Biztonság és szuverenitás

A NagyON Kanizsa által szervezett Polgári Est keretében Cseresnyés Péter (balról) beszélgetőpartnere ezúttal Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke volt (Fotó: Zalakocka)

A biztonság és a szuverenitás kérdéskörét járta körbe péntek este Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke a NagyON Kanizsa Egyesület által szervezett Polgári Est keretében. Emellett a jobb- és a baloldal erkölcsi és értékrendbeli különbségéről is szó esett.

Mint azt Cseresnyés Péter felvezetőjében elmondta: Németh Szilárdot akkor ismerte meg széles körben az ország lakossága, amikor Orbán Viktor miniszterelnök kinevezte a rezsicsökkentésért felelős kormánybiztosnak, s az emberek megtapasztalták, hogy a párt alelnöke kérlelhetetlen a rezsikiadások csökkentése terén.

- Pedig ha őszinte akarok lenni, a miniszterelnöktől kapott megbízás után nekem is át kellett néznem a sárga csekkeket, előtte ugyanis a feleségem intézte az összes ilyen jellegű befizetést - emlékezett vissza Németh Szilárd. - Hamar kiderült számomra, hogy a külföldi - német, francia, olasz - szolgáltatók mekkora extra profitot realizálnak, így az első 10 százalékos rezsicsökkentést követően még két alkalommal sikerült 10 és 5 százalékos csökkentést elérni. Ennek köszönhetően ma a magyarok fizetik a legkevesebbet a háztartási gáz és energia terén egész Európában. Persze volt nagy felháborodás a nyugati szolgáltató cégek között, még perre is mentek, de aztán kénytelenek voltak belátni, hogy véget ért az a korszak, amikor nyakló nélkül sarcolhatják a magyar családokat. A Gyurcsány-korszak idején ugyanis 15 alkalommal emelték a háztartási gáz árát, ami 206 százalékos emelkedést eredményezett, míg a villany ára 97 százalékkal növekedett. Ez idő alatt ezek a nyugati cégek több száz milliárd forint extra profitra tettek szert, ami nemcsak etikátlan volt, de megnyomorította a magyar családokat is. Láttam olyan iratokat, amikor a díjemelést azzal indokolták a szolgáltatók, hogy túl sokan tartoznak a rezsidíjakkal, ezért azokat kell még jobban megsarcolni, akik még tudtak fizetni.

202402270912_20240223-SZAK8916.jpg (1500×999)A beszélgetés során aktuálpolitikai kérdések is felmerültek (Fotó: Zalakocka)

Németh Szilárd ugyanakkor azt is leszögezte: a rezsicsökkentés nem csak és kizárólag az olcsóbb energiáról szól,

az intézkedésnek nagyon komoly biztonsági és szuverenitási aspektusai is vannak,

hiszen az a pénz, ami a családoknál maradt egyfajta létbiztonságot is adott, sőt a statisztikai adatokból egyértelműen kiderül, hogy a családoknál maradt pénz a hazai kiskereskedelem erősödését hozta magával. Ez pedig összefügg a szuverenitással, hiszen mindenki eldönthette, hogy mit vásárol vagy mibe fekteti az így megmaradt forintjait.

A beszélgetés során aktuálpolitikai kérdések is felmerültek, többek között a pedofilbotrány miatt lemondott köztársasági elnök és igazságügyi miniszter döntése is.

- Novák Katalint és Varga Juditot is nagyra értékelem, szerintem elképesztően jó munkát végeztek, de ezekben a pozíciókban ilyen hibát nem lehet elkövetni - szögezte le Németh Szilárd. - Ők levonták a konzekvenciákat, lemondtak tisztségükről, de mi a helyzet a jogerősen elítélt baloldali politikusokkal, Fekete-Győr Andrással vagy Varju Lászlóval? Pontosan ez az erkölcsi és értékrendbeli különbség a jobb és a baloldal között. A mi közösségünk attól olyan erős, hogy tiszta és világos víziónk van arról, milyen országot szeretnénk.

Ezen a ponton Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is szolgált munícióval. Mint mondta: a baloldal helyi emberei sem különbek, folyamatosan megpróbálják félrevezetni a kanizsaiakat.

- Hiába kapott a város 588 millió forintot a kormánytól, az Éljen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) miatt 142 millió forintot kell visszafizetni ebből az összegből, mivel nem tudták elkölteni határidőre - emlékeztetett Cseresnyés Péter, aki hozzátette: hazugság az, hogy a víztorony felújítására elkülönített 142 millió forintot azért nem lehetett elkölteni, mert nem érkezett értékelhető pályázat. Az igazság az, hogy olyan cég adta az ajánlatot, amelyet az ÉVE nem akart nyertesnek kihozni. Inkább a pénz visszafizetése mellett döntöttek.

