Murafölde - 2022. február 22., Kedd
#Cseresnyés Péter #Újudvar #Jakab Sándor #termelői piac #Dombhátról-dombhátra #hagyomány #farsang

Farsangi termelői piac és nyitó ünnepség Újudvaron

Farsangi termelői piac és nyitó ünnepség Újudvaron

(Fotó: Gergely Szilárd)

Szombaton rendezték a „Dombhátról-dombhátra” nevű Településfejlesztési Operatív Program pályázatának nyitó ünnepségét a hagyományos termelői piaccal egybekötve Újudvaron.

A projekt helyi és környékbeli civil egyesületek és különböző települések önkormányzatainak programszervezését segíti. Dél-Zalában hat település: Újudvar, Csapi, Magyarszentmiklós, Nagybakónak, Nagyrécse és Zalakaros vesz részt. A megvalósításért az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület felel, melynek székhelye Újudvaron található, ezért indul innen a programsorozat.

A farsangolással egybekötött nyitó ünnepségen felléptek az újudvari óvodások, a Szákai Színjátszók, a Fűzvölgyi Dalostársak és a Gin-Tonic Zenekar. Továbbá rendeztek jelmez-, illetve fánkevőversenyt, a gyerekek pedig kézműves foglalkozáson vettek részt.

Egy amerikai házaspár, Jim és Myra Wright is ellátogatott az eseményre. Nagyra értékelték, hogy Magyarországon lehetséges ilyen jellegű termelői piacot tartani. Az Egyesült Államokban az előállításra és a késztermékek csomagolására vonatkozó túl sok szabály ellehetetleníti a kistermelők munkáját. A saját tenyésztésű állatokból, természetes módon, tartósítószer nélkül előállított termékek valódi különlegességnek bizonyultak számukra.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta a közösségépítő kulturális rendezvények és közösségi terek jelentőségét.

„Most nem egy fejlesztést adunk át, hanem az összejövetelnek az egymásra való odafigyelésnek van a helye, hisz kulturális rendezvényeket, hagyományőrző rendezvényeket tudnak megszervezni a települések például egy vásárt vagy egy disznóölést. Azt hiszem, hogy ez is nagyon fontos a tárgyiasult fejlesztéseken túl, hisz ahhoz, hogy az identitásunkat, a magyarságtudatunkat meg tudjuk őrizni, a hagyományokat nem csak őrizni kell, hanem tovább kell adni a jövő nemzedékének. A történelemben egy kút vagy egy piac mindig egy közösségi tér is volt. Ott jöttek össze az emberek, ott tudtak beszélgetni, ott tudták az információkat kicserélni, ott tudták elmondani a világról általuk megalkotott véleményüket, ott szereztek információt, máshonnan jövő emberektől.”

Jakab Sándor, Újudvar polgármestere a falvak közti kapcsolattartás és a lakosság összetartóerejének fontosságára hívta fel a figyelmet.

„Ez egy nagyon jó kezdeményezése a magyar kormánynak, a lakosság összetartó erejét és a falvak közötti kapcsolatokat ápolja. Egyik dombhátról, a másik dombhátra megyünk át majd a különböző rendezvényekre és ott segítjük a helyi rendezvényeknek a színvonalas lebonyolítását. A projekt keretében beszerzésre kerültek különböző tárgyi eszközök, mint például téliesített sátor, valamint sörpadok, sörasztalok és a rendezvények lebonyolításához elengedhetetlen eszközök. De nemcsak a tárgyi eszközökre van szükség, hanem arra is, hogy az emberek jól érezzék magukat lakókörnyezetükbe és a fiatalok ne vándoroljanak el. Ez a pályázat erre is nagyon jó lehetőség volt.”

A következő program jövő héten Nagybakónakon, majd Nagyrécsén lesz, ezt követi Zalakaros és sorban a többi résztvevő település is a következő két évben.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. január 31., Kedd

Bel- és külterületi utakat is felújítottak Pákán

A község több mint 100 millió forintot költhetett a célra.


2023. január 29., Vasárnap

Magasítják és kiegészítik az árvízvédelmi töltést Kerkaszentkirályon

A település belterületének védelmét szolgáló munkálatokra csaknem 175 millió forintot fordíthat az önkormányzat.


Hegyi út újult meg Bánokszentgyörgyön

Az önkormányzat csaknem 19 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a beruházáshoz.


2023. január 25., Szerda

2023. január 23., Hétfő

Járda- és kemenceavatót, valamint hagyományőrző disznótort is tartottak Dobriban

Lépésről lépésre halad előre a település, tavaly tartották a megújított kultúrház avatóját, most pedig több ok is van az ünneplésre.


2023. január 01., Vasárnap

Mától nem kell megállni a magyar-horvát határon

A két ország ez alkalomból szervezett hivatalos ünnepségét Letenyénél tartották.


2022. december 28., Szerda

Okos karácsony Surdon

Csak a szennyvízvezeték lefektetése után aszfaltoztak le 3 útszakaszt a településen.


2022. december 23., Péntek

Horgászok, figyelem!

Két tavon is horgászati tilalom lép életbe december 24-én.


2022. december 20., Kedd

Évzáró haltelepítés a Kistolmácsi-víztározón

A tó halállománya 1000 kilogramm méretes, 1,5 kilogramm átlagsúlyú ponttyal és 250 kilogramm vegyes keszeggel gazdagodott.


2022. december 14., Szerda

Jövő héten kezdődik a Molnári-Murakeresztúr-Őrtilos kerékpárút építése

A beruházás várhatóan 2023 végére fejeződik be. 


2022. december 13., Kedd

Idősek karácsonyát tartottak Murarátkán

Az ehhez hasonló ünnepségeket az elmúlt években a világjárvány miatt el kellett halasztani.

+