehozásában, amelynek egy évezrede részese, "még akkor is, ha annak pajzsaként sokszor tűnt úgy, hogy messze került tőle és elpusztul az idegenek csapásai alatt" - fogalmazott a politikus.

Gulyás Gergely azt mondta: Szent István életművéből és politikai hagyatékából ezer esztendeje élünk mindannyian, "akiknek a magyar állam otthont, házat, hazát jelent". Amikor közösen emlékezünk az ország születésére, akkor Szent István öröksége azt jelenti, hogy "ma is összetartozunk, mindenkinek otthona ez az ország, aki szüleitől kapta vagy akár maga választotta hazáját".

Az elmúlt évezredben a magyar állam elég erős volt ahhoz, hogy túlélje a tatár, a török és a szovjet országdúlást, azokat a századokat, amikor Magyarország sorsáról nem Magyarországon döntöttek, túlélte Trianont, ezért "jó okunk van azt remélni, hogy a jelen nehézségei által állított akadályokat is sikerrel leküzdjük" - mondta.

Kifejtette: "egy másik ország államiságát fenyegető háború a szomszédunkban, évtizedek óta nem látott pénzromlás a világban mindenütt, elszabadult energiaárak, gyökeresen átalakuló világpolitikai viszonyok, amelyekről annyit biztosan mondhatunk, hogy nem látunk olyan forgatókönyvet, amelynek Európa nyertese lenne".

Szent István öröksége utat mutat, mert az általa alkotott építmény "túlélt, védelmezett, teret biztosított", még akkor is, ha az épület feletti rendelkezési jogot el akarják vitatni a benne élőktől, ha időnként egy része kigyullad és újra kell építeni, ha megcsonkították, vagy ha időnként társbérletre kényszerítették a lakóit, akiket a vendégszeretetük ellenére újabban "jogcím nélküli lakáshasználók befogadására" akarnak kényszeríteni - mondta Gulyás Gergely.

A nagykanizsai ünnepségen Balogh László polgármester úgy fogalmazott: a világ egy korszakküszöb metsző élén egyensúlyozik, amikor minden korábban megértést adó fogalom és otthont nyújtó érték elkezdett mást jelenteni. Ebben a feje tetejére állt világban "elvárássá lett, hogy ideológiával fűtsünk tüzelő helyett, háborús hírrel táplálkozzunk kenyér helyett, csak befogadjunk otthonépítés helyett, feláldozva szükségletet és biztonságot, közösséget és szeretetet a végtelen önmegvalósítás oltárán."

A dél-zalai város polgármestere szerint ebben a zűrzavarban az államalapítás ünnepe jelenthet kapaszkodót. "Augusztus 20-án Szent István hangja és tettei megszólítanak minket az idő mélyéről. Hidat verve múlt és jövő, vallás és állam, ég és föld közé: az emberek közé, felszámolva a tátongó szakadék mélységét, mely elválaszt egymástól, mely elválasztja a hazát a nemzettől. István által összeforr a szent és a profán, általa az 1000 éves állam fundamentumának mozdulatlan nyugalma tárul fel, kapaszkodót nyújtva a kapaszkodónak: minden magyarnak.

Szent István tette fundamentum, amiben a kereszténység kő, mely túlélte 2000 év kríziseit, Róma és más nagybirodalmak bukásait, népvándorlások rombolásait, tatárok járásait, törökök félholdjait, a felvilágosodás csalóka fényeit, a szovjetek távárisait, a posztmodernek bomlasztó kételyeit.

A kereszténység, Európa és Magyarország kereszténysége átvészelte a viharkavarta hullámzásokat, a divatos tajtékzásokat, alapot adva az igaz emberi létezésnek. Ennek megóvása, a megőrzés felelőssége és erőfeszítése, az eltörlés kultúrájára való nemet mondás bátorsága a mi Szent István-i örökségünk."

