Kanizsa - 2022. november 29., Kedd

Társadalmi és gazdasági összefogással a fenntarthatóbb turizmusért

Társadalmi és gazdasági összefogással a fenntarthatóbb turizmusért

(Illusztráció: Unsplash)

Nem új keletű, hogy a turizmust a fenntarthatóság szemüvegén keresztül nézik a szakemberek, azonban a körforgásos szemlélet megjelenése a fenntarthatóságon belül is teljesen új megvilágításba helyezi ezt az iparágat.

Desztinációszinten érinti ez a városfejlesztést is és megköveteli a szektor együttműködését, ami nem kis kihívás a jelen üzleti környezetben. Mindezt felismerve a Pannon Egyetem jövő év szeptemberében indítja a Fenntartható és körforgásos turizmus alapképzési szakot.

A Pannon Egyetemen 2020-ban megalapítottuk a Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központot, amely által az egyetem képes meghatározó szerepet vállalni a körforgásos szemlélet felé mozdulásban. Az intézmény kutatási területei közül – amelyek a megújuló energiák, a hulladékgazdálkodás, a víztechnológiák, a fenntartható turizmus és a fenntartható városfejlesztés – utóbbi két témáról beszélgettünk a Pannon Egyetem szakmai képviselőivel.

Dr. Kaszás Nikoletta, a Fenntartható városfejlesztés főirány vezetője elmondta: „A szak olyan üzleti modelleket helyez a középpontba, melyek a körforgásos elveket átültetik a turisztikai szektorra, beleértve a rendezvényeket, marketinget, termékfejlesztést és a szervezetek menedzsmentjét. Hosszú távú siker reményében alkottuk meg ezt a szakot, hiszen a fogyasztói igények megkövetelik, hogy a körforgásos gazdaság irányába is fejlődjön az ágazat.”

A turizmus az egyik leginkább környezetkárosító iparág
Statisztikák azt mutatják, hogy a globális szén-dioxid-kibocsátás nyolc százaléka a turizmusból származik. A szektor létesítményei energiát, nyersanyagot igényelnek, illetve a fürdők, gyógyhelyek hatalmas mennyiségű vízzel működnek, egyénre lebontva naponta akár 80 és 2000 liter között ingadozhat a vízfelhasználás.

„Sajnos amellett, hogy maga az utazás is környezetszennyező, a turisták nem figyelnek a környezetükre és kevésbé tudatosak, mint a hétköznapokban.” – tette hozzá dr. Kaszás Nikoletta. A körforgásos megközelítés abban segít, hogy az egyes ágazati szereplők rendszerben gondolkozzanak és olyan alapelvek mentén alakítsák üzleti modelljüket, amelyek elősegítik a körforgásos működés létrejöttét. Csökkentik a vízhasználatot például vízhatékony fürdőszobai berendezésekkel, csökkentik az energiahasználatot fényszabályozással, az élelmiszer-hulladékok minimalizálása érdekében pedig büfé helyett tányérszervizt alkalmaznak. Bútoraikat újrahasznosítják, javítják vagy továbbadományozzák. Az élelmiszer-hulladékok elgázosítására is van már példa, amivel energiát vagy biogázt tudnak nyerni együttműködve más szolgáltatókkal.

Szálláshelyek esetében mobilitási és moduláris megközelítés sem új keletű, de ezen a téren is van lehetőség a fejlődésre. Ha összességében szeretnénk látni, akkor egy-egy szolgáltató működésében az energiahatékonyság, az újrahasználhatóság és a hulladékgazdálkodás – ezen belül is az élelmiszer-hulladék – áll a középpontban.

A szemléletformálás jelentősége
Sigmond Eszter, a Balatoni Turisztikai Kutatóintézet szakértője elmondta: „Nem győzzük hangsúlyozni a szemléletformálás jelentőségét. Azonban a turisztikai szolgáltatók és a turisták, látogatók attitűdváltása mellett az ipari szereplők szemlélete és a törvényi szabályozás változása is elengedhetetlen ahhoz, hogy be tudjuk járni ezt a rögös utat a turizmus fenntarthatóbbá tételéhez.”

Kutatással a szemléletváltásért
A Pannon Egyetem harmadik éve végez kutatásokat a Veszprém-Bakony-Balaton régióban található markánsabb rendezvények kapcsán látogatói és szervezői oldalról egyaránt. Fesztivállátogatók fenntarthatósággal kapcsolatos viselkedését, benyomásait, hozzáállását, valamint a szervezői oldalt mérik, melyekből végül megszületett a 18 tipp a fenntartható rendezvényszervezéshez című átfogó kézikönyv. A kiadvány – a fenntarthatóság jegyében – online érhető el, illetve 2023-ban jelképes példányszámban a nyomtatott verziója is elkészül. Célja, hogy folyamatosan használható, naprakész segédanyaga legyen a fesztiváloknak és rendezvényeknek.

„Sokféle fórumon jelen vagyunk, aktív a kapcsolatunk a régió fesztiválipari szereplőivel, így meglehetősen széles körben tudjuk terjeszteni a kézikönyvet. A rendezvényszervezőket operatív együttműködések keretében segítjük a környezeti-társadalmi fenntarthatóbbá válás útján, legyen szó a szervezés installációs, kommunikációs, vendéglátói vagy fellépői aspektusáról.” – tette hozzá a szakember.

