Kanizsa - 2023. június 01., Csütörtök
#Nagykanizsa #Teleki utca #Platán sor #víziközmű rekonstrukció #Szabadics Zrt. #Aquaprofit Zrt.

Gőzerővel zajlik a Teleki utca és a Platán sor víziközmű rekonstrukciója

Gőzerővel zajlik a Teleki utca és a Platán sor víziközmű rekonstrukciója

A Platán soron 530 méter hosszan cserélik ki a vezetéket, míg a Teleki utcán 510 méteren épül új vezetékhálózat (Fotó: Gergely Szilárd)

Lassan már két hónapja, hogy elkezdődött a Teleki utca és a Platán sor víziközmű rekonstrukciója. A közel 1 milliárd forintos beruházást a Szabadics Zrt. és az Aquaprofit Zrt. közös konzorciumban végzi. A kivitelezés menetéről, a felmerült nehézségekről és azok megoldásáról Kovács Tamást, a Szabadics Zrt. elnökét kérdeztük.

- A két érintett területen azért vált szükségessé a hálózat rekonstrukciója, mert az elöregedett csővezeték - kis túlzással - heti rendszerességgel meghibásodott, nem egyszer előfordult, hogy a csőtörés következtében víz alá kerültek az utcák - emlékeztetett Kovács Tamás, aki hozzátette: az új ivóvízhálózat kiépítése mellett feladatuk a Teleki utcai körzethez tartozó nyomásfokozó telep korszerűsítése a víziközmű szolgáltatás energiahatékonyságának növelése érdekében.

A beruházás keretében a Platán soron az 1960-as években készült vezetéket 530 méter hosszan cserélik ki, míg a Teleki utcán 510 méteren épül új vezetékhálózat.

202306010814_NKGSZA-14.jpg (1500×1001)A kivitelezési munkák ütemterv szerint haladnak (Fotó: Gergely Szilárd)

- A kiviteli tervek készítése 2023 januárjában kezdődött, a benyújtott terveket 2023. március 21-én hagyták jóvá - folytatta Kovács Tamás, aki jelezte: a kiviteli tervek elkészítésénél fontos szempont volt mindkét utca szempontjából a gépkocsiforgalom fenntartása, mivel ezen utcák szerves részét képezik a város vérkeringésének, továbbá különös hangsúlyt kapott a Platán sor koros platánfáinak megóvása is. - Az új vezetékeket a régiek mellé kellett tervezni, miután az egyéb közművek elhelyezkedése nem tette lehetővé új nyomvonalak kijelölését. Eme kötöttségek figyelembevételével a Platán sor északi és déli oldala a meglévő vezetékek mellé és a régi vezeték csőzónája felé került megtervezésre, elkerülve így a platánfák gyökérzetét.

Kovács Tamás elárulta: nagy kihívás volt a Teleki utca vezetékeinek megtervezése is, mivel az északi oldali vezeték az üzemelő víztorony töltő vezetéke is egyben.

202306010818_NKGSZA-7.jpg (1500×1001)A kiviteli tervek elkészítésénél fontos szempont volt mindkét utca szempontjából a gépkocsiforgalom fenntartása (Fotó: Gergely Szilárd)

- Április 3-án, a munkakezdési engedély kiadásával a projekt új fázisába lépett, megkezdődött a fizikai megvalósítás - idézte fel az alig két hónapja történteket Kovács Tamás. - Kihelyezésre kerültek az ideiglenes forgalomtechnikai táblák és mindkét utcában 30 km/órás sebességkorlátozás lépett életbe, melynek bevezetése nem volt éppen zökkenőmentes, a közlekedők értetlenkedve álltak a sebességkorlátozás okozta helyzet előtt, mivel a munkavégzés még nem volt látványos, csak a geodéták és a közműszolgáltatók dolgoztak alkalmanként az útburkolaton.

Aztán a munkálatok látványos megkezdésével az ideiglenes forgalomtechnika miatt elégedetlenkedők tábora is megbékélt. A munkálatok megkezdése óta persze egyéb nehézségekkel is szembe kellett néznie a kivitelezőknek.

- A kivitelezési munkákat jelentősen nehezíti az e-közmű rendszerben rögzített nyomvonalaktól eltérően vagy egyáltalán nem szerepelő egyéb közművek, melyből adódóan a vezeték építési munkák jelentős része csak kézi kiegészítő munkával végezhető - mutatott rá Kovács Tamás. - A csapadékos időjárás szintén nehézségeket okozott, mivel a közlekedési útvonalak sárfelhordásának elkerülése érdekében a munkavégzést alkalmanként le kellett állítanunk. Szintén komoly problémát okozott a Teleki utca északi oldalán a víztorony töltő vezetékének meghibásodása, mely a legnagyobb gondosság ellenére is eltörött, nagy mennyiségű sárral és vízzel elöntve az útszakaszt. Szerencsére a szolgáltatóval együttműködve gyorsan sikerült elhárítani az üzemzavart, így az ivóvíz szolgáltatásban kiesés nem történt.

