Murafölde - 2022. február 22., Kedd
#Cseresnyés Péter #Újudvar #Jakab Sándor #termelői piac #Dombhátról-dombhátra #hagyomány #farsang

Farsangi termelői piac és nyitó ünnepség Újudvaron

Farsangi termelői piac és nyitó ünnepség Újudvaron

(Fotó: Gergely Szilárd)

Szombaton rendezték a „Dombhátról-dombhátra” nevű Településfejlesztési Operatív Program pályázatának nyitó ünnepségét a hagyományos termelői piaccal egybekötve Újudvaron.

A projekt helyi és környékbeli civil egyesületek és különböző települések önkormányzatainak programszervezését segíti. Dél-Zalában hat település: Újudvar, Csapi, Magyarszentmiklós, Nagybakónak, Nagyrécse és Zalakaros vesz részt. A megvalósításért az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület felel, melynek székhelye Újudvaron található, ezért indul innen a programsorozat.

A farsangolással egybekötött nyitó ünnepségen felléptek az újudvari óvodások, a Szákai Színjátszók, a Fűzvölgyi Dalostársak és a Gin-Tonic Zenekar. Továbbá rendeztek jelmez-, illetve fánkevőversenyt, a gyerekek pedig kézműves foglalkozáson vettek részt.

Egy amerikai házaspár, Jim és Myra Wright is ellátogatott az eseményre. Nagyra értékelték, hogy Magyarországon lehetséges ilyen jellegű termelői piacot tartani. Az Egyesült Államokban az előállításra és a késztermékek csomagolására vonatkozó túl sok szabály ellehetetleníti a kistermelők munkáját. A saját tenyésztésű állatokból, természetes módon, tartósítószer nélkül előállított termékek valódi különlegességnek bizonyultak számukra.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta a közösségépítő kulturális rendezvények és közösségi terek jelentőségét.

„Most nem egy fejlesztést adunk át, hanem az összejövetelnek az egymásra való odafigyelésnek van a helye, hisz kulturális rendezvényeket, hagyományőrző rendezvényeket tudnak megszervezni a települések például egy vásárt vagy egy disznóölést. Azt hiszem, hogy ez is nagyon fontos a tárgyiasult fejlesztéseken túl, hisz ahhoz, hogy az identitásunkat, a magyarságtudatunkat meg tudjuk őrizni, a hagyományokat nem csak őrizni kell, hanem tovább kell adni a jövő nemzedékének. A történelemben egy kút vagy egy piac mindig egy közösségi tér is volt. Ott jöttek össze az emberek, ott tudtak beszélgetni, ott tudták az információkat kicserélni, ott tudták elmondani a világról általuk megalkotott véleményüket, ott szereztek információt, máshonnan jövő emberektől.”

Jakab Sándor, Újudvar polgármestere a falvak közti kapcsolattartás és a lakosság összetartóerejének fontosságára hívta fel a figyelmet.

„Ez egy nagyon jó kezdeményezése a magyar kormánynak, a lakosság összetartó erejét és a falvak közötti kapcsolatokat ápolja. Egyik dombhátról, a másik dombhátra megyünk át majd a különböző rendezvényekre és ott segítjük a helyi rendezvényeknek a színvonalas lebonyolítását. A projekt keretében beszerzésre kerültek különböző tárgyi eszközök, mint például téliesített sátor, valamint sörpadok, sörasztalok és a rendezvények lebonyolításához elengedhetetlen eszközök. De nemcsak a tárgyi eszközökre van szükség, hanem arra is, hogy az emberek jól érezzék magukat lakókörnyezetükbe és a fiatalok ne vándoroljanak el. Ez a pályázat erre is nagyon jó lehetőség volt.”

A következő program jövő héten Nagybakónakon, majd Nagyrécsén lesz, ezt követi Zalakaros és sorban a többi résztvevő település is a következő két évben.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 15., Hétfő

Fedett rendezvényteret avattak Tornyiszentmiklóson

A beruházás a Magyar Falu Program támogatásával valósult meg.


2022. augusztus 12., Péntek

300 éve érkeztek Nagykanizsa térségébe a Koblencz környékéről áttelepült németek

A kerek évfordulóról ünnepi szentmisén emlékeztek meg a homokkomáromi templomban.


2022. augusztus 11., Csütörtök

Rekordszámú résztvevő volt a Szapáry Nap főzőversenyén

34 csapat jelentkezett, a helyiek mellett Zalaegerszegről, Szentesről, Lovásziból, Rigyácról is érkeztek versenyzők.


2022. augusztus 09., Kedd

Szőlészeti-borászati szakmai napot rendeztek Rigyácon

A résztvevőknek a zalai, illetve a Lendva-Csente borvidék is bemutatkozott, az előadások között pedig szó volt a bor- és gasztroturizmusról is.


2022. augusztus 01., Hétfő

Újra rétesfesztivál Tótszerdahelyen

Az idei menüben a rétesek mellett volt marhapörkölt nokedlivel és halászlé is.


A legkisebbeket is köszöntötték a sormási falunapon

A rendezvény egyik legfontosabb célja idén is a közösségépítés volt. 


2022. július 31., Vasárnap

Kisfilm készült Dél-Zala természeti értékeiről

Másfél éven keresztül forgott a kamera a dél-zalai régióban és a Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátumban.


2022. július 27., Szerda

Út utakon Rigyácon

Két felújított útszakaszt adtak át a dél-zalai településen.


2022. július 25., Hétfő

Családi napot rendeztek Magyarszentmiklóson

Az eseményen minden korosztály megtalálta a számára önfeledt kikapcsolódást és tartalmas szórakozást ígérő programot.


2022. július 23., Szombat

Tótszentmárton is ünnepelt

A tavaly felavatott termelői piacon tartották a tótszentmártoni Prósza-, Bor- és Tambura Fesztivált


2022. július 15., Péntek

Decrett József emlékérmet kapott a Zalaerdő kerületvezető erdésze

Primusa József az elismerést a 152. Vándorgyűlésen, Gödöllőn vette át.

+