Murafölde - 2022. november 26., Szombat
#Murakeresztúr #kavicsbánya #beruházás

Duplán zöld

Duplán zöld

(IFotó: Zalakocka)

Duplán zöld, azaz kétszeresen környezetbarát fejlesztésbe kezd a murakeresztúri kavicsbánya. Az eddigi melléktemékből napenergiát használva gyártanak majd különféle betonelemeket.

A beruházás kezdéséhez a településen új iparterületet kellett kijelölni, mondta Polgár Róbert polgármester.

– Többszörös öröm számunkra, ugyanis nem csak egy vállalkozás nő a településen, amely majd a település bevételeit is erősíti, mert nyilván, ha egy vállalkozás jól megy, akkor jobban megy a településnek is. Azért is öröm, mert ezzel több munkahelyet teremtenek. Tehát én a magam részéről csak üdvözölni tudom ezt a nagyszerű beruházást.

A cég 187 millió forint feltételesen vissza nem térítendő támogatást nyert a Zöld Nemzeti Bajnokok pályázaton, az uniós forrásból finanszírozott Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében. A csaknem 375 millió forintos, zöldmezős beruházás eredményeként betontermékgyártó-üzemet építenek, a gyártáshoz pedig napenergiát használnak majd jelentős mértékben.

A bányaterületen is korszerűsítik a gépeket, így a fejlesztés összköltsége eléri a félmilliárd forintot – fejtette ki Szili Zsolt, a Murasóder Folyamtisztító Kft. ügyvezetője.

– A nagyobb méretű kavicsra nincsen akkora kereslet, ezért jött az ötlet, hogy annak törésével és újrahasznosításával állítsunk elő terméket. Egy nagyon jó minőségű betonterméket, zsalukövet, térkövet, szegélykövet lehet előállítani, aminek még a törés miatt még a szilárdsága is jobb, mert a tört kavicsok jobban összeállnak.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő emlékeztetett, az elmúlt években folyamatosan fejlődött Magyarország és Dél-Zala is. A politikus rámutatott, nemcsak a települések, hanem a vállalkozók is támogatáshoz juthattak bármilyen krízisidőszakban, annak ellenére, hogy 2010 óta több válság is volt.  Mindeközben pedig 12-ről 4 százalékra csökkent a munkanélküliség, köszönhetően a kis- és közepes, helyi vállalkozásoknak is.

- Emlékezzünk vissza, úgy kaptuk meg a kormányrudat 2010-ben, hogy egy nagy gazdasági világválság volt, amelyik tönkrevágta Magyarországot is. Aztán jött egy migrációs válság. Jelentős összeget kellett a költségvetésből arra fordítani, hogy a határt megerősítsük, védjük élőerővel, kerítésépítéssel, amit azóta nem kaptunk meg, mármint a költségeket, az ellenszolgáltatást az Európai Uniótól. És utána jött egy Covid-válság, most a háborúról ne is beszéljünk, mert az már negyedik. Jött a COVID-válság, amikor ki kellett találni, hogy hogyan lehet a gazdaságfejlesztést folytatni, ez pedig az volt, hogy munkahelyeket kell teremteni, és miután munkahely-teremtésben a legjobb partner a vállalkozói réteg Magyarországon a vállalkozásokat kell támogatni. Egy kormányzati cél volt, a programban benne is volt, hogy az európai uniós forrásoknak a 60%-át munkahelyteremtésre, gazdaságfejlesztésre kell fordítani.

A beruházás 4-5 új munkahelyet is teremt, a projekt tervezett befejezése 2023 májusára várható.

Még érdekes lehet ...


2023. december 05., Kedd

Szépkorúak ünnepe Pákán

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is december első hétvégéjén került sor az idősek napi programra Pákán.


2023. december 04., Hétfő

Vasdiplomás pedagógust is köszöntöttek Tófejen

Idősek napi rendezvényt tartottak Tófejen advent első vasárnapján.


Örömteli hangulatban telt az idősek napja Fityeházon

Fityeházon az advent első vasárnapját megelőző szombaton tartották a szépkorúak találkozóját.


2023. december 01., Péntek

Ki szeretne a Mikulással vonatozni?

Idén is meglátogatja a Mikulás a vonaton azokat a gyerekeket, akik a Csömödéri Állami Erdei Vasúttal utaznak december első hetében.


2023. november 28., Kedd

Dél-Zalában is megkezdődött a kiváló minőségű fenyőfák kitermelése

Elkezdődött a kiváló minőségű fenyőfák kitermelése Dél-Zalában.


2023. november 24., Péntek

Túrázók, figyelem!

A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalán, Zalaújlak térségében az erdőgazdaság fakitermelési munkát végez, a munkavégzés időszakosan veszélyhelyzetet okozhat a túraútvonalon.


2023. november 23., Csütörtök

Bővült az eszközpark

A beszerzett eszközök a közterületek gondozását, rendben tartását, illetve a rendezvények lebonyolítását, hangosítását segítik.


2023. november 17., Péntek

Több mint 10 milliárd forint jutott Dél-Zalába a Magyar Falu Programból

Négy éve indult a Magyar Falu Program, azóta csak a pályázati kiírásokon keresztül több mint 300 milliárd forintot biztosítottak több mint 30 ezer nyertesnek.


2023. november 15., Szerda

Újabb szakasszal bővült a kerékpárút-hálózat Dél-Zalában

Több mint 3 kilométer hosszban épült meg az új kerékpárút Kerkateskánd, Lovászi és Tornyiszentmiklós között, melyet szerdán avattak fel.


2023. november 12., Vasárnap

A névadó ünnepét tartották Tótszentmártonban

A hagyományos rendezvényen volt kulturális műsor, az óvodásokkal és a tótszerdahelyi iskolásokkal pedig lámpás járást is tartottak a Szent Márton szoborhoz.


Odafigyelnek az idősekre Nagybakónakon is

Jó hangulatban telt el szombaton Nagybakónakon a szépkorúak számára szervezett rendezvény, melyen a diákok műsora mellett zenés és táncos fellépők is szórakoztatták az ünnepelteket.


2023. október 31., Kedd

Idősbarát település lett Csörnyeföld

A településen az alapfeladatokon túl számos erőfeszítést tesznek az idősekért.

#Nagykanizsa

Elcsíptünk egy telefonbeszélgetést

Elcsíptünk egy telefonbeszélgetést

2023. december 06. - Érdekes

Havat hozott a Mikulás

Havat hozott a Mikulás

2023. december 06. - Érdekes

Stratégia, gyakorlatiasság, felelősségvállalás

Stratégia, gyakorlatiasság, felelősségvállalás

2023. december 04. - Vélemények

Összeomlik a civilizációnk?

Összeomlik a civilizációnk?

2023. december 02. - Kanizsa

A sikertelenség az ÉVE bélyege

A sikertelenség az ÉVE bélyege

2023. december 01. - Kanizsa

A kormány kikéri az emberek véleményét

A kormány kikéri az emberek véleményét

2023. november 30. - Kanizsa

Testi és lelki „mankó”

Testi és lelki „mankó”

2023. november 30. - Érdekes

Az iskoláig aszfaltoztak

Az iskoláig aszfaltoztak

2023. november 28. - Kanizsa

+