Murafölde - 2022. június 08., Szerda
#Semjénháza #falunap #emlékmű #nemzeti összetartozás

Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak

Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak

(Fotó: Gergely Szilárd)

Mozgalmas és emlékezetes volt a pünkösdi hétvége Semjénházán. Kétnapos falunapot tartottak, melynek keretében felavatták a már két éve elkészült emlékművet is.

A gyermek-, ifjúsági és sportnapon kakasfőző versenyt is rendeztek magyar és horvát csapatok részvételével; a kulturális napon a helyi és környékbeli fellépők mellett egy-egy magyar és horvát közismert énekes is színpadra lépett. Az első és második világháborús, valamint az 1956-os hősök előtt is tisztelgő emlékmű a nemzeti összetartozást is kifejezi – mondta Preksen László polgármester.

202206081318_NKGSTR-17.jpg (1500×1001)(Fotó: Gergely Szilárd)

- Az emlékmű tervezésekor és kialakításakor úgy döntöttünk, hogy az emlékpark nemcsak az I. és II. világháborúban elhunyt hősöknek állít emléket, hanem az 1956-os forradalom áldozatainak is, akik közül többen elhagyták hazánkat, külföldre disszidáltak félelmükben, és a valódi hősöknek, a forradalmároknak, a pesti srácoknak is. A tervezés fázisában megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy a Trianon előtti Nagy-Magyarország és a mostani állapot ábrázolása nagyon fontos. Azért, hogy ha az ember egy pillanatra rátekint az emlékműre, érezze a veszteség mértékét - hangsúlyozta a településvezető, aki úgy látja: egy közösséget, egy nemzetet az jellemez legfőképp, hogy milyen kegyeletet állít és hogyan él szívében az elesettek emléke.    

202206081321_NKGSTR-30.jpg (1500×1001) (Fotó: Gergely Szilárd)

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a táblákon olvasható első és második világháborús semjénházai áldozatok neve, valamint a korabeli Magyarország körvonala is arra emlékeztet és figyelmeztet, hogy nem szabad idegen érdeket szolgálva háborúba sodródni. 

- Nem szabad, még közvetett módon sem háborús konfliktusba belesodródnunk, amelyből csak lassan és óriási áldozatok árán tudunk kijönni. Nem véletlen, hogy a magyar kormány azt mondja: Magyarország területén keresztül fegyvereket nem lehet szállítani Ukrajnába, abba az országba, amelyet az oroszok agreszorként megtámadtak - mondta Cseresnyés Péter, aki szerint az emlékmű arra is figyelmeztet, hogy vannak érdekeink, melyeket ha jól képviselünk, akkor Magyarország továbbra is a béke szigete marad.             

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2022. június 29., Szerda

Fácáncsibék érkeztek Zalába

4800 napos fácán érkezett a zsigárdi előnevelő-házakba.


2022. június 28., Kedd

Fityeházon összegyűlt a település apraja-nagyja

A falunapot - folytatva a hagyományt - a Szent Iván éjszakát követő első szombaton rendezték meg. 


2022. június 27., Hétfő

Nagybakónakon nem csak a gyerekek szeretik a perecet

Szeretem Nagybakónakot és Paprikás Perec Fesztivált rendeztek szombaton a dél-zalai faluban.


2022. június 22., Szerda

Visszatértek az elszármazottak Újudvarra

Az elszármazottak pódiumbeszélgetésére sokan voltak kíváncsiak, a programot nemcsak a résztvevők, hanem a nézők is élvezték. 


2022. június 21., Kedd

Megújult az orvosi rendelő Eszteregnyén

A beruházás a Belügyminisztérium pályázatán elnyert harminchat millió forintból, valamint az önkormányzat mintegy négymillió forintos önrészéből valósult meg. 


2022. június 07., Kedd

Több mint százéves boronapincét újítottak fel Pusztaszentlászlón

A boronapince felújításából kivették a részüket a község lakói is.


2022. június 04., Szombat

Javult a helyzet Zala megyében a faanyagkereskedelem terén

A faanyag-nyomonkövetési szabályok betartása egyrészt védi a fogyasztókat, hogy legálisan kitermelt, megfelelő mennyiségű és minőségű faanyagot kapjanak, másrészt védi a jogkövető termelőket és kereskedőket is a tiszta, átlátható piaci viszonyok megőrzésé


2022. június 03., Péntek

Pályázati forrásból újjáépített hegyi utat avattak Surdon

A beruházás a Magyar Falu Program támogatásával valósult meg.


2022. június 02., Csütörtök

Megfelelő Zala megye fürdőzésre kijelölt természetes fürdővizeinek vízminősége

Zalában 12 engedéllyel rendelkező természetes fürdőhely, köztük a kistolmácsi szabadstrand várja a felfrissülni vágyókat.


2022. június 01., Szerda

Horvát pikniket rendeztek Letenyén

A szervezők szerint a rendezvény segíti a horvát-magyar kapcsolatok erősödését és a horvát identitás megőrzését.

+