Májusban indul a próbaüzem

Tizenhét dél-zalai település szennyvízkezelése oldódik meg a beruházással (Fotó: Gergely Szilárd)

Lassan a befejezéséhez közelednek azok a nagyszabású szennyvízelvezetési- és tisztítási projektek, melyeket a Szabadics Építőipari Zrt. végez a dél-zalai térségben. A bánokszentgyörgyi, illetve a gelsei agglomerációban, illetőleg Surdon és Liszóban indult fejlesztések több milliárd forintos uniós forrás felhasználásával valósulnak meg, mondta Kovács Tamás, a társaság elnöke. 

- A projekt keretében több mint 50 kilométer gravitációs vezeték és több mint 70 kilométer nyomás alatti vezeték épül és megközelítőleg 3000 darab bekötés jön létre - ismertette a beruházás részleteit Kovács Tamás. - A települések összekapcsolásával megfelelő tisztítási kapacitás kiépítése vált szükségessé és a több település szennyvizének együttes tisztítása energetikailag a leghatékonyabb megoldást nyújtja.

Mint kiderült:

Gelse ugyan rendelkezett egy régi szennyvíztisztítóval, azonban ennek hatékonysága nagymértékben ingadozott, ezért új telep létesítése vált szükségessé.

- A Nagykanizsa környéki projekt készültsége 80 százalékos, a csatornahálózat jelentős része már elkészült, jelenleg a rendszerek minősítése folyik - folytatta az elnök. - Csak Pusztamagyaród, Szentliszló, Bucsuta, Felsőrajk és Pötréte településeken zajlanak még építési munkálatok. Az előttünk álló időszakban a területrendezési és útépítési munkálatok következnek az év második felében, melyek befejeztével közel 2 éves munkavégzés fejeződik be.

A Bánokszentgyörgy és Gelse vonzáskörzetében megvalósuló eleveniszapos szennyvíztisztító technológia forgatási és üzempróbái március első felében zajlottak, ezek végén a mérnök az elkészült műveket alkalmasnak találta a próbaüzem megkezdésére.

202404031536_NKGSZA-18.jpg (1500×997)A próbaüzemek a szennyvíztelepeken idén májusban indulnak és szeptemberben érnek véget (Fotó: Gergely Szilárd)

- A projekt keretében 52 darab átemelő készült el, melyek gyakran csatárláncban kapcsolva adják át egymásnak a szennyvizet, míg az a tisztítóba meg nem érkezik - árulta el Kovács Tamás, majd hozzátette: ezen újonnan létesült átemelők egyike sem rendelkezett áramforrással, melynek kiépíttetése óriási feladatnak bizonyult, ráadásul az átemelők egymás működésétől függenek. A két újonnan létesülő szennyvíztisztító telep esetén a teljes külső infrastruktúra hiányával kellett megküzdeniük, se ivóvíz, se áram nem állt rendelkezésre. Több kilométerről kellett áramot vezetni a telephez, transzformátort építeni, mindezt nehéz körülmények között, hiszen mindkét tisztító mocsaras területen helyezkedik el. Bánokszentgyörgyön a műtárgy alapozást cölöpalapozással kellett megépíteni, míg Gelsén a meglévő szennyvíztisztító tó működését kellett folyamatosan biztosítani a kivitelezés alatt.

Mint megtudtuk: a próbaüzemek a szennyvíztelepeken idén májusban indulnak és szeptemberben érnek véget. Ez idő alatt a lakossági rákötések is megkezdődnek. A rákötések megkezdésnek időpontjáról a leendő üzemeltető és az önkormányzatok segítségével tájékozódhat a lakosság. Fontos, hogy a próbaüzem alatt minél több ingatlan szennyvize legyen rákötve a megépült vezetékre, hiszen így tudják a legeredményesebben tesztelni az elkészült rendszert.

 

Még érdekes lehet ...


2024. május 17., Péntek

Országjárás Letenyén

Készülnek a választásokra.


Elkészült Kisrécse hivatala

Százéves épületből modern közösségi teret alakítottak ki.


Ki lesz az év erdésze?

Obornakon rendezték az idei verseny helyi elődöntőjét.


2024. május 15., Szerda

Madarak és fák napja Gutorföldén

Természetjáró akadályversenyt rendeztek a zöld ünnepen.


2024. május 13., Hétfő

Országjárás - Letenye

A településen május 16-án 17:30 órai kezdettel tartanak rendezvényt az országjáró eseménysorozat keretében.


2024. május 10., Péntek

Szürkemarhák a Mura ártéri legelőin

Történelmi pillanat: közel negyven év után helyeztek ki legelő állatokat az ártérbe.


2024. május 09., Csütörtök

Három beruházást avattak Csömödéren

Több száz millió forint forrás hasznosult a községben.


2024. május 07., Kedd

2024. május 03., Péntek

Vármegyehatáron átnyúló kerékpárút-fejlesztést adtak át Őrtiloson

Példaértékű és ritka beruházásként jellemezte az aktív Magyarországért felelős államtitkár a Molnárit Őrtilossal összekötő új kerékpárutat.


Szőlővesszőt szenteltek Galambokon

Már 15 éves hagyománya van a rendezvénynek.


2024. május 02., Csütörtök

Egyházközségi majális Pákán

Harmadik alkalommal rendezték meg a programot.


2024. április 30., Kedd

Falutakarítás Kistolmácson

A településen élők is csatlakoztak az országos TeSzedd! akcióhoz.


2024. április 29., Hétfő

Eredményes évet zártak a zalai vadgazdálkodók

Csaknem 9700 gímszarvas került terítékre.


Bemutatják a lovászi bunkerrendszert

Május 1-jén az idei év első hosszú bunkertúrájára hívják a kirándulni vágyókat Lovásziba.

+