Murafölde - 2022. október 02., Vasárnap
#Murarátka #közösségi munka

A közösség erejével szépül Murarátka

A közösség erejével szépül Murarátka

(Fotó: Gergely Szilárd)

Önkéntes faluszépítő napon takarították és szépítették a település közterületeit a murarátkaiak.

Már harmadik alkalommal szépítették és tisztították meg Murarátka temetőjét és közterületeit az ott élők. Az önkéntes faluszépítő napot 2020-ban szervezték meg először – mondta Gyergyák Zoltán polgármester.

- Igazán nem is az volt a cél, hogy nagyot alkossunk, hanem az, hogy a település lakossága jöjjön össze, beszélgessenek, együtt lehessenek, de ez alatt közben nagyon sok mindent csináltunk is. Az egyik legfontosabb, amire minden évben nagy hangsúlyt helyezünk, az elhagyott sírok gondozása. Sajnos sok sír van, amit nem gondoznak, nincsenek hozzátartozók. Az első alkalommal ez egy nagyobb munka volt, mert nagyon sok sírt kellett letisztítanunk, magát a síremlékeket is, és azóta a közfoglalkoztatott dolgozóink folyamatosan rendben tartják ezeket a sírokokat. Ma már maguknak a síroknak a gondozása kisebb munka, mivel évközben folyamatosan elvégezzük. Kaszálás volt, illetve kettő területet elkerítettünk, oszlopokat állítottunk. Nem messze a temetőtől van egy területünk, ahol komposztálni szeretnénk, illetve gyűjtjük már a zöld hulladékot. Most leraktuk az oszlopokat, és hamarosan be fogjuk keríteni a területet. Illetve nem olyan régen a Magyar Falu Program támogatásával elkészült a kerékpáros pihenőhelyünk, és ennek az alsó részét kerítettük be még. Most már annyi szerencsénk volt, hogy a trónt is fel tudtuk húzni. Van egy telephelyünk, azon az almát szedték le az asszonyok, illetve összeszedtük a diót, ami ebben a pár napba lepotyogott. Most ezek voltak a fő munkák. A korábbi években a települési tárgyaknak a festését végeztük, illetve köztisztasági feladatokat láttunk el.

Néhány hete játszóteret, illetve egy elhagyott területet megvásárolva kerékpáros pihenőt avattak Murarátkán. Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő megköszönte a murarátkaiak összefogását, hogy szabad idejükben gondozzák a településüket.

- Számtalan olyan rendezvényen vettem részt, amelyen valamilyen intézmény vagy éppen infrastruktúra felújítása kapcsán tudott a közösség ünnepelni, de egy-egy településnek az erejét, a közösség erejét igazán az tudja megmutatni, amikor nem az a fontos, hogy valamilyen pénzügyi forrásból mit tudnak megvalósítani, hanem az, hogy összefogással, önkéntes munkával hogyan tudják megszépíteni a falut, és itt Murarátkán is ezt tapasztaltam meg, nem először, most már többedik alkalommal - fogalmazott a politikus.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. március 21., Kedd

Új falubuszt kapott Tormafölde

A település már átvehette a járművet, amelyet a Magyar Falu Program pályázatán nyert pénzből vásároltak.


Tavaszköszöntő vásárt rendeztek az újudvari termelői piacon

Az őstermelők egyebek mellett házi tésztákat, lekvárokat és sajtokat kínáltak, de az árusoknál húsvéti dekorációkat is lehetett vásárolni.


2023. március 17., Péntek

Lomtalanítás Letenyén

A lomtalanítás során csak a nagydarabos, a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedény méretét meghaladó hulladék kerül elszállításra.


2023. március 13., Hétfő

Új falubusz Molnáriban

Az új gépjármű napokon belül szolgálatba áll, részt vesz az óvodások szállításában, a szociális étkeztetés biztosításában, valamint a homokkomáromi zarándoklaton is hasznát veszik majd.


2023. március 11., Szombat

Folytatódik a zalai településeket összekötő kerékpárút építése

A több mint 434 millió forintból megvalósuló projektben 3,1 kilométer hosszan épül aszfaltozott kerékpárút a kivitelezésre adott 200 nap alatt.


2023. március 09., Csütörtök

Őrölni is tud a múzeummá alakított szécsiszigeti vízimalom

Ünnepélyesen is felavatták a szécsiszigeti felújított vízimalmot és a mellé épített, néprajzi bemutatótérként is működő pajtát.


2023. február 28., Kedd

Terápiás foglalkozásra is alkalmas közösségi teret is kialakítottak a teljesen felújított muraszemenyei egészségházban

Az épület korszerűsítésére csaknem 85 millió forintot fordíthattak, ennek jelentős része pályázati forrás volt.


2023. február 25., Szombat

Felszentelték az eszteregnyei ravatalozót

A Magyar Falu Program pályázatán elnyert forrásból építettek új ravatalozót.


2023. február 24., Péntek

Hétvégi programajánló

Nem tudja mit csináljon, hová menjen a hétvégén? Ajánlunk néhány programot.


40 millió forintból tovább korszerűsítették az önkormányzati hivatal épületét Pákán

A beruházást a Belügyminisztérium pályázatán elnyert összegből és 2 millió forint önerőből finanszírozták.


2023. február 16., Csütörtök

A Südők csapata nyerte a kilencedik murakeresztúri böllérfesztivált

7 csapat mérettette meg magát Zala egyik legnagyobb gasztrofesztiválján, a Mura-menti malacságokon.


2023. február 08., Szerda

Hagyományőrző disznótort rendeztek Pusztaszentlászlón

A hagyományok őrzését, bemutatását és átadását is egyaránt szolgálta az immár harmadik alkalommal megrendezett program.

+