202402270910_20240223-SZAK8926.jpg (1500×999)A beszélgetés során szóba került a június 9-ei uniós és önkormányzati választás is (Fotó: Zalakocka)

Németh Szilárd arról is beszélt, hogy az Európai Unió ma nem teljesen szuverén, számos olyan döntést hoznak Brüsszelben, ami kifejezetten árt az európai gazdaságnak.

- Hogy mást ne mondjak, itt van az agrárpolitika ügye - vetette fel a Fidesz alelnöke, aki részletesen levezette, hogy miként teszi tönkre az európai mezőgazdaságot az ukrán gabona behozatala, amiből ráadásul nem is az ukránok hajtanak hasznot, hanem amerikai nagyvállalatok. Da hasonló a helyzet az orosz olajjal és gázzal kapcsolatban is. Miközben a szankciós politika tiltja az orosz energiahordozók behozatalát, mindenki azt veszi, csak éppen kínai, indiai vagy amerikai közvetítőkön keresztül, ami kétszeresére, háromszorosára emeli az árat.

A beszélgetés végén természetesen a június 9-ei uniós és önkormányzati választás is szóba került. Ezzel kapcsolatban Németh Szilárd úgy fogalmazott:

változásra van szükség Európában, ezért minden szavazatra szükség lesz.

- Ha itt Nagykanizsán is változást szeretnének, akkor a Fidesz-KDNP jelöltjeire szavaznak, ez a város megérdemli, hogy ismét a fejlődés útjára lépjen - hangsúlyozta a Fidesz alelnöke.

Még érdekes lehet ...


2024. április 23., Kedd

Az ÉVE lemondott a városáról?

Soha nem volt még ilyen koszos Nagykanizsa.


2024. április 22., Hétfő

Pár óra alatt összegyűjtötték az ajánlásokat

Balogh László: „nem állunk le, mert szeretnénk minden választópolgárral személyesen is találkozni”.


A bölcsődék napja

Balogh László polgármester szerint sokat kell gondozni a gyermeki lelket.


2024. április 19., Péntek

Egy belső vizsgálat eredményei

Fenyves Tamás a Kanizsa Rehabnál tapasztalt szabálytalanságokról beszél.


Függetlenség? Objektivitás? - Ugyan kérem...

Függetlenség és objektivitás? Ugyan kérem, nincs itt semmi látnivaló.


2024. április 18., Csütörtök

Cseresnyés Péter: most éppen az eszteregnyei lombkorona sétányról hazudozik az ÉVE

A Horváth Jácinték által kreált ügyet ráadásul már az országos sajtó is felkapta.


Összefügg az uniós és az önkormányzati választások tétje

Dömötör Csaba államtitkár volt a NagyON Kanizsa Polgári Est sorozatának legutóbbi vendége.


2024. április 17., Szerda

Tavasz van

Megérkezett az eső és a lehűlés Nagykanizsára.


2024. április 16., Kedd

Óriási szabadtéri bulival készül a NagyON Kanizsa Egyesület

A Csónakázó-tónál lévő kisszínpad környékén május 1-jén már 15 órától várják a kanizsaiakat.


Dőlnek ki a csontvázak a Kanizsa Rehabnál

Hamis számlák, fiktív szerződések, kamu minőségbizonyítvány.


2024. április 15., Hétfő

Van már hol parkolni

Régi problémát orvosoltak a palini általános iskolánál.


2024. április 12., Péntek

Polgári est Dömötör Csabával Kanizsán

Április 16-án, kedden 17.30-kor az Egylet Pincében folytatódik a NagyON Kanizsa Egyesület Polgári Est sorozata.


Fölényeskedtek, most pedig mélyen hallgatnak

Több kérdés is felvetődik a víztorony-ügy kapcsán.


2024. április 11., Csütörtök

Kevesebb nagypolitika, több Nagykanizsa!

Bemutatta jelöltjeit a Fidesz-KDNP Nagykanizsán.


2024. április 10., Szerda

Jogsértő volt a közbeszerzés érvénytelenítése

A jogsértés miatt 1 millió forintos bírságot szabtak ki a Vízműre.

#Nagykanizsa

48 óra

48 óra

2024. április 23. - Vélemények

Az ÉVE lemondott a városáról?

Az ÉVE lemondott a városáról?

2024. április 23. - Kanizsa

A bölcsődék napja

A bölcsődék napja

2024. április 22. - Kanizsa

Egy belső vizsgálat eredményei

Egy belső vizsgálat eredményei

2024. április 19. - Kanizsa

Manótorna az óvodásoknak

Manótorna az óvodásoknak

2024. április 17. - Sport

+