Kanizsa - 2022. november 29., Kedd

Társadalmi és gazdasági összefogással a fenntarthatóbb turizmusért

Társadalmi és gazdasági összefogással a fenntarthatóbb turizmusért

(Illusztráció: Unsplash)

Nem új keletű, hogy a turizmust a fenntarthatóság szemüvegén keresztül nézik a szakemberek, azonban a körforgásos szemlélet megjelenése a fenntarthatóságon belül is teljesen új megvilágításba helyezi ezt az iparágat.

Desztinációszinten érinti ez a városfejlesztést is és megköveteli a szektor együttműködését, ami nem kis kihívás a jelen üzleti környezetben. Mindezt felismerve a Pannon Egyetem jövő év szeptemberében indítja a Fenntartható és körforgásos turizmus alapképzési szakot.

A Pannon Egyetemen 2020-ban megalapítottuk a Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központot, amely által az egyetem képes meghatározó szerepet vállalni a körforgásos szemlélet felé mozdulásban. Az intézmény kutatási területei közül – amelyek a megújuló energiák, a hulladékgazdálkodás, a víztechnológiák, a fenntartható turizmus és a fenntartható városfejlesztés – utóbbi két témáról beszélgettünk a Pannon Egyetem szakmai képviselőivel.

Dr. Kaszás Nikoletta, a Fenntartható városfejlesztés főirány vezetője elmondta: „A szak olyan üzleti modelleket helyez a középpontba, melyek a körforgásos elveket átültetik a turisztikai szektorra, beleértve a rendezvényeket, marketinget, termékfejlesztést és a szervezetek menedzsmentjét. Hosszú távú siker reményében alkottuk meg ezt a szakot, hiszen a fogyasztói igények megkövetelik, hogy a körforgásos gazdaság irányába is fejlődjön az ágazat.”

A turizmus az egyik leginkább környezetkárosító iparág
Statisztikák azt mutatják, hogy a globális szén-dioxid-kibocsátás nyolc százaléka a turizmusból származik. A szektor létesítményei energiát, nyersanyagot igényelnek, illetve a fürdők, gyógyhelyek hatalmas mennyiségű vízzel működnek, egyénre lebontva naponta akár 80 és 2000 liter között ingadozhat a vízfelhasználás.

„Sajnos amellett, hogy maga az utazás is környezetszennyező, a turisták nem figyelnek a környezetükre és kevésbé tudatosak, mint a hétköznapokban.” – tette hozzá dr. Kaszás Nikoletta. A körforgásos megközelítés abban segít, hogy az egyes ágazati szereplők rendszerben gondolkozzanak és olyan alapelvek mentén alakítsák üzleti modelljüket, amelyek elősegítik a körforgásos működés létrejöttét. Csökkentik a vízhasználatot például vízhatékony fürdőszobai berendezésekkel, csökkentik az energiahasználatot fényszabályozással, az élelmiszer-hulladékok minimalizálása érdekében pedig büfé helyett tányérszervizt alkalmaznak. Bútoraikat újrahasznosítják, javítják vagy továbbadományozzák. Az élelmiszer-hulladékok elgázosítására is van már példa, amivel energiát vagy biogázt tudnak nyerni együttműködve más szolgáltatókkal.

Szálláshelyek esetében mobilitási és moduláris megközelítés sem új keletű, de ezen a téren is van lehetőség a fejlődésre. Ha összességében szeretnénk látni, akkor egy-egy szolgáltató működésében az energiahatékonyság, az újrahasználhatóság és a hulladékgazdálkodás – ezen belül is az élelmiszer-hulladék – áll a középpontban.

A szemléletformálás jelentősége
Sigmond Eszter, a Balatoni Turisztikai Kutatóintézet szakértője elmondta: „Nem győzzük hangsúlyozni a szemléletformálás jelentőségét. Azonban a turisztikai szolgáltatók és a turisták, látogatók attitűdváltása mellett az ipari szereplők szemlélete és a törvényi szabályozás változása is elengedhetetlen ahhoz, hogy be tudjuk járni ezt a rögös utat a turizmus fenntarthatóbbá tételéhez.”

Kutatással a szemléletváltásért
A Pannon Egyetem harmadik éve végez kutatásokat a Veszprém-Bakony-Balaton régióban található markánsabb rendezvények kapcsán látogatói és szervezői oldalról egyaránt. Fesztivállátogatók fenntarthatósággal kapcsolatos viselkedését, benyomásait, hozzáállását, valamint a szervezői oldalt mérik, melyekből végül megszületett a 18 tipp a fenntartható rendezvényszervezéshez című átfogó kézikönyv. A kiadvány – a fenntarthatóság jegyében – online érhető el, illetve 2023-ban jelképes példányszámban a nyomtatott verziója is elkészül. Célja, hogy folyamatosan használható, naprakész segédanyaga legyen a fesztiváloknak és rendezvényeknek.

„Sokféle fórumon jelen vagyunk, aktív a kapcsolatunk a régió fesztiválipari szereplőivel, így meglehetősen széles körben tudjuk terjeszteni a kézikönyvet. A rendezvényszervezőket operatív együttműködések keretében segítjük a környezeti-társadalmi fenntarthatóbbá válás útján, legyen szó a szervezés installációs, kommunikációs, vendéglátói vagy fellépői aspektusáról.” – tette hozzá a szakember.

