Kanizsa - 2023. június 01., Csütörtök
#Nagykanizsa #Teleki utca #Platán sor #víziközmű rekonstrukció #Szabadics Zrt. #Aquaprofit Zrt.

Gőzerővel zajlik a Teleki utca és a Platán sor víziközmű rekonstrukciója

Gőzerővel zajlik a Teleki utca és a Platán sor víziközmű rekonstrukciója

A Platán soron 530 méter hosszan cserélik ki a vezetéket, míg a Teleki utcán 510 méteren épül új vezetékhálózat (Fotó: Gergely Szilárd)

Lassan már két hónapja, hogy elkezdődött a Teleki utca és a Platán sor víziközmű rekonstrukciója. A közel 1 milliárd forintos beruházást a Szabadics Zrt. és az Aquaprofit Zrt. közös konzorciumban végzi. A kivitelezés menetéről, a felmerült nehézségekről és azok megoldásáról Kovács Tamást, a Szabadics Zrt. elnökét kérdeztük.

- A két érintett területen azért vált szükségessé a hálózat rekonstrukciója, mert az elöregedett csővezeték - kis túlzással - heti rendszerességgel meghibásodott, nem egyszer előfordult, hogy a csőtörés következtében víz alá kerültek az utcák - emlékeztetett Kovács Tamás, aki hozzátette: az új ivóvízhálózat kiépítése mellett feladatuk a Teleki utcai körzethez tartozó nyomásfokozó telep korszerűsítése a víziközmű szolgáltatás energiahatékonyságának növelése érdekében.

A beruházás keretében a Platán soron az 1960-as években készült vezetéket 530 méter hosszan cserélik ki, míg a Teleki utcán 510 méteren épül új vezetékhálózat.

202306010814_NKGSZA-14.jpg (1500×1001)A kivitelezési munkák ütemterv szerint haladnak (Fotó: Gergely Szilárd)

- A kiviteli tervek készítése 2023 januárjában kezdődött, a benyújtott terveket 2023. március 21-én hagyták jóvá - folytatta Kovács Tamás, aki jelezte: a kiviteli tervek elkészítésénél fontos szempont volt mindkét utca szempontjából a gépkocsiforgalom fenntartása, mivel ezen utcák szerves részét képezik a város vérkeringésének, továbbá különös hangsúlyt kapott a Platán sor koros platánfáinak megóvása is. - Az új vezetékeket a régiek mellé kellett tervezni, miután az egyéb közművek elhelyezkedése nem tette lehetővé új nyomvonalak kijelölését. Eme kötöttségek figyelembevételével a Platán sor északi és déli oldala a meglévő vezetékek mellé és a régi vezeték csőzónája felé került megtervezésre, elkerülve így a platánfák gyökérzetét.

Kovács Tamás elárulta: nagy kihívás volt a Teleki utca vezetékeinek megtervezése is, mivel az északi oldali vezeték az üzemelő víztorony töltő vezetéke is egyben.

202306010818_NKGSZA-7.jpg (1500×1001)A kiviteli tervek elkészítésénél fontos szempont volt mindkét utca szempontjából a gépkocsiforgalom fenntartása (Fotó: Gergely Szilárd)

- Április 3-án, a munkakezdési engedély kiadásával a projekt új fázisába lépett, megkezdődött a fizikai megvalósítás - idézte fel az alig két hónapja történteket Kovács Tamás. - Kihelyezésre kerültek az ideiglenes forgalomtechnikai táblák és mindkét utcában 30 km/órás sebességkorlátozás lépett életbe, melynek bevezetése nem volt éppen zökkenőmentes, a közlekedők értetlenkedve álltak a sebességkorlátozás okozta helyzet előtt, mivel a munkavégzés még nem volt látványos, csak a geodéták és a közműszolgáltatók dolgoztak alkalmanként az útburkolaton.

Aztán a munkálatok látványos megkezdésével az ideiglenes forgalomtechnika miatt elégedetlenkedők tábora is megbékélt. A munkálatok megkezdése óta persze egyéb nehézségekkel is szembe kellett néznie a kivitelezőknek.

- A kivitelezési munkákat jelentősen nehezíti az e-közmű rendszerben rögzített nyomvonalaktól eltérően vagy egyáltalán nem szerepelő egyéb közművek, melyből adódóan a vezeték építési munkák jelentős része csak kézi kiegészítő munkával végezhető - mutatott rá Kovács Tamás. - A csapadékos időjárás szintén nehézségeket okozott, mivel a közlekedési útvonalak sárfelhordásának elkerülése érdekében a munkavégzést alkalmanként le kellett állítanunk. Szintén komoly problémát okozott a Teleki utca északi oldalán a víztorony töltő vezetékének meghibásodása, mely a legnagyobb gondosság ellenére is eltörött, nagy mennyiségű sárral és vízzel elöntve az útszakaszt. Szerencsére a szolgáltatóval együttműködve gyorsan sikerült elhárítani az üzemzavart, így az ivóvíz szolgáltatásban kiesés nem történt.

