Murafölde - 2023. február 28., Kedd
#Muraszemenye #egészségház

Terápiás foglalkozásra is alkalmas közösségi teret is kialakítottak a teljesen felújított muraszemenyei egészségházban

Terápiás foglalkozásra is alkalmas közösségi teret is kialakítottak a teljesen felújított muraszemenyei egészségházban

A felújított és megszépült egészségház Muraszemenyén (Fotó: Cseresnyés Péter sajtófotó)

Csaknem 85 millió forintból újult meg teljesen a négy települést kiszolgáló egészségház Muraszemenyén. Ebből mintegy ötmilliót az önkormányzatok álltak, a jelentős részt, 80 millió forintot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban két ütemben elnyert forrás biztosította. Az épületben a háziorvosi rendelő mellett védőnői szolgálat is működik, továbbá kialakítottak egy olyan közösségi teret, amely egészségügyi foglalkozások, előadások, tornák helyszíne lehet.

Stropka Józsefné, Muraszemenye polgármestere elmondta, az első ütemben igényelt támogatáshoz ráemelést kellett kérni az árak emelkedése miatt.

– Az építési költségek olyan mértékben emelkedtek, hogy költségnövekményi igényt kellett az önkormányzatnak benyújtania. További  26 millió forintra volt még szükség,  s a forrásemelési kérelem kedvező elbírálásban részesült. De a rendelő üzemeltetésében résztvevő önkormányzatok, Kerkaszentkirály, Csörnyeföld, Szentmargitfalva saját költségvetéséből biztosított több mint ötmillió forintot. A beruházás összköltsége csaknem 85 millió forint volt. A felújított épületben megszüntettük a szolgálati lakást, itt kapott helyet a közösségi tér. A kivitelezés során válaszfalakat bontottak el, új falakat építettek fel, új bejáratokat alakítottak ki,  a nyílászárókat korszerű, hőszigetelt üvegezésű ablakokra cserélték, a tetőhéjazatot, az ereszcsatornát kicserélték, az épület fűtésrendszerét teljesen átalakították, a kerekesszékkel történő közlekedés érdekében küszöb nélküli ajtók kerültek beépítésre. A régi vécék mérete és felszerelése sem volt megfelelő, ezért helyette akadálymentes vizesblokk kialakítására került sor, továbbá a világítás korszerűsítése is megtörtént- Az épülethez hozzáépítettek szélfogókat, ami megkönnyíti az épületbe való bejutást, a várótermek pedig csúszásmentes burkolatot kaptak – részletezte a polgármester.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a kormány elkötelezett a vidékfejlesztés ügyében, ennek és a gazdaság fejlődésének, a magyar emberek teljesítményének köszönhetően valósulhattak meg a legkisebb településeken is komoly fejlesztések az elmúlt években. Ezekhez a pénzt a TOP-os, a vidékfejlesztési és a belügyminisztériumi pályázatok forrásai, valamint a Magyar Falu Program biztosította. A politikus kiemelte, a kormány a jövőben is folytatja a vidék Magyarországának fejlesztését. 

– A 2010 utáni kormány, a mi kormányunk azt mondta: a vidék Magyarországának, a falvakban élő embereknek joga van ahhoz, hogy hasonló minőségben tudják a mindennapjaimat élni, mint az a fejlettebb városokban lehetséges. Éppen ezért nagyon komoly forrásokat rendelt a falvakban élő emberek javára, ebben a térségben csak a vármegyei közgyűléstől elnyerhető TOP-os forrásból több mint tízmilliárd forint jutott – részletezte Cseresnyés Péter.

A képeken Dr. Bussay Dorottya háziorvos, Cseresnyés Péter és Stropka Józsefné (Fotó: Cseresnyés Péter sajtófotó)

 

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2024. június 12., Szerda

Elhunyt Tüske József esperes

Utoljára Tornyiszentmiklóson szolgált.


2024. június 11., Kedd

Vida László nyert Letenyén

A Fidesz-KNDP polgármesterjelöltje kapta a több voksot.


2024. június 04., Kedd

Újabb beruházások Lovásziban

A fejlesztések több száz millió forint értékben valósultak meg. 


2024. május 30., Csütörtök

Indul a strandszezon a kistolmácsi tavon

Csökken a horgászatra szánt tér.


2024. május 29., Szerda

Családi napot tartottak Letenyén

Nagy érdeklődés kísérte az összefogás rendezvényét.


2024. május 27., Hétfő

Megújult Pákán a plébániához vezető út

Felavatták az útszakaszt, melyet nemrég aszfaltoztak le.


2024. május 23., Csütörtök

Forrástúra Bakónakon

Több mint 300-an túráztak.


2024. május 20., Hétfő

Új, modern utcatáblák Pusztaszentlászlón

Tartós és jól látható jelzéseket helyeztek ki a településen.


2024. május 17., Péntek

Országjárás Letenyén

Készülnek a választásokra.


Elkészült Kisrécse hivatala

Százéves épületből modern közösségi teret alakítottak ki.


Ki lesz az év erdésze?

Obornakon rendezték az idei verseny helyi elődöntőjét.


2024. május 15., Szerda

Madarak és fák napja Gutorföldén

Természetjáró akadályversenyt rendeztek a zöld ünnepen.

+