Kultúra - 2022. január 17., Hétfő
#magyar kultúra napja #programajánló #kiállítás #könyvbemutató #Nagykanizsa

Így ünnepli Kanizsa a magyar kultúra napját

Így ünnepli Kanizsa a magyar kultúra napját

Lesz látnivaló a magyar kultúra napja alkalmából Nagykanizsán - és nem csak a múzeumban (Archív fotó: MTI/Varga György)

Idén is több napon át ünnepelhetik a nagykanizsaiak a magyar kultúra napját: a hét második felében megannyi színvonalas program várja majd az érdeklődőket a dél-zalai városban. Mutatjuk a kínálatot!

Január 19-én, szerdán 18 órakor a méltán világhírű Honvéd Férfikar ad újra koncertet a Honvéd Kaszinóban. A Riederauer Richárd karnagy vezette együttes már több alkalommal fellépett Nagykanizsán, előadását mindig hatalmas érdeklődés övezte vélhetően nem lesz ez másként most sem.

A Honvéd Férfikar mellett szerepel a Kanizsai Fiatalok Közössége Egyesület is egy, a tagjai (Fási Barnabás és Micsinai Dominik) által írt és rendezett előadással. A „Se meghalni sem nem élni” – Egy katona belső vívódása a fronton című darabban Beck Jankát, Farkas Lucát, Gyenese Szulamitot, Horváth Dorinát, Ódor Dórát és Stróbl Ödönt láthatja a közönség. 

A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház ünnepi programja csütörtökön 16 órakor kezdődik. Ekkor nyílik meg az Alba Regia Országos Fotópályázat és az Országos Miniatűr Fotópályázat kiállítása, illetve felavatják azt a Kodály Zoltánt ábrázoló bronz mellszobrot, amelyet a keszthelyi Turi Török Tibor szobrászművész készített. A rendezvényen közreműködik a házigazda intézmény Kodály Zoltán Énekkara, a „MAMIK” Hagyományőrző Dalkör, a helyi zeneiskola növendékei és zenetanárai, valamint Kocsis Katalin, a kanizsai zenetörténet kutatója. A február 25-ig látható tárlatok anyagát Marton Ágota, a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház MÁV Fotókörének vezetője mutatja be az érdeklődőknek.

Ezt követően érdemes lesz ellátogatni a Thúry György Múzeumba is, ahol szintén csütörtökön, de 17 órától nyílik kiállítás. Az intézmény és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület közös szervezésében lehet megnézni a Hagyományból divatot – A történelmi Zala Vármegye viseleteinek mai feldolgozása című tárlatot, amelynek anyagát Gyanó Szilvia, a Thúry György Múzeum etnográfusa méltat. A köszöntőket díjátadó követi, a rendezényen fellép a Bojtár Népzenei Együttes. Akit érdekelnek az újragondolt történelmi viseletek, február 20-ig láthatja azokat a múzeumban.

A magyar kultúra napjára a Kanizsai Kulturális Központ is készül: szombaton 16 órakor a három évtizede képeslapokat gyűjtő nagykanizsai Gulyásné Raksányi Olga hatalmas kollekciójának azon darabjait tárja a közönség elé, amelyek a Himnusz költője, Kölcsey Ferenc életútjához kapcsolódnak. A kiállítás a HSMK színházi előcsarnokában lesz látható, csakugyan február 20-ig.

Gulyásné Raksányi Olga képeslapjaiból már számos kiállítás nyílt országszerte (A kép forrása: infovilag.hu)

Pénteken, a magyar kultúra napján folytatódik a Halis István Városi Könyvtár sok éves múltra visszatekintő hagyománya: a bibliotéka szolgáltatásairól ad aktuális helyzetjelentést Czupi Gyula igazgató. A tárlat 10 órakor kezdődik, és február 28-ig látogatható. Érdemes felkeresniük nemcsak azoknak, akik most ismerkedek az intézménnyel, hanem azoknak is, akik rendszeresen látogatják azt, hiszen a könyvtár időről időre frissíti a szolgáltatásai körét.

Jövő kedden (január 25-én) pedig kötetbemutató zárja a kultúra napi programokat Nagykanizsán. A Bemegyek szent templomodba – a hitélet hajdani emlékei és hagyományai Kiskanizsán című kötetet Horváth Jánosné, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület elnöke és Kunics Zsuzsanna, a Thúry György Múzeum történész-muzeológusa szerkesztette. Az archív fotókkal gazdagon illusztrált, ízig-vérig kiskanizsai könyvet Dr. Molnár Ágnes néprajzkutató-kulturális antropológus, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának egyetemi adjunktusa ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A rendezvény a Magyar Plakát Házban lesz, és 16 óra 30 perckor kezdődik.

Még érdekes lehet ...


2024. március 28., Csütörtök

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe.


2024. március 25., Hétfő

Ma van Gyümölcsoltó Boldogasszony napja

Szűz Mária e napon fogadta méhébe Jézust.


2024. március 19., Kedd

Katolikus hagyomány

Március 19-e az apák ünnepe.


2024. március 16., Szombat

Most vagy soha!

Már a nagykanizsai moziban is látható a nagyszabású történelmi kalandfilm a márciusi ifjakról és a napról, amely megváltoztatta a magyar nemzet történelmét.


2024. március 11., Hétfő

Kiállítás és érembörze

Pénzhelyettesítő eszközöket mutatott be az érdeklődőknek a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének nagykanizsai csoportja a HSMK-ban, a kiállítás mellett érembörzét is tartottak.


Kustár Zsuzsa emlékét őrzi

A Bartók utcában avattak emléktáblát, annál az épületnél, ahol az iparművész élt és alkotott.


2024. február 15., Csütörtök

Farsangi program a letenyei zeneiskolában

A gyerekek ötletes jelmezekben léptek színpadra a szülők és a hozzátartozók nagy örömére.


2024. február 07., Szerda

Bemutatták Mohai V. Lajos új könyvét

A mában állít Kanizsának míves „szavakból katedrálist”.


2024. február 04., Vasárnap

Több százan léptek színpadra

Kanizsán gyűltek össze a vármegye néptáncosai.


2024. február 03., Szombat

Egy egyszerű ember története

Mohai V. Lajos új könyvét mutatják be a Honvéd Kaszinóban.


2024. január 31., Szerda

Névadó ünnepség a zeneiskolában

A tragikus sorsú, Pásztor Irma nevét vette fel a hangversenyterem.

#Nagykanizsa

Gyurcsány emberei...

Gyurcsány emberei...

2024. március 28. - Kanizsa

Remekeltek a Szivárvány-iskola atlétái

Remekeltek a Szivárvány-iskola atlétái

2024. március 27. - Sport

Egy somogyi „csibész” mikrofonnal

Egy somogyi „csibész” mikrofonnal

2024. március 26. - Kanizsa

Közönséges bükkfa került az időspirálba

Közönséges bükkfa került az időspirálba

2024. március 25. - Kanizsa

Amerikából jöttek

Amerikából jöttek

2024. március 22. - Kanizsa

Nagykanizsa mellett pihent meg a halászsas

Nagykanizsa mellett pihent meg a halászsas

2024. március 19. - Érdekes

Parkolóbővítés, útfelújítás

Parkolóbővítés, útfelújítás

2024. március 19. - Kanizsa

+