202306010816_NKGSZA-26.jpg (1500×1001)A beruházás közel 1 milliárd forintból valósul meg (Fotó: Gergely Szilárd)

Azonban ezen esemény is rávilágított arra, hogy a régi vízvezeték-hálózat jelenlegi felújítása igencsak időszerűvé és elkerülhetetlenné vált, valamint a tervezési fázisban elképzelt technológiai váltással, azaz irányított fúrással történő kivitelezés jogosultsága is beigazolódott.

A felmerült nehézségek, problémák, esetleges üzemzavarok ellenére a kivitelezési munkák ütemterv szerint haladnak,  a burkolat helyreállítási munkákat a tervek szerint júliusban-augusztusban elvégzik. A konzorcium tagjai szerint a munkálatok határidőre befejeződnek, s ezzel egy teljesen új korszak kezdődhet az ívóvíz szolgáltatás terén a két utcában. 

 

Még érdekes lehet ...


2023. október 02., Hétfő

Torzó meredezik a Sétakertben

Egykor szobortalapzat lehetett, vagy bunker bejárat, ma már nem tudni, de úgy tűnik elfeledkeztek a Sétakertnek erről a szegletéről.


2023. október 01., Vasárnap

Közösséggé szövik a horvátságot

Negyedszázados jubileumát ünnepelte szombaton Nagykanizsán a Medgyaszay Házban a város horvát nemzetiségi önkormányzata.


2023. szeptember 30., Szombat

Diákolimpiai sikerek elismerése

A elmúlt tanévben a diákolimpián kiemelkedő eredményt elért diákokat köszöntötték pénteken a Medgyaszay Házban.


2023. szeptember 29., Péntek

Európának konzervatív fordulatra van szüksége

Varga Judit volt a NagyON Kanizsa vendége csütörtökön, a volt igazságügyi miniszterrel Cseresnyés Péter beszélgetett.


2023. szeptember 26., Kedd

Varga Judit érkezik Nagykanizsára

A volt igazságügyi miniszter a NagyON Kanizsa Egyesület vendége lesz.


2023. szeptember 24., Vasárnap

Autómentes nap Kanizsán

Megmozgatták a gyerekeket és városi kerékpártúrát is tartottak.


2023. szeptember 22., Péntek

Épül a járda a bajcsai városrészben

Bajcsára is jutott az 588 milliós kormányzati támogatásból.


2023. szeptember 21., Csütörtök

Épül a vízelvezető rendszer a Garay utcai garázsok mögött

Régi problémát orvosolnak a szakemberek.


2023. szeptember 20., Szerda

72 milliót költöttek el a semmire

Pontosan tetten érhető, miként folyik el a pénz a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft.-nél - jelentette ki Radics Bálint, a Fidesz önkormányzati képviselője, aki az önkormányzati cég közfeladatot ellátó tevékenységét vette górcső alá.


2023. szeptember 18., Hétfő

Bővül a parkolóhelyek száma a keleti városrészben

Emellett három új járdakapcsolatot is kialakítanak a nemrég megépült sportcsarnok irányába, hogy minden oldalról jól megközelíthető legyen a Kanizsa Aréna.


Óvodai rekonstrukciók

Két intézményben is elkezdődnek a felújítási munkák.

#Nagykanizsa

Torzó meredezik a Sétakertben

Torzó meredezik a Sétakertben

2023. október 02. - Kanizsa

Közösséggé szövik a horvátságot

Közösséggé szövik a horvátságot

2023. október 01. - Kanizsa

Diákolimpiai sikerek elismerése

Diákolimpiai sikerek elismerése

2023. szeptember 30. - Kanizsa

A szülők is megkóstolhatták

A szülők is megkóstolhatták

2023. szeptember 29. - Érdekes

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2023. szeptember 28. - Érdekes

Varga Judit érkezik Nagykanizsára

Varga Judit érkezik Nagykanizsára

2023. szeptember 26. - Kanizsa

Már lehet regisztrálni az énekversenyre

Már lehet regisztrálni az énekversenyre

2023. szeptember 26. - Kultúra

Passzold vissza Tesó!

Passzold vissza Tesó!

2023. szeptember 25. - Érdekes

+