Kanizsa - 2022. szeptember 17., Szombat
#Nagykanizsa #Navracsics Tibor #Európai Bizottság

20 ezer milliárd forint a tét, jövő héten dönt az Európai Bizottság

20 ezer milliárd forint a tét, jövő héten dönt az Európai Bizottság

(Fotó: Gergely Szilárd)

A pedagógusbér-emelés és az uniós források közti összefüggésről is beszélt Nagykanizsán a területfejlesztésért felelős miniszter. Navracsics Tibor, aki az uniós források felhasználásáért felelős miniszter is, a Pro Civitate Dei Egyesület meghívására érkezett a héten a városba, hogy a Kereszténydemokrata Est elnevezésű sorozat keretében tájékoztatást adjon – egyebek mellett – a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti tárgyalásokról is.

A rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón a politikus elmondta, az uniós szervezetnek szeptember 22-ig, jövő csütörtökig kell hivatalos tájékoztatást adnia arról, hogy nyugtázza-e a magyar kormány által tett lépéseket. Kifejtette, jelenleg három tárgyalási folyamat van a magyar kormány és az Európai Bizottság között, ezek közül az egyik a jogállamisági feltételrendszerről szól, a második az újjáépítési alap forrásairól, a harmadik pedig az operatív programok finanszírozását szolgáló egyeztetés. Navracsics Tibor elmondta: Magyarország számára két fő pénzügyi forrásból jár pénz, az egyik az úgynevezett újjáépítési és ellenállóképességi alap, amiből körülbelül 6 ezer milliárd forinttal, a másik az operatív programokat szolgáló, amiből mintegy 14 ezer milliárd forinttal lehet számolni. Újságírói kérdésre azt is kifejtette, hogyan függ össze a pedagógusok béremelése az uniós fejlesztési forrásokkal.   

- A fejlesztésekbe beletartozik a fizetésemelés is, ugye, a fejlesztés a személyzet fejlesztését is jelentheti. Képzést is jelenthet, struktúrafejlesztést, és az oktatási reformra vonatkozó program magában foglalja a szakképzési reformot, az oktatási rendszer intézményi reformját, a digitalizációt is, tehát a digitális eszközök reformját, és a pedagóguspálya magasabb presztízsének a biztosítását is. Ennek része a fizetésemelés is, és az Európai Bizottság ebbe száll be társfinanszírozóként egy meghatározott időre, ami nem rendkívüli, ez más országokban is elő szokott fordulni. Sőt nálunk is előfordult már, amikor én 2010-14 között közigazgatási és igazságügyi miniszter voltam, akkor például az államigazgatási reformot ugyanígy csináltuk.

Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő egyaránt hangsúlyozta, a városnak és a térségnek nagy szüksége van az uniós fejlesztési forrásokra, hiszen az intézmények felújítása, illetve az egyéb infrastruktúra fejlesztése fontos az itt élő emberek számára.

- Ha a zalai hármas választókörzetet nézzük, akkor az elmúlt európai uniós pénzügyi ciklusban összességében körülbelül 14 milliárd forintot sikerült fejlesztésre vagy programok szervezésére, megrendezésére fordítani. Ennek a megoszlása körülbelül fele-fele arányú volt a megyei jogú város, Nagykanizsa és a vidék között. Többek között ezeknek a fejlesztéseknek is köszönhető, a Magyar Falu Program mellett, hogy nincs olyan település ebben a választókörzetben, amelyik ne tudott volna felmutatni valami szépet, valami újat, valami olyat, amivel komfortosabbá, kényelmesebbé tették az adott településen élők életét. Nagyon-nagyon fontos, hogy ez a megállapodás megszülessen, hisz' várjuk a további fejlesztési lehetőségeket - fogalmazott a politikus.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 23., Péntek

Heves viták és egyet nem értés jellemezte a közgyűlést

Balogh László polgármester szerint létfontosságú ügyek kerültek a soron kívüli közgyűlésen a képviselők elé, de a hatalmat gyakorló ÉVE-frakció egyetlen érdemleges döntést sem volt képes meghozni a város érdekében.


2022. szeptember 19., Hétfő

Lengyel barátok az Evakuációs emlékhelynél

A Magyarországon egyedülálló mementót szombaton kereste fel két lengyel házaspár.


2022. szeptember 16., Péntek

Átadták a felújított Széchenyi teret

A beruházás keretében 2400 négyzetméternyi zöldfelületet és 35 parkolóhelyet újítottak fel, új utcabútorokat és ivókutat is elhelyeztek.


Megvétózza a polgármester a DRVE telephelyével kapcsolatos döntést

Balogh Lászlót megdöbbentette a határozat, amely egy karitatív szervezet olyan kérését utasította el, amely nem példa nélküli a városban.


2022. szeptember 09., Péntek

Város Napja: erre számítson, ha autóba ül

A fesztivál miatt az alábbi útlezárások, forgalomkorlátozások és forgalmirend-változások várhatók az Erzsébet téren és környékén.


2022. szeptember 08., Csütörtök

Sakk-matt!

Fejlesztési eszközcsomagot kaptak a Sakkpalota programhoz csatlakozott kanizsai és környékbeli iskolák.


2022. szeptember 06., Kedd

Sültekben a legjobbak

Vadgasztronómiai Nagydíjjal tért haza Soponyáról a Zalaerdő csapata.


Körözött személyt fogtak Nagykanizsán

A férfi ellen elfogatóparancs volt érvényben, a rendőrök előállították, majd őrizetbe vették.


2022. szeptember 05., Hétfő

Pénteken és szombaton lesz a Város Napja

A kétnapos fesztiválon 7 országosan ismert zenekar, 19 helyi fellépő és összesen mintegy 250 szereplő ad koncertet, vagy műsort a színpadon, illetve annak környékén.


Újra a közgyűlés elé terjeszti a miklósfai kerékpárút terveit a képviselő

A kész tervekkel rendelkező beruházást legutóbb nem támogatta az ÉVE-frakció.


2022. szeptember 04., Vasárnap

Megszűnt a zöld rendszámú autók ingyenes parkolása Nagykanizsán

Szeptember elsejével megszűnt a zöld rendszámú autók ingyenes parkolása Nagykanizsán, ahol szintén csütörtöktől emelték a parkolási díjakat, valamint új belvárosi parkolót nyitottak.


2022. szeptember 01., Csütörtök

Az anyatejes táplálás fontosságára hívták fel a figyelmet

2 év pandémiás szünet után szervezte meg az Egészségügyi Alapellátási Intézmény a hagyományos, szoptatás világnapi rendezvényét.


2022. augusztus 25., Csütörtök

Változások a kanizsai járásbíróságon

Péntek helyett szerdára változik a Nagykanizsai Járásbíróságon a bíróság nyilvános ügyfélfogadási napja, más néven az Ügyfélsegítő. Ehhez igazodva az Ügyfélszolgálati Iroda munkarendje is átalakul.

+