Kanizsa - 2024. március 06., Szerda
#Nagykanizsa #sírgondozás #1848-49-es szabadságharc #kadét #iskolai közösségi szolgálat

Egykori katonák sírjait tették rendbe

Egykori katonák sírjait tették rendbe

Ez volt az idei első akció, melyet az országos hadisír gondozó karbantartási program keretében hajtottak végre (Fotó: Zalakocka)

A március 15-ei ünnep előtt a területvédelmi zászlóalj katonái és kadétok közös erővel tisztították meg a Tripammer utcai temető síremlékeit, melyekben olyan nagykanizsai hősök nyugszanak, akik részt vettek az 1848-49-es szabadságharcban. 

Ezzel kapcsolatban Gyemi Tamás vármegyei hadisír-gondozó szaktiszt, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 20-as Hadkiegészítő és Toborzó Iroda főhadnagya úgy tájékoztatott, hogy idén ez az első akció, melyet az országos hadisír gondozó karbantartási program keretében hajtanak végre.

Nagykanizsán a Tripammer utcai temetőben nyolc olyan sírhely található, ahol nagykanizsai illetőségű katonák nyugszanak, akik egykor részt vettek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyes eseményeiben. A résztvevő fiatalok, akik az iskolai közösségi szolgálat keretében kapcsolódtak be a sírok gondozásába, róluk hallhattak a helyszínen egy rendhagyó történelemóra során, majd gyertyát gyújtottak a hősök emlékére. 

A beszámolóból kiderült, hogy Svatis Károly főhadnagy, Nemes-Barthos János honvéd, Barthos József főhadnagy, Darás Zsigmond hadnagy, Szekeres József hadnagy, Eperjessy Sándor hadnagy, Véber Antal főhadnagy, valamint Belus József őrmester sem esett el, mindannyian később hunytak el. Viszont emléküket ápolják, ezért is tartják fontosnak, hogy gondozzák ezeket a magánsírokat, mindezt a fiatalokkal közösen, s fejfájukra ezen alkalmakkor új nemzeti színű szalagot kötnek. 

A fiatalok honvédelmi nevelésének egyik fontos állomása a hadisírgondozás - tette hozzá Gyemi Tamás -, ezen keresztül a résztvevők jobban megismerik az akkor történteket. 

A márciusi sírgondozást további hasonló alkalmak követik, májusban a hősök napja, majd novemberben a halottak napja alkalmából végeznek a diákokkal temetőkarbantartást. 

Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Hosszú távon győz az elkötelezettség

A hagyományoknak megfelelően a Csónakázó-tónál tartotta Semmelweis-napi ünnepségét a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház.


Jók között a legjobbak

A kiemelkedő eredményeket elért diákok munkáját ismerték el az önkormányzat, a tankerület és szakképzési centrum közös ünnepségén.


2024. június 10., Hétfő

Hűséges marad saját közösségéhez

Balogh László: köszönöm annak a 8394 kanizsainak, aki megtisztelt bizalmával és rám szavazott, illetve mindazoknak a segítőknek, támogatóknak akik a háttérben dolgoztak.


2024. június 09., Vasárnap

Ön szavazott? Voksoljon a béke mellett, válassza a Fidesz-KDNP jelöltjeit!

Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a békét támogatja.


Nyárindító buli a Csónakázó-tónál

A NagyON Kanizsa DJ PARTY-ra hívta a kanizsaiakat.


2024. június 08., Szombat

Egy nap alatt szereztek diplomát

Pályaorientációs napot tartott a Pannon Egyetem Nagykanizsa.


2024. június 07., Péntek

Öt év elpocsékolt idő

Az ÉVE tehetetlenségét meg nem valósított beruházások, állami források visszafizetése, az utak, járdák és a közterületek állagromlása fémjelzi.


Az ÉVE-frakciót nem érdekli Nagykanizsa

A kerékpárút nem méhlegelő!


„Akkor sem mennék vissza, ha hívnának”

Magyarországra költözött a német színésznő.


Hová tűntek a rollerek Nagykanizsáról?

Erről valahogy elfelejt beszélni az ÉVE-frakció.


2024. június 05., Szerda

A vasárnapi döntés évtizedekre meghatározhatja a jövőt

Dömötör Csaba államtitkár járt Nagykanizsán.


Hatalmas bulival indítja a nyarat a NagyON Kanizsa Egyesület

Pénteken 19.30-tól DJ Lada melegíti be a közönséget, majd érkezik Lotfi Begi, aki Kollányi Zsuzsit és Nagy Adrit is magával hozza.


2024. június 04., Kedd

A nemzet egy és oszthatatlan

Nagykanizsán a Nagy-Magyarország-emlékműnél emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napján a trianoni békediktátum 104. évfordulójáról.


Tánckarnevál felvonulással

Szombaton a Rózsa utcától indult a karneváli felvonulás több száz táncossal, feldíszített kamionokkal az Erzsébet térig.


Idősebb Gáspár Győző Ligetvárosba látogatott

A Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) szervezésében tartós élelmiszerekből álló csomagokat osztott a Ligetvárosban élő rászoruló családoknak.


2024. június 02., Vasárnap

Az ÉVE-frakció elfordítja a fejét...

Újabb rongálás Nagykanizsán.


2024. június 01., Szombat

Elhanyagolt épületek és város...

Az Éljen VárosuNk! Egyesületnek nem fontos Nagykanizsa.


2024. május 31., Péntek

Minőségi kultúrát ad

A kultúráért felelős államtitkár járt Kanizsán.


A lelkes csapat sok tanulással jutott az országos döntőbe

A Szivárvány EGYMI diákjainak sikere a Zala vármegyei fordulón.

+