Murafölde - 2022. november 26., Szombat
#Murakeresztúr #kavicsbánya #beruházás

Duplán zöld

Duplán zöld

(IFotó: Zalakocka)

Duplán zöld, azaz kétszeresen környezetbarát fejlesztésbe kezd a murakeresztúri kavicsbánya. Az eddigi melléktemékből napenergiát használva gyártanak majd különféle betonelemeket.

A beruházás kezdéséhez a településen új iparterületet kellett kijelölni, mondta Polgár Róbert polgármester.

– Többszörös öröm számunkra, ugyanis nem csak egy vállalkozás nő a településen, amely majd a település bevételeit is erősíti, mert nyilván, ha egy vállalkozás jól megy, akkor jobban megy a településnek is. Azért is öröm, mert ezzel több munkahelyet teremtenek. Tehát én a magam részéről csak üdvözölni tudom ezt a nagyszerű beruházást.

A cég 187 millió forint feltételesen vissza nem térítendő támogatást nyert a Zöld Nemzeti Bajnokok pályázaton, az uniós forrásból finanszírozott Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében. A csaknem 375 millió forintos, zöldmezős beruházás eredményeként betontermékgyártó-üzemet építenek, a gyártáshoz pedig napenergiát használnak majd jelentős mértékben.

A bányaterületen is korszerűsítik a gépeket, így a fejlesztés összköltsége eléri a félmilliárd forintot – fejtette ki Szili Zsolt, a Murasóder Folyamtisztító Kft. ügyvezetője.

– A nagyobb méretű kavicsra nincsen akkora kereslet, ezért jött az ötlet, hogy annak törésével és újrahasznosításával állítsunk elő terméket. Egy nagyon jó minőségű betonterméket, zsalukövet, térkövet, szegélykövet lehet előállítani, aminek még a törés miatt még a szilárdsága is jobb, mert a tört kavicsok jobban összeállnak.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő emlékeztetett, az elmúlt években folyamatosan fejlődött Magyarország és Dél-Zala is. A politikus rámutatott, nemcsak a települések, hanem a vállalkozók is támogatáshoz juthattak bármilyen krízisidőszakban, annak ellenére, hogy 2010 óta több válság is volt.  Mindeközben pedig 12-ről 4 százalékra csökkent a munkanélküliség, köszönhetően a kis- és közepes, helyi vállalkozásoknak is.

- Emlékezzünk vissza, úgy kaptuk meg a kormányrudat 2010-ben, hogy egy nagy gazdasági világválság volt, amelyik tönkrevágta Magyarországot is. Aztán jött egy migrációs válság. Jelentős összeget kellett a költségvetésből arra fordítani, hogy a határt megerősítsük, védjük élőerővel, kerítésépítéssel, amit azóta nem kaptunk meg, mármint a költségeket, az ellenszolgáltatást az Európai Uniótól. És utána jött egy Covid-válság, most a háborúról ne is beszéljünk, mert az már negyedik. Jött a COVID-válság, amikor ki kellett találni, hogy hogyan lehet a gazdaságfejlesztést folytatni, ez pedig az volt, hogy munkahelyeket kell teremteni, és miután munkahely-teremtésben a legjobb partner a vállalkozói réteg Magyarországon a vállalkozásokat kell támogatni. Egy kormányzati cél volt, a programban benne is volt, hogy az európai uniós forrásoknak a 60%-át munkahelyteremtésre, gazdaságfejlesztésre kell fordítani.

A beruházás 4-5 új munkahelyet is teremt, a projekt tervezett befejezése 2023 májusára várható.

Még érdekes lehet ...


2024. június 12., Szerda

Elhunyt Tüske József esperes

Utoljára Tornyiszentmiklóson szolgált.


2024. június 11., Kedd

Vida László nyert Letenyén

A Fidesz-KNDP polgármesterjelöltje kapta a több voksot.


2024. június 04., Kedd

Újabb beruházások Lovásziban

A fejlesztések több száz millió forint értékben valósultak meg. 


2024. május 30., Csütörtök

Indul a strandszezon a kistolmácsi tavon

Csökken a horgászatra szánt tér.


2024. május 29., Szerda

Családi napot tartottak Letenyén

Nagy érdeklődés kísérte az összefogás rendezvényét.


2024. május 27., Hétfő

Megújult Pákán a plébániához vezető út

Felavatták az útszakaszt, melyet nemrég aszfaltoztak le.


2024. május 23., Csütörtök

Forrástúra Bakónakon

Több mint 300-an túráztak.


2024. május 20., Hétfő

Új, modern utcatáblák Pusztaszentlászlón

Tartós és jól látható jelzéseket helyeztek ki a településen.


2024. május 17., Péntek

Országjárás Letenyén

Készülnek a választásokra.


Elkészült Kisrécse hivatala

Százéves épületből modern közösségi teret alakítottak ki.


Ki lesz az év erdésze?

Obornakon rendezték az idei verseny helyi elődöntőjét.


2024. május 15., Szerda

Madarak és fák napja Gutorföldén

Természetjáró akadályversenyt rendeztek a zöld ünnepen.

+