Három éve a régióban
A hároméves kutatás alatt a Pannon Egyetem az összehasonlíthatóság jegyében ugyanazokat a fesztiválokat mérte. Mivel a kézikönyv és a tippek viszonylag újak, ezért izgalmas lesz majd látni a jövőben, hogy a fesztiválok mit valósítanak meg ebből és hogyan működnek a javaslatok. A tippek szerteágazóak, vannak olyan megoldási javaslatok, amelyeket anyagi ráfordítás nélkül is meg lehet valósítani, mások esetében ágazati összefogásra van szükség. A Pannon Egyetem szakemberei igyekeztek úgy összeállítani a tartalmat, hogy akár egy Sziget méretű fesztiválnak, de akár egy kis, helyi eseménynek is nyújtson hasznos tippeket. „Értékes párbeszéd alakult ki a rendezvényszervezőkkel; minden évben, a kutatás végén fókuszcsoportos interjún beszélgettünk velük, amely tapasztalatcserébe és egymás inspirálásába gyűrűzött tovább.” – mondta el Sigmond Eszter.

A hallgatók változtatnak és változnak
Az egyetem hallgatói is részt vettek a látogatói felmérésben, betekintést nyerve a kutatás módszertanába, illetve ők maguk is elindultak a szemléletváltás útján. A fesztiválok alatt, amikor az élményszerzés a cél, tudatosabb hozzáállást mutattak a diákok, ebből is látszik, hogy a téma a fiatalokat is megérinti. A fenntarthatóbbá válás a szervezői oldalról óriási kihívás, hiszen ezeknek a rendezvényeknek az elsődleges célja, hogy koncentrált helyen kikapcsolódást nyújtsanak nagy tömegeknek, ami nem feltétlenül kedvez a fenntarthatóságnak. Mindemellett hangsúlyos szempont a fellépők, a fesztiválipari szereplők és a rendezvényszervezők rentábilis működése is, lényeges kérdés tehát, hogy miként hozható mindez egyensúlyba.

(Forrás: turizmus.com)

Még érdekes lehet ...


2024. június 20., Csütörtök

A Hortobágyra elhurcolt ártatlan családokra emlékeztek a nagykanizsai vasútállomáson

Cseresnyés Péter: „Minden hazafinak, aki valaha is felemelte a szavát az elnyomás ellen, tisztelet és örökös emlékezet jár.”


Gondold újra! Gombold újra!

A napokban tartották a Nagykanizsai Tankerületi Központ Tankerületi Diákönkormányzati Tanácsa által kiírt pályázat eredményhirdetését.


2024. június 19., Szerda

Bélbetegségekről mindenkinek, ingyenesen

A Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház a Halis-könyvtárral közös szervezésben június 20-án (csütörtök) 16 órakor tudományos előadásokra hívja a lakosságot a bibliotékába.


2024. június 14., Péntek

Hosszú távon győz az elkötelezettség

A hagyományoknak megfelelően a Csónakázó-tónál tartotta Semmelweis-napi ünnepségét a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház.


Jók között a legjobbak

A kiemelkedő eredményeket elért diákok munkáját ismerték el az önkormányzat, a tankerület és szakképzési centrum közös ünnepségén.


2024. június 10., Hétfő

Hűséges marad saját közösségéhez

Balogh László: köszönöm annak a 8394 kanizsainak, aki megtisztelt bizalmával és rám szavazott, illetve mindazoknak a segítőknek, támogatóknak akik a háttérben dolgoztak.


2024. június 09., Vasárnap

Ön szavazott? Voksoljon a béke mellett, válassza a Fidesz-KDNP jelöltjeit!

Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a békét támogatja.


Nyárindító buli a Csónakázó-tónál

A NagyON Kanizsa DJ PARTY-ra hívta a kanizsaiakat.


2024. június 08., Szombat

Egy nap alatt szereztek diplomát

Pályaorientációs napot tartott a Pannon Egyetem Nagykanizsa.


2024. június 07., Péntek

Öt év elpocsékolt idő

Az ÉVE tehetetlenségét meg nem valósított beruházások, állami források visszafizetése, az utak, járdák és a közterületek állagromlása fémjelzi.


Az ÉVE-frakciót nem érdekli Nagykanizsa

A kerékpárút nem méhlegelő!


„Akkor sem mennék vissza, ha hívnának”

Magyarországra költözött a német színésznő.


Hová tűntek a rollerek Nagykanizsáról?

Erről valahogy elfelejt beszélni az ÉVE-frakció.


2024. június 05., Szerda

A vasárnapi döntés évtizedekre meghatározhatja a jövőt

Dömötör Csaba államtitkár járt Nagykanizsán.


Hatalmas bulival indítja a nyarat a NagyON Kanizsa Egyesület

Pénteken 19.30-tól DJ Lada melegíti be a közönséget, majd érkezik Lotfi Begi, aki Kollányi Zsuzsit és Nagy Adrit is magával hozza.


2024. június 04., Kedd

A nemzet egy és oszthatatlan

Nagykanizsán a Nagy-Magyarország-emlékműnél emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napján a trianoni békediktátum 104. évfordulójáról.


Tánckarnevál felvonulással

Szombaton a Rózsa utcától indult a karneváli felvonulás több száz táncossal, feldíszített kamionokkal az Erzsébet térig.


Idősebb Gáspár Győző Ligetvárosba látogatott

A Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) szervezésében tartós élelmiszerekből álló csomagokat osztott a Ligetvárosban élő rászoruló családoknak.


2024. június 02., Vasárnap

Az ÉVE-frakció elfordítja a fejét...

Újabb rongálás Nagykanizsán.

+