Kanizsa - 2023. november 12., Vasárnap
#Nagykanizsa #országos horvát nap #együttműködés #nemzeti identitás #Mura

Gálaműsor, kiállítás és díjátadó a horvát napon Nagykanizsán

Gálaműsor, kiállítás és díjátadó a horvát napon Nagykanizsán

A rendezvényen a zalai horvát zenei és tánccsoportok is bemutatkoztak (Fotó: Zalakocka)

Nagykanizsán tartotta szombaton az országos horvát napot az Országos Horvát Önkormányzat és a Magyarországi Horvátok Szövetsége. A HSMK-ban megrendezett gálaműsoron a horvát politikai és társadalmi élet prominens szereplői és a nemzetiségi képviselők mellett részt vett Balogh László, Nagykanizsa polgármestere, Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és a térség országgyűlési képviselője és Bene Csaba, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke is.

Az ünnepségen Mladen Andrlic, Horvátország magyarországi nagykövete, Dario Magdic, államtitkár-helyettes, Osztrogonácz József, a Magyarországi Horvátok Szövetségének elnöke és Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke mellett Balogh László polgármester is köszöntőt mondott és a két nemzet jó együttműködéséről szólt. Mint mondta:

a Mura mentén a határ két oldalán hisznek a folyó összekötő erejében, de főként a hidak felépülésében, melyek megerősítik a horvát és a magyarországi horvát nemzetiségi közösségekkel való kiváló együttműködését.

202311121530_Balogh_Laszlo_koszontott.JPG (1500×1128)Balogh László polgármester büszke arra, hogy Dél-Zalában él az egyik legnagyobb, mintegy 10 ezer fős magyarországi horvát közösség (Fotó: Zalakocka)

A jelen válsággal sújtott világunk egyik legfontosabb értéke a független, saját kultúrájára és történelmére büszke közösségek és nemzetek együttműködése és szomszédi kapcsolata. Ilyen a horvát-magyar történelmi barátság is, melyben két olyan közösség tekint egymásra jóindulattal, mely mindig is küzdött értékei elismertetéséért és függetlenségéért.

Éppen a jelen kihívásai, a háborús helyzet mutatja, hogy milyen nagy érték a barátság és a kölcsönös tisztelet - hangsúlyozta Kanizsa polgármestere, majd hozzátette: büszkék arra, hogy Dél-Zalában él az egyik legnagyobb, mintegy 10 ezer fős magyarországi horvát közösség, akiknek kultúráját, hagyományait a magyar közösség is ismeri, szereti és közös erőforrásként tekintenek egymásra.

Az eseményen a köszöntőket követően elismerések átadására került sor, majd a zalai horvát kulturális, zenei és tánccsoportok mutatkoztak be. A rendezvényhez kapcsolódóan kiállítás is nyílt.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2024. június 20., Csütörtök

A Hortobágyra elhurcolt ártatlan családokra emlékeztek a nagykanizsai vasútállomáson

Cseresnyés Péter: „Minden hazafinak, aki valaha is felemelte a szavát az elnyomás ellen, tisztelet és örökös emlékezet jár.”


Gondold újra! Gombold újra!

A napokban tartották a Nagykanizsai Tankerületi Központ Tankerületi Diákönkormányzati Tanácsa által kiírt pályázat eredményhirdetését.


2024. június 19., Szerda

Bélbetegségekről mindenkinek, ingyenesen

A Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház a Halis-könyvtárral közös szervezésben június 20-án (csütörtök) 16 órakor tudományos előadásokra hívja a lakosságot a bibliotékába.


2024. június 14., Péntek

Hosszú távon győz az elkötelezettség

A hagyományoknak megfelelően a Csónakázó-tónál tartotta Semmelweis-napi ünnepségét a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház.


Jók között a legjobbak

A kiemelkedő eredményeket elért diákok munkáját ismerték el az önkormányzat, a tankerület és szakképzési centrum közös ünnepségén.


2024. június 10., Hétfő

Hűséges marad saját közösségéhez

Balogh László: köszönöm annak a 8394 kanizsainak, aki megtisztelt bizalmával és rám szavazott, illetve mindazoknak a segítőknek, támogatóknak akik a háttérben dolgoztak.


2024. június 09., Vasárnap

Ön szavazott? Voksoljon a béke mellett, válassza a Fidesz-KDNP jelöltjeit!

Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a békét támogatja.


Nyárindító buli a Csónakázó-tónál

A NagyON Kanizsa DJ PARTY-ra hívta a kanizsaiakat.


2024. június 08., Szombat

Egy nap alatt szereztek diplomát

Pályaorientációs napot tartott a Pannon Egyetem Nagykanizsa.


2024. június 07., Péntek

Öt év elpocsékolt idő

Az ÉVE tehetetlenségét meg nem valósított beruházások, állami források visszafizetése, az utak, járdák és a közterületek állagromlása fémjelzi.


Az ÉVE-frakciót nem érdekli Nagykanizsa

A kerékpárút nem méhlegelő!


„Akkor sem mennék vissza, ha hívnának”

Magyarországra költözött a német színésznő.


Hová tűntek a rollerek Nagykanizsáról?

Erről valahogy elfelejt beszélni az ÉVE-frakció.


2024. június 05., Szerda

A vasárnapi döntés évtizedekre meghatározhatja a jövőt

Dömötör Csaba államtitkár járt Nagykanizsán.


Hatalmas bulival indítja a nyarat a NagyON Kanizsa Egyesület

Pénteken 19.30-tól DJ Lada melegíti be a közönséget, majd érkezik Lotfi Begi, aki Kollányi Zsuzsit és Nagy Adrit is magával hozza.


2024. június 04., Kedd

A nemzet egy és oszthatatlan

Nagykanizsán a Nagy-Magyarország-emlékműnél emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napján a trianoni békediktátum 104. évfordulójáról.


Tánckarnevál felvonulással

Szombaton a Rózsa utcától indult a karneváli felvonulás több száz táncossal, feldíszített kamionokkal az Erzsébet térig.


Idősebb Gáspár Győző Ligetvárosba látogatott

A Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) szervezésében tartós élelmiszerekből álló csomagokat osztott a Ligetvárosban élő rászoruló családoknak.


2024. június 02., Vasárnap

Az ÉVE-frakció elfordítja a fejét...

Újabb rongálás Nagykanizsán.

+