Három éve a régióban
A hároméves kutatás alatt a Pannon Egyetem az összehasonlíthatóság jegyében ugyanazokat a fesztiválokat mérte. Mivel a kézikönyv és a tippek viszonylag újak, ezért izgalmas lesz majd látni a jövőben, hogy a fesztiválok mit valósítanak meg ebből és hogyan működnek a javaslatok. A tippek szerteágazóak, vannak olyan megoldási javaslatok, amelyeket anyagi ráfordítás nélkül is meg lehet valósítani, mások esetében ágazati összefogásra van szükség. A Pannon Egyetem szakemberei igyekeztek úgy összeállítani a tartalmat, hogy akár egy Sziget méretű fesztiválnak, de akár egy kis, helyi eseménynek is nyújtson hasznos tippeket. „Értékes párbeszéd alakult ki a rendezvényszervezőkkel; minden évben, a kutatás végén fókuszcsoportos interjún beszélgettünk velük, amely tapasztalatcserébe és egymás inspirálásába gyűrűzött tovább.” – mondta el Sigmond Eszter.

A hallgatók változtatnak és változnak
Az egyetem hallgatói is részt vettek a látogatói felmérésben, betekintést nyerve a kutatás módszertanába, illetve ők maguk is elindultak a szemléletváltás útján. A fesztiválok alatt, amikor az élményszerzés a cél, tudatosabb hozzáállást mutattak a diákok, ebből is látszik, hogy a téma a fiatalokat is megérinti. A fenntarthatóbbá válás a szervezői oldalról óriási kihívás, hiszen ezeknek a rendezvényeknek az elsődleges célja, hogy koncentrált helyen kikapcsolódást nyújtsanak nagy tömegeknek, ami nem feltétlenül kedvez a fenntarthatóságnak. Mindemellett hangsúlyos szempont a fellépők, a fesztiválipari szereplők és a rendezvényszervezők rentábilis működése is, lényeges kérdés tehát, hogy miként hozható mindez egyensúlyba.

(Forrás: turizmus.com)

Még érdekes lehet ...


2023. január 27., Péntek

Annyit, de annyit dolgoztak...

Jogosan merül fel a kérdés, mit nyer Nagykanizsa lakossága az ÉVE által kinevezett tanácsnokokkal?


2023. január 26., Csütörtök

Népharag kényszeríti ki a fiókposták újranyitását?

A szerdai közgyűlésen ismét napirendre került a kanizsai kisposták bezárásának ügye.


Részleges látogatási tilalom lépett életbe a nagykanizsai kórházban

Az influenzaszerű megbetegedések miatt részleges látogatási tilalom lépett életbe a Kanizsai Dorottya Kórház krónikus belgyógyászati osztályán.


2023. január 24., Kedd

Az OMV országszerte 40 töltőállomáson gyűjti a használt sütőolajat

Nagykanizsán a Virág Benedek utca 4. szám alatt lehet biztonságosan lerakni a használatra már alkalmatlan zsiradékot.


2023. január 19., Csütörtök

Lemondott a vízmű elnök-vezérigazgatója

A hivatalos döntést a részvénytársaság februári közgyűlése hozza meg.


2023. január 17., Kedd

Újabb kormányzati támogatást kap a város az uszoda működtetésére

Több mint 31 millió forint vissza nem fizetendő újabb támogatásban részesíti a kanizsai uszodát a Kormány.


2023. január 14., Szombat

Az alpolgármester hangsúlyozza, nem a helyi balliberális frakciónak köszönhető az újabb, több mint fél milliárdos kormányzati támogatás

Bizzer András szerint a kanizsai baloldal ténykedése látszatintézkedésekben és bizonyos nagy szavak hangoztatásában merül ki.


2023. január 13., Péntek

A Kanizsa Aréna bebizonyította, hogy érdemes volt megálmodni és megépíteni– mondja a polgármester

Balogh László szerint van létjogosultsága a létesítménynek, a balliberális többség mégis alig biztosítja a működéshez szükséges költségeket.


2023. január 11., Szerda

Cseresnyés Péter: a vidék Magyarországa a nehézségek ellenére is fejlődött, mert fontos a Kormánynak

Nagykanizsa és Dél-Zala további 81 kistelepülése is fejlődött a Kormány kiszámítható gazdaságpolitikájának, valamint a vidék Magyarországának  fontossága miatt - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.


2023. január 07., Szombat

Lesben a csalók

Az utóbbi időszakban ismeretlen személyek a Zalaerdő nevében hamis tűzifavásárlási ajánlatokkal keresték meg a lakosságot.


Isten hozott, Judit!

Nagy Judit az idei első kanizsai baba – ő és anyukája is jól van.


2023. január 05., Csütörtök

Virágzik a téli jázmin Nagykanizsa belvárosában

A Berzsenyi utcában kapta lencsevégre a virágzó növényt Varga György, az MTI fotósa.

+