Kultúra - 2021. április 12., Hétfő
#Budapesti Tavaszi Fesztivál #online #zene #film #színház #kiállítás #fesztivál

Elkezdődött a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Elkezdődött a Budapesti Tavaszi Fesztivál

(A kép forrása: facebook.com/BudapestiTavasziFesztival)

Április 9-től 18-ig rendezik meg a 41. Budapesti Tavaszi Fesztivált, természetesen online.

Az 1981-ben indult összművészeti programsorozat 2020-ban elmaradt, idén azonban a szervezőbrigád úgy döntött, hogy ha kicsit eltérően is a megszokottól, de megvalósítja a fesztivált.

A kultúra iránt érdeklődők 10 napon keresztül vehetnek részt a programsorozat érdekesebbnél érdekesebb műsorain, teljesen ingyen. A Budapesti Tavaszi Fesztivál minden nap este nyolctól hívja képernyők elé az embereket, de azok kedvéért, akik egyik vagy másik nap nem érnek rá, minden online műsort másnap is meg lehet tekinteni.

Április 9-én volt a fesztivál Nyitánya, ez alkalomból felidézték a hőskorszak három legendás pillanatát: az ünnepi nyitányt 1987-ből, a Budapesti Fesztiválzenekar első ünnepi fellépését 1985-ből és a Vivaldit az első külföldi együttes előadásában 1983-ból. Másnap a méltán híres Az öldöklő angyal című film színházi feldolgozását nézhette meg a közönség.

Az eredeti film lényege, hogy egy maréknyi társaság tagjai valamilyen rejtélyes okból kifolyólag képtelenek elhagyni az összejövetelük helyszínét, az egész film egy lakásban játszódik.

Április 11-én a költészet napja alkalmából Pilinszky János születésének 100. évfordulójára Törőcsik Franciska színésznő és Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere állított össze különleges megemlékezést a költő műveiből.

Április 12-én este nyolctól a Forrószegiek című emblematikus darabot láthatják az érdeklődők egy felújított változatban, melyet a Nemzeti Táncszínház készített 30 évvel az eredeti darab bemutatója után.

Másnap egy Mindszenty József bíboros életéről készült kiállítás tárlatvezetése lesz megtekinthető, a tárlatot a felvételen egyházzenei művek is színesítik. Április 14-én a TRIP webszínházának új sorozatába nyerhet betekintést a közönség, melynek címe Shakespeare/37.

Ezt követően – 15-én – négy kisfilmet lehet megnézni az interneten keresztül, melyekben az a közös, hogy visszaköszönnek bennük a fővárosiak által jól ismert budapesti hangulatok, helyszínek. Snétberger Ferenc és a Keller Quartet 2018-ban a Zeneakadémián rögzítette Hallgató című közös albumát, rajta a Népem emlékére elnevezésű darabbal, amelyet Snétberger a Holokauszt 50. évfordulója alkalmából írt.

A magyar áldozatok emléknapján a Budapesti Tavaszi Fesztivál ezzel az alkotással teremt lehetőséget a közös emlékezésre 16-án. Másnap a múltba kalauzól vissza a fesztivál, ugyanis a korábban megrendezett Fringe Fesztivál díjazottjaival, zsűritagjaival fogják felidézni a művészek számára kivételes bemutatkozási lehetőséget kínáló rendezvényt.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál zárónapján a 2006-os Mozart évben létrehozott három operaelőadást elevenítik majd fel videórészletek segítségével.

A fő programokon kívül több fővárosi partnerintézmény társrendezvényei is színesítik a rendezvényt. A Budapesti Tavaszi fesztiválról bővebb információkat itt  érhettek el.

(Forrás: kidsnews.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. augusztus 22., Csütörtök

Letenyei szervezésben emlékút a világháborús helyszínekre

Zalai vonatkozású világháborús helyszínekre szerveztek emlékutat Letenyéről.


2024. július 16., Kedd

Kellemes nyári esték a Karos Korzón

Zalakaroson Nyári estek címmel indult zenés sorozat a Karos Korzón.


2024. június 30., Vasárnap

Hálaadó istentisztelet Galambokon

160 éves a település református temploma.


2024. június 26., Szerda

Hagyományőrzés és közösségteremtés

A Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott szakkörökön készült alkotásokból nyílt kiállítás Zajkon.


2024. június 25., Kedd

Vesszőfonó tábor gyerekeknek

Három település önkormányzata szervezi.


2024. június 24., Hétfő

Kiállítás nyílt Lasztonyán

Az elmúlt hétvégén ünnepélyes keretek között nyitották meg a kézműves szakkörök kiállítását a településen.


Múzeumok éjszakája Nagykanizsán

A Thúry György Múzeumban kincskereső kalandtúrával kezdődött az ingyenesen látogatható rendezvénysorozat


2024. június 21., Péntek

Dzsessz-zenés tárlatvezetés a múzeumok éjszakáján

Szombaton 16 órától kezdődnek a programok, a hivatalos megnyitót pedig 17 órakor tartják.


2024. június 19., Szerda

Ezüst diplomát szereztek

Nemzetközi kórusversenyen szerepelt a Farkas Ferenc Énekegyüttes.


2024. június 07., Péntek

Katalógusba gyűjtötték a gyöngyösnecceket

A kiadványból egyelőre 200 darabot nyomtattak, de a múzeum tervezi, hogy a későbbiekben további példányokat is kiad és értékesít.


2024. június 05., Szerda

Polgár József kötete vitahelyzetet teremt

A szerző a sorban immár 18. kötetét a napokban mutatták be.

+