Murafölde - 2023. június 03., Szombat
#Tófej #trianoni évforduló #megemlékezés #élekharang

A magyarságban megvan a kellő erő és elszántság

A magyarságban megvan a kellő erő és elszántság

A Trianoni Emlékparkban kapott helyet a lélekharang (Fotó: Zalakocka)

Szombaton tartották a trianoni megemlékezést a településen, melynek keretében az újonnan állított harangot is felavatták. A Trianoni Emlékparkban kapott helyet a harang, mely sokak összefogásának, helyieknek és a határainkon túliaknak egyaránt köszönhető.

A fa harangoszlop és rajta a lélekharang állítását Soós László helyi önkormányzati képviselő kezdeményezte, hogy legyen egy harang Tófejen, mely az első világháborúban elesett apák és fiúk lelki üdvéért, valamint a trianoni békediktátum miatt szétszakított ország határainak túloldalán rekedt magyar testvérekért szól. Az oszlopot nemrég Kászoni Attila erdélyi fafaragó készítette el, a harangot szintén erdélyi mesterek öntötték.

A megemlékezésen ünnepi beszédet Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője mondott. A politikus felidézte, hogy a magyar országgyűlés 2010-ben június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Tette ezt azért, hogy a nemzettragédiaként megélt 1920-as békediktátum utáni széttagoltságot megszüntesse a lelkekben és megerősítse, kinyilvánítsa az összetartozás hitvallását és erejét.

202306031746_4.jpg (1500×1232)Cseresnyés Péter szerint június negyedikét akár gyásznappá is lehetne nyilvánítani (Fotó: Zalakocka)

- Az 1920-as békediktátum kapcsán elsőre nem a nemzet összetartozása, hanem a nemzet szétszaggatása szokott eszünkbe jutni – fogalmazott Cseresnyés Péter. - Éppen ezért volt szükség arra, hogy elszakított nemzetrészeink tagjainak, a határainkon kívül élő nemzettestvéreinknek felmutassuk, ők is hozzánk, a magyar nemzethez tartoznak, annak szerves részei. Igen, ezért kell a mai napon az összefogásra fókuszálni, mert a történelemórákon, vagy olvasmányainkból megtudhattuk milyen következményei voltak a Trianoni kastélyban megnyilvánuló mohóságnak, a tudatlanságnak, a nemtörődömségnek, a bosszúvágynak, az emberi ostobaságnak.

202306031752_Kaszoni_Attila_es_Soos_Laszlo_lepleztek_le_a_harangot.jpg (1002×1500)Kászoni Attila és Soós László leplezték le a harangot (Fotó: Zalakocka)

Kitért a képviselő a békediktátum okozta veszteségekre és annak következményeire, melyek miatt - mint mondta - akár gyásznappá is lehetne nyilvánítani június negyedikét.

- De mi nem azt akartuk, hogy csak a tragédiára emlékezzünk – folytatta. - Hanem azt is szerettük volna, szeretnénk elérni, hogy hálát adva a Gondviselőnek ma azt is ünnepelhessük, hogy az elmúlt évszázadban mi, magyarok bebizonyítottuk, hogy nemzeti összetartozásunk erősebb, mint azon erők, amelyek szétszakítani akartak bennünket. Azt is ünnepeljük, hogy a magyarságban megvan a kellő erő és elszántság, hogy a XXI. században többé ne legyen áldozata Trianonnak. A mai napon történő emlékezést és ünneplést a nemzeti tudatosság kapcsolja össze, a bennük rejlő feszültséget a jövőbe vetett hit és az élni akarás oldja fel.

Ezután Soós László és Kászoni Attila leplezték le a harangot, majd azt Bognár István plébános áldotta meg. Az ünnepség koszorúzással ért véget.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2024. június 12., Szerda

Elhunyt Tüske József esperes

Utoljára Tornyiszentmiklóson szolgált.


2024. június 11., Kedd

Vida László nyert Letenyén

A Fidesz-KNDP polgármesterjelöltje kapta a több voksot.


2024. június 04., Kedd

Újabb beruházások Lovásziban

A fejlesztések több száz millió forint értékben valósultak meg. 


2024. május 30., Csütörtök

Indul a strandszezon a kistolmácsi tavon

Csökken a horgászatra szánt tér.


2024. május 29., Szerda

Családi napot tartottak Letenyén

Nagy érdeklődés kísérte az összefogás rendezvényét.


2024. május 27., Hétfő

Megújult Pákán a plébániához vezető út

Felavatták az útszakaszt, melyet nemrég aszfaltoztak le.


2024. május 23., Csütörtök

Forrástúra Bakónakon

Több mint 300-an túráztak.


2024. május 20., Hétfő

Új, modern utcatáblák Pusztaszentlászlón

Tartós és jól látható jelzéseket helyeztek ki a településen.


2024. május 17., Péntek

Országjárás Letenyén

Készülnek a választásokra.


Elkészült Kisrécse hivatala

Százéves épületből modern közösségi teret alakítottak ki.


Ki lesz az év erdésze?

Obornakon rendezték az idei verseny helyi elődöntőjét.


2024. május 15., Szerda

Madarak és fák napja Gutorföldén

Természetjáró akadályversenyt rendeztek a zöld ünnepen.

+