Kék hírek - 2022. június 13., Hétfő
#vízibaleset #strandszezon #vízimentők #Balaton #Duna

A vízibalesetek elkerülhetőek

A vízibalesetek elkerülhetőek

(Fotó: Getty Images Signature)

A strandszezonnal a vízi balesetek száma is növekedni kezdett. Pedig odafigyelésssel és a szabályok betartásával megelőzhetőek a tragédiák. A vízimentők és rendőrök fokozottan figyelnek a tó- és folyópartokon. A Dunán szolgáló egyenruhások ezentúl jetskivel is segíteni tudnak a bajbajutottaknak – közölte az M1 Híradó.

A műsorban bemutatták azt a balatoni partszakaszt, ahol egy hete életét vesztette az a két fiatal, akik harmadik barátjukkal közösen egy szörfdeszkával indultak úszni a Balatonba, ám a tó közepe felé sodródtak, ahonnan ketten már nem tértek vissza a partra.

Később kiderült, hogy a tinédzserek nem tudtak úszni. Bármilyen úszást segítő eszközt használva azonban ez a baleset is elkerülhető lett volna.

„Nem szégyen bármilyen más eszközt használni, ami az úszásunkban vagy a fennmaradásunkban, a lebegésünkben segít. Lehet ez úszássegítő mellény, lehet ez úszógumi, lehet ez egy profi mentőmellény vagy a suppozok esetében lehet ez a pánt”– mondta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője.

A Balaton déli oldalán fontos tisztában lenni azzal is, hogy a tó ugyan sokáig sekély, azonban hirtelen akár 2-3 méter méllyé is válhat.

A szakemberek idén is arra hívják fel a figyelmet, hogy a fürdőzők ismerjék a víziközlekedési és fürdőzési szabályok mellett az adott partszakasz sajátosságait és legyen mindenki tekintettel egymásra. A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője azt is elmondta, hogy évről évre visszatérő probléma az alkoholfogyasztás is.

„Aki valamilyen vízijárművel érkezik, lehet ez gépi, vagy nem gépi meghajtású jármű, ezekben az esetekben nulla tolerancia van, tehát senki nem fogyaszthat, és ne is fogyasszon alkoholt. A fürdőzőkkel kapcsolatban nincs tiltva az, hogyha valaki elmegy fürödni a Dunához, akkor ne fogyasszon alkoholt, mi azt kérjük, hogy amennyiben a folyóban kíván valaki fürödni, akkor tartózkodjon a szeszesital fogyasztásától” – mondta Prohászka Richárd alezredes, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.

A Dunában fürödni azonban csak a kijelölt helyeken szabad. Ilyenből országszerte több, mint húsz van. Aki tiltott helyen strandol és a szabályokat nem tartja be, akár 150 ezer forintos bírságot is kaphat.

A Dunai Vízirendészet flottája egyébként idén három jetski-vel, valamint egész évben használható, 8-fős, modern radar és szonárberendezéssel felszerelt hajókkal bővült. Az egyik jetski 300 lóerős. Ez a rendőrség leggyorsabb járőrhajója a folyón. A fővárosi szakaszon akár perceken belül a mentés helyszínére érhet.

„Ezt kifejezetten életmentésekre használjuk, tehát fürdőző ha elmerül akkor ezekkel nagyon gyorsan ott vagyunk. Szonár berendezéssel rendelkezik ez is” – mondta Fülöp Tibor, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság alezredese. Idén eddig összesen 20 mentéshez riasztották a vízi rendőröket a Duna magyarországi szakaszán.

Még érdekes lehet ...


2022. november 29., Kedd

A járművek hideg időben is kigyulladhatnak

Kis odafigyeléssel ezek az esetek is megelőzhetők.


2022. november 26., Szombat

Adótraffi: ők következnek

2022. november 25. és december 31. között az ünnepi időszakhoz kapcsolódó, szezonális termékek árusítóit ellenőrzik.


Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor országszerte.


2022. november 25., Péntek

Figyelmetlenségből baleset

Egy kisteherautó és egy személyautó ütközött össze a Becsehelyt és Tótszentmártont összekötő úton.


2022. november 23., Szerda

Ne dőljön be a rendőrség nevében küldött fals emaileknek!

Ha Ön is kapott a rendőrség nevében gyanús leveleket, akkor hagyja figyelmen kívül, és erre figyelmeztesse a hozzátartozóit is, mivel egyértelmű átverésről van szó!


Idejében érdemes felkészülni, mert közeleg a tél

A közlekedésben ősszel és télen a csúszós út, a romló látási viszonyok okozzák a legtöbb problémát.


Tűzhelyen felejtett étel okozott riadalmat

Mire a letenyei hivatásos és önkéntes tűzoltók a helyszínre értek, a lánggal égés megszűnt.


2022. november 21., Hétfő

Ki látta a balesetet?

A nagykanizsai rendőrök a lakosság segítségét kérik.


2022. november 20., Vasárnap

A megfelelő ember a megfelelő helyen

Hősies helytállásáért részesült főigazgatói elismerésben nemrég Németh Attila Gábor címzetes tűzoltó törzszászlós, a zalakarosi katasztrófavédelmi őrs szerparancsnoka.


2022. november 18., Péntek

Maradandó fogyatékosságot okozott

A nagykanizsai rendőrök befejezték egy 2021-es közúti közlekedési baleset vizsgálatát.


2022. november 14., Hétfő

Idén már 22 kéménytűz volt

Legutóbb egy letenyei lakóház kéményében gyulladt meg a lerakódott égéstermék.


2022. november 11., Péntek

Ne fázzunk rá az utakon

Az egyre hidegebb időjárás technikai eszközeink, így például autóink időszakos felkészítését is megköveteli.


2022. november 10., Csütörtök

Halálos balesetet okozott

A Nagykanizsai Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött annak a férfinak az ügyében, aki figyelmetlensége miatt karambolozott.


Ismét rengett a föld Zala megyében

A Richter-skála szerinti 2,4-es erősségű földrengés volt szerda délelőtt Zalaszentgyörgy közelében.

+