Összeomlik a civilizációnk?

Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora volt a NagyON Kanizsa Polgári Est programsorozatának legutóbbi vendége (Fotó: Gergely Szilárd)

Visszajutunk néhány évtized múlva az ipari forradalom előtti időszakba? Megoldást jelent-e a dekarbonizáció? Meddig elég a fosszilis energia-készlet? A zöld politika illúziókat kerget? Ezekre a kérdésekre is rávilágított előadásában dr. Gelencsér András akadémikus, a Pannon Egyetem rektora, aki a NagyON Kanizsa Egyesület Polgári Est programsorozatának vendége volt.

Dr. Gelencsér András Ne féljünk a valóságtól! címmel tartott előadást, majd a vegyész-légkörkutató Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, illetve a hallgatóság kérdéseire is válaszolt. Dr. Gelencsér András az előadás címének magyarázatával kezdte, mint mondta:

szembe kell nézni a realitással, az előttünk álló korlátokkal, amelyek mindennapi életünket meghatározzák.

- Sok globális probléma van a világban és az emberiség eddig nem bizonyult túl jó problémamegoldónak – mondta. - A világ szeret az ábrándokban élni, miközben az életünket a valóságban kell élnünk. Az elmúlt 2-3 évtizedben új dimenziója nyílt a létezésnek, a politika globálisan az alternatív valóság fogalmát alkotta meg magának és egybites problémát közvetítenek, utána ehhez keresnek gazdasági érdeket. Ha találnak, akkor látszatmegoldás születik, amivel a valódi problémát nem lehet megoldani.

A nem túl derűs felvezetés után beszélt az éghajlatváltozásról, mely kapcsán az egybites üzenet az, hogy a szén-dioxid okozza a globális felmelegedést. Ez – mint mondta – részben így van, ezért a megoldási javaslat, hogy csökkenteni kell a kibocsátást. Erre született a karbonmentesítés fogalma, azaz a fosszilis energiahordozókat le kell cserélni a megújulókra, és a végpontok is cserére szorulnak.

202312022031_NKGNKE-25.jpg (1500×997)Cseresnyés Péter: mennyi időnk van még úgy, hogy az alternatív energiaforrások nem adnak megoldást? (Fotó: Gergely Szilárd)

- 2023-ban a világ energiafelhasználásának 97 százaléka arra megy el, hogy működtessük a meglévő infrastruktúrát – folytatta. - A megújuló energia a csodavárás eszköze, a termeléséhez le kell gyártani az eszközöket a rendelkezésre álló, fosszilis alapú infrastruktúrával. A legnagyobb probléma, hogy a globális energiafelhasználás felét kitevő ágazatokban nincs ipari léptékben működő karbonmentes technológia, miközben egyének lázasan számolják a karbonlábnyomukat.

Beszélt az energiatárolásról is.

- A világ jelenlegi teljes villamosenergia tároló kapacitásával 17 percig tudná működtetni a világot – közölte a meglepő adatot. - A napelemek időjárásfüggők, rossz hatékonyságúak. Egyetlen módszer van, amely sikerrel elteszi a nyári napenergiát télre, az a pálinka. Ami pedig a másik csodának nevezett, vízből előállított, úgynevezett zöld hidrogént illeti, háromszor annyi energia kémiai okok miatt a vízből való előállítás, mint földgázból, ezért nem használják. Szóval dekarbonizációról beszélünk, de nem tesszük, mert drága.

A harmadik csodának tartott energia a fúziós, 2050-re ígérik az első erőművet, amely ezen az elven működik. A gond vele, hogy földi körülmények között a gravitáció gyengesége miatt csak tríciummal lehet megtenni, amely a hidrogén egy nagyon ritka radioaktív izotópja. Ebből az anyagból a világon összesen 25 kilogramm áll rendelkezésre.

202312022036_NKGNKE-15.jpg (1500×997)A közönség kérdéseire is válaszolt a Pannon Egyetem rektora (Fotó: Gergely Szilárd)

Az előadást követően először Cseresnyés Péter tett fel kérdéseket az előadónak, elsőként azt, hogy mennyi időnk van még úgy, hogy az alternatív energiaforrások nem adnak megoldást?

- Ha a fogyasztás és a globális energiafelhasználás mértéke nem változik meg, akkor nincs megoldás – jelentette ki dr. Gelencsér András. - A Covid-járvány mutatott az emberiségnek egy másfajta, szerényebb életformát. Ehhez hasonló redukcióval a felesleges energiafelhasználásról le lehetne mondani az életminőség nagyobb mértékű csökkenése nélkül, de ezt az esélyt az emberiség elmulasztotta, mert visszaállt a járvány előtti állapotra.

