Kultúra - 2022. október 23., Vasárnap
#Blokád #film #taxisblokád

Lezárt, kerek történetet mutat be a Blokád című film

Lezárt, kerek történetet mutat be a Blokád című film

(A kép forrása: Facebook/Blokád)

Négy évvel ezelőtt fogalmazódott meg az ötlet a Blokád című film forgatókönyvírójának fejében, hogy szeretné bemutatni a taxisblokád napjait. Bár az 1990-ben lezajlott tüntetésre gyerekkorából ő is emlékezett, nem volt rálátása az akkori eseményekre Köbli Norbertnek, aki a film születéséről a Kossuth Rádió műsorában beszélt.

1956 és 1990. Két meghatározó év a magyar történelemben, amelyet a mozikban már látható Blokád című játékfilm felidéz. A Köbli Norbert által írt, és Tősér Ádám által rendezett film Antall József néhai miniszterelnök politikai pályafutásának és magánéletének két fontos időszakába kalauzolja el a nézőket.

202210221708_blokad.jpg (1500×629)(A kép forrása: Facebook/Blokád)

Míg az 1956-os jeleneteket a szovjet elnyomás ellen kibontakozó forradalom szellemisége hatja át, amelyben egyébként Antall József is szerepet vállalt, addig a másik idősíkon a taxisblokád által kiváltott káosz bontakozik ki a vásznon. 1990 októberében ugyanis a taxisok és a fuvarozók tüntetésbe kezdtek az Országháznál a drasztikus benzináremelés ellen. Köbli Norbert író történetében az egykori forradalmár a blokád másik oldalára került.

A film nemcsak a taxisblokád négy napjának krónikája: a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba, és a válságot kezelő, a demokráciáért küzdő miniszterelnök magánéletébe is bepillantást enged.

Körülbelül négy éve kezdtem el a munkát, először csak azzal az ötlettel, hogy a taxisblokád legyen a téma. Emlékeztem rá gyerekkoromból, de nem volt rálátásom az eseményekre. Ez egy olyan történet, ahol mindkét félnek igaza van. Én mégis azt a szemszöget választottam, hogy a kormány, a miniszterelnök szemszögéből mesélem el a történetet. Hiszen neki is igaza van” – mesélte Köbli Norbert a Kalendárium adásában.

202210221708_blokad_2.jpg (1500×999)(A kép forrása: Facebook/Blokád)

Hozzátette: „Azért mertem megírni ezt a filmet, mert lezárult az életút. Antall József és Göncz Árpád is elhunyt, tehát múlt időben lehet róluk beszélni. Ez egy írónak azért fontos, mert egy történet akkor kerek, ha már vége van. Ezt a véget sokszor a halál hozza el.”

Fontos médiatörténeti pillanatnak is tanúi lehettünk, hiszen ezeket az eseményeket folyamatosan közvetítette a televízió, hallhatták az emberek a híreket a rádióból. „Szerencsére egy nagyon jól dokumentált ez a kor. Egyszerűen azt kell ilyenkor jó dramaturgiai érzékkel megfogni, hogy mi fér bele 105 percbe. Filmünkben vannak korabeli archív felvételek is, tehát doku-dráma jelleggel is bír, ugyanakkor ez egy megírt, színészekkel eljátszott játékfilm” – emelte ki a Kossuth Rádió Kalendárium című műsorában a forgatókönyvíró, Köbli Norbert.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. január 23., Hétfő

Megkezdődött az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat

Szombaton színes programokkal és egy grandiózus nyitóshow-val kezdetét vette a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat.


2023. január 22., Vasárnap

Csák János: a kultúra nemcsak művészi alkotások összessége, hanem az emberről alkotott kép is

A kultúra a világlátásunk, az életmódunk és az észjárásunk, anélkül nincs önazonosságunk és nem vagyunk cselekvőképesek.


2023. január 19., Csütörtök

A hónap műtárgyaként debütál a japán Petőfi-kötet

Közel tíz éve várja az 1936-ban Tokióban kelt verseskötet a kellőképpen ünnepi alkalmat arra, hogy előbújjon a Thúry György Múzeum raktárából


2023. január 18., Szerda

Irány Veszprém vonattal!

Utazzon 2023 forintért Európa Kulturális Fővárosának kiemelt programjaira.


2023. január 17., Kedd

A díva, akinek a lábai előtt hevert a világ

Egy római klinikán 95 évesen elhunyt minden idők egyik legnagyobb olasz filmcsillaga, Gina Lollobrigida.


2023. január 16., Hétfő

Erdő Péter: egymással találkozva Jézussal találkozunk

Elkezdődött az ökumenikus imahét.


2023. január 15., Vasárnap

A Himnusz közös szavalására hív fel a KIM

A Kulturális és Innovációs Minisztérium ezen a napon a nemzet egységére, a magyar közösség együvé tartozásának erejére szeretné ráirányítani a figyelmet.


2023. január 07., Szombat

Folytatást kap a Wednesday

Hivatalosan is berendelte a Netflix a tavalyi év egyik legnépszerűbb sorozatának 2. évadát.


2023. január 06., Péntek

A Morcsányi Géza főszereplésével forgatott Testről és lélekről ingyenesen nézhető a FILMIO-n

A napokban elhunyt Morcsányi Géza tiszteletére a film vasárnap estig nézhető meg ingyenesen a Nemzeti Filmintézet streaming oldalán.


2023. január 02., Hétfő

A Szent Péter-bazilikában búcsúzhatnak a hívek a halott pápától

A 95 éves korában az év utolsó napján elhunyt XVI. Benedek pápától a Szent Péter-bazilikában vehetnek búcsút a hívek.


Csupán 26 évet élhetett nagy költőnk, az „istenek magyar kedvence”

Kétszáz éve, 1823. január 1-jén született Petőfi Sándor, a magyar költészet egyik legismertebb alakja.

+