Murafölde - 2023. június 06., Kedd
#Dél-Zala #e-bringa túra #kerékpár

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ e-bringa túrákat hirdet Dél-Zalában

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ e-bringa túrákat hirdet Dél-Zalában

A terepkerékpározás, az erdők bejárása a kihívást, az egészséges izgalmat is magával hozza (Illusztráció, a kép forrása: Pixabay)

Dél-Zala dombjai és erdőségei ideálisak a kerékpározásra és különösen jól kihasználhatók az e-bike nyújtotta lehetőségek. A vezetett túrák a dombvidék kerékpárútjain, kis forgalmú közútjain és erdei utakon kanyarognak, egyaránt ajánlottak családoknak, természetbúvároknak, baráti társaságoknak és szépkorúaknak is.

A terepkerékpározás, az erdők bejárása a kihívást, az egészséges izgalmat is magával hozza. A kerékpározás az egyik legjobb stresszoldó, különösen ilyen környezetben, ilyen élményekkel. A túraprogramokat evezéssel, kisvasutazással, gasztronómiai élvezetekkel, kellemes pihenőkkel színesítik. Az érdeklődők több útvonal közül is választhatnak az érdeklődők.

A Lispeszentadorján - Vétyem - Szécsisziget - Páka - Lispeszentadorján túravonal hossza 40 kilométer, könnyű aszfaltos szakaszon indul Kiscsehin át a budafai elágazásig, onnan a Vétyemi Ősbükkösig. Séta és pihenő után Tormaföldére, onnan könnyű szakaszon Szécsiszigetre kérkeznek. Itt látogatható a római katolikus templom, a vízimalom, a Szapáry-kastély és a bivalyrezervátum. A kultúrprogram után a következő etapban kapaszkodó következik a Szécsi-hegyre, ahol a Kerka-völgy csodás panorámájában és a Mároki-kápolna áldott csendjében gyönyörködhetnek. Onnan pedig a magyar Maginot-vonal bunkereihez vezet tovább az út Pákára, ahol Öveges professzor emlékháza is található.

Rövidebb ennél a Lispeszentadorján - Lasztonya - Szentpéterfölde - Várfölde - Bázakerettye - Lispeszentadorján útvonal, itt 31 kilométeren élvezhetik a dél-zalai tájat a bringások. A Rejtekből - először közúton - indulva egy kisebb gerinc után az erdőháti és torhai erdő közt érik el a pördeföldei elágazást. Törösznektől földúton folytatják az utat, majd aszfaltos erdei úton eljutnak Szentpéterföldére. Pihenő a faluszéli horgásztónál, majd egy kis terepezés után érik el a Szilvágyi-halastavakat és érkeznek Várföldére. Továbbhaladva a falu és az aszfalt elmaradozik, földúttá válik az erdő mellett, aztán végigvezet egy mezőn, egészen Bázakerettyéig.

A Letenye - Kistolmács - Páka - Lenti túra a letenyei főtérről észak felé indul Bázakerettye irányába. Letenyén betérnek a résztvevők a kastélyparkba, jó időben Kistolmácson is érdemes megállni és fürdeni. Innen Bázakerettyét érintve folytatódik az út Lispeszentadorján felé, ahol a Rejtek kerékpáros pihenőnél feltöltődhetnek az út második felére. Az erdőt maguk mögött hagyva Kányavár, Dömefölde érintésével Páka, onnan Csömödér és Iklódbördőce következik közúton, Lentiszombathelynél a Kerka ártéri erdőin vágnak át és elérik az új Lenti-Kerkateskánd kerékpárutat. Közben Lentiben a termálfürdőben is érdemes megállni.

Természetesen ezen útvonalak nem csak e-bringásoknak szólnak, a sport- és hobbikerékpárosok önállóan is bejárhatják a túrákat.

(Forrás: ebringatura.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. május 10., Péntek

Szürkemarhák a Mura ártéri legelőin

Történelmi pillanat: közel negyven év után helyeztek ki legelő állatokat az ártérbe.


2024. május 09., Csütörtök

Három beruházást avattak Csömödéren

Több száz millió forint forrás hasznosult a községben.


2024. május 07., Kedd

2024. május 03., Péntek

Vármegyehatáron átnyúló kerékpárút-fejlesztést adtak át Őrtiloson

Példaértékű és ritka beruházásként jellemezte az aktív Magyarországért felelős államtitkár a Molnárit Őrtilossal összekötő új kerékpárutat.


Szőlővesszőt szenteltek Galambokon

Már 15 éves hagyománya van a rendezvénynek.


2024. május 02., Csütörtök

Egyházközségi majális Pákán

Harmadik alkalommal rendezték meg a programot.


2024. április 30., Kedd

Falutakarítás Kistolmácson

A településen élők is csatlakoztak az országos TeSzedd! akcióhoz.


2024. április 29., Hétfő

Eredményes évet zártak a zalai vadgazdálkodók

Csaknem 9700 gímszarvas került terítékre.


Bemutatják a lovászi bunkerrendszert

Május 1-jén az idei év első hosszú bunkertúrájára hívják a kirándulni vágyókat Lovásziba.


2024. április 28., Vasárnap

Májusfát állítanak Letenyén

Április 30-án (kedden) 18 órától a Happy Bike Centrumban várják az érdeklődőket.


2024. április 27., Szombat

Elhunyt Páka polgármestere

Lukács Tibor három ciklusban vezette a települést, előtte két cikluson át önkormányzati képviselő volt.


Közel 5 hektáros területen telepített erdőt a Zalaerdő

A területen egyebek mellett kocsányos tölgyet, kései juhart ültettek.


2024. április 25., Csütörtök

Gyalogtúra a Mura árterén

Letenyéről indul a túra.


Pénzben is mérhető a biztonság

A helyi rendőrőrs és a polgárőrség tagjait köszöntötte Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere Szent György nap alkalmából.

+