Kultúra - 2022. január 17., Hétfő
#magyar kultúra napja #programajánló #kiállítás #könyvbemutató #Nagykanizsa

Így ünnepli Kanizsa a magyar kultúra napját

Így ünnepli Kanizsa a magyar kultúra napját

Lesz látnivaló a magyar kultúra napja alkalmából Nagykanizsán - és nem csak a múzeumban (Archív fotó: MTI/Varga György)

Idén is több napon át ünnepelhetik a nagykanizsaiak a magyar kultúra napját: a hét második felében megannyi színvonalas program várja majd az érdeklődőket a dél-zalai városban. Mutatjuk a kínálatot!

Január 19-én, szerdán 18 órakor a méltán világhírű Honvéd Férfikar ad újra koncertet a Honvéd Kaszinóban. A Riederauer Richárd karnagy vezette együttes már több alkalommal fellépett Nagykanizsán, előadását mindig hatalmas érdeklődés övezte vélhetően nem lesz ez másként most sem.

A Honvéd Férfikar mellett szerepel a Kanizsai Fiatalok Közössége Egyesület is egy, a tagjai (Fási Barnabás és Micsinai Dominik) által írt és rendezett előadással. A „Se meghalni sem nem élni” – Egy katona belső vívódása a fronton című darabban Beck Jankát, Farkas Lucát, Gyenese Szulamitot, Horváth Dorinát, Ódor Dórát és Stróbl Ödönt láthatja a közönség. 

A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház ünnepi programja csütörtökön 16 órakor kezdődik. Ekkor nyílik meg az Alba Regia Országos Fotópályázat és az Országos Miniatűr Fotópályázat kiállítása, illetve felavatják azt a Kodály Zoltánt ábrázoló bronz mellszobrot, amelyet a keszthelyi Turi Török Tibor szobrászművész készített. A rendezvényen közreműködik a házigazda intézmény Kodály Zoltán Énekkara, a „MAMIK” Hagyományőrző Dalkör, a helyi zeneiskola növendékei és zenetanárai, valamint Kocsis Katalin, a kanizsai zenetörténet kutatója. A február 25-ig látható tárlatok anyagát Marton Ágota, a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház MÁV Fotókörének vezetője mutatja be az érdeklődőknek.

Ezt követően érdemes lesz ellátogatni a Thúry György Múzeumba is, ahol szintén csütörtökön, de 17 órától nyílik kiállítás. Az intézmény és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület közös szervezésében lehet megnézni a Hagyományból divatot – A történelmi Zala Vármegye viseleteinek mai feldolgozása című tárlatot, amelynek anyagát Gyanó Szilvia, a Thúry György Múzeum etnográfusa méltat. A köszöntőket díjátadó követi, a rendezényen fellép a Bojtár Népzenei Együttes. Akit érdekelnek az újragondolt történelmi viseletek, február 20-ig láthatja azokat a múzeumban.

A magyar kultúra napjára a Kanizsai Kulturális Központ is készül: szombaton 16 órakor a három évtizede képeslapokat gyűjtő nagykanizsai Gulyásné Raksányi Olga hatalmas kollekciójának azon darabjait tárja a közönség elé, amelyek a Himnusz költője, Kölcsey Ferenc életútjához kapcsolódnak. A kiállítás a HSMK színházi előcsarnokában lesz látható, csakugyan február 20-ig.

Gulyásné Raksányi Olga képeslapjaiból már számos kiállítás nyílt országszerte (A kép forrása: infovilag.hu)

Pénteken, a magyar kultúra napján folytatódik a Halis István Városi Könyvtár sok éves múltra visszatekintő hagyománya: a bibliotéka szolgáltatásairól ad aktuális helyzetjelentést Czupi Gyula igazgató. A tárlat 10 órakor kezdődik, és február 28-ig látogatható. Érdemes felkeresniük nemcsak azoknak, akik most ismerkedek az intézménnyel, hanem azoknak is, akik rendszeresen látogatják azt, hiszen a könyvtár időről időre frissíti a szolgáltatásai körét.

Jövő kedden (január 25-én) pedig kötetbemutató zárja a kultúra napi programokat Nagykanizsán. A Bemegyek szent templomodba – a hitélet hajdani emlékei és hagyományai Kiskanizsán című kötetet Horváth Jánosné, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület elnöke és Kunics Zsuzsanna, a Thúry György Múzeum történész-muzeológusa szerkesztette. Az archív fotókkal gazdagon illusztrált, ízig-vérig kiskanizsai könyvet Dr. Molnár Ágnes néprajzkutató-kulturális antropológus, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának egyetemi adjunktusa ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A rendezvény a Magyar Plakát Házban lesz, és 16 óra 30 perckor kezdődik.

Még érdekes lehet ...


2022. május 11., Szerda

„a lélek játszik, mi szolgálunk...”

Az 5Spirit Fúvósötös adott koncertet tegnap kora délután az Erzsébet téren.


2022. május 07., Szombat

Idén is lesz emlékhelyek napja

Több száz program várja az érdeklődőket.


2022. május 04., Szerda

Fődíjat nyert az első magyar horrorfilm

A Post Mortem legközelebb a görögországi Horrorant Filmfesztiválon versenyez, ahol a szervezők nem csupán a nyitófilmnek választották, hanem az évtized egyik legjobb horrorfilmjének nevezték.


2022. május 03., Kedd

Felszentelték a felújított kiskanizsai kőkeresztet

Újrafestették a feszületet, amely mellé növényeket is ültettek.


2022. május 01., Vasárnap

Zarándokvonat indult a Mátraverebély-Szentkúti nemzeti kegyhelyre

Az utazást imák, elmélkedések, éneklések, lelki beszélgetések és gyónási lehetőség teszi teljessé.


2022. április 19., Kedd

Tábla őrzi Tüskés Tibor emlékét

Az emléktáblát a Batthyány Lajos Gimnázium régi, Sugár utcai bejárata mellett helyezték el.


2022. április 18., Hétfő

Ferenc pápa: a béke mindenki elsőrendű felelőssége

A katolikus egyházfő szokás szerint húsvéti beszédében felsorolta a világ háború és szenvedés sújtotta térségeit.


2022. április 17., Vasárnap

Aki énhozzám jön, nem éhezik meg

Az ünnepkörhöz kapcsolódó ételek erős jelentést hordoznak, erről a szimbolikáról mesél Fráter Erzsébet biológus, a Biblia ételei és a Biblia növényei könyvek szerzője.


Húsvét, az ünnepek ünnepe

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe.


2022. április 16., Szombat

Erdő Péter: a feltámadás fényében felelősek vagyunk egymásért

A húsvét a kereszténység legnagyobb örömhírét hirdeti: Jézus feltámadt a halálból, és ezzel minden embert megváltott bűneitől, és mindenkit meghív az örök életre.


Kozma Imre: A húsvét az élet igazságát mondja el nekünk

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója a húsvét, a szeretet, valamint a befogadás fontosságáról is beszélt az M1 Ma reggel című műsorában.


2022. április 15., Péntek

Via Crucis: Egy ukrán és egy orosz család közösen viszi majd a keresztet

Ferenc pápa a családoknak szentelt egyházi évben úgy döntött, hogy különböző családok viszik a keresztet a római via Crucis tizennégy állomásán.

+