Murafölde - 2022. január 09., Vasárnap
#Becsehely #kertészkedés #rügyezés

Nemcsak a gyomokat irtja, hanem a tévhiteket is

Nemcsak a gyomokat irtja, hanem a tévhiteket is

Harcz Endre a közösségi médiában osztja meg jó tanácsait a kertészkedéssel kapcsolatban (Fotók: Facebook/Harcz Endre - kertészet, küönleges növények)

A Becsehelyen egzotikus déligyümölcsöket termesztő Harcz Endre az interneten segít a hobbikertészeknek. Népszerű bejegyzéseiben különféle tévhitekeknek jár utána.

A dél-zalai szakember legutóbb a januári rügyezéséről cikkezett. Mint fogalmazott: a duci rügyek látványa becsapós lehet, hiszen arra engednek következtetni, hogy a fa hajtásnak indult az enyhe télben. Ezzel szemben jó néhány növény eleve duzzadt rügyekkel telel át, így például a füge, az orgona, a barack, a gesztenye, az alma, a cseresznye, a meggy és a lombhullató magnólia.

„Nem tud hol lenni (a rügy - szerk.), ott van a vesszőn, hajtáson, ágon, csak sokan nem figyelik meg jól, hogy ha hideg idő van, lombhullás után ezek akkor is így néznek ki. Ha -15 fok lenne minden nap, a cseresznye, az orgona, a gesztenye, a meggy, a barack, az alma rügye ugyanígy nézne ki. Persze, vannak növények, amiken nem feltűnő ez, mert ághoz lapuló rügyeik vannak, vékonyabbak, keskenyebbek a rügyek, nem duzzadtak, ezért azoknál nem látványosak a rügyek télen”

- írja Harcz Endre, aki kitért arra is: januárban még nem elég hosszúak a nappalok, és az idő is túl enyhe ahhoz, hogy a rügyek hajtásnak induljanak.

„Persze, van 1-2 kivétel, például a mogyoró virágai képesek a tél kellős közepén kinyílni, vagy a téli jázmin, ami szintén télen virágzik, vagy a hóvirág, ami enyhe időben a városok udvarán, házfal előtt kinyílik (a természetes élőhelyén közben nem), de nem véletlenül hóvirág a neve”, zárta bejegyzését a szakember.

Még érdekes lehet ...


2022. május 17., Kedd

Energetikai korszerűsítés Homokkomáromban és Fűzvölgyön

Hőszigetelték az épületeket, kicserélték a nyílászárókat, napelemes rendszert építettek ki, valamint korszerűsítették a fűtést.


Keresztszentelés Molnáriban

Horvát nemzetiségi napot tartottak a határközeli községben.


2022. május 16., Hétfő

Már a megszépült templomban bérmálkoztak Becsehelyen

Befejeződött a becsehelyi templom felújítása. A munkálatok költségét 2,5 millió forint önkormányzati támogatásból, valamint 15 millió forint állami támogatásból fedezték.


2022. május 13., Péntek

Befejeződik a tavaszi vetés Zala megyében

A kukorica 94 százalékát, míg a napraforgónak 87 százalékát vetették el. Szójából 7800 hektáron került földbe a mag.


2022. május 06., Péntek

Idén is keresik az Év Erdészét!

Szabó Péter, a Nagykanizsai Erdészet kerületvezető erdésze képviselheti a Zalaerdőt az országos döntőben.


2022. május 05., Csütörtök

Kétnyelvű utcanévtáblák Murakeresztúron

Cseresnyés Péter szerint a nyelv ápolása, s így a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése az identitás megőrzését szolgálja.


2022. május 04., Szerda

Emléktáblát avattak a szepetneki vitézek tiszteletére

Az első világháborúban Magyarországért hősi halált halt szepetnekiek emlékművén 52 név szerepel, hét egykori helyi katona pedig a legénységi állomány számára elérhető legmagasabb elismerést, a vitézi címet is kiérdemelte.


2022. április 28., Csütörtök

Tavaszi vigadalmat tartottak Murarátkán

Disznótorral, kulturális programokkal, kézműves termékek vásárával és termelői piaccal egybekötött tavaszi vigadalmat tartottak a hétvégén Murarátkán.


2022. április 14., Csütörtök

Korszerűsítik Magyarszerdahely csapadékvízelvezető-rendszerét

231,3 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a község a Széchenyi 2020 program keretéből.


2022. március 31., Csütörtök

Hármas ünnep Murakeresztúron

Új járda, új gépjármű a Polgárőrségnek, új kerékpárok a közösségnek. Murakeresztúr egy nap lefolyása alatt háromszor is ünnepelt.


2022. március 30., Szerda

Felavatták a Kolping Alapszolgáltatási Központot Letenyén

A szociális szolgáltatásokat is nyújtó, újonnan épült letenyei intézményben egyszerre 28 embernek tudnak nappali ellátást biztosítani.

+