Hozzátette:  ugyanakkor Szent István mozdíthatatlan műve cselekvő embert, mindig cselekvő Magyarországot kíván, amely minden magyar közös történelmi feladata, küldetése, "hogy értsük egymás szavát, és értelme legyen a vitának, a párbeszédnek; mert egyet jelent a haza és a nemzet, egyet jelent a szó. Ahol minden magyarul beszélő magyarnak vallhat minden magyarul beszélőt… Ahol tesznek és kiállnak az otthonért, a múltért és annak hőseiért, tudva, hogy az érték addig érték, amíg annak tartjuk, amíg a mindenkori jelen közössége cselekszik azért, hogy a jövő számára is érték maradjon" - fogalmazott Balogh László.

(Forrás: MTI/Zalakocka)

Még érdekes lehet ...


2024. február 25., Vasárnap

Tanuljunk a történelemből!

Február 25-én, vasárnap Nagykanizsán a kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek a Batthyány-Kisfaludy utcák kereszteződésénél lévő emléktáblánál.


2024. február 23., Péntek

Betonelemekkel burkolták a medret Bagolán

Korábban gyakori probléma volt, hogy a Bagoly út alján összegyűlt a csapadékvíz, amit az árokrendszer képtelen volt elvezetni.


2024. február 22., Csütörtök

Új nyílászárók a Rozgonyi úti óvodában

Szabó Szilárd, a Fidesz frakcióvezetője önálló indítványában kérte, hogy az önkormányzat finanszírozza a beruházást.


2024. február 20., Kedd

A Fidesz alelnöke lesz a vendég

Február 23-án folyatódik a NagyON Kanizsa Polgári Est programsorozata.


2024. február 15., Csütörtök

Bővítenék a parkolóhelyek számát

A meglévő parkolóhelyek mellé továbbiak kialakításáról egyeztetett csütörtökön Radics Bálint képviselő a MAORT-telepen.


Gázszünet lesz pénteken Kiskanizsán

Gázszivárgás miatt rendelték el.


2024. február 14., Szerda

Veszélyes zebra Nagykanizsán

Sötétbe burkolózott a Zrínyi utcai gyalogátkelőhely.


Nagykanizsa is nyerhet a déli régiók fejlesztésével

Beruházásösztönző konzultációt szervezett a kanizsai kamara.


2024. február 13., Kedd

Naperőmű a Csónakázó-tónál?

Naperőmű építését tervezik a Csónakázó-tónál?


2024. február 12., Hétfő

Változatos fánk kínálat

Otthonra talált a gasztronómiai fesztivál a Kanizsa Arénában.


2024. február 09., Péntek

Református iskola lesz a Bolyai

Elsöprő többséggel döntöttek a szülők a csütörtöki voksoláson. 


2024. február 08., Csütörtök

Kiállítás, véradás és fánk

Szombaton 24 csapat kínálja a fánkokat a Kanizsa Arénában.


Újra Nagykanizsa szégyenfoltja lett a 19-es udvar

Tűzijáték maradványok és hulladék borítja a területet.

#Nagykanizsa

Tanuljunk a történelemből!

Tanuljunk a történelemből!

2024. február 25. - Kanizsa

Te tudod, hogy mekkora a vízlábnyomod?

Te tudod, hogy mekkora a vízlábnyomod?

2024. február 22. - Érdekes

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. február 22. - Érdekes

Új nyílászárók a Rozgonyi úti óvodában

Új nyílászárók a Rozgonyi úti óvodában

2024. február 22. - Kanizsa

Kanizsai valóság

Kanizsai valóság

2024. február 21. - Érdekes

A Fidesz alelnöke lesz a vendég

A Fidesz alelnöke lesz a vendég

2024. február 20. - Kanizsa

Tudatosabb élet

Tudatosabb élet

2024. február 19. - Érdekes

Tisztelet a hősöknek

Tisztelet a hősöknek

2024. február 19. - Érdekes

Bővítenék a parkolóhelyek számát

Bővítenék a parkolóhelyek számát

2024. február 15. - Kanizsa

Gázszünet lesz pénteken Kiskanizsán

Gázszünet lesz pénteken Kiskanizsán

2024. február 15. - Kanizsa

+