202306010816_NKGSZA-26.jpg (1500×1001)A beruházás közel 1 milliárd forintból valósul meg (Fotó: Gergely Szilárd)

Azonban ezen esemény is rávilágított arra, hogy a régi vízvezeték-hálózat jelenlegi felújítása igencsak időszerűvé és elkerülhetetlenné vált, valamint a tervezési fázisban elképzelt technológiai váltással, azaz irányított fúrással történő kivitelezés jogosultsága is beigazolódott.

A felmerült nehézségek, problémák, esetleges üzemzavarok ellenére a kivitelezési munkák ütemterv szerint haladnak,  a burkolat helyreállítási munkákat a tervek szerint júliusban-augusztusban elvégzik. A konzorcium tagjai szerint a munkálatok határidőre befejeződnek, s ezzel egy teljesen új korszak kezdődhet az ívóvíz szolgáltatás terén a két utcában. 

 

Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Hosszú távon győz az elkötelezettség

A hagyományoknak megfelelően a Csónakázó-tónál tartotta Semmelweis-napi ünnepségét a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház.


Jók között a legjobbak

A kiemelkedő eredményeket elért diákok munkáját ismerték el az önkormányzat, a tankerület és szakképzési centrum közös ünnepségén.


2024. június 10., Hétfő

Hűséges marad saját közösségéhez

Balogh László: köszönöm annak a 8394 kanizsainak, aki megtisztelt bizalmával és rám szavazott, illetve mindazoknak a segítőknek, támogatóknak akik a háttérben dolgoztak.


2024. június 09., Vasárnap

Ön szavazott? Voksoljon a béke mellett, válassza a Fidesz-KDNP jelöltjeit!

Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a békét támogatja.


Nyárindító buli a Csónakázó-tónál

A NagyON Kanizsa DJ PARTY-ra hívta a kanizsaiakat.


2024. június 08., Szombat

Egy nap alatt szereztek diplomát

Pályaorientációs napot tartott a Pannon Egyetem Nagykanizsa.


2024. június 07., Péntek

Öt év elpocsékolt idő

Az ÉVE tehetetlenségét meg nem valósított beruházások, állami források visszafizetése, az utak, járdák és a közterületek állagromlása fémjelzi.


Az ÉVE-frakciót nem érdekli Nagykanizsa

A kerékpárút nem méhlegelő!


„Akkor sem mennék vissza, ha hívnának”

Magyarországra költözött a német színésznő.


Hová tűntek a rollerek Nagykanizsáról?

Erről valahogy elfelejt beszélni az ÉVE-frakció.


2024. június 05., Szerda

A vasárnapi döntés évtizedekre meghatározhatja a jövőt

Dömötör Csaba államtitkár járt Nagykanizsán.


Hatalmas bulival indítja a nyarat a NagyON Kanizsa Egyesület

Pénteken 19.30-tól DJ Lada melegíti be a közönséget, majd érkezik Lotfi Begi, aki Kollányi Zsuzsit és Nagy Adrit is magával hozza.


2024. június 04., Kedd

A nemzet egy és oszthatatlan

Nagykanizsán a Nagy-Magyarország-emlékműnél emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napján a trianoni békediktátum 104. évfordulójáról.


Tánckarnevál felvonulással

Szombaton a Rózsa utcától indult a karneváli felvonulás több száz táncossal, feldíszített kamionokkal az Erzsébet térig.


Idősebb Gáspár Győző Ligetvárosba látogatott

A Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) szervezésében tartós élelmiszerekből álló csomagokat osztott a Ligetvárosban élő rászoruló családoknak.


2024. június 02., Vasárnap

Az ÉVE-frakció elfordítja a fejét...

Újabb rongálás Nagykanizsán.


2024. június 01., Szombat

Elhanyagolt épületek és város...

Az Éljen VárosuNk! Egyesületnek nem fontos Nagykanizsa.


2024. május 31., Péntek

Minőségi kultúrát ad

A kultúráért felelős államtitkár járt Kanizsán.


A lelkes csapat sok tanulással jutott az országos döntőbe

A Szivárvány EGYMI diákjainak sikere a Zala vármegyei fordulón.

+