Murafölde - 2023. február 28., Kedd
#Muraszemenye #egészségház

Terápiás foglalkozásra is alkalmas közösségi teret is kialakítottak a teljesen felújított muraszemenyei egészségházban

Terápiás foglalkozásra is alkalmas közösségi teret is kialakítottak a teljesen felújított muraszemenyei egészségházban

A felújított és megszépült egészségház Muraszemenyén (Fotó: Cseresnyés Péter sajtófotó)

Csaknem 85 millió forintból újult meg teljesen a négy települést kiszolgáló egészségház Muraszemenyén. Ebből mintegy ötmilliót az önkormányzatok álltak, a jelentős részt, 80 millió forintot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban két ütemben elnyert forrás biztosította. Az épületben a háziorvosi rendelő mellett védőnői szolgálat is működik, továbbá kialakítottak egy olyan közösségi teret, amely egészségügyi foglalkozások, előadások, tornák helyszíne lehet.

Stropka Józsefné, Muraszemenye polgármestere elmondta, az első ütemben igényelt támogatáshoz ráemelést kellett kérni az árak emelkedése miatt.

– Az építési költségek olyan mértékben emelkedtek, hogy költségnövekményi igényt kellett az önkormányzatnak benyújtania. További  26 millió forintra volt még szükség,  s a forrásemelési kérelem kedvező elbírálásban részesült. De a rendelő üzemeltetésében résztvevő önkormányzatok, Kerkaszentkirály, Csörnyeföld, Szentmargitfalva saját költségvetéséből biztosított több mint ötmillió forintot. A beruházás összköltsége csaknem 85 millió forint volt. A felújított épületben megszüntettük a szolgálati lakást, itt kapott helyet a közösségi tér. A kivitelezés során válaszfalakat bontottak el, új falakat építettek fel, új bejáratokat alakítottak ki,  a nyílászárókat korszerű, hőszigetelt üvegezésű ablakokra cserélték, a tetőhéjazatot, az ereszcsatornát kicserélték, az épület fűtésrendszerét teljesen átalakították, a kerekesszékkel történő közlekedés érdekében küszöb nélküli ajtók kerültek beépítésre. A régi vécék mérete és felszerelése sem volt megfelelő, ezért helyette akadálymentes vizesblokk kialakítására került sor, továbbá a világítás korszerűsítése is megtörtént- Az épülethez hozzáépítettek szélfogókat, ami megkönnyíti az épületbe való bejutást, a várótermek pedig csúszásmentes burkolatot kaptak – részletezte a polgármester.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a kormány elkötelezett a vidékfejlesztés ügyében, ennek és a gazdaság fejlődésének, a magyar emberek teljesítményének köszönhetően valósulhattak meg a legkisebb településeken is komoly fejlesztések az elmúlt években. Ezekhez a pénzt a TOP-os, a vidékfejlesztési és a belügyminisztériumi pályázatok forrásai, valamint a Magyar Falu Program biztosította. A politikus kiemelte, a kormány a jövőben is folytatja a vidék Magyarországának fejlesztését. 

– A 2010 utáni kormány, a mi kormányunk azt mondta: a vidék Magyarországának, a falvakban élő embereknek joga van ahhoz, hogy hasonló minőségben tudják a mindennapjaimat élni, mint az a fejlettebb városokban lehetséges. Éppen ezért nagyon komoly forrásokat rendelt a falvakban élő emberek javára, ebben a térségben csak a vármegyei közgyűléstől elnyerhető TOP-os forrásból több mint tízmilliárd forint jutott – részletezte Cseresnyés Péter.

A képeken Dr. Bussay Dorottya háziorvos, Cseresnyés Péter és Stropka Józsefné (Fotó: Cseresnyés Péter sajtófotó)

 

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. március 21., Kedd

Új falubuszt kapott Tormafölde

A település már átvehette a járművet, amelyet a Magyar Falu Program pályázatán nyert pénzből vásároltak.


Tavaszköszöntő vásárt rendeztek az újudvari termelői piacon

Az őstermelők egyebek mellett házi tésztákat, lekvárokat és sajtokat kínáltak, de az árusoknál húsvéti dekorációkat is lehetett vásárolni.


2023. március 17., Péntek

Lomtalanítás Letenyén

A lomtalanítás során csak a nagydarabos, a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedény méretét meghaladó hulladék kerül elszállításra.


2023. március 13., Hétfő

Új falubusz Molnáriban

Az új gépjármű napokon belül szolgálatba áll, részt vesz az óvodások szállításában, a szociális étkeztetés biztosításában, valamint a homokkomáromi zarándoklaton is hasznát veszik majd.


2023. március 11., Szombat

Folytatódik a zalai településeket összekötő kerékpárút építése

A több mint 434 millió forintból megvalósuló projektben 3,1 kilométer hosszan épül aszfaltozott kerékpárút a kivitelezésre adott 200 nap alatt.


2023. március 09., Csütörtök

Őrölni is tud a múzeummá alakított szécsiszigeti vízimalom

Ünnepélyesen is felavatták a szécsiszigeti felújított vízimalmot és a mellé épített, néprajzi bemutatótérként is működő pajtát.


2023. február 25., Szombat

Felszentelték az eszteregnyei ravatalozót

A Magyar Falu Program pályázatán elnyert forrásból építettek új ravatalozót.


2023. február 24., Péntek

Hétvégi programajánló

Nem tudja mit csináljon, hová menjen a hétvégén? Ajánlunk néhány programot.


40 millió forintból tovább korszerűsítették az önkormányzati hivatal épületét Pákán

A beruházást a Belügyminisztérium pályázatán elnyert összegből és 2 millió forint önerőből finanszírozták.


2023. február 16., Csütörtök

A Südők csapata nyerte a kilencedik murakeresztúri böllérfesztivált

7 csapat mérettette meg magát Zala egyik legnagyobb gasztrofesztiválján, a Mura-menti malacságokon.


2023. február 08., Szerda

Hagyományőrző disznótort rendeztek Pusztaszentlászlón

A hagyományok őrzését, bemutatását és átadását is egyaránt szolgálta az immár harmadik alkalommal megrendezett program.


2023. január 31., Kedd

Bel- és külterületi utakat is felújítottak Pákán

A község több mint 100 millió forintot költhetett a célra.

+