Arról is szó volt az előadáson, hogy a zöld politika illúziókat kerget, mikor arról beszélnek, hogy szél- vagy napenergiával kiváltjuk az energiafelhasználást, mert az üzemek, technológiák folyamatos energiaellátást igényelnek. Ha nem lesz fosszilis energia, nem lehet legyártani azt a technológiát sem, ami más energiatermeléshez szükséges lenne. A világ pedig 40 éve olajdeficitben van, néhány évtized múlva nehezen lesznek hozzáférhetők a készletek, kevesebben érik el és magasabb áron.

- Nincs olyan, hogy ha nem süt a nap, akkor hazaküldjük az embereket – magyarázta dr. Gelencsér András. - Ezekben a gondolatokban a természettudományos-műszaki oktatás hiányosságai mutatkoznak meg, fogalmuk nincs a valóságról.

Visszajutunk-e az ipari forradalom előtti időszakban néhány évtized múlva, ha az energiatárolást nem tudjuk megoldani? - tette fel kérdést Cseresnyés Péter.

- Oda már nem tudunk visszalépni, elvesztettük erre a képességünket, a modern ember életképtelen – magamat is beleértve – mondta az előadó. - A mai társadalmat kellene működőképesnek megtartani szerényebben, hogy ne omoljon össze a rendszer. Ha szétesik a társadalom, akkor reménytelen a jövő. A következő generációknak bizonyosan szűkösebbek lesznek az életfeltételei.

Még érdekes lehet ...


2024. február 20., Kedd

A Fidesz alelnöke lesz a vendég

Február 23-án folyatódik a NagyON Kanizsa Polgári Est programsorozata.


2024. február 15., Csütörtök

Bővítenék a parkolóhelyek számát

A meglévő parkolóhelyek mellé továbbiak kialakításáról egyeztetett csütörtökön Radics Bálint képviselő a MAORT-telepen.


Gázszünet lesz pénteken Kiskanizsán

Gázszivárgás miatt rendelték el.


2024. február 14., Szerda

Veszélyes zebra Nagykanizsán

Sötétbe burkolózott a Zrínyi utcai gyalogátkelőhely.


Nagykanizsa is nyerhet a déli régiók fejlesztésével

Beruházásösztönző konzultációt szervezett a kanizsai kamara.


2024. február 13., Kedd

Naperőmű a Csónakázó-tónál?

Naperőmű építését tervezik a Csónakázó-tónál?


2024. február 12., Hétfő

Változatos fánk kínálat

Otthonra talált a gasztronómiai fesztivál a Kanizsa Arénában.


2024. február 09., Péntek

Református iskola lesz a Bolyai

Elsöprő többséggel döntöttek a szülők a csütörtöki voksoláson. 


2024. február 08., Csütörtök

Kiállítás, véradás és fánk

Szombaton 24 csapat kínálja a fánkokat a Kanizsa Arénában.


Újra Nagykanizsa szégyenfoltja lett a 19-es udvar

Tűzijáték maradványok és hulladék borítja a területet.


2024. február 07., Szerda

A képviselő, aki túl keveset tudott...

A polgármester bocsánatkérésre szólította fel Berta Krisztiánt.


2024. február 04., Vasárnap

A béremelés több mint 170 oktatót érint a kanizsai szakképzésben

A béremelés több mint 170 oktatót érint a kanizsai szakképzésben.


Javult a pedagógusok anyagi megbecsülése

Cseresnyés Péter bocsánatkérésre szólította fel a hivatásos károgókat.


Busók is felvonultak Kanizsán

Második alkalommal rendezte meg a Kiskanizsai Polgári Olvasókör a busójárást a tavalyi sikeres programot követően.


2024. február 03., Szombat

Már a rámpa sem fontos

Az ÉVE építette, már az enyészeté...

#Nagykanizsa

A Fidesz alelnöke lesz a vendég

A Fidesz alelnöke lesz a vendég

2024. február 20. - Kanizsa

Tudatosabb élet

Tudatosabb élet

2024. február 19. - Érdekes

Tisztelet a hősöknek

Tisztelet a hősöknek

2024. február 19. - Érdekes

Bővítenék a parkolóhelyek számát

Bővítenék a parkolóhelyek számát

2024. február 15. - Kanizsa

Gázszünet lesz pénteken Kiskanizsán

Gázszünet lesz pénteken Kiskanizsán

2024. február 15. - Kanizsa

Veszélyes zebra Nagykanizsán

Veszélyes zebra Nagykanizsán

2024. február 14. - Kanizsa

Naperőmű a Csónakázó-tónál?

Naperőmű a Csónakázó-tónál?

2024. február 13. - Kanizsa

Utánpótlásban az élen

Utánpótlásban az élen

2024. február 13. - Sport

Változatos fánk kínálat

Változatos fánk kínálat

2024. február 12. - Kanizsa

+