Murafölde - 2020. szeptember 18., Péntek
#elismerés #díj #egészségügy #háziorvos #Szent-Györgyi Albert

Közönségdíjas lett a murakeresztúri családorvos

Közönségdíjas lett a murakeresztúri családorvos

(A kép forrása: Facebook/Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj)

„Először még csak álmodtuk, hogy milyen szép lenne ha Dr. Borda István szakmai életútját a díjjal elismernék”, számolt be a jó hírről a Közművelődési Egyesület Murakeresztúr a közösségi médiában. A helyiek az utóbbi időben minden követ megmozgattak, és az álom valóra vált: a közösséget több mint négy évtizede szolgáló, ma már nyugdíjas családorvos, dr. Borda István egyike lett annak a hét szakembernek, aki megkapta a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány közönségdíját.

Dr. Borda Istvánnal két évvel ezelőtt a megyei napilap készített interjút, amikor – Fityeház után – Murakeresztúrnak is a díszpolgára lett. Akkor azt nyilatkozta: a mintegy 2400 fős közösségnek több mint 40 éve a a családorvosa. Szerinte ez a titulus fejezi ki a leginkább hivatása lényegét.

„Az orvosi hivatások közül messze ez a legszebb, legértékesebb és legtartalmasabb”,

mondta akkor az eredendően szülész-nőgyógyász szakorvos. Esetemben ebben talán az is szerepet játszik, hogy még szülészként számos kisgyerek született meg a kezeim alatt, akik mára felnőttek, némelyiknek már unokája van, és itt élnek, tehát valójában az egész családot én gyógyítom. Az orvos egy körzetben – legyen az város, vagy falu – része lesz a közösségnek, szinte már családtagnak számít.”

Ezt a hozzáállást, gyógyító munkáját hálálta meg egykori körzete a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány közönségszavazásán, így Dr. Borda István is egyike lett azoknak, akik idén megkapták a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat.

A szervezet 2017-ben alapította az elismerést: akkor volt 80 éve, hogy a neves orvos megkapta az orvosi és fiziológiai Nobel-díjat. A C-vitamin atyjáról elnevezett kitüntetésre olyan szakembereket lehet jelölni, akik cselekedetükkel megmentették betegük életét, vagy akár a mindennapi orvosi munkájuk során olyan elhivatottsággal praktizálnak, amelyben rendkívüli odaadással, tudományos igényességgel és humanitárius szemlélettel segítenek a hozzájuk fordulókon. Míg a közönségdíjasokat maguk a páciensek vagy hozzátartozóik jelölik, addig a különdíjasokról háromtagú zsűri dönt.

Tavaly ősszel az alapítvány a díjat az egészségügyi szakdolgozókra is kiterjesztette, hiszen áldozatos munkájuk éppen annyira köszönetet érdemel, mint az orvosoké. Ezen túl idén létrehozták a Helytállás különdíjat is, amellyel a járvány idején a közegészségügyben dolgozó és helytálló orvosok munkáját ismerik el.

A díjat Szent-Györgyi Albert születésnapján, szeptember 16-án adták át, ezúttal virtuálisan. A díjazottaknak az orvos, biokémiukus özvegye videóüzenetben gratulált: „Nem tudunk elég hálásak lenni az egészségügyi dolgozóknak és kutatóorvosainknak azért, amit nap mint nap tesznek értünk, kiváltképp a járvány időszaka alatt. Gratulálok a 2020. évi díjazottaknak és hálával gondolok dr. Szent-Györgyi Albertre, a rendkívüli munkáért, amellyel világszerte sok ezer ember számára mutatott utat a hosszú élethez és az egészség megőrzéséhez”, fogalmazott Marcia Szent-Györgyi.

(Forrás: Zaol/ szentgyorgyialbertorvosidij)

Még érdekes lehet ...


2024. augusztus 22., Csütörtök

A falunap alkalmával felavatták a miseutat Pusztamagyaródon

A „miseút” a település két részét köti össze, az egyik falurészből ezen a járdán át közelítik meg a helyiek a templomot.


2024. augusztus 05., Hétfő

Térköves járda épült Szécsiszigeten

Jelentősen javítja a közlekedési feltételeket az újonnan elkészült járda.


2024. július 25., Csütörtök

Bővíti üzemét az Einhell Kft.

A beruházásösztönzési stratégia fókuszában a délnyugati térség.


2024. július 17., Szerda

Külterületi utak újultak meg

Több mint 100 millió forintot fordított a miháldi önkormányzat a külterületi utak állagmegóvására, felújítására.


2024. június 30., Vasárnap

Prósza, bor és tambura

Lassan húsz éve, hogy életre hívták az akkor még borfesztivált Tótszentmártonban.


2024. június 18., Kedd

Kétnyelvű utcanévtáblákat is avattak

A Horvát Köztársaság államiságát ünnepelték Semjénházán.


Történelmi időutazás

Az Inkey családnak állítottak emléket.


2024. június 12., Szerda

Elhunyt Tüske József esperes

Utoljára Tornyiszentmiklóson szolgált.


2024. június 11., Kedd

Vida László nyert Letenyén

A Fidesz-KNDP polgármesterjelöltje kapta a több voksot.


2024. június 04., Kedd

Újabb beruházások Lovásziban

A fejlesztések több száz millió forint értékben valósultak meg. 


2024. május 30., Csütörtök

Indul a strandszezon a kistolmácsi tavon

Csökken a horgászatra szánt tér.

+