Murafölde - 2022. május 17., Kedd
#Homokkomárom #Fűzvölgy #energetikai korszerűsítés #felújítás

Energetikai korszerűsítés Homokkomáromban és Fűzvölgyön

Energetikai korszerűsítés Homokkomáromban és Fűzvölgyön

A homokkomáromi vezetés bízik abban, hogy az energetikai korszerűsítéssel csökkennek az épület kiadásai (Fotók: Gergely Szilárd)

Elkészült a homokkomáromi községháza energetikai korszerűsítése és külső felújítása. A Településfejlesztési Operatív Program pályázatán mintegy 19,5 millió forintot nyert a község, mellyel az épület energiatakarékosabbá és környezettudatosabbá vált.

Az átalakításnak köszönhetően csökkent a szén- dioxid kibocsátás, a villamosenergia termelésének egy részét pedig megújuló
energiaforrás felhasználásával érik el. Ez éves szinten 700 000 forintnyi megtakarítást jelent a homokkomáromi önkormányzatnak.

Singula Ferencné, polgármesterasszony kifejtette, milyen változások történtek az épületen.

– A pályázatban szerepelt többek között a tető és a falak szigetelése, az ablakok és az ajtók cseréje, valamint egy akadálymentesített vizesblokk kialakítása. A fűtéskorszerűsítés jegyében pedig energiatakarékos gázkazánt vásároltunk, valamint napelemeket szereltünk fel. Az épület maga is sokkal szebb lett, de számunkra ez a felújítás mégis azért hatalmas dolog, mert igen nagyok voltak a kiadásaink, rengeteget fizettünk gázra. Bízunk abban, hogy az energetikai korszerűsítés révén többet tudunk majd spórolni a jövőben. Másrészt azt is meg kell említenem, hogy ez a pici, 220 lelkes falu önerőből nem tudta volna megvalósítani ezt a nagyszabású projektet.

Fűzvölgyön is nagyszabású beruházások valósultak meg

Energetikai korszerűsítés történt Fűzvölgyön is. Itt a hivatal és a faluház újult meg mintegy 40,5 millió forintból. A TOP-os pályázaton elnyert összegből hőszigetelték az épületeket, kicserélték a nyílászárókat, napelemes rendszert építettek ki, valamint korszerűsítették a fűtést. Ezzel évi mintegy másfél millió forint energiaköltséget takarít meg Fűzvölgy önkormányzata.

Cseresnyés Péter, államtitkár, országgyűlési képviselő köszöntő beszédében hangsúlyozta, a kormány az ukrajnai háborús események kihívásai ellenére továbbra is folytatja a vidékfejlesztést, valamint méltatta a község pályázati kezdeményezését.

– Számomra az a legtanulságosabb ezekben a projektekben, hogy újra és újra bebizonyosodik: mindig van egy közösség, amely elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy ilyen komoly célokat tűzzön ki maga elé, és ezeket a célokat másokkal együttműködve kpes megvalósítani.

Az átadáson Szobota István, a pályázatíró cég kommunikációs szakértője a pályázatíró cégnek a megvalósításban betöltött szerepét emelte ki.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2022. június 29., Szerda

Fácáncsibék érkeztek Zalába

4800 napos fácán érkezett a zsigárdi előnevelő-házakba.


2022. június 28., Kedd

Fityeházon összegyűlt a település apraja-nagyja

A falunapot - folytatva a hagyományt - a Szent Iván éjszakát követő első szombaton rendezték meg. 


2022. június 27., Hétfő

Nagybakónakon nem csak a gyerekek szeretik a perecet

Szeretem Nagybakónakot és Paprikás Perec Fesztivált rendeztek szombaton a dél-zalai faluban.


2022. június 22., Szerda

Visszatértek az elszármazottak Újudvarra

Az elszármazottak pódiumbeszélgetésére sokan voltak kíváncsiak, a programot nemcsak a résztvevők, hanem a nézők is élvezték. 


2022. június 21., Kedd

Megújult az orvosi rendelő Eszteregnyén

A beruházás a Belügyminisztérium pályázatán elnyert harminchat millió forintból, valamint az önkormányzat mintegy négymillió forintos önrészéből valósult meg. 


2022. június 08., Szerda

Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak

Kétnapos falunapot tartottak Semjénházán, melynek keretében felavatták a már két éve elkészült emlékművet is.


2022. június 07., Kedd

Több mint százéves boronapincét újítottak fel Pusztaszentlászlón

A boronapince felújításából kivették a részüket a község lakói is.


2022. június 04., Szombat

Javult a helyzet Zala megyében a faanyagkereskedelem terén

A faanyag-nyomonkövetési szabályok betartása egyrészt védi a fogyasztókat, hogy legálisan kitermelt, megfelelő mennyiségű és minőségű faanyagot kapjanak, másrészt védi a jogkövető termelőket és kereskedőket is a tiszta, átlátható piaci viszonyok megőrzésé


2022. június 03., Péntek

Pályázati forrásból újjáépített hegyi utat avattak Surdon

A beruházás a Magyar Falu Program támogatásával valósult meg.


2022. június 02., Csütörtök

Megfelelő Zala megye fürdőzésre kijelölt természetes fürdővizeinek vízminősége

Zalában 12 engedéllyel rendelkező természetes fürdőhely, köztük a kistolmácsi szabadstrand várja a felfrissülni vágyókat.

+