Kanizsa - 2024. április 08., Hétfő
#Nagykanizsa #Kövér László #önkormányzati választás #európai parlamenti választás

Mindkét választás komoly téttel bír

Mindkét választás komoly téttel bír

Kövér László: nem is azért kell kormánypárti polgármestert és képviselőket választani, mert a kormány csak velük hajlandó együttműködni, hanem azért, mert szemlátomást például itt Nagykanizsán is a várost irányító ellenzéki tömb még helyben sem képes az együttműködésre (Fotó: Jancsi László)

Az európai parlamenti, illetve a magyar önkormányzati választásnak is ugyanaz a tétje, jelesül képesek leszünk-e megőrizni azokat az eredményeket, amiket 2010 óta vérrel, verejtékkel, erőfeszítéssel, szorgalommal elértünk - fogalmazott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, akivel a minap tett nagykanizsai látogatása során sikerült szót váltani.

Mint azt Kövér László elmondta: a közelgő önkormányzati választás elsősorban arról szól, hogy egy közösség, melynek tagjai vezetőket választ, tud-e élni azzal a lehetőséggel, amit a központi kormányzat felkínál számára azzal a fejlesztéspolitikával, aminek a gyümölcse a települések többségében kézzel fogható.

- Az európai szintéren is komoly tétje lesz a választásnak, hiszen amíg mi magyarok az elmúlt évtizedben rendbe tettük a magunk „szénáját”, addig közben a világ megrendült körülöttünk - szögezte le Kövér László, aki szerint a szomszédban dúló orosz-ukrán háború közvetlen biztonsági kockázatot jelent, de a konfliktusnak közvetett biztonsági kockázatai is vannak, elég csak az energiaárak ingadozására gondolni.

- Emellett jelen van a kontinensen a migrációs válság, ami csak azért nem érzékelhető Magyarországon, mert a műszaki és jogi határzár viszonylag jól működik. Persze ha azt nézzük, hogy más utakon évente egymillió migráns jut be Európába, akkor már nem olyan rózsás a helyzet. Ráadásul az Európai Bizottság azt tervezi, hogy ezt az embertömeget kvóta alapján osztja szét a tagállamok között, aki pedig nem hajlandó a befogadásukra, azokkal súlyos megváltási díjat fizettetnének. 

Kövér Lászlótól azt is megkérdeztük, mit jelentene Nagykanizsa fejlődése szempontjából egy olyan városvezetés, amely képes együttműködni a kormánnyal.

- Fordítsuk meg a kérdést. Hogy lehet valakinek az a beteges ötlete, hogy az önkormányzati választás arra való, hogy a mindenkori központi kormányzattal szemben ellenzéki barikádot hozzon létre? Ez a beteg gondolat egyébként Gyurcsány Ferenc fejéből pattant ki, talán sokan emlékeznek még arra, amikor Karácsony Gergely főpolgármestert meg is rótta, hogy nem elég harcias a kormánnyal szemben. De nem is azért kell kormánypárti polgármestert és képviselőket választani, mert a kormány csak velük hajlandó együttműködni, hanem azért, mert szemlátomást például itt Nagykanizsán is a várost irányító ellenzéki tömb még helyben sem képes az együttműködésre. Hogyan lennének képesek a kormányzattal való közös gondolkodásra, munkára? És, hogy nem a levegőbe beszélek, arra Szeged a legjobb példa. Botka László polgármesterrel sikerült megtalálni a közös hangot, Szeged baloldali városvezetése ugyanis úgy gondolta, hogy a város fejlődése előrébb való, mint az országos politikai adok-kapok. Szóval azt gondolom, hogy minden településnek az az érdeke, hogy gyümölcsöző együttműködést alakítson ki a regnáló kormánnyal, amely a fejlesztési források fölött diszponál. 

Végezetül azt tudakoltuk Kövér Lászlótól, hogy meglátása szerint mennyire lesz könnyű vagy éppen nehéz mozgósítani a Fidesz szavazótáborát az elmúlt időszak közéleti viharainak tükrében.

- Úgy gondolom, hogy a Fidesz szavazói - és ezzel senkit sem akarok megbántani - talán tudatosabban viszonyulnak a politikához, mint más pártok szimpatizánsai. Talán a minket támogatók körében kisebb mértékű a hangulatingadozás, az ösztönös cselekvés, ők ugyanis a szilárd értékrendjükhöz igazodnak. Éppen ezért én abban bízom, hogy a nemzeti érzelmű választópolgárokat ezúttal is nagyobb számban sikerül majd mozgósítani, mint az ellenzéki oldal szavazóit.

Még érdekes lehet ...


2024. május 11., Szombat

Megemlékezés a nagykanizsai katonahősről

Vitéz Szabadi Béla példa lehet a mai generáció előtt.


2024. május 10., Péntek

Hazugságokkal hergel az ÉVE

Radics Bálintot megdöbbentette az a fajta szélhámosság, amit az ÉVE megenged magának.


2024. május 09., Csütörtök

Deutsch Tamás lesz a vendég Kanizsán

Május 15-én folytatódik a NagyON Kanizsa Polgári Est sorozata.


Emléktáblát avatnak Nagykanizsán

A vitézek leszármazottai találkoznak.


2024. május 03., Péntek

Indul a Sörgyár utca aszfaltozása

Az útszakasz felújítása közel 11,5 millió forintba kerül.


Eltűnnek végre a kátyúk

Teljes hosszában megújul a Napsugár utca burkolata.


2024. április 30., Kedd

Hitelprogram a hazai kkv-szektor tagjainak

Radics Bálint, a Széchenyi Programiroda vezető tanácsadója ismertette az aktuális EU-s pályázati felhívásokat a kanizsai kamara rendezvényén.


Párbeszéd, közös felelősségvállalás

Lakossági fórumot tartottak Ligetvárosban.


NagyON MÁJUS!

Majális a Csótónál a NagyON Kanizsa jóvoltából.


2024. április 28., Vasárnap

Városnapi kavalkád Nagykanizsán

A szervezők igyekeztek minden korosztályt megszólítani.


2024. április 27., Szombat

A Fidesz szembesítette ígéreteivel az ÉVE-frakciót

A kanizsai Fidesz összegyűjtötte azokat a meg nem valósult ígéreteket, melyeket az ÉVE többségi frakciója tett az elmúlt 4 évben.


Városnap Nagykanizsán

Kétnapos program Kanizsa szívében.


2024. április 25., Csütörtök

Felbolydul Nagykanizsa

Lezárások várják a közlekedőket a város napján.


Katonai eskü az Erzsébet téren

Arra kérik a lakosságot, hogy a katonákban a béke őrzőit lássák.


2024. április 23., Kedd

Az ÉVE lemondott a városáról?

Soha nem volt még ilyen koszos Nagykanizsa.


2024. április 22., Hétfő

Pár óra alatt összegyűjtötték az ajánlásokat

Balogh László: „nem állunk le, mert szeretnénk minden választópolgárral személyesen is találkozni”.


A bölcsődék napja

Balogh László polgármester szerint sokat kell gondozni a gyermeki lelket.

+