Kanizsa - 2024. április 19., Péntek
#Nagykanizsa #Kanizsa Rehab #Fenyves Tamás #ÉVE-frakció #szabálytalanság #belső vizsgálat

Egy belső vizsgálat eredményei

Egy belső vizsgálat eredményei

A Kanizsa Rehabnál tavaly zajlott belső vizsgálat számos szabálytalanságot tárt fel (Fotó: Zalakocka)

Amióta Balogh László polgármester feljelentést tett a Kanizsa Rehab Noprofit Kft.-nél lévő szabálytalanságok és visszaélések miatt, élénk vita bontakozott ki a közösségi médiában. Volt, aki azt is kétségbe vonta, hogy belső vizsgálat zajlott az önkormányzati cégnél. Lapunk megkereste a felügyelőbizottság egyik volt tagját, Fenyves Tamást, aki részletekbe menően nyilatkozott a volt ügyvezető viselt dolgairól és az Éljen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) vezetőinek hozzáállásáról.

Fenyves Tamás már az elején leszögezte: mivel 100%-ban önkormányzati tulajdonú cégről van szó, közérdek, hogy reagáljon.

- Egy dolgot bizton állíthatok, mégpedig azt, hogy az Éljen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) négy tagja, akik közül hárman a nagykanizsai önkormányzat Tulajdonosi Bizottságának a tagjai, tudtak a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft.-nél, a felügyelőbizottság tagjai által feltárt visszaélésekről - szögezte le Fenyves Tamás. - A belső vizsgálat elindításához az vezetett, hogy tavaly márciusban hibás és valótlan adatok szerepeltek a Kanizsa Rehab 2023-as üzleti tervében, többek között a bérköltség kiadási oldala 54 millió forinttal alul lett tervezve. Ezeket a felügyelőbizottság tagjai levélben jelezték a volt ügyvezető, Szirtes Balázs felé, illetve további információkat, egyúttal teljes hozzáférést kérve a szállítói és vevői számlákhoz.

Fenyves Tamás elmondta:

sajnos többszöri nekifutásra sem sikerült a számviteli elveknek megfelelő üzleti tervet készítenie az ügyvezetőnek, de a határidő szorítása miatt végül tavaly május 18-án a felügyelőbizottság két tagja megszavazta az üzleti tervet.

- Mivel a vizsgálat még nem zárult le, ezért jómagam tartózkodtam mind a 2022-es beszámoló, mind a 2023-as üzleti terv megszavazásától, amelyről felügyelőbizottsági jegyzőkönyv is készült - említette Fenyves Tamás, aki szerint a Kanizsa Rehab napi szintű működését ellenőrizve több olyan tételt is találtak, amelyek már első ránézésre is több mint gyanúsak voltak. Miközben a Kanizsa Rehabnál 2022. december 20-a után leállás volt, mégis találtak olyan számlát, amely adott napi varrodai megrendelésről, illetve a termékek elkészítéséről szólt. Aztán találtak olyan számlát is, amely varrodai gépek értékesítését tartalmazta, de a cégnél senki sem tudott ezen eszközök létezéséről. Előkerült szabálytalan céges autó használat is, aztán hamis adatok kerültek a tehergépjármű menetlevélre, de jogellenes foglalkoztatás is történt a cégnél. 

Mint kiderült,

az ügyvezető jogviszonya sem volt rendezett, ezt az állapotot egyébként ő maga akarta fenntartani, többször is arra utasította a gazdasági vezetőt, hogy ne foglalkozzon ezzel a témával. 

Fenyves Tamás elmondása szerint a fentiekről tájékoztatta Horváth Jácintot, az ÉVE önkormányzati képviselőjét, frakcióvezető-helyettesét is, aki azt mondta:

szerinte a vizsgálati eredmények nem állnának meg bíróságon, ezért nem váltják le az ügyvezetőt. 

- Ez volt az a pont, ahol jeleztem, hogy lemondok a felügyelőbizottsági tagságomról - emlékezett vissza Fenyves Tamás, aki szerint az általa és Csörgei Sándorné, másik FB-tag által végzett vizsgálatot dr. Schauta Marcell, a felügyelőbizottság elnöke mindvégig igyekezett ellehetetleníteni, rövidre zárni, bagatellizálni. 

A történethez szorosan kapcsolódik az is, hogy Szirtes Balázs tavaly nyáron - családi okokra hivatkozva - lemondott tisztségéről.

Még érdekes lehet ...


2024. május 11., Szombat

Megemlékezés a nagykanizsai katonahősről

Vitéz Szabadi Béla példa lehet a mai generáció előtt.


2024. május 10., Péntek

Hazugságokkal hergel az ÉVE

Radics Bálintot megdöbbentette az a fajta szélhámosság, amit az ÉVE megenged magának.


2024. május 09., Csütörtök

Deutsch Tamás lesz a vendég Kanizsán

Május 15-én folytatódik a NagyON Kanizsa Polgári Est sorozata.


Emléktáblát avatnak Nagykanizsán

A vitézek leszármazottai találkoznak.


2024. május 03., Péntek

Indul a Sörgyár utca aszfaltozása

Az útszakasz felújítása közel 11,5 millió forintba kerül.


Eltűnnek végre a kátyúk

Teljes hosszában megújul a Napsugár utca burkolata.


2024. április 30., Kedd

Hitelprogram a hazai kkv-szektor tagjainak

Radics Bálint, a Széchenyi Programiroda vezető tanácsadója ismertette az aktuális EU-s pályázati felhívásokat a kanizsai kamara rendezvényén.


Párbeszéd, közös felelősségvállalás

Lakossági fórumot tartottak Ligetvárosban.


NagyON MÁJUS!

Majális a Csótónál a NagyON Kanizsa jóvoltából.


2024. április 28., Vasárnap

Városnapi kavalkád Nagykanizsán

A szervezők igyekeztek minden korosztályt megszólítani.


2024. április 27., Szombat

A Fidesz szembesítette ígéreteivel az ÉVE-frakciót

A kanizsai Fidesz összegyűjtötte azokat a meg nem valósult ígéreteket, melyeket az ÉVE többségi frakciója tett az elmúlt 4 évben.


Városnap Nagykanizsán

Kétnapos program Kanizsa szívében.


2024. április 25., Csütörtök

Felbolydul Nagykanizsa

Lezárások várják a közlekedőket a város napján.


Katonai eskü az Erzsébet téren

Arra kérik a lakosságot, hogy a katonákban a béke őrzőit lássák.


2024. április 23., Kedd

Az ÉVE lemondott a városáról?

Soha nem volt még ilyen koszos Nagykanizsa.


2024. április 22., Hétfő

Pár óra alatt összegyűjtötték az ajánlásokat

Balogh László: „nem állunk le, mert szeretnénk minden választópolgárral személyesen is találkozni”.


A bölcsődék napja

Balogh László polgármester szerint sokat kell gondozni a gyermeki lelket.

+