Kultúra - 2022. augusztus 01., Hétfő
#koncert #Szerenád a gesztenyefák árnyékában #Medgyaszay Ház #Eleven Költők Társasága #Nagykanizsa

Szerenád a gesztenyefák árnyékában

Szerenád a gesztenyefák árnyékában

(Fotó: Gergely Szilárd)

Szabadtéri koncertet adott az Eleven Költők Társasága, a Petőfi Kulturális Ügynökség zenekara 2021-ben alakult. A Medgyaszay Ház előtti kőszínpadnál léptek fel, műsorukat mintegy 200 ember hallgatta. 

Az együttes kortárs költők verseiből sajátos stílusjegyekkel, korszerű hangszerelési megoldásokkal kialakított igényes popzenét játszik. Tagjait más formációkból is ismerhetjük, Keleti Andrást a Budapest Bárból, Kohánszky Royt a Roy és Ádám együttesből, Máté Szabolcsot pedig a Colorstarból.

- A KMI 12 nevű programból kapjuk a költőket, majd kiválasztjuk azt a verset, amiről azt gondoljuk, hogy dalszöveggé tudjuk alakítani, ami nem mindig egyszerű feladat - mesélte Kohánszky Roy. - Mi, a zenekar tagjai személyesen nem is ismerjük a költőket, de épp most, a nyári időszakban sikerült három költőnővel nagyon jó barátságba kerülnünk.

202207311749_NKGKON-9.jpg (1500×1001)Kohánszky Royt a Roy és Ádám együttesből ismerhetjük (Fotó: Gergely Szilárd)

A kortárs költők közül már megzenésítették például Kopriva Nikolett, Lőrincz P. Gabriella, Zsille Gábor vagy épp Marcsák Gergely írásait. Roy kihívásként tekint erre a műfajra, hiszen mint elmondta, noha sok zenekarnak maga a szövegírás is nehézséget okoz, számukra a szöveg adott, mégis ezt nem mindig egyszerű dallamhoz illeszteni.

- A magyar prozódiába bele kell illeszteni, tehát ki kell hozzá találni magát az énektémát, ami önmagában nem egyszerű dolog, de legalább már van egy ritmusa a versnek. Viszont a refrént nekünk kell kitalálnunk, hiszen a verseknek nem szoktak refrént írni. Szóval mindegyiknek megvan a maga szépsége, de nekünk ez most így izgalmas feladat - tette hozzá Roy, akit Keleti András hívott a zenekarba. Ők régebben már zenéltek együtt egy másik együttesben, ahogy Máté Szabolccsal is van közös zenei múltjuk. Így mindannyiuk számára öröm, hogy most hárman együtt dolgozhatnak.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2022. december 02., Péntek

Újabb magyar értékekkel bővült a lista

UNESCO kulturális örökség lett a lipicai lótenyésztés és a magyar vonós zenekari hagyományok.


2022. november 25., Péntek

Advent a várakozás, az elcsendesedés ideje

Vasárnap kezdődik az advent, a karácsonyra készülés négy héten át tartó időszaka.


2022. november 14., Hétfő

A világ nem hallja meg a szegények fájdalomkiáltását

Az ukrajnai háború és az energiaválság is témája volt a szegények idei világnapjának, melynek alkalmából ezerháromszáz rászoruló vett részt a Ferenc pápa bemutatta misén és az azt követő közös vatikáni ebéden vasárnap.2022. november 12., Szombat

Elindult a Magyarország 365 fotópályázat közönségszavazása

A pályázat iránti érdeklődés idén is rekordot döntött, csaknem 38 ezer fotó érkezett be.


2022. november 10., Csütörtök

Magyarország területén született a katolikus egyház egyik legfontosabb szentje

Szent Márton napjához, november 11-hez számos hagyomány, népszokás kötődik, mindemellett az adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor még a gazdag étkezés is megengedett.


2022. november 03., Csütörtök

Széchenyi saját jövedelmét ajánlotta fel érte

A magyar tudományt ünnepeljük ma.


2022. november 01., Kedd

Harangszó és gyertyagyújtás: mindenszentek napján ünnepeljük a megdicsőült lelkeket

Általános szokás, hogy mindenszentek napján a temetőkben rendbe teszik, virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért.


2022. október 30., Vasárnap

„Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek”

Összegyűjtöttük, amit a két ünnepről tudni érdemes.


2022. október 23., Vasárnap

Lezárt, kerek történetet mutat be a Blokád című film

Négy évvel ezelőtt fogalmazódott meg az ötlet a Blokád című film forgatókönyvírójának fejében, hogy szeretné bemutatni a taxisblokád napjait.

+