Kanizsa - 2024. április 25., Csütörtök
#Nagykanizsa #katonai eskü #Egységes Alapkiképzési Program #hazaszeretet #honvédelem

Katonai eskü az Erzsébet téren

Katonai eskü az Erzsébet téren

Mintegy 180 katona tett esküt az Erzsébet téren (Fotó: Gergely Szilárd)

Az idén februárban és márciusban bevonult katonák Egységes Alapkiképzési Program befejezését követő ünnepélyes eskütételét tartották az Erzsébet téren.

A nagyszabású eseményen az ország több pontjáról érkezett 178 fő katona tett esküt, akik 10 hetes alapkiképzésen vettek részt. Ezt közösen teljesítették a Magyarország védelmére felesküdött hivatásos, szerződéses és tartalékos állomány tagjai. Győrben, Várpalotán, Hajdúhadházon, Szolnokon és Nagykanizsán képezték ki őket, s az esküt követően a szolgálati útjuk is többfelé ágazhat. Maradhatnak területvédelmi tartalékosok vagy műveleti katonaszervezeteknél folytathatják a katonai pályafutásukat.

A Magyar Honvédség rendezvényén részt vett dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja, Bene Csaba, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, de sok hozzátartozó és járókelő is figyelte az eseményeket. A Himnusz eléneklése után az ünnepélyes eskütétel következett, melynek szövegét Szmrecsányi Árpád szakaszvezető olvasta fel, amit a felsorakozott katonák hangosan elismételtek.

Dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára szólt a katonákhoz.

- Nagykanizsa alig több mint egy év alatt másodszor ad helyt katonai eskütételnek - fogalmazott. - Ez nem véletlen, hiszen a város az évszázadok alatt összeforrt a honvédelemmel, a hazaszeretettel és az áldozatvállalással. Bár a laktanyák bezártak, viszont a honvédség szellemisége itt maradt, melyet tovább éltetnek civil szervezetek és a Honvéd Kaszinó.

Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese pedig arról beszélt: Nagykanizsán és környezetében egyre többet találkozhatunk katonákkal. Legyen szó a helyben lévő területvédelmi zászlóalj állományáról vagy a rendszeresen a helyőrségi gyakorlótéren kiképzést végrehajtó kaposvári lövészzászlóalj lövészeiről és harcjárműveiről. A lakosságtól azt kérik, hogy a katonákban a béke őrzőit lássák.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2024. június 19., Szerda

Bélbetegségekről mindenkinek, ingyenesen

A Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház a Halis-könyvtárral közös szervezésben június 20-án (csütörtök) 16 órakor tudományos előadásokra hívja a lakosságot a bibliotékába.


2024. június 14., Péntek

Hosszú távon győz az elkötelezettség

A hagyományoknak megfelelően a Csónakázó-tónál tartotta Semmelweis-napi ünnepségét a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház.


Jók között a legjobbak

A kiemelkedő eredményeket elért diákok munkáját ismerték el az önkormányzat, a tankerület és szakképzési centrum közös ünnepségén.


2024. június 10., Hétfő

Hűséges marad saját közösségéhez

Balogh László: köszönöm annak a 8394 kanizsainak, aki megtisztelt bizalmával és rám szavazott, illetve mindazoknak a segítőknek, támogatóknak akik a háttérben dolgoztak.


2024. június 09., Vasárnap

Ön szavazott? Voksoljon a béke mellett, válassza a Fidesz-KDNP jelöltjeit!

Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a békét támogatja.


Nyárindító buli a Csónakázó-tónál

A NagyON Kanizsa DJ PARTY-ra hívta a kanizsaiakat.


2024. június 08., Szombat

Egy nap alatt szereztek diplomát

Pályaorientációs napot tartott a Pannon Egyetem Nagykanizsa.


2024. június 07., Péntek

Öt év elpocsékolt idő

Az ÉVE tehetetlenségét meg nem valósított beruházások, állami források visszafizetése, az utak, járdák és a közterületek állagromlása fémjelzi.


Az ÉVE-frakciót nem érdekli Nagykanizsa

A kerékpárút nem méhlegelő!


„Akkor sem mennék vissza, ha hívnának”

Magyarországra költözött a német színésznő.


Hová tűntek a rollerek Nagykanizsáról?

Erről valahogy elfelejt beszélni az ÉVE-frakció.


2024. június 05., Szerda

A vasárnapi döntés évtizedekre meghatározhatja a jövőt

Dömötör Csaba államtitkár járt Nagykanizsán.


Hatalmas bulival indítja a nyarat a NagyON Kanizsa Egyesület

Pénteken 19.30-tól DJ Lada melegíti be a közönséget, majd érkezik Lotfi Begi, aki Kollányi Zsuzsit és Nagy Adrit is magával hozza.


2024. június 04., Kedd

A nemzet egy és oszthatatlan

Nagykanizsán a Nagy-Magyarország-emlékműnél emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napján a trianoni békediktátum 104. évfordulójáról.


Tánckarnevál felvonulással

Szombaton a Rózsa utcától indult a karneváli felvonulás több száz táncossal, feldíszített kamionokkal az Erzsébet térig.


Idősebb Gáspár Győző Ligetvárosba látogatott

A Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) szervezésében tartós élelmiszerekből álló csomagokat osztott a Ligetvárosban élő rászoruló családoknak.


2024. június 02., Vasárnap

Az ÉVE-frakció elfordítja a fejét...

Újabb rongálás Nagykanizsán.


2024. június 01., Szombat

Elhanyagolt épületek és város...

Az Éljen VárosuNk! Egyesületnek nem fontos Nagykanizsa.

+