Murafölde - 2022. február 22., Kedd
#Cseresnyés Péter #Újudvar #Jakab Sándor #termelői piac #Dombhátról-dombhátra #hagyomány #farsang

Farsangi termelői piac és nyitó ünnepség Újudvaron

Farsangi termelői piac és nyitó ünnepség Újudvaron

(Fotó: Gergely Szilárd)

Szombaton rendezték a „Dombhátról-dombhátra” nevű Településfejlesztési Operatív Program pályázatának nyitó ünnepségét a hagyományos termelői piaccal egybekötve Újudvaron.

A projekt helyi és környékbeli civil egyesületek és különböző települések önkormányzatainak programszervezését segíti. Dél-Zalában hat település: Újudvar, Csapi, Magyarszentmiklós, Nagybakónak, Nagyrécse és Zalakaros vesz részt. A megvalósításért az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület felel, melynek székhelye Újudvaron található, ezért indul innen a programsorozat.

A farsangolással egybekötött nyitó ünnepségen felléptek az újudvari óvodások, a Szákai Színjátszók, a Fűzvölgyi Dalostársak és a Gin-Tonic Zenekar. Továbbá rendeztek jelmez-, illetve fánkevőversenyt, a gyerekek pedig kézműves foglalkozáson vettek részt.

Egy amerikai házaspár, Jim és Myra Wright is ellátogatott az eseményre. Nagyra értékelték, hogy Magyarországon lehetséges ilyen jellegű termelői piacot tartani. Az Egyesült Államokban az előállításra és a késztermékek csomagolására vonatkozó túl sok szabály ellehetetleníti a kistermelők munkáját. A saját tenyésztésű állatokból, természetes módon, tartósítószer nélkül előállított termékek valódi különlegességnek bizonyultak számukra.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta a közösségépítő kulturális rendezvények és közösségi terek jelentőségét.

„Most nem egy fejlesztést adunk át, hanem az összejövetelnek az egymásra való odafigyelésnek van a helye, hisz kulturális rendezvényeket, hagyományőrző rendezvényeket tudnak megszervezni a települések például egy vásárt vagy egy disznóölést. Azt hiszem, hogy ez is nagyon fontos a tárgyiasult fejlesztéseken túl, hisz ahhoz, hogy az identitásunkat, a magyarságtudatunkat meg tudjuk őrizni, a hagyományokat nem csak őrizni kell, hanem tovább kell adni a jövő nemzedékének. A történelemben egy kút vagy egy piac mindig egy közösségi tér is volt. Ott jöttek össze az emberek, ott tudtak beszélgetni, ott tudták az információkat kicserélni, ott tudták elmondani a világról általuk megalkotott véleményüket, ott szereztek információt, máshonnan jövő emberektől.”

Jakab Sándor, Újudvar polgármestere a falvak közti kapcsolattartás és a lakosság összetartóerejének fontosságára hívta fel a figyelmet.

„Ez egy nagyon jó kezdeményezése a magyar kormánynak, a lakosság összetartó erejét és a falvak közötti kapcsolatokat ápolja. Egyik dombhátról, a másik dombhátra megyünk át majd a különböző rendezvényekre és ott segítjük a helyi rendezvényeknek a színvonalas lebonyolítását. A projekt keretében beszerzésre kerültek különböző tárgyi eszközök, mint például téliesített sátor, valamint sörpadok, sörasztalok és a rendezvények lebonyolításához elengedhetetlen eszközök. De nemcsak a tárgyi eszközökre van szükség, hanem arra is, hogy az emberek jól érezzék magukat lakókörnyezetükbe és a fiatalok ne vándoroljanak el. Ez a pályázat erre is nagyon jó lehetőség volt.”

A következő program jövő héten Nagybakónakon, majd Nagyrécsén lesz, ezt követi Zalakaros és sorban a többi résztvevő település is a következő két évben.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. szeptember 26., Kedd

Őszi forgatagban Tófejen

A rendezvény a korábbi, hagyományos szüreti felvonulásból nőtte ki magát.


2023. szeptember 25., Hétfő

Falunapot ünnepeltek Sormáson

Büszke lehet a dél-zalai település, hogy folyamatosan gyarapodik.


2023. szeptember 24., Vasárnap

A közösség összetartása a cél

Őszi színek - őszi ízek elnevezésű közösségi program volt Puszteszentlászlón.


2023. szeptember 23., Szombat

Tekerj a zöldbe, fedezd fel Muraföldét!

Szécsisziget, Páka, Csömödér és Iklódbördőce látnivalóit és a környék természeti kincseit fedezhetik fel az érdeklődők egy Lentiből induló kerékpártúra során október első napján.


2023. szeptember 22., Péntek

Vasúti fejlesztés Csömödérben

Turisztikai célokat is szolgál a vasúti fejlesztés Csömödéren.


2023. szeptember 20., Szerda

Te mit szeretsz az őszben?

Bár még élvezhetjük a napsütést, de már rövidebbek a nappalok és a hétvégére az előrejelzés hűvösebb időt és esőt ígér.


Várják a javaslatokat a lasztonyai értéktárba

Az értéktár alakításában, feltöltésében bárki részt vehet.


2023. szeptember 19., Kedd

Újabb jelentős útfejlesztés Dél-Zalában

Közel félmilliárd forint jutott erre a szakaszra.


2023. szeptember 13., Szerda

Táblát helyeztek el a templomépítő tiszteletére

Josip Mrzljak nyugalmazott zágrábi püspök szentelte fel a Skotovich Miklós tiszteletére a murakeresztúri templomban elhelyezett márványtáblát.


2023. szeptember 11., Hétfő

Ilyen volt a becsehelyi szüret...

A remek hangulat, a jó idő, a finom ételek, italok és a dél-zalai borok mind hozzájárultak ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát a 18. Becsehelyi Szüreten vasárnap.


Érmék, bankjegyek és más gyűjtemények Letenyén

A hazaiak mellett horvát és szlovén gyűjtők is részt vettek az eseményen.


Hagyományt teremtettek a falunappal Csömödérben

Harmadik alkalommal rendeztek falunapot Csömödérben a település védőszentje, Szűz Mária születésének ünnepéhez igazítva.


2023. szeptember 10., Vasárnap

A szüretet ünnepelték Murarátkán

Szüreti ünnepséget tartottak Murarátkán.


EszterFeszt Eszteregnyén

A vadászat és a gasztronómia jegyében került megrendezésre az idei EszterFeszt.

+