Murafölde - 2022. november 26., Szombat
#Murakeresztúr #kavicsbánya #beruházás

Duplán zöld

Duplán zöld

(IFotó: Zalakocka)

Duplán zöld, azaz kétszeresen környezetbarát fejlesztésbe kezd a murakeresztúri kavicsbánya. Az eddigi melléktemékből napenergiát használva gyártanak majd különféle betonelemeket.

A beruházás kezdéséhez a településen új iparterületet kellett kijelölni, mondta Polgár Róbert polgármester.

– Többszörös öröm számunkra, ugyanis nem csak egy vállalkozás nő a településen, amely majd a település bevételeit is erősíti, mert nyilván, ha egy vállalkozás jól megy, akkor jobban megy a településnek is. Azért is öröm, mert ezzel több munkahelyet teremtenek. Tehát én a magam részéről csak üdvözölni tudom ezt a nagyszerű beruházást.

A cég 187 millió forint feltételesen vissza nem térítendő támogatást nyert a Zöld Nemzeti Bajnokok pályázaton, az uniós forrásból finanszírozott Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében. A csaknem 375 millió forintos, zöldmezős beruházás eredményeként betontermékgyártó-üzemet építenek, a gyártáshoz pedig napenergiát használnak majd jelentős mértékben.

A bányaterületen is korszerűsítik a gépeket, így a fejlesztés összköltsége eléri a félmilliárd forintot – fejtette ki Szili Zsolt, a Murasóder Folyamtisztító Kft. ügyvezetője.

– A nagyobb méretű kavicsra nincsen akkora kereslet, ezért jött az ötlet, hogy annak törésével és újrahasznosításával állítsunk elő terméket. Egy nagyon jó minőségű betonterméket, zsalukövet, térkövet, szegélykövet lehet előállítani, aminek még a törés miatt még a szilárdsága is jobb, mert a tört kavicsok jobban összeállnak.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő emlékeztetett, az elmúlt években folyamatosan fejlődött Magyarország és Dél-Zala is. A politikus rámutatott, nemcsak a települések, hanem a vállalkozók is támogatáshoz juthattak bármilyen krízisidőszakban, annak ellenére, hogy 2010 óta több válság is volt.  Mindeközben pedig 12-ről 4 százalékra csökkent a munkanélküliség, köszönhetően a kis- és közepes, helyi vállalkozásoknak is.

- Emlékezzünk vissza, úgy kaptuk meg a kormányrudat 2010-ben, hogy egy nagy gazdasági világválság volt, amelyik tönkrevágta Magyarországot is. Aztán jött egy migrációs válság. Jelentős összeget kellett a költségvetésből arra fordítani, hogy a határt megerősítsük, védjük élőerővel, kerítésépítéssel, amit azóta nem kaptunk meg, mármint a költségeket, az ellenszolgáltatást az Európai Uniótól. És utána jött egy Covid-válság, most a háborúról ne is beszéljünk, mert az már negyedik. Jött a COVID-válság, amikor ki kellett találni, hogy hogyan lehet a gazdaságfejlesztést folytatni, ez pedig az volt, hogy munkahelyeket kell teremteni, és miután munkahely-teremtésben a legjobb partner a vállalkozói réteg Magyarországon a vállalkozásokat kell támogatni. Egy kormányzati cél volt, a programban benne is volt, hogy az európai uniós forrásoknak a 60%-át munkahelyteremtésre, gazdaságfejlesztésre kell fordítani.

A beruházás 4-5 új munkahelyet is teremt, a projekt tervezett befejezése 2023 májusára várható.

Még érdekes lehet ...


2023. január 25., Szerda

2023. január 23., Hétfő

Járda- és kemenceavatót, valamint hagyományőrző disznótort is tartottak Dobriban

Lépésről lépésre halad előre a település, tavaly tartották a megújított kultúrház avatóját, most pedig több ok is van az ünneplésre.


2023. január 01., Vasárnap

Mától nem kell megállni a magyar-horvát határon

A két ország ez alkalomból szervezett hivatalos ünnepségét Letenyénél tartották.


2022. december 28., Szerda

Okos karácsony Surdon

Csak a szennyvízvezeték lefektetése után aszfaltoztak le 3 útszakaszt a településen.


2022. december 23., Péntek

Horgászok, figyelem!

Két tavon is horgászati tilalom lép életbe december 24-én.


2022. december 20., Kedd

Évzáró haltelepítés a Kistolmácsi-víztározón

A tó halállománya 1000 kilogramm méretes, 1,5 kilogramm átlagsúlyú ponttyal és 250 kilogramm vegyes keszeggel gazdagodott.


2022. december 14., Szerda

Jövő héten kezdődik a Molnári-Murakeresztúr-Őrtilos kerékpárút építése

A beruházás várhatóan 2023 végére fejeződik be. 


2022. december 13., Kedd

Idősek karácsonyát tartottak Murarátkán

Az ehhez hasonló ünnepségeket az elmúlt években a világjárvány miatt el kellett halasztani.


2022. december 11., Vasárnap

Rőzsét gyűjteni csak gondosan, szépen...

Megváltoztak a rőzsegyűjtés szabályai


2022. december 08., Csütörtök

Részleges horgászati tilalom lesz Kistolmácson

Pótolják a tó halállományát, emiatt nem lehet majd ideiglenesen horgászni.

+