Májusban indul a próbaüzem

Tizenhét dél-zalai település szennyvízkezelése oldódik meg a beruházással (Fotó: Gergely Szilárd)

Lassan a befejezéséhez közelednek azok a nagyszabású szennyvízelvezetési- és tisztítási projektek, melyeket a Szabadics Építőipari Zrt. végez a dél-zalai térségben. A bánokszentgyörgyi, illetve a gelsei agglomerációban, illetőleg Surdon és Liszóban indult fejlesztések több milliárd forintos uniós forrás felhasználásával valósulnak meg, mondta Kovács Tamás, a társaság elnöke. 

- A projekt keretében több mint 50 kilométer gravitációs vezeték és több mint 70 kilométer nyomás alatti vezeték épül és megközelítőleg 3000 darab bekötés jön létre - ismertette a beruházás részleteit Kovács Tamás. - A települések összekapcsolásával megfelelő tisztítási kapacitás kiépítése vált szükségessé és a több település szennyvizének együttes tisztítása energetikailag a leghatékonyabb megoldást nyújtja.

Mint kiderült:

Gelse ugyan rendelkezett egy régi szennyvíztisztítóval, azonban ennek hatékonysága nagymértékben ingadozott, ezért új telep létesítése vált szükségessé.

- A Nagykanizsa környéki projekt készültsége 80 százalékos, a csatornahálózat jelentős része már elkészült, jelenleg a rendszerek minősítése folyik - folytatta az elnök. - Csak Pusztamagyaród, Szentliszló, Bucsuta, Felsőrajk és Pötréte településeken zajlanak még építési munkálatok. Az előttünk álló időszakban a területrendezési és útépítési munkálatok következnek az év második felében, melyek befejeztével közel 2 éves munkavégzés fejeződik be.

A Bánokszentgyörgy és Gelse vonzáskörzetében megvalósuló eleveniszapos szennyvíztisztító technológia forgatási és üzempróbái március első felében zajlottak, ezek végén a mérnök az elkészült műveket alkalmasnak találta a próbaüzem megkezdésére.

202404031536_NKGSZA-18.jpg (1500×997)A próbaüzemek a szennyvíztelepeken idén májusban indulnak és szeptemberben érnek véget (Fotó: Gergely Szilárd)

- A projekt keretében 52 darab átemelő készült el, melyek gyakran csatárláncban kapcsolva adják át egymásnak a szennyvizet, míg az a tisztítóba meg nem érkezik - árulta el Kovács Tamás, majd hozzátette: ezen újonnan létesült átemelők egyike sem rendelkezett áramforrással, melynek kiépíttetése óriási feladatnak bizonyult, ráadásul az átemelők egymás működésétől függenek. A két újonnan létesülő szennyvíztisztító telep esetén a teljes külső infrastruktúra hiányával kellett megküzdeniük, se ivóvíz, se áram nem állt rendelkezésre. Több kilométerről kellett áramot vezetni a telephez, transzformátort építeni, mindezt nehéz körülmények között, hiszen mindkét tisztító mocsaras területen helyezkedik el. Bánokszentgyörgyön a műtárgy alapozást cölöpalapozással kellett megépíteni, míg Gelsén a meglévő szennyvíztisztító tó működését kellett folyamatosan biztosítani a kivitelezés alatt.

Mint megtudtuk: a próbaüzemek a szennyvíztelepeken idén májusban indulnak és szeptemberben érnek véget. Ez idő alatt a lakossági rákötések is megkezdődnek. A rákötések megkezdésnek időpontjáról a leendő üzemeltető és az önkormányzatok segítségével tájékozódhat a lakosság. Fontos, hogy a próbaüzem alatt minél több ingatlan szennyvize legyen rákötve a megépült vezetékre, hiszen így tudják a legeredményesebben tesztelni az elkészült rendszert.

 

Még érdekes lehet ...


2024. április 18., Csütörtök

Kerékpáros pihenőhelyek létesültek

A fejlesztéseknek köszönhetően egyre népszerűbb a Mura mente.


2024. április 17., Szerda

Fásítás Pusztaszentlászlón

A település második alkalommal vett részt az országos fásítási programban.


2024. április 16., Kedd

Felújítások Nagybakónakon

Önerőből és pályázati forrásból valósulnak meg a fejlesztések a településen.


Az Év kerékpárútja

A Pusztamagyaród-Szentpéterfölde közötti szakaszra is lehet szavazni.


Dél-Zala tündérkertje

Séta a budafai arborétumban.


2024. április 15., Hétfő

Rendezték a horgásztó környezetét Újudvaron

Társadalmi munka keretében veszélyes, elöregedett fát vágtak ki és padokat is javítottak.


2024. április 11., Csütörtök

Fejlesztési tervek Becsehelyen

Jórészt saját forrásra alapoznak.


2024. április 10., Szerda

A legtitokzatosabb bormustra

Újra megrendezik a Zalai Borvidék borversenyét.


2024. április 09., Kedd

Brüsszelben változás kell!

A Fidesz-KDNP értékeket képvisel, amire érdemes szavazni.


Biztonságossá tették a játszóteret Pusztaszentlászlón

Az állapotfelmérés során derült ki, hogy néhány játékelem elkorhadt, ezért cserére szorul.


2024. április 08., Hétfő

Felavatták a Pálinkaházat Sormáson

A Pálinkaház egyben bár, pálinka és oktató múzeum.


2024. április 02., Kedd

Húsvéti locsolás

Letenyén sem hervadnak el hölgyek.


2024. március 30., Szombat

Élelmiszercsomagot kaptak a rászorulók Galambokon

90 csomagot osztottak szét még húsvét előtt.

#Nagykanizsa

48 óra

48 óra

2024. április 23. - Vélemények

Az ÉVE lemondott a városáról?

Az ÉVE lemondott a városáról?

2024. április 23. - Kanizsa

A bölcsődék napja

A bölcsődék napja

2024. április 22. - Kanizsa

Egy belső vizsgálat eredményei

Egy belső vizsgálat eredményei

2024. április 19. - Kanizsa

Manótorna az óvodásoknak

Manótorna az óvodásoknak

2024. április 17. - Sport

+