Kultúra - 2022. január 17., Hétfő
#magyar kultúra napja #programajánló #kiállítás #könyvbemutató #Nagykanizsa

Így ünnepli Kanizsa a magyar kultúra napját

Így ünnepli Kanizsa a magyar kultúra napját

Lesz látnivaló a magyar kultúra napja alkalmából Nagykanizsán - és nem csak a múzeumban (Archív fotó: MTI/Varga György)

Idén is több napon át ünnepelhetik a nagykanizsaiak a magyar kultúra napját: a hét második felében megannyi színvonalas program várja majd az érdeklődőket a dél-zalai városban. Mutatjuk a kínálatot!

Január 19-én, szerdán 18 órakor a méltán világhírű Honvéd Férfikar ad újra koncertet a Honvéd Kaszinóban. A Riederauer Richárd karnagy vezette együttes már több alkalommal fellépett Nagykanizsán, előadását mindig hatalmas érdeklődés övezte vélhetően nem lesz ez másként most sem.

A Honvéd Férfikar mellett szerepel a Kanizsai Fiatalok Közössége Egyesület is egy, a tagjai (Fási Barnabás és Micsinai Dominik) által írt és rendezett előadással. A „Se meghalni sem nem élni” – Egy katona belső vívódása a fronton című darabban Beck Jankát, Farkas Lucát, Gyenese Szulamitot, Horváth Dorinát, Ódor Dórát és Stróbl Ödönt láthatja a közönség. 

A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház ünnepi programja csütörtökön 16 órakor kezdődik. Ekkor nyílik meg az Alba Regia Országos Fotópályázat és az Országos Miniatűr Fotópályázat kiállítása, illetve felavatják azt a Kodály Zoltánt ábrázoló bronz mellszobrot, amelyet a keszthelyi Turi Török Tibor szobrászművész készített. A rendezvényen közreműködik a házigazda intézmény Kodály Zoltán Énekkara, a „MAMIK” Hagyományőrző Dalkör, a helyi zeneiskola növendékei és zenetanárai, valamint Kocsis Katalin, a kanizsai zenetörténet kutatója. A február 25-ig látható tárlatok anyagát Marton Ágota, a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház MÁV Fotókörének vezetője mutatja be az érdeklődőknek.

Ezt követően érdemes lesz ellátogatni a Thúry György Múzeumba is, ahol szintén csütörtökön, de 17 órától nyílik kiállítás. Az intézmény és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület közös szervezésében lehet megnézni a Hagyományból divatot – A történelmi Zala Vármegye viseleteinek mai feldolgozása című tárlatot, amelynek anyagát Gyanó Szilvia, a Thúry György Múzeum etnográfusa méltat. A köszöntőket díjátadó követi, a rendezényen fellép a Bojtár Népzenei Együttes. Akit érdekelnek az újragondolt történelmi viseletek, február 20-ig láthatja azokat a múzeumban.

A magyar kultúra napjára a Kanizsai Kulturális Központ is készül: szombaton 16 órakor a három évtizede képeslapokat gyűjtő nagykanizsai Gulyásné Raksányi Olga hatalmas kollekciójának azon darabjait tárja a közönség elé, amelyek a Himnusz költője, Kölcsey Ferenc életútjához kapcsolódnak. A kiállítás a HSMK színházi előcsarnokában lesz látható, csakugyan február 20-ig.

Gulyásné Raksányi Olga képeslapjaiból már számos kiállítás nyílt országszerte (A kép forrása: infovilag.hu)

Pénteken, a magyar kultúra napján folytatódik a Halis István Városi Könyvtár sok éves múltra visszatekintő hagyománya: a bibliotéka szolgáltatásairól ad aktuális helyzetjelentést Czupi Gyula igazgató. A tárlat 10 órakor kezdődik, és február 28-ig látogatható. Érdemes felkeresniük nemcsak azoknak, akik most ismerkedek az intézménnyel, hanem azoknak is, akik rendszeresen látogatják azt, hiszen a könyvtár időről időre frissíti a szolgáltatásai körét.

Jövő kedden (január 25-én) pedig kötetbemutató zárja a kultúra napi programokat Nagykanizsán. A Bemegyek szent templomodba – a hitélet hajdani emlékei és hagyományai Kiskanizsán című kötetet Horváth Jánosné, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület elnöke és Kunics Zsuzsanna, a Thúry György Múzeum történész-muzeológusa szerkesztette. Az archív fotókkal gazdagon illusztrált, ízig-vérig kiskanizsai könyvet Dr. Molnár Ágnes néprajzkutató-kulturális antropológus, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának egyetemi adjunktusa ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A rendezvény a Magyar Plakát Házban lesz, és 16 óra 30 perckor kezdődik.

Még érdekes lehet ...


2023. június 04., Vasárnap

Legyen újra ünnep a Pedagógusnap!

Pedagógusnapon Dr. Ádám Veronika a BLG 2000. évi ünnepségén elhangzott emlékező beszédével hajtunk fejet tanítóink és tanáraink előtt.


2023. május 26., Péntek

Csíksomlyói búcsú - Elindult Erdélybe a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz

A mintegy fél kilométer hosszú különvonat csaknem másfélezer zarándokot visz a csíksomlyói búcsúra.


2023. május 23., Kedd

Petőfi nyomában jártak

A Katolikus Pedagógiai Intézet kreatív műveltségi vetélkedőjén remekeltek a piarista iskola diákjai.


2023. május 21., Vasárnap

Szóljanak a harangok!

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége idén is folytatja a trianoni békediktátum évfordulójához kapcsolódó hagyományát.


2023. május 19., Péntek

„Minél cifrább, annál szebb”

Rangos népviseleti kiállítás nyílt a Thúry György Múzeumban.


„Az én anyukám” címmel hirdetett rajzpályázatot a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ

A felhívásra 71 különböző technikával készült alkotás született.


2023. május 16., Kedd

Népdaléneklési és népzenei versenyen vettek részt a zeneiskola növendékei

A fiatalok ismét bizonyították kivételes tehetségüket.


2023. május 12., Péntek

Hétvégi programajánló

Nem tudja mit csináljon, hová menjen a hétvégén? Ajánlunk néhány programot.


2023. május 11., Csütörtök

Tánc az utcán, koncert a téren

Az idei Utca Tánc Fesztivál minden eddiginél nagyobb és látványosabb lesz.


2023. május 06., Szombat

A hónap műtárgya

Már megnézhetjük május hónap műtárgyát a Thúry György Múzeum Fő úti kiállítóhelyén. 


2023. május 04., Csütörtök

Törékeny örökségünk

A BLG öt diákja ért el szép eredményt a „Törékeny örökségünk” című rajz- és fotópályázaton.

+