Murafölde - 2022. február 22., Kedd
#Cseresnyés Péter #Újudvar #Jakab Sándor #termelői piac #Dombhátról-dombhátra #hagyomány #farsang

Farsangi termelői piac és nyitó ünnepség Újudvaron

Farsangi termelői piac és nyitó ünnepség Újudvaron

(Fotó: Gergely Szilárd)

Szombaton rendezték a „Dombhátról-dombhátra” nevű Településfejlesztési Operatív Program pályázatának nyitó ünnepségét a hagyományos termelői piaccal egybekötve Újudvaron.

A projekt helyi és környékbeli civil egyesületek és különböző települések önkormányzatainak programszervezését segíti. Dél-Zalában hat település: Újudvar, Csapi, Magyarszentmiklós, Nagybakónak, Nagyrécse és Zalakaros vesz részt. A megvalósításért az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület felel, melynek székhelye Újudvaron található, ezért indul innen a programsorozat.

A farsangolással egybekötött nyitó ünnepségen felléptek az újudvari óvodások, a Szákai Színjátszók, a Fűzvölgyi Dalostársak és a Gin-Tonic Zenekar. Továbbá rendeztek jelmez-, illetve fánkevőversenyt, a gyerekek pedig kézműves foglalkozáson vettek részt.

Egy amerikai házaspár, Jim és Myra Wright is ellátogatott az eseményre. Nagyra értékelték, hogy Magyarországon lehetséges ilyen jellegű termelői piacot tartani. Az Egyesült Államokban az előállításra és a késztermékek csomagolására vonatkozó túl sok szabály ellehetetleníti a kistermelők munkáját. A saját tenyésztésű állatokból, természetes módon, tartósítószer nélkül előállított termékek valódi különlegességnek bizonyultak számukra.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta a közösségépítő kulturális rendezvények és közösségi terek jelentőségét.

„Most nem egy fejlesztést adunk át, hanem az összejövetelnek az egymásra való odafigyelésnek van a helye, hisz kulturális rendezvényeket, hagyományőrző rendezvényeket tudnak megszervezni a települések például egy vásárt vagy egy disznóölést. Azt hiszem, hogy ez is nagyon fontos a tárgyiasult fejlesztéseken túl, hisz ahhoz, hogy az identitásunkat, a magyarságtudatunkat meg tudjuk őrizni, a hagyományokat nem csak őrizni kell, hanem tovább kell adni a jövő nemzedékének. A történelemben egy kút vagy egy piac mindig egy közösségi tér is volt. Ott jöttek össze az emberek, ott tudtak beszélgetni, ott tudták az információkat kicserélni, ott tudták elmondani a világról általuk megalkotott véleményüket, ott szereztek információt, máshonnan jövő emberektől.”

Jakab Sándor, Újudvar polgármestere a falvak közti kapcsolattartás és a lakosság összetartóerejének fontosságára hívta fel a figyelmet.

„Ez egy nagyon jó kezdeményezése a magyar kormánynak, a lakosság összetartó erejét és a falvak közötti kapcsolatokat ápolja. Egyik dombhátról, a másik dombhátra megyünk át majd a különböző rendezvényekre és ott segítjük a helyi rendezvényeknek a színvonalas lebonyolítását. A projekt keretében beszerzésre kerültek különböző tárgyi eszközök, mint például téliesített sátor, valamint sörpadok, sörasztalok és a rendezvények lebonyolításához elengedhetetlen eszközök. De nemcsak a tárgyi eszközökre van szükség, hanem arra is, hogy az emberek jól érezzék magukat lakókörnyezetükbe és a fiatalok ne vándoroljanak el. Ez a pályázat erre is nagyon jó lehetőség volt.”

A következő program jövő héten Nagybakónakon, majd Nagyrécsén lesz, ezt követi Zalakaros és sorban a többi résztvevő település is a következő két évben.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2024. június 12., Szerda

Elhunyt Tüske József esperes

Utoljára Tornyiszentmiklóson szolgált.


2024. június 11., Kedd

Vida László nyert Letenyén

A Fidesz-KNDP polgármesterjelöltje kapta a több voksot.


2024. június 04., Kedd

Újabb beruházások Lovásziban

A fejlesztések több száz millió forint értékben valósultak meg. 


2024. május 30., Csütörtök

Indul a strandszezon a kistolmácsi tavon

Csökken a horgászatra szánt tér.


2024. május 29., Szerda

Családi napot tartottak Letenyén

Nagy érdeklődés kísérte az összefogás rendezvényét.


2024. május 27., Hétfő

Megújult Pákán a plébániához vezető út

Felavatták az útszakaszt, melyet nemrég aszfaltoztak le.


2024. május 23., Csütörtök

Forrástúra Bakónakon

Több mint 300-an túráztak.


2024. május 20., Hétfő

Új, modern utcatáblák Pusztaszentlászlón

Tartós és jól látható jelzéseket helyeztek ki a településen.


2024. május 17., Péntek

Országjárás Letenyén

Készülnek a választásokra.


Elkészült Kisrécse hivatala

Százéves épületből modern közösségi teret alakítottak ki.


Ki lesz az év erdésze?

Obornakon rendezték az idei verseny helyi elődöntőjét.


2024. május 15., Szerda

Madarak és fák napja Gutorföldén

Természetjáró akadályversenyt rendeztek a zöld ünnepen.

+