Kultúra - 2022. július 22., Péntek
#Nándorfehérvár #megemlékezés #déli harangszó

Amikor délben megkondulnak a harangok...

Amikor délben megkondulnak a harangok...

(Fotó: Getty Images)

1456. július 22-én megsemmisítő vereséget mértek a törökökre a magyarok Nándorfehérvárnál. Az Országgyűlés ezt a napot 2011-ben nyilvánította emléknappá, ennek apropóján idézzük fel a déli harangszó üzenetét.

Az ambiciózus Mehmed szultán éppen csak elfoglalta Konstantinápolyt, három évvel később már a magyarok ellen indult seregeivel, hogy ezt a térséget is az uralma alá vonja.

A pápa, III. Callixtus keresztes hadjáratot hirdetett, június 29-én kiadott imabullájában pedig elrendelte, hogy napi háromszori harangszó szólítson imára minden hívőt a kereszténység védelmében. A pápa felhívása szokatlanul nagy visszhangra talált, írja a Magyar Kurír: 1456 nyarán minden eddiginél nagyobb, főként csehekből és németekből álló keresztes had gyülekezett Bécs környékén.

Ők azonban soha nem találkoztak a szultán félelmetes hadával, amelyet még Nándorfehérvárnál megállított Hunyadi János, Magyarország főkapitánya és az itáliai ferences szerzetes, Kapisztrán János, valamint az általuk zsoldosokból, keresztesekből, parasztokból, kézművesekből és szegényekből toborzott sereg.

A csata utolsó napján, július 22-én Hunyadiék súlyos vereséget mértek a szultán csapatára. A jelentős túlerővel szemben aratott diadalt sokan az ima erejének tulajdonították.

A déli harangszó mindennapossá váló gyakorlata rövidesen átértelmeződött, és a köztudatban ma már inkább a győzelem emlékeként él. A pápa később számos más oklevélben is úgy említi a déli harangszót, mint a nándorfehérvári csodáért szóló hálaadást.

Utóda, VI. Sándor a jubileumi szentév közepén, 1500. augusztus 9-én már arról rendelkezett, hogy a harangszó az egész keresztény világban minden délben szólaljon meg, jelezve, hogy a kereszténység védelme, az összetartás minden időben és minden helyen fontos kötelesség.

(Forrás: Magyar Kurír)

Még érdekes lehet ...


2022. november 25., Péntek

Advent a várakozás, az elcsendesedés ideje

Vasárnap kezdődik az advent, a karácsonyra készülés négy héten át tartó időszaka.


2022. november 14., Hétfő

A világ nem hallja meg a szegények fájdalomkiáltását

Az ukrajnai háború és az energiaválság is témája volt a szegények idei világnapjának, melynek alkalmából ezerháromszáz rászoruló vett részt a Ferenc pápa bemutatta misén és az azt követő közös vatikáni ebéden vasárnap.2022. november 12., Szombat

Elindult a Magyarország 365 fotópályázat közönségszavazása

A pályázat iránti érdeklődés idén is rekordot döntött, csaknem 38 ezer fotó érkezett be.


2022. november 10., Csütörtök

Magyarország területén született a katolikus egyház egyik legfontosabb szentje

Szent Márton napjához, november 11-hez számos hagyomány, népszokás kötődik, mindemellett az adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor még a gazdag étkezés is megengedett.


2022. november 03., Csütörtök

Széchenyi saját jövedelmét ajánlotta fel érte

A magyar tudományt ünnepeljük ma.


2022. november 01., Kedd

Harangszó és gyertyagyújtás: mindenszentek napján ünnepeljük a megdicsőült lelkeket

Általános szokás, hogy mindenszentek napján a temetőkben rendbe teszik, virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért.


2022. október 30., Vasárnap

„Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek”

Összegyűjtöttük, amit a két ünnepről tudni érdemes.


2022. október 23., Vasárnap

Lezárt, kerek történetet mutat be a Blokád című film

Négy évvel ezelőtt fogalmazódott meg az ötlet a Blokád című film forgatókönyvírójának fejében, hogy szeretné bemutatni a taxisblokád napjait.


2022. október 15., Szombat

Meghalt a Harry Potter-filmek jóságos óriását alakító Robbie Coltraine

J. K. Rowling Harry Potter-regényfolyamának megfilmesítésekor az elsők között kérték fel a Roxfort varázslóiskola gondnokának, Rubeus Hagridnak a szerepére.

+